Rosengård vann toppmötet – Hammarbytalangen korsbandsskadad

Rosengård vann kvällens damallsvenska toppmöte borta mot Eskilstuna med klara 3–0. Malmölaget är därmed fortsatt obesegrat, och kommer minst att ligga kvar i serieledning till söndag eftermiddag.

Jag kom hem och satte mig framför tv:n i slutminuterna av den första halvleken. Bland det första jag hörde var expertkommentator Petronella Ekroth säga att Rosengård inte fick till det sista i offensiven under den första halvleken.

När jag såg statistiken på noll avslut mot mål och noll hörnor fick jag känslan av att serieledarna möjligen hade haft större problem än så under de första 45 minuterna.

Efter paus etablerade man dock ett ganska rejält tryck mot hemmalaget, och ledningsmålet kom logiskt i 61:a minuten. Inhoppare Stefanie Sanders slog in en retur efter fint förarbete från Caroline Seger och Olivia Schough. Matchen avgjordes när duktiga Emma Berglund nickade in en hörna från Jelena Cankovic, och på övertid bjöd även Eskilstuna på ett självmål när Katie Fraine såg ut att tro att en nickstyrning från Matilda Plan skulle gå utanför målet.

På pappret var det en kassaskåpssäker seger för FC Rosengård. Och som sagt, man hade bra tryck efter paus. Men det innebär inte jag är imponerad. Tvärtom tycker jag tyvärr att det jag såg av toppmatchen var rätt dåligt.

Faktum är att det jag har sett av Rosengård hittills den här säsongen inte har varit så bra som jag hade förväntat mig. Tvärtom tycker jag att spelet hackar en del. Även i den andra halvleken i dag var det ganska många passningar som hamnade en halvmeter bakom mottagaren, vilket höll nere tempot.

Det är möjligt att jag romantiserar kvaliteten på tidigare års damallsvenskor. Men när jag kollar matcher upplever jag att årets serie håller klart sämre kvalitet än damallsvenskan gjort på väldigt många år.

Dagens match var den första i den tionde omgången. Övriga sex matcher är spridda över tre dagar. Den på förhand mest intressanta är nog ändå morgondagens bottenmöte mellan trettondeplacerade IFK Kalmar och elvan Umeå IK. UIK har här chansen att skapa sig lite andrum i botten.

Omgången avslutas på måndag kväll med Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby. Fredagens tråkiga nyhet kommer från bortalaget i derbyt. Hammarby har nämligen meddelat att klubbens jättetalang Ellen Wangerheim är korsbandsskadad och därmed har spelat klart det här året.

Wangerheims skada är förstås otroligt tråkig före henne själv, och för Hammarby. Men det är även ett jättestort tapp för det F19/03-landslag som skall spela EM-slutspel i sommar. Tidigare i veckan drabbades det landslaget av ett annat avbräck när det konstaterades att Växjös Nesrin Akgün har en spricka i ena foten, vilket leder till gips i minst sex veckor.

13 tankar på “Rosengård vann toppmötet – Hammarbytalangen korsbandsskadad

 1. Jag fattar inte varför alla kommentatorer uttalar Sanders som Sändörs. Tror de att hon är amerikanska?

  • Bra fråga. Jag har också reagerat på att i princip alla kommentatorer först konstaterar att hon är tysk, och sedan ändå uttalar hennes namn på engelska.

   • Det är kanske så att svenska mediamänniskor lider av någon sorts ”anglomani”. Engelska är också det enda utländska språk journalister behärskar – med vissa lysande undantag. Bland andra exempel: Nya sångstjärnan Cornelia Jakobs, helyllesvensk, blir presenterad med efternamnet uttalat ”djejköbs”, som vore hon anglosaxisk. Om det nu inte är en PR-grej från hennes egen sida… 😉

   • Under avdelningen idiotuttal måste också nämnas alla som uttalar Wolfsburg på engelska. Det ska INTE vara något o som i orm där utan å som ål.
    Vanligt feluttal nr två är de som inte fattat att aa i danska och norska är gammalstavning av bokstaven å. Maanum uttalas följaktligen Månum och INTE Manum, trots att det ser så ut.

 2. Håller med. Både Rosengård och Häcken är väsentligt mycket sämre än tidigare år. Enda lagen som jag tycker spelar bättre än förra året är Linköping och Kristianstad. Det är faktiskt de lagen jag tycker är roligast att titta på. Viens i Kristianstad är redan nu årets nyförvärv för mig. Otroligt stark på bollen och uppehöll hela Rosengårds backlinje på egen hand. Rosengård ser väldigt loja ut, i dagens match var tempot oerhört lågt rakt igenom och kvaliteten väldigt dålig. Häckens senaste matcher har varit riktigt tråkiga att titta på med väldigt låg kvalitet. Man ser ju ändå att Rosengård har en spelidé men Häcken får jag inget grepp om alls. De säger sig vilja pressa högt men de gör ju inte det längre. De har alldeles för långt mellan lagdelarna när de väl sätter in pressen så de blir bortspelade väldigt lätt. Det finns ingen kemi mellan spelarna över huvudtaget och vi är snart halvvägs in i säsongen. Tycker det är lite konstigt att ingen har börjat ifrågasätta Robert Vilahamn ännu. Spelar man jämnt mot nykomlingar som Kalmar borde man kanske fundera på om tränaren gör ett bra jobb! För det egna passningsspelet är under all kritik. Tyvärr är det nog den här klassen damallsvenskan håller för tillfället. Kvaliteten på spelarna blir allt sämre och den trenden kommer med all säkerhet fortsätta.

  • Håller med om Viens som var grym i Kdff:s hemmamatch mot Linköping och dominerade stort. Den enda jag har sett som konkurrerar om att vara årets nyförvärv måste vara Takarada i just nämnda Linköping som är klockren både som mittback och innermittfältare och som dessutom stått för två väldigt viktiga mål så här långt från sin i grunden defensiva position.

 3. Det var Kalmar som fick lite andrum, inte Umeå, i denna ”sexpoängsmatch”. Ja, du Johan – du fick ju som du ville med 14 lag – så gråt och njut med 3-4 lag som redan verkar hyggligt avhängda.

   • ….eller så hade det funnits 12 lag som varit tillräckligt kvalificerade för att spela i Damallsvenskan och bottenstriden hade inte alls varit avgjord?

    • Hur skulle det ha gått till? Jumbon AIK skulle ju ha varit kvar även med tolv lag. Däremot skulle Piteå varit nere i elitettan.
     Tycker ändå att det har funkat bra med 14 lag. Nykomlingarna är i och för sig i botten, men det är inga rena stryklag, utan det har ändå varit huvudsakligen rätt jämna matcher.

   • Tycker det fungerat bra med 14 lag, varken Häcken eller Rosengård har vunnit några storsegrar ännu. Lite intressant att Kalmars strategi håller, att vinna rätt matcher!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.