Rolfö startar som vänsterback i finalen

19.00 startar finalen i Champions League mellan mesta mästarinnorna Lyon och regerande mästarinnorna Barcelona.

Vi har en svensk i de båda startelvorna, och det är som väntat Fridolina Rolfö på vänsterbacksplats i Barca. I förra årets final var det just på vänsterkanten som Barca hade lekstuga.

Då bestod kanten av Leila Ouahabi som back bakom en formstark Lieke Martens. Nu är det Rolfö som skall backa upp Mariona Caldentey.

Rolfö står inför en defensiv utmaning i blixtsnabba Delphine Cascarino. Hemma i ligan har Rolfö mest fått koncentrera sitt backspel på hur man jobbar offensivt. Nu kommer hon säkerligen även att testas defensivt.

Trots att Barca aldrig har vunnit mot Lyon håller jag det spanska storlaget som knapp favorit till 55–45.

Dagens match sänds i Sverige på SVT2, eller på nätet via DAZN:

Barca startar så här: 1 Sandra Panos – 8 Marta Torrejon, 2 Irene Paredes, 4 Mapi Leon, 16 Fridolina Rolfö – 14 Aitana Bonmati, 12 Patri Guijarro, 11 Alexia Putellas – 7 Caroline Graham Hansen, 10 Jennifer Hermoso, 9 Mariona Caldentey. Tränare: Jonatan Giráldez.

Lyons starelva är formerad så här: 1 Cristiane Endler – 12 Ellie Carpenter, 3 Wendie Renard, 29 Griedge Mbock Bathy, 4 Salma Bacha – 26 Lindsey Horan, 6 Amandine Henry – 20 Delphine Cascarino, 13 Catarina Macario, 28 Melvine Malard – 14 Ada Hegerberg. Coach: Sonia Bompastor.

10 tankar på “Rolfö startar som vänsterback i finalen

 1. Lite kul att det jag klagat på under hela säsongen, Barcas tendens att ge bort kanonlägen till motståndarna alldeles för enkelt, verkligen kommit fram i finalen i första halvlek. Henrys mål är inget att göra något åt men tredje var bara klappuselt från Barca. Fattar inte hur de inte lyckats arbeta bort det för varningar har de fått i både CL och ligan, i snart sagt var match. Är det något kulturellt i klubben som gör att de inte kan ta tag i det?

  • Tror att de struntar i ett och annat misstag så länge de gör fem mål framåt i varje match. Men mot lag som Lyon är det dyrare att ge bort mål än vad det är mot Real Madrid.
   Blir spännande det här. En otroligt bra första halvlek från Lyon. Enda perioden där Barca har haft något att säga till om var ju när Carpenter låg skadad och det var spel i numerärt överläge.

   • Fast är det inte galenskap att tänka att man alltid kan göra fler mål än motståndarna när man stundtals inte tycks bry sig alls om hur det ser ut i defensiven? Vilket iofs kanske är just baksidan av den rådande spelkulturen i Barca…
    Tycker Barca var bättre över lag, men när de ger bort chanser och slarvar mer än de brukar tror jag Lyon trivs utmärkt. De är har inget problem med att ligga och vänta på kontringsmöjligheter.

 2. När Barcelona möter lag som gör hårdnackat motstånd , som Wolfsburg i andra semifinal-matchen, 2-0 till Wolfsburg och nu Lyon i finalen, förlorar Barcelona. Visst, det gör alla lag ibland men intressant ändå. Det faktumet? kanske ändrar sig till det bättre för Barcelona till nästa upplaga av Damernas CL

 3. Bisarrt att vad som ofta ser ut som världens bästa lag är så dåliga på att spela strukturerat försvarsspel.
  Vid andra målet får Hegerberg stå helt sopren vid andra stolpen. I andra halvlek är det ingen som bryr sig om att försvara mot Wendi Renard(!) på en inläggsfrispark. För att inte tala om hönsgården vid tredje målet.
  Lyon var möjligen något sämre individuellt, men hästlängder bättre taktiskt.

 4. Oerhört imponerad av Lyon. Bättre match rent taktiskt kan man inte göra. Lägg därtill att Carpenter tyvärr fick gå av tidigt i matchen som i mitt tycke är världens överlägset bästa ytterback. Det gör prestationen ännu mer imponerande. Laget är byggt på ett oerhört smart sätt och det betalar sig.
  Barca gick visserligen inte alls att känna igen och de såg faktiskt slitna ut. Men det tar inte bort Lyons insats. Tycker nog Rolfö var deras bästa spelare vilket bådar gott inför EM. Många Barca-spelare såg bleka och tröga ut. Jag fattar inte varför inte Barca satte upp henne i anfaller i slutet av matchen istället för att ta ut henne. Hon var den spelaren i Barca som bröt mönster och skapade oreda. Under sommarens mästerskap tror jag Rolfö kommer vara jäkligt sugen på att visa att hon hör till de allra bästa spelarna i världen. Att hon får det erkännandet i Europa och inte bara i Sverige. För mig är hon absolut där uppe nu. Det är lite samma situation för Blackstenius som nu måste börja ta ännu mer ansvar i landslaget, även om hon inte är särskilt gammal än så har hon varit med länge. Mycket vilar på henne om Sverige ska lyckas i sommar. Hon hör numera till de allra bästa anfallarna i världen och statistiken från WSL visar på att hon var den mest effektiva spelaren under våren i hela ligan sett till förväntade mål. Hon kanske inte glänste i spelet under våren men var ruggigt effektiv. För övrigt tycker jag Sverige ska titta mycket på hur Lyon genomförde den här matchen när de förbereder sig för EM. Det är precis såhär Sverige ska spela. Ett tight försvar som är kompakt. Där man kan försvara genom att både pressa högt men även vara bekväma med att ligga lågt. När de vinner bollen ska den ut på kanterna eller i djupled i ett tidigt skede för det är där Sverige har sina styrkor, i kantspelet. Då kan det äntligen bli det där guldet.

 5. Spanska ligans dåliga kvalitet spelade Barca ett spratt. De har aldrig behövt försvara sig mot ett bra lag och det är svårt att träna på sånt. Det krävs tuffa matcher och hårt motstånd för det. Dessutom inkom ett stresspåslag som de inte heller kunnat träna på.
  Mycket snack om svenska ligan, som många anser är ”bedrövligt dålig”. Sååå dålig är den inte och lag som Atletico, Real M eller Sociedad skulle som bäst knipa en 3-4:e plats i damallsvenskan. Blir beymrad när svenska spelares högsta önskan är att spela i spanska ligan (förutom Barca!). Om de inte i första hand är ute efter ett trevligt äventyr i solen.

  • Tror tyvärr att du övervärderar damallsvenskan rätt rejält. Och att du undervärderar den spanska lagen. Spanska lag har gjort betydligt bättre resultat i Champions League de senaste åren än vad våra topplag har klarat av.
   Exempelvis föll Levante med 2–1 och 2–1 mot Lyon i UWCL i höstas. Häcken föll några veckor senare med totalt 7–0 i två matcher mot samma Lyon. Real slog ut Manchester City i ett dubbelmöte i höstas. Ett år tidigare vann samma City med totalt 5–1 mot ett Kopparbergs Göteborg som var betydligt bättre än vad alla dagens damallsvenska lag är.

  • Du tror alltså att Real Madrid håller ungefär samma klass som Kristianstad?
   Själv misstänker jag att Kosovare Asslani och Sofie Svava (rotationsspelare i Real) hade varit rätt givna i KDFF. En mer rimlig fråga är nog huruvida Rosengård hade kunnat undvika sistaplatsen i la liga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.