Överlägset Rosengård måste lyfta sig

I går var det toppmöte i damallsvenskan. Rosengård vann tämligen säkert med 4–3 mot uppstickaren Linköping. Jag skriver säkert trots att det bara blev ett måls marginal, och att LFC i princip hade häng hela vägen.

Men känslan är ju ändå att Rosengård gör precis vad som behövs den här våren. Så fort motståndarna får lite kontakt gör man ett mål till.

Utan att direkt storspela har Malmöklubben nu gjort ett ryck i den damallsvenska toppen. Efter tolv omgångar kommer man att leda med fyra eller fem poängs marginal. På de tolv matcherna har man nio segrar och tre kryss.

Det ena krysset var mot Häcken. De båda andra i Skånederbyn mot Vittsjö och Kristianstad. I båda de fallen kvitterade Rosengårds motståndare i slutminuterna. Då blev det för kort tid för FCR att fixa segern. Annars har som sagt Rosengård ofta gjort precis vad man behöver, men inte så mycket mer.

Spelmässigt var de första 45 minuterna av gårdagens toppmöte en enda lång gäspning. Det var chansfattigt med både långsamt och slarvigt passningsspel, framför allt från Rosengård. Linköping ville nog höja tempot, men hade inte kapaciteten.

Det var dock god effektivitet, vilket gjorde att det stod 2–1 trots att halvleken hade få målchanser. Loreta Kullashi var sist på bollen vid alla tre målen. Först kunde hon rulla bollen i tomt mål sedan Cajsa Andersson och Nellie Karlsson bjudit snällt. Det var inte ens en målchans, men Karlsson valde att nicka en boll som Andersson var på väg ut att hämta. Nicken gick rakt in i mitten till Kullashi.

En stund senare nickade Karlsson i offensivt straffområde. Hennes nick efter hörna tog Kullashi och gick i mål till 1–1. I halvlekens slutminuter slog Kullashi till igen. Via båda stolparna satte hon ledningsmålet efter att Nilla Fischer sålt sig och kommit snett i en glidtackling framför mål.

Efter paus höjdes spelkvaliteten, och det kändes som att Rosengård hade full kontroll ända tills Linköping fick tillgodoräkna sig ett spökmål. Skyttedrottningen Amalie Vangsgaard blev otroligt läckert frispelad av Cornelia Kapocs i matchens allra finaste anfall. Avslutet tog i båda stolparna, och från tv-bilderna såg det inte ut att vara nära att hela bollen var över mållinjen. Men det dömdes som mål.

Jag ser att Vangsgaard inte har fått målet, utan att det har bokförts som självmål av Teagan Micah. Och visst flyttar Micah bollen lite, men jag tycker alltså inte att att det ser ut som hon skulle ha rört den så mycket så att det var ett korrekt domslut. Känslan är alltså att det inte var mål, men ändå dömdes som mål.

Precis samma sak som känslan var i förra veckans cupfinal, där Rosengård vann på ett avslut som med stor sannolikhet inte var över mållinjen.

Varken när det gäller Stefanie Sanders finalmål eller gårdagens självmål går det att vara helt säker på sin sak. Det fanns nämligen inga kameror placerade så att man får rätt vinkel.

Man brukar ju säga att tur och otur jämnar ut sig över tid. I Rosengårds fall var det onekligen en bra utjämning att få ett spökmål med sig som gav cuptitel och få ett spökmål mot sig som bara påverkade målskillnaden.

För även om Linköping avslutade matchen piggt och vasst lyckades man inte få någon poäng. När LFC får sitt spel att funka har man fin fart och spets. Och känslan är att laget kommer att vara med och slåss om medaljplatserna hela vägen fram i höst.

Känslan är också att Rosengård kommer att ta guldet, att risken är att det inte ens blir spännande i höst. Malmöklubben har den klart bästa truppen i damallsvenskan. Här kanske någon undrar över Häcken. Och det får man gärna göra. Men jag tycker faktiskt inte ens Häcken är nära Rosengård. Häcken har några toppar, men totalt sett är Rosengårds trupp både spetsigare och har större bredd.

Kollar man vilka Häckenspelare som hade platsat i Rosengårds startelva har Johanna Rytting Kaneryd varit seriens bästa spelare, och Jennifer Falk är bättre än Micah. Även Elin Rubensson och en fullt återställd Pauline Hammarlund hade tillfört något i Rosengård.

Tyvärr tror jag dock inte att Rosengård kommer att göra speciellt bra resultat i höstens Champions Leauge. I varje fall inte om de spelar som nu. De bästa lagen i Champions League har ett ruskigt högt tempo när de väl anfaller. Det har inte Rosengård.

I första halvleken i Linköping hade Rosengård flera chanser att kontra. Men varje gång föll det på dåliga aktioner. Det var bromsande passningar bakom medspelare eller bromsande passningar bakåt. Så kan inte Rosengård spela i höst om man tänker lyckas i Europaspelet. För internationell framgång måste laget lyfta sig.

Även intressemässigt känns Malmölagets spelsätt negativt. När de stora profilerna har lämnat vår toppserie krävs det underhållande fotboll för att locka publik. Och personligen tycker jag inte att Rosengårds långsamma spelsätt är speciellt underhållande. Drömmen hade ju varit om laget med flest stjärnor hade spelat en fartfylld fotboll som den Kopparbergs Göteborg gjorde under Marcus Lantz och Jörgen Ericson.

För övrigt närmar vi oss halvtid i damallsvenskan. Och serien börjar delas in i tre skikt. Det undre är lättast att hitta. Där innehåller fyra lag i form av nykomlingarna och AIK. I mittenskiktet finns fem lag från Eskilstuna ner till Piteå och toppen består av Rosengård, LFC, Häcken, Vittsjö och Kristianstad.

Det kan självklart bli omkastningar, men det troliga är att medaljerna står mellan nämnda fem, och nedflyttningen mellan de tre nykomlingarna och AIK.

32 tankar på “Överlägset Rosengård måste lyfta sig

 1. Micah förde själv in bollen i eget mål efter att hon tagit den. Inte alls något spökmål den här gången. Hon var Rosengårds svagaste punkt igår.

 2. Det är en intressant tendens att domarna nu ”för säkerhets skull” dömer mål när bollarna rullar på linjen.

  Jag kan inte för allt i världen tänka mig att någon av dessa två situationer verkligen är mål. Och jag förstår inte hur de assisterande kan vara säkra nog,

 3. Ja nu är serien avgjord skulle jag säga. Precis som du säger gör Rosengård det dem ska i varje match men inte mer än så. Det går långsamt men de nöter ner lagen dem möter. Däremot tycker jag också det märks att de inte riktigt hinner med när tempot höjs som när de mötte Kristianstad senast. Då fick de stora problem med deras fysik och fart. Likaså mot Häcken i cupfinalen vid 1-0-målet till exempel där Kaneryd får komma igenom alldeles för enkelt. När Häcken väl lyckades driva upp tempot hängde de inte riktigt med. Oftast klarar de sig undan genom att kvaliteten inte finns i de flesta lagen för att straffa dem. I ett Champions league kval kommer det vara ett betydligt högre tempo.
  Däremot tror jag både Linköping och Kristianstad kommer kunna utmana Häcken rejält om andraplatsen. Skulle säga att just nu är Linköping favoriter till att komma 2:a. Häcken funkar inte alls för tillfället och kommer säkerligen tappa fler poäng innan uppehållet, är Linköping på hugget kan de nog göra ett litet ryck. Dessutom har jag svårt att se Kaneryd stanna hela säsongen och då försvinner 80% av deras anfallspel, då överdriver jag inte. Häcken spelar med ett högre tempo än Rosengård men det är tydligt att de inte klarar av det vilket gör att dom ofta kommer fel i försvaret och får många omställningar emot sig.
  Det är bara att acceptera, spelarmaterialet för att lira en snabb och attraktiv fotboll med bra kvalite finns inte i ligan just nu. Förutom just Rosengård. Linköping tycker jag spelar bra fotboll men nu såg man att Rosengård är betydligt bättre.

  • Häckens problem är deras jätteineffektivitet i sista tredjedelen. De omställningar de åker på blir sällan farliga – de har trots allt släppt in minst antal mål i damallsvenskan…

  • BP – Häcken 1:5. Och idag stod Rytting-Kaneryd för -80% av offensiven – hon var riktigt usel med hennes mått mätt. Dåliga passningar, fick inte bollen med sig och inga av hennes dribblingar gick hem. Däremot ska hon ha en eloge för sitt defensiva arbete… Nej, Häcken utan Kaneryd kanske blir som Sverige utan Zlatan: ett riktigt bra lag!

   • Håller med om att hon var kass igår. Det var inte mycket som funkade. Tyvärr är det nog så att hon inte pallar pressen riktigt nu när det närmar sig. Sen är hon mycket bättre på högerkanten så jag förstår inte varför Vilahamn spelar henne på vänster!? Kändes inte som hon var där mentalt igår. Man såg att hon sprang runt och tänkte på annat, förmodligen en EM-uttagning. Är verkligen inte säker på att hon kommer med då det känns som hon och Janogy slåss om den sista platsen på kanten. Kanske kommer ingen av dem med då jag räknar med att Schoug och Jakobsson kommer med på gamla meriter.
    Haha kanske tog i lite med 80% men fram till igår har det känts så. Kanske börjar hon tappa lite form nu på slutet.

 4. Sett över 90+ så vinner Rosengård relativt rättvist men det är mycket för att LFC tyvärr gör en riktigt svag första halvlek, man såg spända ut inför storpubliken. I andra är LFC det något bättre laget och oavgjort hade inte varit ologiskt sett till hur spelet faktiskt såg ut på slutet. Ser man på statistiken från matchen så är det också jämnt vad gäller avslut vilket stärker bilden av att det inte var en ensidig tillställning.

  Vad gäller ”spökmålet” så var det återigen linjedomaren som fattade beslutet och med tanke på att hon väl hade fri sikt till bollen till skillnad mot domaren som dömde Sanders mål så anser jag att man nog får lita på att beslutet var rätt.

  • Vad är grejen med Martín och tummarna? Vad han än säger får han 20 tummar mot sig?
   Internet är för all del fullt av tomtar, men det verkar rätt småaktigt till och med för ett troll.

 5. Tack och lov hade denna ”nätrullare” på Linköpings Arena enbart en akademisk eller moralisk betydelse – Rosengård vann ju ändå. Fast visst späder den på debatten om den låga standarden inom damdomarkåren. Det sistnämnda omdömet är inget som jag helhjärtat instämmer i. Det finns utmärkta toppar, det finns medelmåttor och det finns domare som inte borde döma i nivån över Division 1. Dessutom blev inte matchen en Davids kamp mot Goliat, well… i så fall, en Goliat (FCR) på lerfötter.

  • Vet du att bollen inte var inne eller varför detta tvärsäkra påstående att den inte var det, linjedomaren hade ju fri sikt till bollen och Micah i Rosengårds mål var klumpig när hon skulle blockera den.

   Dessutom var det inga större protester från Rosengårds spelare och ledare vilket jag kunde se, om det hade varit uppenbart att det inte var mål så hade de väl protesterat rejält med tanke på hur nedtryckta de faktiskt var i det läget av matchen ?

   • Om ni kollar på den kvällens Sportnytt , så syns det rätt tydligt att micah drar in bollen, beträffande Rosengårds omställningsspel så är mycket beroende om Mimmi Larsson är på banan eller inte( skada hela våren väl?) .Hon är väl den enda spelare i FCR som någon gång går på djupet,

    • Mimmi Larsson är grym när hon får utrymme och kan komma rättvänd med bollen, jag är inte det minsta förvånad att det var hon som briljant lade grunden till det matchavgörande 4-2 målet. Håller med om att hennes fart verkligen gör skillnad för Rosengårds offensiv.

 6. Blir spännande nu på tisdag när Peter Gerhardsson presenterar EM-truppen. Här är mina 23 namn:

  Målvakter: Hedvig Lindahl, Jennifer Falk, Zecira Musovic

  Backar: Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Hanna Glas, Linda Sembrant, Emma Kullberg, Jonna Andersson

  Backar/innermittfältare: Nathalie Björn, Amanda Nildén, Elin Rubensson

  Innermittfältare: Caroline Seger, Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl, Hanna Bennison

  Forwards/yttermittfältare: Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig, Johanna Rytting Kaneryd, Anna Anvegård, Olivia Schough, Madelen Janogy

  Närmast utanför: Emma Holmgren, Emma Berglund, Julia Roddar, Filippa Curmark, Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist

  • Jag har exakt samma lag som du. Dock är jag inte säker på att Gerhardsson tänker så. Jakobsson kommer säkerligen med på gamla meriter, förmodligen på bekostnad av Kaneryd. Hon gjorde ingen bra match idag när Gerhardsson satt på läktaren så dessvärre hänger hon nog lite löst. För mig är hon given och jag tycker till och med hon ska starta till höger. Hon har varit fantastisk hela våren så en dålig match kan inte vara så avgörande.
   Jag var länge osäker på Janogy men nu på slutet har hon visat landslagsklass så jag tycker hon ska med.
   Nilden är också en spelare som bara måste komma med. Jag tycker redan nu hon är bättre än Andersson men jag vet att många inte håller med. Är inte helt säker på att hon kommer med men jag hoppas verkligen på det.

   • Jag är ganska säker på att Gerhardsson tar ut Kaneryd. Jakobsson kommer nog med som du säger men på Janogys bekostnad. Ser gärna Kaneryd och Rolfö på kanterna i en svensk elva men Blackstenius på topp och Asllani där bakom.

    • Mycket riktigt kom Jakobsson och inte Janogy med. Såg däremot inte Blomqvist gå före Anvegård men den sistnämnda har ju haft stora bekymmer med hjärnskakningar sista tiden.

  • Av de matcher jag sett Jakobsson spela i USA (nästan alla matcherna) att döma borde hon komma med. att hennes lagkamrater i San Diego inte kan sätta lägena hon ger dem är inte hennes fel, hon gör klart nog för att vara med i landslaget. Janogy gillar jag verkligen men hon åstadkommer för lite i landslaget och jag tror (och hoppas, tyvärr) att hon missar för Jakobsson. Och Bennison förlorar nog sin plats till Curmark för vi behöver en till hård spelare på mittplan och Bennison (och Angeldahl) har inte gjort något större väsen av sig i ligaspelet. Men snart får vi se.

   • Har sett Jakobsson för lite i USA men i landslaget har hon inte presterat sedan OS. Just därför kan det vara rätt att ta med henne då känslan är att hon ofta gör sina bästa matcher i landslaget under mästerskapen. Då brukar hon höja sig.
    För mig håller målvakterna och backarna oerhört hög klass. Utan tvekan top 3 av alla lag. En uppställning med Glas-Ilestedt-Eriksson-Nilden är det inte många andra lag som matchar. Förmodligen blir det Andersson istället för Nilden men vill man ha en mer offensiv uppställning är Nilden betydligt bättre. Vi tappar för mycket offensiv kraft på vänsterkanten när Anderson spelar. Eriksson och Ilestedt får aggera städgummor där bakom och det fixar dem galant 👍

    Mittfältet är som du säger lite mer osäkert. Klarar Segers kropp av att spela lika mycket som hon gjorde i OS? Det kommer avgöra mycket. Om hon pallar det och Angeldahl spelar lika bra som hon har gjort under de senaste matcherna i landslaget är jag inte orolig. Blir Rubensson kvitt sina skadeproblem är hon en fullgod ersättare tillsammans med Bennison.

    Anfallslinjen är helt komplett och jag tycker Gerhardsson och gänget har träffat helt rätt. Finns många olika spelartyper vilket gör Sverige väldigt svårlästa. Frågan är hur han tänker formera de offensiva spelarna. Hurtig och Rolfö är bäst från vänsterkanten och tvärtom med Jakobsson och Kaneryd. Är det Blomqvist och Blackstenius som är tilltänkta strikers?

    • Om inte Segers kropp pallar alla matcher är väl Nathalie Björn det bästa alternativet som 6:a så länge hon inte behövs i backlinjen. Ser för övrigt gärna att Rolfö byter kant under matcherna, och inte bara spelar till vänster hela tiden, så hon kan utnyttja sitt fina skott med vänsterfoten bättre när hon får bryta in från höger.

    • Jakobsson har alltid haft sina toppar och dalar, hon arbetar hårt hela tiden dock och jag tycker som sagt att hon i USA nu spelar som gamla goda Jakobsson igen. Fördelen nu är att vi har fullgoda ersättare eller alternativ så hennes sämre matcher behöver inte påverka laget särskilt mycket.
     I övrigt hade jag gärna sett någon riktigt målfarlig anfallare, en riktig striker, till. Blackstenius har halvtaskigt målsnitt i landslaget men i mästerskap är hon livsfarlig, därefter har vi det värre. Blomqvist duger nog mot sämre motstånd, mot bättre blir det desto jobbigare om Stina är borta. Hade gärna haft Anvegård i slag med men utan det får vi förlita oss på övriga anfallslinjen och mittfältet, och mittbackar på hörnorna. Så ja, du har rätt i att det framåt inte är oron ligger, och backlinjen och målvakterna (en i världsklass och två habila ersättare) har väl inget lag det klart bättre ställt med. Men mittfältet…tänk om Seger är skadad och Angeldahl avstängd. Hur kommer spelet se ut om vi byter ut de mot de du föreslog, Björn plus Rubensson eller Bennison?

    • Ja mittfältet kan potentiellt bli ett stort problem. Det är ju en liten risk att ta med Rubensson som verkar ha ganska stora problem med sitt lår. Jag har svårt att se henne spela så många 90 minuters matcher. Ja har lika svårt att se Seger spela lika mycket som i OS men vi får se. Det positiva är att det kommer en hel del unga duktiga innermittfältare som inom några år kan ta över.
     Blackstenius kommer säkerligen få spela så mycket hon orkar. Sedan har vi Hurtig som kan spela som striker också så jag tror det är Hurtig som byter av med Blackstenius som i OS. Gerhardsson har ju inte sagt hur han tänker använda sig av Hurtig så hon kommer säkert spela både i mitten i på en kant beroende på vad som behövs.

 7. Hammarby-AIK var en match mellan två olika riktningar, mellan resurser och icke-resurser.

  Bajen borde ha vunnit med runt fem bollar. Oerhört slarviga i avsluten. Vilde Hasund hade för första matchen på länge en något svagare insats. Janogy känns som att hon balanserar på in/ut i landslagstruppen.

  AIK är fenomenalt dåliga. Dessutom verkar tränarna ha ”intressanta” tankar om laguttagningen. Stora Jenny Danielsson på bänken, kom in i andra, gamla skyttedrottningen Grabus likaså. Danielsson borde ha kunnat oroa Hammarby på fasta.
  Vad ska solnalaget göra för att vända det här? För det första tror jag att föreningen måste visa att de tror på laget. Stödja, få dit publik, avsätta pengar etc.
  Men jag tror inte att de vänder det. De bör trilla ner. Och Hayshi funderar nog på nästa drag. Stannar hon över sommaren? Måste ju vara klubbar som vill ha henne.

  • Det är verkligen märkligt med AIK.
   På papperet tycker jag deras trupp är bättre än i fjol. Ändå är allt totalt mörker,
   Och så ersätter de ett dåligt ledarskap med ett ledarskap som inte verkar ha en susning om vad de pysslar med.
   Det tråkiga är att ingen riktig satsning finns på kartan. AIK kan lika gärna lägga ner damfotbollen, när klubben ändå inte bryr sig.

  • AIK har nog tyvärr bränt sitt krut, för att hänga kvar i Damallsvenskan måste dom göra stora värvningar i sommar och var ska de hitta dessa spelare? Fyra Stockholms lag i Damallsvenskan är två för mycket!

 8. Som vanligt skrivs det lite om Eskilstuna. Kanske lika bra det. För klubben är i kris. Både ekonomiskt och sportsligt!
  0-0 mot Vittsjö är förvisso inte så dåligt, men spelet var av mycket låg kvalitet – igen! Här finns trots allt 7-8 spelare med landslagsmeriter.
  Hemmalaget lyckades inte producera en enda målchans. Det var dessutom tredje mållösa matchen i rad. Mindre bra perioder får alla lag men hur Eskilstuna ska ta sig ur denna djupa svacka är bekymmersamt.
  Vad beror det på?
  Det ska förstås tränarduon Sadiku/Berhardsson kunna svara på. Men läser deras förklaringar, eller försök till förklaringar, i lokaltidningen och det kommer bara en massa floskler (samt lite kritik till laget).
  Är det så illa att de inte har koll? Har de rätt verktyg i lådan för en lösning?
  Tränarduon tog över ifjol höst, det blev tre raka förluster direkt. Därmed försvann Champions League-spel.
  Det var dock för väl att man lyckades besegra bottenlagen AIK och Kalmar med 1-0.
  Men kanske är det sportliga oviktigt i sammanhanget när kassan är tom….

 9. Av 28 kommentarer till 10 juni handlade 20 om annat än rubriken och artikeln. Så blir det nog när det är glest mellan artiklarna. De som kommenterar skriver om det som intresserar dem: ”munnen talar varav hjärtat är fullt”. Har tidigare föreslagit att lägga upp en kortare grundartikel för respektive omgång i Damallsvenskan, så att det blir lättare att kanalisera och följa kommentarer. Jag tycker fortfarande det är en bra idé, som dessutom kräver ytterst liten insats från bloggaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.