Ett äkta hattrick på skön matchtid…

Det har varit en vårsäsong där mitt schema och damallsvenskans inte har kuggat i varandra så ofta som jag önskat. Men avspark 23.00 som matchen Piteå–Djurgården hade i kväll passar mig perfekt. Just 23.00 är den tid våra arbetspass slutar på Borås Tidning.

Väl hemma i tv-soffan såg jag ett aggressivt Piteå pressa sönder Djurgården. Gästerna hade jätteproblem med att spela sig förbi de rödklädda hemmaspelarna. Om nu något lag kan kallas hemmalag i en match som spelas i Kiruna.

Utöver den fina pressen visade Piteå bra förmåga att hålla i bollen. Djurgårdens press bet inte alls. Offensivt envisades Djurgården med att försöka ta sig fram på sin vänstersida. Jag förstod på kommentatorerna att stockholmarna hade haft lite framgång där i matchupptakten. Från det att jag började titta på matchen var det allt som oftast stängt till vänster. Följden blev att stockholmarnas skyttedrottning Hayley Dowd oftare nere i vänsterbacksposition än med bollen på offensiv planhalva.

2020 bildade för övrigt Dowd anfallspar ihop med Katrina Guillou i Morön. Då gjorde de 15 respektive 13 mål i elitettan. Nu stod de båda måltjuvarna på varsin sida. Och före paus var Guillou den piggare. Men trots dominansen kom inte Piteå närmare ett mål i den första halvleken än ett ribbskott från Hlin Eiriksdottir.

Det var således 0–0 i halvtid. Utöver premiären mot just Djurgården är det så här det sett ut de gånger jag sett Piteå i år. Man har spelat rätt bra, men haft väldigt svårt att omsätta det fina spelet i mål. Därför låg man några placeringar lägre i halvtidstabellen än vad jag tycker att de borde göra.

Piteå har tappat många poäng i matchernas slutminuter. Det är ett logiskt utfall för ett lag som sätter intensiv press och har svårt att göra mål. För få lag orkar hålla i en sådan press i mer än 25–30 minuter per halvlek. Och får man då inte utdelning på pressen är risken att man har så trötta ben på slutet att det istället trillar in något mål bakåt.

Den här gången behövde dock inte Piteå vara oroligt i slutminuterna. För man fick utdelning till slut. Målen föll när måndagen blivit tisdag. Och alla tre gjordes av Hlin Eiriksdottir.

Ledningsmålet kom i 52:a minuten efter att Sanna Kullberg och Kelsey Daugerthy missat lite i kommunikationen när de stressades av Cecilia Edlund. Eiriksdottir högg, och slog bollen mot det tomma målet. Den tidigare Piteåbacken Emelie Lövgren hann ner på mållinjen, men lyckades inte styra bort bollen, utan slog den via egen stolpe och in i mål. På tv pratades det om självmål, men försöker man rädda en boll som är på väg in i mål bör det ju inte räknas som självmål.

I 68:e minuten slog Eiriksdottir till igen. Hon bröt själv en slarvig passning från Sara Olai centralt i planen, och passade sedan till Anam Imo. Nigerianskan serverade en snygg djupledspassning tillbaka till isländskan. Eiriksdottirs avslut var verkligen högklassigt. Stenhårt precis vid bortre stolproten.

Någon minut senare spelade Imo återigen fram Eiriksdottir och vi framför tv-apparaterna hade fått se ett tvättäkta hattrick. 3–0-målet kom lägligt precis efter att Djurgården gjort tre byten och i princip spelat ut alla sina kort i hopp om en förändring av matchbilden.

Piteå gjorde en kanonmatch och vann hur rättvist som helst med 3–0.

Djurgården däremot hade det jobbigt under måndagen och fick sedan en riktigt mörk tisdag – trots att det var ljust hela dygnet. Jag har inte sett mycket av stockholmarna under den period där man på nio omgångar tagit fina 17 poäng. Och från den här matchen gick det inte att förstå hur Djurgården kunde ligga före Piteå i tabellen inför avspark.

Kanske att det var avsaknaden av Nellie Lilja och Stinalisa Johansson i startelvan som sänkte djurgårdarna?

31 tankar på “Ett äkta hattrick på skön matchtid…

 1. Djurgården var det bättre laget i början och hade en eller två bra anfall med halvhyfsade avslut. Sedan åt sig Piteå in i matchen, och det är ett passande ordval här, och tog över nästan helt. Vet inte om den sena tiden påverkade Djurgårdssspelarna men de tog flera dumma beslut även utan att bli pressade. Sedan lyckades Piteå också verkligen sätta pressen, de gick fram i rätt lägen och de få gånger Djurgården kunde komma loss var Piteåspelarna snabbt tillbaka. En kul match faktiskt, bra fart och hyfsad kvalitet i stora delar…och två av målen var väldigt snygga. När man ser en match som denna undrar man varför Piteå inte ligger högre upp, de verkar ju ha kvalitén för det så vad är det de saknat?

 2. En försynt undring, Johan: Du är sportchef, bevakar all lokal sport, bevakar inhemsk och utländsk damfotboll, skriver i spalterna och i sociala medier, och är dessutom fotbollstränare vid sidan om. När sover du egentligen? (Undrar en pensionär som knappt får dygnet att räcka till.) 😉

  • När det är tomt i kalendern är jag ganska bra på att låta det vara tomt och ta en vilodag. Det är både skönt och nödvändigt, för visst kan det vara veckor där man knappt hinner andas. Men du har säkert märkt här på bloggen under våren att jag inte har skrivit lika mycket som vanligt. Det har en direkt koppling till sömnfrågan…

 3. Samma kväll vann Eskilstuna mot Örebro med 2-0. Kunde ha varit 4-0, minst.
  Hemmalaget var överlägset mot ett blekt bortalag. Eskilstunas spel bidrog förstås till Örebros klena insats.
  Var väldigt kritisk till Eskilstunas spel i tre raka matcher. Noll mål och i princip noll målchanser. Bollen var mest i luften och Etunas mf och anf fick jaga livet ur sig – för ingenting.
  Efter ris ska förstås laget ha ros. Nu spelade man efter marken, knappt några panikbollar alls från backlinjen. Man rullade bollen, lungt och metodiskt, mellan lagdelarna,
  Lagkapten Matilda Plan var avstängd mot Häcken men mittbacksparet Östlund/Baekkelund var strålande (seger 1-0!). Så bra att tränarna ”vågade” bänka Plan mot Örebro.
  Östlund/Baekkelund var minst lika bra igen, stort plus för deras väl avvägda passningar som hjälpte laget i det offensiva spelet. Norskan har varit en hit, så här långt.
  Hur blir laguttagningen mot BP på söndag?
  Felicia Rogic hade mer spring i benen än tidigare. Måste ha varit jävligt jobbigt att vara back i måndags. Tillsammans med Jalkeryd-Okobi är det en bra anfallstrio.
  Örebro är i djup (skade)kris. Sex förluster på de sju senaste. Nu kommer ett välbehövligt sommaruppehåll, även om fyra spelare ska iväg på EM. Enl lokaltidningen jagar storklubbar Anna Sandberg.

  • Jag blir alltid lika imponerad så fort jag ser Felicia Saving. Det var smart av henne att lämna Bajen för Eskilstuna. Där får hon starta varje match och gör sällan en dålig insats. Det är väldigt ovanligt att en så pass ung spelare håller en hög och jämn nivå. Lika bra i offensiven som defensiven. Jag vet inte hur många lösa bollar hon vann bara för att hon läser spelet. Hon gör sina medspelare bättre genom att spela enkelt och dra på sig bevakning för att sedan släppa bollen vidare vid rätt tillfälle eller får hon med sig en frispark. Väldigt rörlig och hittar fina ytor. Hon styr tempot för Eskilstuna, ibland tenderar dem att spela lite för rakt, men när de är som bäst är det Saving som styr tempot och kan lugna ned spelet. Man ser att det blir ett helt annat lugn i Eskilstuna när hon får styra tempot.
   För mig är hon inte så långt bakom Bennison just nu, hon har kanske inte längden till sin fördel men kompenserar det med att läsa spelet föredömligt. Vi får väl se vad som händer med Eskilstuna i höst. Förhoppningsvis löser dem det men annars borde det stå en hel drös med topplag i kö för hennes namnteckning. Rosengård behöver en ersättare till Seger om något år och där hade väl Saving passat perfekt. Hon och Sprung tar över Rosengårds mittfält, det hade varit något. Jag hade gått efter henne om jag var Rosengård. Hon komme bli en stor försäljning om några år. Tycker även Vickius är duktig och en stark bollvinnare. Eskilstuna måste ha det yngsta innermittfältet i hela ligan? Mot Häcken stängde dem faktiskt ned deras mittfält totalt vilket jag blev imponerad av.

   Helt plötsligt känns det inte så tomt med innermittfältare framöver. Det finns en drös med duktiga innermittfältare i F19 och f17-landslaget också så där ser det riktigt bra ut.

    • Som typ Helene Marie Fossesholm, det norska framtidslöftet inom kvinnlig skidåkning. Som 13-åring fick hon inte åka de spännande attraktionerna på Grönan och Liseberg då gränsen där är 140cm över havet. Tillväxthormoner hjälpte. Nu är hon 151cm. Inom skidåkning är det dock en klar fördel att bära på en lätt kropp då man ska kämpa sig upp för tunga motlut. Inom fotbollen är det däremot en klar nackdel då man är en given förlorare i de flesta nickdueller. Bennison kanske skulle göra en ”Helen Marie Fossesholm” – d.v.s. gå en tur på tillväxthormon.
     Med vennlig hilsen
     Emma

    • Inte för att jag träffat henne, men det kan väl omöjligt vara sant (att hon är 152cm alltså). På tv ser hon inte ut att vara långt ifrån 170.

 4. Ser att Lieke Martens lämnar Barcelona. Kommer det innebära Rolfö slipper vara vänsterback och istället får spela ytter? I sådana bra för både henne och Barca tror jag.

  • Nu är det klart att Lucy Bronze går till Bacelona.

   Ökad konkurrens för Rolfö? Eller att hon kanske får plats högre upp i banan.

   • I kommentarsfältet är det fritt fram för alla åsikter (även ”Axel”). Det är förstås bra. Tråden blir längre och mer innehållsrik.
    Det är också fritt fram att svara på en kommentar och hyllningen av Saving är svårbegriplig.
    Ingen mittfältare i Eskilstuna tappar bollen så ofta som Saving, vilket leder till farliga omställningar. Orsakade frisparkar är näst högst i laget.
    Saving ligger på rätt låga 57% i lyckade dribblingar. Hon vinner endast 47% av alla närkamper, att jämföras med Okobi 64%, Eckhoff 62% och Vicius extremt höga 79%.
    Passningsprocenten ligger på fullt godkända 78%, medan ”Key Passes” är blott 8 st. Lyckade crosspassningar är 14%, att jämföras med Nyström 35% och Rombing 45%.
    Är absolut inte ute efter att kritisera Saving på något sätt. Hon är ung och lovande, har framtiden för sig. Vill bara få lite balans i hyllningen ovan med en del fakta.

    • Har du fler fakta från statistiksidan? Jag menar det skulle ju underlätta enormt med en gemensam ranking av allsvenskans spelare. Är det jobbet gjort så vet vi ju vilka 10-15 spelare i serien vi får ha som favoriter och vilka det aldrig är lönt att ta upp några positiva omdömen om.

    • Statistiken ljuger såklart inte, och absolut tappar hon en del boll. Men jag tittar mer på sättet hon spelar fotboll på. Alltså det hon försöker göra, snarare än allt det hon lyckas med. Det är hennes fotbollshjärna jag är mest imponerad av, inte hennes passningsprocent. Så tänker jag kring fotboll och annan lagidrott generellt, statistik och sådant har aldrig varit något viktigt för mig. Jag fastnar för spelare på grund av deras egenskaper som fotbollsspelare och för mig har Saving några sådana som är unika inom svensk fotboll. Tycker som sagt att Vickius är riktigt bra också men enligt min hobby-bedömning är det något speciellt med Saving. Jag är svag för lirare som hon, tycker hon är väldigt dynamisk i sitt spel och rör sig oerhört fint på planen. Hon påminner mycket om Calle Gustafsson i mitt kära Kalmar FF. Jag kanske är en katt bland hermelinerna men jag tycker hon sticker ut bland mittfältarna i ligan som spelartyp.

     Sedan kan det alltid bli fel på vägen och hon är fortfarande ung och lär sig.

 5. Emma
  Du föreslår alltså att Benisson skulle ta tillväxthormoner i utan medicinskt syfte utan för att bli bättre på Fotboll. Det är doping.

  Fossesholm borde inte heller få tävla i längdåkning då hon haft stora fördelar jämfört med sina konkurrenter genom att behandlas.

  • Bäste Frasse!
   Vad jag har förstått är det inte på denna blogg strängeligen förbjudet att bidra med inlägg som luktar satir eller bara bär på en knivsudds kryddning av hederlig komik. Allt här i världen är inte så gravallvarligt att man, gud nåde den som behagar skämta, får bistra kommentarer tillbaka. Men vi människor är som tur olika…..en del av oss gillar inte ironi och/eller skämtsamma ingångar i en för personen allvarlig sak. Andra känner en stor förnöjsamhet i att krydda med ironi och satir.
   Med vennlig hilsen
   Emma

  • Senaste nytt från Google säger : Bennison 165cm! Märk väl ingen ironi utan torr nätbaserad fakta.
   Den som söker han skola finna som det står i boken som alla läste på 1800-talet.
   Emma

  • Dessutom är det bullshit att det inte skulle gå att spela fotboll även för ‘mindre’ spelare. I Linköping har vi sannolikt seriens minsta spelare i Yuka Momiki, enligt Wikipedia 153 cm kort, som samtidigt är en av de absolut bästa mittfältarna och spelarna i serien.

   Igår låg hon bakom 7-0 krossen mot Umeå genom en briljant soloprestation som gav 2-0 och sen genom att snyggt spela fram till Vangsgaards 3-0 mål strax innan paus. Även om vår danska stjärna som obegripligt nog endast blev reserv till EM varit den som lyfts fram av utomstående experter så är det i mina ögon Momiki som varit Linköpings bästa spelare i år.

   • Helt rätt Martin!
    Att påstå att kortväxta tjejer aldrig kan bli bra fotbollsspelare är kvalificerad bullshit. Det jag skrev i mitt lätt ironiska inlägg från 18 juni var att man ”är en given förlorare i de flesta nickdueller”. Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att detta har en viss giltighet. Varför skickar man då per automatik upp alla långbenta backar vid varje hörna. T.e.x. Nilla Fischer (176cm). Har sedan tidigt 90-tal varit intresserad och delaktig i japansk kultur. I snart 30 år har jag följt den japanska damfotbollen och kan konstatera att det går väldigt bra för de kortväxta japanskorna.
    Ittekimasu
    Emma

 6. Bara jag som tycker det är lite oroande med Blackstenius lårproblem? Känns inte så lovande om hon börjar få känningar redan under de första dagarna. Hon är inte den som går av om det verkligen inte är något som är fel. Med tanke på att hon har haft en hel del bristningar tidigare så måste dem vara försiktiga. Absolut kommer hon säkert vara redo till premiären men i vilken form kommer hon att vara?

 7. Tala om slumrande blogg här alltså. Rainer är nu den ledande skribenten gällande dam-fotboll. Vet i och för sig inte om Johan är svårt sjuk. Folk brukar skylla på `jobbat mycket övertid` när dom inte är ´hemma i tid`.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.