Kanonstart för F19-landslaget

Sverige vann i dag med 2–0 mot Tyskland i F19-EM. Hammarbys Matilda Vinberg gjorde kanske båda målen, och AIK:s Serina Backmark räddade en straff.

Jag skriver kanske om Vinberg som tvåmålsskytt eftersom det på bilderna ser ut som att Bea Sprung:s inlägg vid 1–0 gick rakt in i mål. Men möjligen fick Vinberg ett hårstrå på bollen. I nuläget står hon i alla fall som officiell målskytt.

För mig var segern oväntad. Med tanke på skadesituationen i det svenska laget hade jag nämligen väldigt låga förväntningar på det här EM-slutspelet. Redan tidigt under året hamnade ju offensiva nyckelspelarna Rosa Kafaji och Monica Jusu-Bah på skadelistan. Och efter det andra EM-kvalet har även Ellen Wangerheim och Nesrin Akgün dragit på sig jobbiga skador. Utöver de fyra tunga avbräcken var Örebros Emilia Pelgander krasslig och tvingades stå över dagens match.

Trots det blev det alltså svensk seger mot alltid starka Tyskland. Jag såg ungefär en halvtimma av matchen. Och under den perioden var Evelina Duljan fullständigt lysande. Det kändes som att hon var på en högre nivå än de andra spelarna på planen.

I Sveriges grupp ingår även England och Norge. Engelskorna vann deras öppningsmatch med 4–1.

I övrigt i dag har Linköping gjort en spännande värvning i form av Michelle de Jongh. Hon var en nyckelspelare senast Sverige vann ett F19-EM, 2015. Nu har hon skrivit ett 2,5 år långt kontrakt med LFC.

Slutligen har ett EM-lag spelat träningsmatch i dag. Det är Finland som åkte på en 5–1-förlust mot Japan. Finland hade det tufft i den andra halvleken i dag. Och det finländska laget står inför en otroligt tuff utmaning i EM-slutspelet. Man har ju lottats i samma grupp som Spanien, Danmark och Tyskland.

I dag använde svenska förbundskaptenen Anna Signeul 17 spelare. Nio av dem håller till i damallsvenskan nu, och ytterligare sex har tidigare spelat i svenska klubbar.

I morgon spelar Sverige hemma mot Brasilien på Friends. Då är tanken att jag skall vara en av minst 34 000 på läktarna. Det skall bli skoj – och intressant. Det var ett tag sedan vårt landslag spelade mot tufft motstånd.

11 tankar på “Kanonstart för F19-landslaget

 1. Kul att se unga landslaget. Jag var imponerad av att de verkade så lugna även när Tyskland pressade i perioder.

  Jag tror Serina Backmark betyder mycket för lugnet i försvarsspelet. Hon räddade en straff, men var ändå lugn som en filbunke. Hon hade en situation där hon fumlade lite, annars felfri. Kan leda till A-landslaget fortare än vi tror.

  Evelina Duljan – vad månde bliva? Högsta betyg även för henne, liksom för Matilda Vinberg. Inte bara för målen utan för att hon rev och slet så länge hon var kvar.

  Tyskland var blekare än jag trodde.

  • Backmark började rätt kasst vilket jag trodde skulle påverka hur hon agerade resten av matchen men sedan lyckades hon rycka upp sig på något sätt. Det tycker jag verkar vara rätt svårt för de flesta så hatten av för det. Tyskland testade henne dock knappt sedan, några halvdana skott utifrån och en rätt dålig straff (men bra läst av Backmark) och inte mycket mer. Sverige såg stabila ut och som du säger, jäkligt lugna när Tyskland försökte pressa på.

   Duljan…ingen spelare jag sett mycket av alls men hon var fantastisk. Energisk, hyfsad försvarsmässigt och grym på att hålla fast bollen och komma ur dribblingar med den även mot flera motståndare. Såg i informationsbladet från förbundet att hon spelat många matcher i allsvenskan och det märktes att hon var ett par steg över resten av laget. Hur står hon sig där, har du sett henne där?

   • Mina intryck av Duljan i allsvenskan är att hon har sett lovande ut många gånger, men att hon då ganska ofta haft svårt fysiskt, i närkamper. I gårdagens match kändes det inte som att tyskorna gick in på kropp särskilt ofta. Hon kan väl behöva stärka närkampsspelet har jag en känsla av. Teknik, spelsinne kommer nog bara bli ännu bättre.

 2. Oerhört imponerad av försvarsspelet först och främst. Som du säger saknar vi 4 av våra absolut bästa spelare, därför hade inte jag några större förväntningar. Men hela backlinjen var väldigt synkad, Nelhage var en gigant där bak och stod alltid på rätt ställe. Wijk och Sandberg var bra både offensivt och defensivt. Sverige fortsätter därmed den fina traditionen att ta fram bra backar. Tyckte även Sara Eriksson på mittfältet var duktig och vann en hel del boll. Hon är även duktig i passningsspelet. Offensivt är ju Vinberg och Duljan på en annan nivå än övriga spelare. Jag tyckte dock att Bea Sprung var en liten besvikelse. Förutom ett av målen var hon ganska osynlig och tappade en hel del boll. Hon kan bättre samtidigt får man ju komma ihåg att hon är 2 år yngre än de flesta. Förhoppningsvis växer hon in i det.

  Till matchen på Friends ikväll då!
  Vi får se om det blir någon klang och ljubelföreställning? Är inte så säker på det, de har haft en vecka med ganska intensiv träning så många kommer nog inte i någon toppform. Dessutom var det länge sedan de spelade match och speciellt med landslaget. Jag hoppas få se ett Sverige som har koll på grejerna. Hade varit kul att få se några vältajmade kontringar och att de klarar att spela sig till lägen mot ett uppställt försvar men det får vi se. Jag tror inte man kommer kunna utläsa hur de tänker inför premiären för det lär blandas hej vilt. Är inte säker på att varken Seger eller Blackstenius startar och då blir det intressant vilka Gerhardsson petar in där.

 3. Johan, i de där höjdpunkterna är det en massa rätt bra lägen för Finland och en bunt som kunde blivit mer. Och en massa skott från Japan och då framför allt i slutet på halvlekarna, kändes det som. Om du såg matchen, var den lika öppen som det såg ut som? Och har inte Finland haft problem rätt länge nu med att de är rätt bra i början men mot slutet av matchen (och kanske första halvlek också) så tappar de och då kan det rinna iväg? Oroande hur som helst för de spelar en charmig om än enkel fotboll med fart emellanåt.

  • Tyvärr såg jag inte matchen. Men som du säger, Finland ser ju ut att trots allt skapa rätt mycket. Framför allt på kontringar och fasta situationer. På de områdena måste de vara sylvassa i EM, annars blir det snabb hemresa.
   När det gäller utvecklingen i Finland har den i princip pekat neråt de senaste tio åren. Det såg ut att vara en ljusning på gång för ett par år sedan. Då tog sig först deras F17/01-landslag till VM, och man kvalade sedan in till årets EM-slutspel.
   Nu känns det tyvärr som pilen pekar lite neråt igen. Sedan Irland vunnit med 9-0 i Georgien i måndags talar det mesta för att Finland blir trea i VM-kvalgruppen.

   • Finland hade 1-1 i paus och hade fram tills dess skapat minst lika mycket som motståndarna. Att man tappade totalt i andra halvlek tillsammans med att man använde 17 spelare i matchen tyder på att Signeul gjorde samma miss (?) som Gustavsson i Australien och bytte in för mycket oprövade spelare samtidigt.

    Sen ska man inte glömma att Japan har ett riktigt bra lag som sannolikt är bättre än de flesta länderna i EM, att Linköpings Yuka Momiki inte platsar säger väl det mesta om vilken enorm bredd de måste ha.

    • Finland bytte 3 spelare efter att Japan gjort 3-1 och ytterligare 3 efter 4-1, så jag tror inte att Martins teori stämmer. TB:s förklaring nedan är mer trolig, dvs Finlands lag börjar bli till åren och hade maxflyt när man kvalificerade sig för nästan 2 år sedan. Minns t ex Amanda Rantanens mål borta mot Skottland när hon sköts i ansiktet. Nu har ju Finland dessutom lottats i den svåraste gruppen, så varje poäng måste ses som en överraskning och framgång.

   • Dålig tajming för Finland med EM, det faktum att det sköts upp ett år. Många spelare som börjar bli gamla och som ännu för ett år sedan presterade på en högre nivå (Westerlund, Hyyrynen, Korpela osv), plus att Finland hade ångan uppe. Därmed inte sagt att det skulle ha räckt till i den gruppen man nu hamnat i. Anna Signeul sitter på utgående kontrakt (det var till och med oklart om det går ut efter EM eller vid årskiftet), ett kontrakt som förlängdes i och med EM-flytten. Hon har haft noll intresse av att bygga för framtiden utan har spelat med i stort sett samma startelva hela tiden, vilket hade varit rätt inställning om EM inte flyttats. Det är alltså rätt så sannolikt att Finlands landslag kommer se rätt så annorlunda ut efter EM jämfört med idag.

 4. Jag är imponerad av Evelina Duljan att hon kan hålla den nivån med tanke på att hon bara gjort 6 inhopp i årets Damallsvenska. Jag såg henne i flera av vårens träningsmatcher och då var hon riktigt bra. jag trodde att hon kunde bli årets genombrott i damallsvenskan. Förra året gjorde hon 7 inhopp i KDFF och 5 i Växjö. 2020 gjorde hon 5 inhopp. 2019 spelade hon 19 matcher!

 5. Därmed förbättrade Sveriges U-19 damer statistiken mot Tysklands U-19 damer. Enligt DFB har Sverige nu vunnit 5 gånger, 4 slutat oavgjorda och Tyskland vunnit 13 gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.