Festligt slut på Friends

Ett tag trodde man att nationalsången skulle bli kvällens höjdpunkt på Friends. Men slutelvan slog startelvan på knockout – och inhopparna fixade segern. Det blev ett festligt slut och Sverige åker till EM med en skön 3–1-seger i bagaget.

Det blev en het kväll på många sätt. Nu är jag trött efter att först suttit en lång stund på den bastuheta läktaren och sedan lyssnat av eftersnacket i den mixade zonen.

Jag återkommer med en längre analys av matchen. En kort spaning lyder så här: Johanna Rytting Kaneryd stärkte sina aktier rejält. Sofia Jakobsson gjorde det inte lika mycket.

Jag har för övrigt skrivit en krönika från matchen. Ni som har abonnemang på någon av tidningarna i Gota Media kan läsa den utan att behöva betala.

76 tankar på “Festligt slut på Friends

 1. Jonna Andersson måste vara en av svensk fotbollshistorias mest underskattade spelare. Går aldrig bort sig, står ofta för en avgörande insats, får ändå sällan (tillräckligt med) beröm. I övrigt var väl alla bra. Utom Magda Eriksson då, fladdrig och osäker.

   • Haha ja precis, herregud!
    Hur länge ska Eriksson vara Sveriges kelgris?😂 Hon stod för en av de svagaste insatserna av alla. Jonna Andersson var Sveriges bästa spelare av de som startade.

    • Eriksson är en väldigt lätt person att tycka om och bjuder till. Jonna är väl rätt anonym…och det påverkade garanterat omdömet igår tillsammans med en del personers tendens att bedöma spelare efter hur bra de ”är i grunden” snarare än vad de gjort den aktuella matchen eller året. Eriksson har inte varit särdeles bra sedan innan OS, Andersson är däremot alltid ok som sämst. Hon var också rätt kass i början av matchen men till skillnad från övriga backlinjen spottade hon upp sig och inlägget var helt perfekt. Så ja, bäste spelare av de som startade och sett över matchen som helhet bäst av alla skulle jag säga men så tycker jag att enskilda bra aktioner inte kan slå snäppet mindre bra över en hel match. Även om det nu oftast är de enskilda aktionerna som är enklast att peka på förstås…

    • Matchens lirare röstades fram av publiken på plats, om jag begriper rätt. De gillar Magdalena, inget fel i det. Men på fotbollsmässiga grunder skulle jag gett priset till Johanna Rytting Kaneryd. Målet i sig räcker som motivering.

 2. Snygga mål Sverige gjorde. Även Brasiliens var smart skjutit. Kanske når Sverige EM-finalen. Men det finns alltid en risk att något eller några landslag är bättre än någonsin till EM-slutspelet. Frankrike, Spanien tex som kanske sätter käppar i hjulet. på vägen. Tyskland tvivlar många på men kan få till det lagom till slutspelet. England verkar just vara bättre än någonsin

  • Bjuder på en annan öppning.

   Kan det inte vara inom möjligheternas ram att Sverige blir det lag som är bättre än någonsin till EM-slutspelet?

   Rent generellt är jag förvånad över resonemanget när damlandslaget diskuteras här (och i närstående) forum. Landslagsspelarna är själva inne på att de tillhör favoriterna i mästerskapet, här verkar det snarare som om majoriteten av de som skriver tar alla vinklar och invändningar för att minska pressen och sänka förväntningarna.

   Sverige slutade trots allt tvåa och trea i de senaste stora mästerskapen – är det inte dags att unisont säga att det faktiskt finns en riktigt rejäl guldchans den här gången. Och då menar jag på förhand, inte för att turneringen öppnar upp sig tack vare bra resultat från blågult.

   • Håller med, vi är senaste års tveklöst mest konsekventa topplag och trots att vi inte vunnit borde det resultera i en fullträff i ett mästerskap. Kan man tycka. 🙂

   • Sverige är oslagbara med sitt bästa lag någonsin . Hmm. Fast var Inte Hanna Ljungbergs generation bättre

    • Delvis ja, delvis nej. Bättre målskyttar rent statistiskt väl dock, men så var det färre ok lag då. Samtidigt tycker jag att det är svårt att jämföra spelare och lag över tid, man kan ju bara se dem mot det motstånd de hade då och där kan det skilja sig drastiskt åt. Tyskland har tex ingen Angerer eller Prinz längre.

   • Jag har nog aldrig trott så här mycket på ett svenskt landslag (inte sen herr-em 04 iallafall). Det här laget har ovanligt bra topp, och orimligt (för Sverige) bra bredd. Seger, Asllani, Sembrandt, och Lindahl är fortfarande toppspelare, men (känslan är att) vi skulle kunna spela jämt med Tyskland även om alla fyra råkar vara borta.

   • Personligen känner jag att jag blivit så bränd så många gånger av att de haft så bra förutsättningar och chanser men inte kunnat ro hem det. De hade OS-guldet på ett fat, men fick rampfeber och schabblade bort det trots hundra möjligheter.

    Så för min hälsas skull håller jag förväntningarna låga för att inte få nervsammanbrott på att de än en gång får scenskräck. De saknar psyket och lär därför aldrig ta en titel. Spelet och allt annat har de, så de kan vara högt rankade länge. Jag blir förstås gärna överbevisad.

    Jag ska i alla fall ladda med en jäkla EM-bibel, något jag aldrig gjort förr, och se varenda match, så engagemang finns det här. Utifall att, liksom.

    • Haha, jag förstår din känsla även om jag aldrig känt det inför damlandslaget i fotboll. I handboll gav jag då upp att följa både damer och herrar pga frustrerande usla prestationer men började följa dem lagom igen till att de började spela bra (herrarna främst dock). Herrarna i fotboll ger jag några matchers vila, tål inte att se fegspelet mer. Förutom då att jag är rätt trött på herrfotbollens alla smutsiga sidor. Att damerna vinner guld är inte viktigt och deras senaste mästerskap köper dem ett par misslyckade utan att det påverkar mitt intresse. För din skulle får vi väl hoppas de går hela vägen nu…plus då att det vore kul för min, alla andra intresserades och spelarna själva att äntligen få lyfta en buckla tillsammans. 🙂

    • Haha då är vi två! Jag sänker förväntningarna för att själv inte bli besviken. Men semifinal tycker jag är fullt rimligt och inte allt för höga förhoppningar. Har blivit ett fan av damfotboll i stort på senare år och tycker det ska bli kul att se alla andra landslag också, jag följer numera danernas mästerskap lika mycket som herrarnas.

 3. Tycker det blir lite konstigt när Gerhardsson står och försvarar Sveriges insats i första halvlek när den var under all kritik. Det var nog bland det sämsta jag sett sedan han tog över. Rent krasst säger han ju att det var dem som spelade 60 minuter som bäddade för att den gyllene trion som hoppade in kunde göra 3 mål. Det är bullshit!!
  Jakobsson, Hurtig, Asllani och Rolfö hade ingen kemi överhuvudtaget. Ingenting funkade i första halvlek. Medans de som kom in hittade fina kombinationer direkt och skapade lägen, något som saknades helt innan dess. Rolfö och Asllani var bra men kladdade för mycket på bollen istället för att släppa den tidigare. Tycker faktiskt Hurtig var bättre än Asllani idag i den rollen. Sofia Jakobsson tror jag trots denna oerhört svaga insats kommer starta mot Nederländerna. Även om jag tycker hon är så långt borta från en startelva man kan komma. Både Kaneryd, Hurtig, till och med Blomqvist och Schoug på ” fel kant” är betydligt bättre val.

  Det var jäkligt häftigt att se när trion Kaneryd, Blackstenius och Schoug kom in tillsammans med Hurtig. Det är dem bästa 30 minuterna Sverige har gjort offensivt sätt sedan OS. Det var vad man kallar för en totalfotboll. Bollen gick på färre tillslag och det var hela tiden spelare i rörelse. Riktigt roligt att titta på också.
  Jag tror den här matchen gav Gerhardsson fler frågetecken än utropstecken när man slår ihop allt. Sista 30 var magiska men mot ett vassare lag hade matchen redan varit körd då. Försvaret såg inte så tryggt ut som jag hade hoppats på, Lindahl kändes allt annat än stabil. Måtte Seger och Blackstenius bli 100 % till den 9:e för annars blir det tufft. Hörde en intervju efter matchen och Blackstenius verkar inte vara helt nöjd med formen.

 4. Första halvlek var otroligt deprimerande, men kan vi skylla den på en kombination av värme, (ovant) publiktryck och ringrost? Eller var det för att ”mamma” Seger saknades? Hon är otroligt viktig när det gäller att hålla i taktpinnen.

  Och ringrost syntes också hos Hedvig Lindahl som inte höll sin stolpe när Debinha gjorde 1-0. Trots detta skulle jag aldrig spela Falk eller Musovic före Lindahl, de är nog ännu större säkerhetsrisker.

  I övrigt, kan vi väl bara erkänna att Johanna Rytting Kaneryd ska spela? Jag skiter i resonemang om startelvor och slutelvor. Jag är trött på att se Sofia Jakobsson tappa bollen, missa passningar och springa in i motståndare (i stället för att springa förbi dem). Hon håller helt enkelt inte klassen, medan Rytting Kaneryd bara kommer att bli bättre.

  • ”Alla” klagar på Jakobsson, inte 100% rättvist tycker jag. Ok, hon missade passningar men det slogs många dåliga passningar mot henne också…Nådde inte fram eller hamnade mitt på nån brasilianska. Tycker det är tråkigt att hon verkar ha blivit ”allas” hack-kyckling nu. Lika tråkigt som att Magdalena Eriksson skrivs upp så mycket, kanske en bra ledare på plan men hon går bort sig lite för ofta, till motståndarnas fördel.

   • Jo absolut är det så. Ibland kanske man är lite väl hård.
    Men jämför du Jakobsson med Rolfö, Kaneryd och Schoug så är det klasskillnad på dem spelarna rent fotbollsmässigt när det kommer till spelförståelse och funktionell teknik. Jakobsson skulle inte ta sig särskilt långt utan sin snabbhet, det tycker jag man ser tydligt. Hon vet inte vad hon ska göra när hon får bollen. Många gånger sviker även tekniken och hon springer mer eller mindre rakt in i sin motståndare. Det hon är bra på är att springa och det kan vara nog så viktigt i vissa matcher där Sverige inte har så mycket boll. Det är därför jag faktiskt tror hon kommer starta mot Nederländerna. Gerhardsson vill ha hennes arbetsinsats och djupledsspel för det är där hon har sina enda styrkor som fotbollsspelare.

    Om Eriksson håller jag med dig fullständigt. Hon kanske ser helt ok ut i en trebackslinje i Chelsea men när hon blir lite mer utmanad i duellspelet hinner hon inte med. Av det man såg igår är det kanske inte fel med en trebackslinje för att skydda mittbackarna lite mer för igår visade dem båda att de får svårt med djupledsspelet.

    • Jag såg matchen idag igen hemma och på plats missade jag en hel del saker. Som att Rolfö var usel i första halvlek, hon hade väl ett par avslut (ett ok) under sin tid på planen, ett par fina dribblingar och ett par halvdana inlägg i en tom yta. Det senare drabbade dock också Jakobsson eftersom folk inte fyllde på in ordentligt för det mesta, och tillskillnad från Rolfö gjorde Jakobsson sit defensiva jobb bra, behöll bollen inom laget för det mesta och även om hon mestadels fastnade eller slog bort inläggen och inspelen (återigen, ingen fyllde på) så var hon offensivt ok. Rolfö är dock en bättre spelare och viktig för laget även om avbytaren Schough var milsvida bättre än Rolföi den här matchen. Tyckte faktiskt Schough borde stärkt sina aktier Rejält nu även om Rolfö säkert får chansen från start. För Jakobsson är det den defensiva biten och löpstyrkan som talar för henne, hon är mycket bättre än Kaneryd där men i allt annat är hon rakt av sämre nu när Kaneryd producerar framåt på riktigt.

     • Björnis, jag köper inte resonemanget att Jakobsson är ”mycket bättre” än Kaneryd i den defensiva biten och löpstyrkan. Jag har sett alla Häckens matcher i år (på plats och på tv) och har imponerats av just detta: Kaneryds defensiva arbete och löpstyrka. Att Jakobsson skulle överglänsa Kaneryd i detta känns inte alls troligt.
      Och, som Martin noterar, finns det ”spelare kvar i Damallsvenskan som är minst lika snabba och defensivt skickliga men som dessutom har en fin teknik”.
      Jakobsson har tidigare varit suveränt bra, men verkar på de senaste åren ha ”kört fast” och lever nu mer gamla meriter än på aktuella insatser.
      Är man uttagen som anfallsspelare i ett lag, måste det väl främst vara för ens offensiva kvaliteter? Om man som anfallare mestadels tappar bollen till försvararna eller missar inläggen räcker det inte att man springer mycket …

    • Björnis: Bra du tog upp Jakobssons defensiv, hon var faktiskt strålande i det för att vara en spetsspelare.

     M: Det tror jag också, att Schough är en inhoppare. Och apropå det, är inte Gerhardssons prat om ”slutelva” ett smart psykologiskt spel för att inhoppare inte ska känna sig mindre värda? För att på så vis få dem att prestera bättre.

   • Alla kan göra sämre ifrån sig i nån match här och där men Jakobsson har inte varit bra på evigheter. Snarare att det hänt nån match hon varit mindre dålig.
    Ska tilläggas jag ansett i flera år hon varit överskattad.

    • Håller med dig till fullo. Det fanns en anledning till varför hon inte fick spela i Bayern München. För övrigt är ju hon också mitt i säsong precis som Kaneryd och Schoug. Det märktes inte igår. De som har sett henne i USA säger att hon har gjort det bra under våren så då fick man ju upp hoppet lite men icke. I ärlighetens namn hade jag hellre sett Janogy rent kvalitetsmässigt. Sedan förstår jag att Gerhardsson gärna vill ha med henne.

   • Instämmer att Jakobsson blivit oförtjänt hackkyckling och Magda är någon slags oberörbar. Sofia gjorde en SUPERB insats mot USA i träningsmatchen i april 2021, något av det bästa jag någonsin sett av en spelare över en hel match. Tyvärr gick hon till München, passade ju inte alls in där. Och denna match mot Brasilien var kanske inte heller hennes match. Det kanske skulle varit tvärtom, att Sofia hoppade in istället.

 5. Jag blir inte riktigt klok på Sofia Jacobsson, eller rättare sagt landslagsledningens syn på hennes insatser i det senaste årets landskamper. Trots, som jag ser det, återkommande mediokra insatser har hon en garanterad plats i startelvan.

  Inför gårdagens match förde jag därför enkel statistik på hennes insats för att se om jag hade fog för min uppfattning. Förutsättningen var att bedöma de tillfällen då hon hade kontroll över bollen.

  Detta antecknade jag:
  Jacobsson har kontroll över bollen vid 12 tillfällen.
  Vid 2 av dessa tillfällen levererade hon inlägg framför mål – 1 gick högt och förbi målet, 1 gick framför mål, men inga svenska spelare var där. Vid 2 av dessa tillfällen passade hon bakåt eller snett bakåt. Vid 1 tillfälle blev hon tacklad och fick frispark. Vid 7 tillfällen tappade hon bollen till en motståndare, tappade den över linjen eller blev avblåst för offside.

  Och vad jag kunde se, lyckades hon inte någon gång dribbla sig förbi en motståndare med bollen i behåll. I de senaste landskamperna har Jacobssons dribblingar brukat sluta med att hon springer in i motståndaren – och tappar bollen.

  Nu blev hon ju visserligen utbytt, så Gerhardsson & Co. såg ju vad som hände – och inte hände. Men ska hon ingå i startuppställningen i världens näst bästa landslag, måste hon visa betydligt mer.

  Landskampens verkliga höjdpunkter tycker jag var:
  • Rytting Kaneryds driv, mod, eleganta vrickning och snygga mål.
  • Blomqvists speluppfattning och eleganta frispelning av Blackstenius.
  • Blackstenius läckra lobb (varför ser vi inte detta oftare?).
  • Hurtigs båda kraftfulla nickar.

  För övrigt anser jag att Sverige bästa målvakt, Jennifer Falk, ska vara förstamålvakt och stå i mål i EM-premiären. Hedvig Lindahls insats i gårdagens match ingav inte förtroende. Mot Nederländerna behöver vi Jennifer Falk – en rörlig, snabb och modig målvakt med ”matcher i benen”.

  • Jag håller inte alls med om Jakobsson, utan att då säga att hon var bra. Hon vände tex bort Tamires (11min och några sekunder in) på ett bra sätt och får ett bra läge för inlägg eller inspel men slår bort bollen. Å andra sidan frispelar hon Rolfö i en omställning i 43:e minuten men Rolfö slår bort bollen. Bara för att ta några exempel. Med det sagt, Kaneryd var bättre på allt utom defensivt så hon borde nog starta, om nu inte Gerhardsson prioriterar att hålla defensiven stark och gå på kontring mot Nederländerna.

   Lindahl såg bollen segla över sig när den sedan träffade stolpen. Falk hade inte nått den heller, och positioneringen var rätt, så det kan jag inte se hur det skulle vara Lindahls fel? Målet gör hon sig stort men skottet var för bra, om vi nu inte ska tro att Falk räddar alla frilägen för världsklasspelare så ser jag inte det som fel men heller inte som en Bra insats på något sätt. Tog för övrigt ett (klent ) skott när Kerolin hade friläge. Det enda tillfället under matchen där hon var osäker var vid räddningen i tilläggstid på första där hon får upp handen för att styra undan bollen men den fortfarande är i spel. Bra med en räddning men hon borde kanske ha kunna styra ut den utan risk att motspelare når den eller nåt. Fast som sagt, av de få matcher jag sett med Falk att döma (alltid tveksamt att göra så) kan jag inte säga att jag hon känns särdeles stabil och tvärtom tycker jag hon vari bättre för något år sedan eller två. Hellre Mušović då som fick spela en del i Chelsea och faktiskt kom igång mot slutet. Fast det säger jag halvt på skämt också! 🙂

   • Absolut springer Jakobsson, sliter och täcker ytor men jag tycker inte hon får ut så mycket av det. Det var inte så ofta hon vann bollen och lyckades behålla den. När hon väl bröt bollen klackade hon ut den över sidlinjen eller drog iväg den på chans allt som oftast. Jakobsson var som allra bäst i VM 2019, hade hon haft den formen fortfarande hade hon varit gjuten för mig. Men hon är en bra bit över 30 och jag tyckte, speciellt igår det märktes att hon inte har det där klippet i löpsteget som hon hade förr. Det såg lite trögare ut än tidigare men det kanske bara var jag som fick den känslan.. Det var ju inte så att hon drog ifrån sina mittbackar i djupledslöpningarna som hon gjorde förr.

    Sedan har jag tänkt på en annan sak. Är det inte konstigt, rent taktiskt att Sverige bygger allt sitt spel på högerkanten. Att spela kortpassningsspel har aldrig varit Jakobssons styrka. Är det inte bättre att byta kant lite oftare och använda vänsterkanten med Rolfö som är något bättre på det. Sedan kommer det en spelvändning mot Jakobsson som då skulle få mer yta att springa på. Då är hon ju mycket bättre än på små ytor som det blir nu. Så lite får jag faktiskt försvara Jakobsson igår. Sverige använder inte henne på ett optimalt sätt utifrån hennes egenskaper.

    • Jag har sett nästan alla Jakobssons match i USA och hon är fortfarande riktigt snabb. Om nu inte spelarna där är långsammare än i Europa. Däremot har du nog rätt i att man fastnar i fel spelsätt för henne, hon har aldrig varit den skickliga kortpassningsspelaren och jag har inte tänkt på att det ändå är så det blir när vi flyttar över för mycket på hennes kant. Det går nog bra ihop med matcherna från USA där det är mer en mot en och många löpningar. Tack för den insikten!

   • Angående mitt inlägg om Jennifer Falk.
    Bäste Björnis, jag förstår inte hur du läste mitt inlägg, men låt mig konstatera: Jag påstår INTE att Lindahl agerade fel när bollen seglade över henne och träffade stolpen. Jag påstår INTE heller att Falk hade nått den bollen. Och jag påstår INTE att ”Falk räddar alla frilägen för världsklasspelare”. Det jag däremot påstår är att Hedvig Lindahls insats i matchen mot Brasilien inte ingav förtroende.

    Vi behöver en rörlig, snabb och modig målvakt med ”matcher i benen” i matchen mot Nederländerna. Och det är här jag tycker att Lindahl skiljer sig från Falk – och även från Musovic. Lindahl har rutinen, inget snack om det, men kommer det att räcka i EM? Hon känns varken så rörlig och snabb som jag skulle vilja. Och när hon ger sig ut i höjddueller med motståndare vid hörnor och inlägg, ja då känns det som att det kan gå nästan hur som helst.

    Jag förstår att jag i år har sett fler matcher med Falk än vad du har, men jag inser också att min åsikt är färgad (gul-svart) eftersom Häcken är ”mitt lag”. Men jag hävdar att Falk är både snabbare och rörligare. Och när hon ger sig ut i höjddueller med motståndare vid hörnor och inlägg känner jag mig väldigt mycket tryggare.

    • Jag avsåg inte att låta som att jag menade att du pekat ut specifika tillfällen i matchen där Lindahl var osäker men Falk hade gjort det bättre. Det jag försökte få fram, men inte var tydlig med, är att jag inte ser när hon stod för ett osäkert agerande utöver just den där halvdana räddning i slutet av första halvlek? För vad jag såg, när jag satt och noterade här hemma, är bara det tillfället och i tex inläggen var hon bra. Vilket gör att jag undrar vad du baserar sitt omdöme på utöver att du (uppenbarligen) är en Häckensupporter? 🙂

     • Javisst, som jag skrev, är Häcken ”mitt lag”, så du undrar vad jag ”baserar mitt omdöme på”. Tja, jag hoppas att man inte blir fullständigt omdömeslös bara för att man är supporter till ett lag eller en klubb. Jag antar att de allra flesta som kommenterar här har något lag närmare hjärtat, utan att de för den skull tappar både sans och balans. För mig är det självklart att inte smyga med mina sympatier, men jag riktar ingen kritik mot dem som vill hålla det för sig själv.

      Min åsikt om Hedvig Lindahl grundar sig egentligen inte så mycket på matchen mot Brasilien, utan mer på en räcka tidigare landskamper – och ett mer generellt intryck jag fått. Jämför jag Falk med Lindahl tycker jag att Falk är snabbare, rörligare och betydligt mer beslutsam (modig) i sitt agerande särskilt vid hörnor och inlägg. Det är egenskaper som jag värderar högst hos en målvakt.

      Som du mycket riktigt påpekar plockade Lindahl ner några inlägg, men utan att vara speciellt trängd så det kunde ske lugnt. Men nu var det ju inte bara den här matchen …

      Jag har min åsikt, men går Lindahl in mot Nederländerna och visar att hon visst är snabb, rörlig och beslutsam/modig – och kanske blir matchvinnare – så kommer jag att jubla och hylla henne. Och även modifiera min åsikt.

      Men här och nu anser jag fortfarande att Falk är Sveriges bästa målvakt.

  • Ja jösses vilka pärlor de bjöds på, det ena snyggare än det andra! Målen kom på olika sätt också vilket inte är likt Sverige. Först Kaneryds ”Messi-trumpinnar” som glider igenom försvaret. Den där mjuka bollbehandlingen i den farten är det inte ens många i världen som behärskar. Sedan Hurtigs nickmål som också är otroligt snyggt hela vägen. För väl passa på att hylla Olivia Schoug också som gjorde sin bästa landskamp på länge, överglänste till och med Rolfö.

   Men matchens höjdpunkt var ändå ” Blackans mål”. Först gör Bennison en fin aktion och hittar in till Kaneryd som släpper på ett till ” Blomman”, ( märk väl att detta inte hände en enda gång i första halvlek) som i sin tur hittar Blackan rätt i steget och sedan är resten bara ren världsklass. Det där är ett av de snyggaste målen jag har sett det här landslaget göra.

   Jag har sagt att Sverige kanske saknar den där riktiga världsstjärnan. Men jag undrar om inte den gode Blackan är påväg att bli just det. Den tjejen gör ju för sjutton gubbar alltid mål numera, dessutom på alla möjliga sätt. Folk pratar om att Segers lugn behövs på planen men igår var det faktiskt Blackstenius som drev Sverige under tiden hon var inne. Även om hon inte verkar vara i toppform så är hon ändå så självklar i allt hon gör. Tidigare slog hon ofta bort passningar i parti och minut men nu hittar hon alltid en bra lösning. Allt handlar såklart om självförtroende, numera vet hon om att hon är en av världens bästa nior och det syns på hennes pondus och hela aura. För mig har hon mer ” star quality” än Rolfö även om hon är en bättre fotbollsspelare.

 6. Knäckte hettan ”brassorna”? Det låter smått bisarrt, men orsaken till att Sundhages spelare började gå på knäna i andra halvlek kan ha varit temperaturen. Jo, det var lika svettigt för de blågula, förstås, med skillnaden är kanske att just de har bättre fysik och uthållighet än lirarna från mer tropiska nejder? Tydligen var det inte bara vår bloggare Johan som våndades på läktaren, fast stämningen var det inget fel på hos den unga publiken. En märklig kontrast i det hela var att under tiden dramatiken pågick på Friends, så strilade ett uppfriskande regn ner över Östgötaslätten och SM-veckans startdag i Linköping och termometern visade runt 19 grader. Man kunde tro att det skilde en kontinent mellan begivenheterna. Ja, Sverige ÄR avlångt!

 7. Apropå alla olika synpunkter på spelare: Det skulle vara fräscht om någon spelare togs ut och sa Nej tack, jag är inte tillräckligt bra för att spela i landslaget! Det lär naturligtvis inte hända, så därför – alla vill spela och alla gör sitt bästa. Strålkastarljuset bör nog oftare riktas mot FK och lagledningen, än mot enskilda spelare i enskilda matcher. FK motiv till att vissa spelare är i en start- eller slutelva eller inte spelar alls lär vi aldrig helt få reda på. Frågan är om ens spelarna vet och förstår detta. Således: är det främst eller bara ”politik” som gör att Eriksson spelade hela matchen? Den frågan kan kanske FK svara på, eller?

   • Att Seger byttes in var dock politiskt.
    Det gjordes inte ett enda byte i backlinjen igår vilket tyder på att Gerhardsson inte vill experimentera där. Tror det var därför han gav dem hela matchen för att de ska spela ihop sig. Däremot hade det kanske varit smartare att ge både Kullberg och Nilden några minuter iallafall. Specielt Nilden som är debutant. Vad händer om Glas är avstängd och Andersson skadad i en match i EM. Ska man då slänga in Nilden som inte spelat en enda minut rakt in i hetluften. Förmodligen flyttar man ut Eriksson istället men det skulle jag absolut inte göra. Vi såg ju igår hur svårt hon hade med snabba spelare. Där kan jag tycka han gjorde ett misstag. Trodde faktiskt hon skulle få 30 minuter iallafall så där blev jag förvånad. Hon kan ju haft någon känning men det har man inte hört något om.

   • Om du tittar på kommentarerna kring att Eriksson blev matchens spelare, trots att hon tydligen (!?) var fullkomligt usel, är det lätt att tro att kanske FK låter henne spela för att hon ”är lätt att tycka om” och har ”fina värderingar”. Då är det snarare ”politik” och regnbågsfärger än att ställa bästa laget på planen. Därmed inte sagt att jag tror det…. Kanske hade FK ingen bättre på bänken och då är det ju illa inför EM att behöva ha en så undermålig spelare på planen. För det kan väl inte vara så att FK vet bättre än en del som kommenterar?

  • Jag tror inte spelare tänker i lika absoluta termer som vi supportrar gör. Spelarevet (i det flesta fall) att man har olika svagheter och styrkor som är olika lätta att se för supportrarna, speciellt när dessa möter olika uppgifter beroende på vem som spelar på den aktuella positionen. Därför är det inte så lätt att säga att en spelare är bättre rakt av, det beror på vad hen ska göra och hur den funkar med de andra på och utanför planen. Sedan tror jag att tränare har spelare de gillar extra och som de är villiga att låta spela sig i form, och där tror jag den anledningen till att Eriksson spelar ligger.

 8. Intressant att supporters till Jakobsson talar om hennes defensiva kvalitéer och snabbhet som anledningen till att hon ska gå först i en startelva. Om de två faktorerna räcker så har vi ju spelare kvar i Damallsvenskan som är minst lika snabba och defensivt skickliga men som dessutom har en fin teknik som ger en dimension till i spelet.

  • Vems supporters vad? Eller menar du möjligen ”supportrar”?

   Jag menar inte att hon ska vara i startelvan, bara att hon har en klar plats i truppen.

  • Ingen argumenterar väl för att det vore rimligt att ersätta Jakobsson/Kaneryd med en defensivt skickligare spelare, även om den personen saknar övriga kvalitéer.
   Utan att man skall välja den defensivt starkare av Jakobsson/Kaneryd, underförstått för att de två är på en egen nivå offensivt.

   • Kaneryd kontra Jakobsson är rätt enkelt för mig då Kaneryd helt enkelt är en bättre spelare, jag tycker inte hon är märkbart sämre defensivt och betydligt bättre offensivt. Sen vill jag även lyfta Schough som jag tidigare varit mycket skeptisk till, när hon är i den här formen och spelar efter sina bästa kvalitéer istället för att överarbeta situationerna så är hon en av de bättre kantspelarna vi har i landslaget.

    • För inte så många eoner sedan var det Olivia Schough som var allas(?) problembarn i landslaget. Hon var osäker, oteknisk, sprang fel, missade för många passningar mm mm. Sedan dess har något positivt hänt med den goda halländskan, vems förtjänst är det? Kanske Gerhardssons och att hon har hans förtroende. Nu är Sofia Jakobsson hackkycklingen, dock inte bland sina medspelare får vi anta… Javisst är det (och har varit) mycket upp och ner i hennes karriär och vad det beror på har nog inte bara med inställning eller oträning att göra. Ganska överraskande är att också Magdalena Eriksson får känna lite snålblåst kring sina landslagsinsatser – och hon har bevisligen bleknat en aning på sistone, verkar oskärpt och hamnar ofta på efterkälken, även om inte snabbheten är hennes signum.

    • Schough har i evigheter också varit överskattad och i min värld har hon inte varit eller är inte heller en startspelare. Som inhoppare med 20 min kvar kan hon absolut göra bra ifrån sig men det finns många andra som skulle göra det också.

 9. Är det någon eller några som har bra tips på sajter utöver denna med damfotbollsnyheter? Både skandinaviska språk och engelska fungerar.

  • Nu har Asllani avverkat Sverige, Frankrike, England, USA, Spanien och nu är det dags för Italien. Living her dream? Eller har det helt enkelt inte gått så bra att det är dags att flytta på sig igen? Jag tycker alltid det finns anledning att fundera över rätt täta klubbyten. När Asllani är på humör och i form är hon mycket bra, annars….njae, inte direkt lysande.

   • Asllani har varit bra i Real men jag tror på hennes ord om att hon fått spela skadad för att hon kom tillbaka för tidigt var uppenbart för den som sett hennes matcher. Vissa vill flytta på sig och inte stanna på samma plats, vilket gäller i arbetslivet också där väl man räknar med minst 10 byten av arbetsplatser numera under arbetslivet? Plus med hennes modeintresse kanske Milano lockar lite extra som en plats att bo på…eller nåt.

  • Milan kan tilsyneladende ikke lide ballade magere, så hun må se op.
   Både Vero Boquete og Valentina Giacinti (Milan’s store stjerner) ragede vist uklar med træneren eller klubben midt i sidste sæson og skiftede pludselig til Fiorentina. Noget for en næsvis journalist at bore i -haha.

 10. Jag lyssnade på något avsnitt av en podd där bl a Lisa Dahlquist pratade, och där avtackades Antonia Göransson som slutade som elitspelare. Dahlquist sa att hon var en mardröm att möta för att hon sprang på allt, var snabb och farlig och tvingade försvararen till försvar konstant. När det blev tid för anfall fanns inte kraft och ork hos den spelaren.

  Jag har också varit den som skällt på Jakobsson framför tv:n , men det uttalandet ändrade min syn på henne, och jag tror att Gerhardsson spelar henne på de grunderna.

  Jakobssons försvarare tvingas till en annan beredskap och tömmer den kanten på kraft, vilket efter några rusher ger Glas extra utrymme. Och i andra får Rytting Kaneryd än mer manöverutrymme om försvararen är kvar.

  Ska Jakobsson starta på bekostnad av JRK? Kanske inte. Men när hon gör det så maler hon ner sin back.

  Jag insåg när jag lyssnade på podden att jag rätt ofta glömmer bort vanlig trötthet när jag själv försöker tänka taktik och laguppställningar.

  • Du har absolut en poäng där! Men det är inte en fotboll jag förespråkar, däremot verkar Gerhardsson göra det.
   Då vaskar man ju första timmen av matchen bara för att man ska kunna vara bra sista halvtimmen. Det har jag svårt att köpa och tycker är lite konstigt. Det är väl viktigare att hänga med i början av matchen och inte ligga under som det blev mot Brasilien. Jag tycker man måste kunna kräva mer än att det ska ta en timme för laget att hitta rätt offensivt. Igår skulle jag inte säga att det bar frukt med den taktiken, det var snarare så att Jakobsson blev lite trött i slutet och inte klarade av att utmana sin back så mycket. Inget av målen kom för att motståndarna var trötta. Det var individuella prestationer som helt enkelt var väldigt mycket bättre än i första halvlek. Kaneryds mål hade inget med trötta brasilianskor att göra, hade Jakobsson haft den kvaliteten hade hon kunnat göra samma sak i första. Både 2-1 och 3-1 kommer ju från fantastiska anfall och inte pga trötta motståndare. Bolltempot var ju som natt och dag efter bytena gjordes och kemin mellan spelarna klickade direkt vilket det inte alls gjorde i första.

   • Tycker som jag redan skrivit att Rolfö var lika illa (i första än värre) än Jakobsson så varför det bara är Jakobsson som det skälls på förstår jag inte. Och vad gäller att ”vaska första första timmen” så är det inte en riktigt rättvis bild av det, andra spelare är på planen också och inte alla har samma jobb vid samma tillfälle. Och Sverige gör mycket mål i slutet av halvlekarna och framför allt matcherna, och så har det väl varit länge så uppenbarligen har det funkat rätt bra för Gerhardsson som fått upp oss på den högsta världsrankingen vi haft.

    Du nämnde ju att tidigare att vi kanske inte spelade rätt spel för Jakobsson med mycket kortpassningsspel och längre sekvenser på samma kant vilket gjorde att Brasilien flyttade över folk vilket gjorde att hon inte fick något utrymme för sitt petande och springande. Jag har funderat på det och tycker nog att det går bra ihop med Rolfö/Andersson på andra sidan som visserligen båda är bättre på det än Jakobsson men som är än bättre när de får yta som Andersson fick vid 2-1 målet (där jag tycker Brasilianskorna definitivt agerade som vore de tröttkörda). Kan det inte vara så att Gerhardsson vill ha mycket spring Någonstans på planen vid varje enskild del av matchen för att trötta ut motståndarna, och för att ge lite extra yta om motståndarna flyttar över så den andra sidan får mer utrymme att komma med fart i? Att vi tröttar ut motståndarna och har det som en del i matchplanen tycker jag är klart från hur spelarna alltid pratar om det, men det kanske är mer uttalat som taktik än vad man kan tro också.
    Sedan måste jag ju säga att mitt försvar för Jakobsson till trots så tycker jag att om inte Jakobssons spelsätt, löpningarna och det uppoffrande försvarsspelet, verkligen behövs så borde Kaneryd få chansen från start för jag håller med om att det händer så mycket mer kring henne. Däremot har hon i landslaget än så länge tenderat att försvinna ur matcherna så man kanske får vara beredd på att byta ut henne då. Problemet där är ju att om motståndarna backar hem efter att ha tagit ledningen så är ju Kaneryd betydligt bättre att sätta in än Jakobsson. Jag är glad att jag inte är tränaren som måste komma på hur man ska göra. Men jag tror nog Kaneryd kan få chansen mot Nederländerna, och jag skulle inte klaga på det på något sätt.

    • Förlåt om jag kanske var lite otydlig Björnis. Det här med att vaska första timmen av matchen var absolut inte enbart menat mot Jakobsson. Precis som du säger var hela laget lika illa. Rolfö gick inte alls att känna igen och Asllani var direkt svag. Det är inget mot individuella spelare, snarare mot matchplanen. Jag tycker det har varit en oroande tendens i många matcher nu att Sverige hamnar i underläge och måste jaga. Det hände både mot Irland, Finland och Brasilien. Det tar tid för Sverige att komma in i matcherna och det har man inte råd med mot Nederländerna. Då vill jag se ett Sverige som är påkopplat från början vilket jag också tror de kommer vara. Det var min poäng, jag vill inte att Sverige enbart ska ” nöta” ut motståndarna. Jag vill att det ska vara full fart från början. Ska Jakobsson starta ska det matas bollar på djupet och sätta henne i en-mot-en lägen där hon får mycket yta att utmana på.
     Jag kan absolut förstå att han vill ha Jakobsson som river och sliter, inget fel med det. Men då tycker jag han måste använda henne på ett bättre sätt i offensiven som jag tidigare sagt.

     Delar för övrigt din åsikt om Kaneryd. Hon har faktiskt varit som allra bäst när hon har hoppat in i matcherna. När hon har fått chansen från start har hon inte varit lika framträdande. Ibland försvinner hon från matchbilden men så är det ofta med den spelartypen. Jag tycker Rolfö ibland har en tendens att försvinna lite också. Jag har aldrig sagt att Kaneryd är given i startelvan men precis som du skriver vore det inte konstigt om hon nu är nummer 1. Jag vill vara tydlig med att jag lutar åt att Jakobsson ska starta mot Nederländerna och Kaneryd hoppar in. I sådana matcher väger rutin tungt och säga vad man vill men det har Jakobsson i massor. I en sådan match är jag inte säker på att Kaneryd skulle göra det bättre än Jakobsson. Sedan tycker jag Kaneryd ska starta de andra matcherna och när det väl brinner till i slutspelet får gruppspelsmatcherna avgöra vem som ska starta.

     Tack för en härlig disskussion Björnis! Även om vi inte alltid håller med varandra gillar jag ditt sätt att se på fotboll. Det märks att du är kunnig och har koll på grejerna. Du verkar lika nördig som jag när det kommer till att grotta ned sig i detaljer😉 Sådant älskar jag!
     Hoppas alla i det här forumet känner sig välkomna, alla har rätt till sin åsikt. Vi alla vill Sveriges bästa i detta EM, och damfotbollen i stort. Vi har bara olika teorier om vilken väg som är bäst att vandra. Det där lät väl poetiskt va?! 😉😅

    • Alexander: jag svarar dig här eftersom det verkar som att trådlängden begränsas i diskussionerna så jag kan inte svar på det du skrev nedan. Först får jag tack dig för en bra diskussion, det är vansinnigt roligt när man faktiskt får till sådan om damfotbollen för det är ju rätt dött för det mesta med den saken förutom här emellanåt. Och när man sedan får läsa saker som ger känslan av att man kommer till insikt om olika saker (Jakobsson och spelsätten tex) är det inte bara kul utan genuint givande. Det är ju sällan man får det med folk som tycker Exakt likadant, så det är bara bra att folk säger emot en. 🙂

     Tror vi står närmare varandra i frågan om kantspelet nu än vad det först var, eller lät som där jag vet med mig att jag kan vara lite kantig i sättet att uttrycka mig. Sedan vet jag inte om du inte övertygade mig om att Kaneryd borde starta mot Nederländerna och då tänker jag faktiskt på att hon kan hjälpa till att få lite tryck om vi ska starta på full fart, med Jakobsson känns det som att vi kommer ligga lägre både för att hon är bättre där och för att kortpassningsspelet på den sidan kommer ge mer av det spelet. Men jag skulle ju helst spela två parallella matcher där med de två och sedan säga vilken som borde starta. 😀

     Hur det nu än blir i Em, jag har inte varit så här peppad på ett mästerskap sedan herrarna 94 och damerna 03. Delvis för att de går bra och det finns hopp om guld, delvis för att de spelar en kul fotboll, delvis för att de faktiskt verkar vara överlag vettiga personer…och inte minst för bloggar som denna och Hattrick där du Johan och Rainer betyder otroligt mycket för att hålla intresset vid liv!

  • Ja, det här satte verkligen nytt ljus på henne. Det finns alltså allt en strateg i PG. Jag hade redan innan tänkt skriva att hon är kanske den enda som har ett jävla anamma och helt rätt attityd. Hon går alltid på som en noshörning, rusar och stångas oupphörligen. Hon är den som kämpar när alla andra deppar. Jag älskar henne för det. Att hon ovanpå det verkligen maler ner motståndarflanken visar på hennes betydelse.

   • I San Diego var det en sekvens där hon kastade sig över en mittback som fumlade lite med bollen vid mittplan när motståndarna hade ett etablerat anfallsspel. Jakobsson snodde bollen och jag tror hon spelade tillbaka till Morgan som frispelade henne i djupled och så löpte hon bara. Backen hann tillbaka och fällde henne i straffområdet så hon fick inte chans att skjuta (Morgan satte straffen dock) men hela sekvensen var fenomenal från Jakobsson och det visar just den där energi och attityden hon har. Vill minnas att det var tokvarmt och de andra i laget och folk lite sega också var lite sega vilket gjorde det än roligare att se.

 11. Nästan alla spelare blir av och till ifrågasatta, inte minst på den här bloggen. Lindahl, Seger, Schough, Jakobsson, Andersson och Eriksson är bara några exempel. De spelar fortfarande, eller igen, i landslaget. Det tycker jag är tänkvärt.

  • Visst är det så! I grunden är ju alla bra fotbollsspelare men det går upp och ned i en karriär. Ifrågasättande är en del av att vara elitidrottsman. Jag tycker man ska behandla damer och herrar lika även när det kommer till sådana saker också. Men där tycker jag damfotbollen har en bit att vandra. Även om jag gillade många av de frågorna fotbollskanalens reporter ställde efter matchen mot Brasilien. De kritiska frågorna blir allt fler och fler vilket jag älskar. Man måste kunna bedöma Magdalena Erikssons misstag på samma sätt som Nilsson Lindelöfs, känns som vi närmar oss det.
   Det här är bara egna åsikter.
   Eriksson har jag alltid tyckt är överskattad, för mig är hon inte en mittback i världsklass och har aldrig varit. Olivia Schoug har en otroligt hög högstanivå men har slarvat bort stora delar av sin karriär. Hon hade kunnat bli så mycket större än vad hon är. Mot Brasilien var bland det bästa jag sett av henne i landslaget, det där inlägget till Hurtig är högklassigt. Jakobsson är bra på att springa och utmana sin spelare men hennes spelförståelse tycker jag är ganska låg. Seger har jag aldrig haft något att säga om.
   En annan som har blivit mycket ifrågasatt är ju Blackstenius. Hon skulle bli nästa Lotta Schelin men klarade inte av trycket till en början. Inför VM 2019 var hon väldigt ifrågasatt och många tyckte inte hon skulle starta eller ens vara med i truppen. Det var väl någonstans där det hände någonting och sedan dess har hon utvecklats något enormt.

   • Hade Schough ett högklassigt inlägg till Hurtig under Brasilienmatchen? Tänker du på målet? I så fall var det väl Jonna Andersson som slog det inlägget?

  • När Messi och Ronaldo var som bäst hade de enstaka matcher eller kortare perioder då de inte gjorde så bra i från sig. Genast dök det upp folk som påstod att de bevisade att de var övervärderade som spelare eller att deras tid var över då. Tror inte det säger mycket alls, plus då att åskådare sällan har kunskaperna som krävs för att göra en riktig bedömning av alla aspekter av en spelares jobb. Jag vet själv när man hör vissa prata om de mer specifika bitarna av spel, träningar och utbildningarna för tränare hur otroligt lite jag Egentligen kan av de bitarna.

   Samtidigt är väl lite tjusningen med fotboll just hur starka känslor lite folk som springer och sparkar på en boll väcker hos så många? Tror de här diskussionerna är en del av det som håller intresset vid liv. 🙂

 12. Kollade på Nederländerna mot Finland. Sett till spelet och målchanserna en väldigt jämn match, men det hjälper att ha en av världens bästa anfallare när det kommer till att avgöra matcher. Men om Nederländerna spelar på den nivån de höll i den här matchen borde det inte orsaka särskilt stora problem för Sverige. Det som var lite intressant var att Nederländerna knappt alls pressade Finlands backlinje, de finska kommentatorerna drog slutsatsen att de valt att träna på ett spelsätt som skulle gynna dem mot bättre lag efter att deras press tydligen inte alls bet i matchen mot England.

  • Konstigt ändå. Nederländerna satte hög press i början mot England. Så långt såg de orange riktigt vassa ut, även om de inte spelade i orange i just den matchen…

   • Aha, såg inte Nederländerna-England matchen, det vara de finska kommentatorernas analys. Men Finland fick i alla fall passa bollen i backlinjen utan press, och lyckades dessutom passa sig igenom hela vägen till målchanser några gånger, vilket inte alltid varit Finlands styrka.

  • Jag såg delar av England-Holland, och England var utspelade stora delar av första timmen, mycket tack vare att de inte klarade av att hantera press. Matchen hade kunnat vara över där (om inte Holland missat en straff och Bronze råkat slå ett inlägg i mål). Sista halvtimmen spottade England upp sig, samtidigt som Holland släppte in några helt absurda bollar. Jag blev rätt imponerad av Holland, och även England var bra när de väl fick till positionerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.