Största stjärnan missar stora mästerskapet

Det är roliga dagar inom damfotbollen. I kväll 20.00 på SVT Play spelar vårt F19/03-landslag mot Norge i en avgörande match i gruppspelet i F19-EM. Det svenska laget har överraskat rejält. Med tanke på skadesituationen hade jag som sagt inte några som helst förväntningar på framgång.

I 1–0-segern mot England var det två mittbackar från Göteborgsområdet som spelade huvudroller. Häckens Elma Juntilla Nelhage (moderklubb IK Zenith) nickade tidigt in segermålet på en hörna. Och Jitex Sofia Reidy (moderklubb Jonsereds IF) stod för en matchavgörande räddning på mållinjen.

2–0 mot Tyskland och 1–0 mot England är grymt bra. Utgångsläget inför avslutningen är också grymt bra. Sverige har råd att förlora med ett måls marginal, och ändå gå till semifinal. En England tappar poäng mot Tyskland är det svenska avancemanget också klart.

Det svenska laget vinner gruppen vid vinst eller kryss mot Norge. Man vinner också gruppen vid ettmålsförlust, förutsatt att England samtidigt vinner mot Tyskland.

Men F19-EM är inte det enda mästerskapet som är igång. Under lördagen sparkades de Afrikanska mästerskapen igång i Rabat, Marocko. Hemmalaget vann öppningsmatchen med 1–0 mot Burkina Faso efter segermål på frispark från Ghizlane Chebbak. Hon fick hjälp av Burkina Fasos målvakt som borde ha tagit skottet.

Det jag reagerade mest på från den matchen var att den tidigare engelska ungdomslandslagsforwarden Rosella Ayane, med Tottenhamn som klubbadress, numera spelar för Marocko. Samt att laget leds av den tidigare Lyontränaren Reynald Pedros.

Det stora samtalsämnet dagarna inför mästerskapet har dock inte haft med värdnationen att göra. Utan det är att Zambias storstjärna Barbra Banda har stoppats från spel av medicinska skäl. Banda gjorde ju stor succé i fjolårets OS-turnering, med totalt sex mål på tre matcher efter två hattrick.

Banda var med i Zambias träningsmatch mot ett marockanskt klubblag tidigare i veckan, men fanns inte med när landets 22 spelare stora trupp fastställdes häromdagen. Det anmärkningsvärda här är att man får ha med 26 spelare i turneringen.

Obekräftade uppgifter gör gällande att Banda är stoppad på grund av för höga testosteronvärden. Alltså samma problem som bland annat den sydafrikanska medeldistanslöparen Caster Cemenya haft inom friidrotten.

Det här med kön har ju blivit allt svårare inom idrotten. Vi har fått lära oss att det här med man eller kvinna inte är svart eller vitt, utan att det även finns en gråzon. Anmärkningsvärt här är ju att Banda faktiskt fick spela i OS. Dessutom har jag inte hört något om något gränsvärde för testosteronet inom fotbollen, likt det omdiskuterade man har inom friidrotten. Någon annan som gjort det?

Hur som helst tråkigt för Banda, Zambia och mästerskapet att det får spelas utan världsdelens kanska allra bästa spelare.

Noterbart i övrigt att Afrikanska mästerskapen för första gången spelas med tolv lag. Grupperna ser ut så här:

A: Marocko, Burkina Faso, Senegal och Uganda.
För Uganda spelar bland annat färska Kalmarförvärvet Violah Nambi.

B: Kamerun, Togo, Tunisien och Zambia.

C: Botswana, Burundi, Nigeria och Sydafrika.

Åtta lag går till kvartsfinal, och finalen spelas den 23 juli. Utöver titeln spelar de om fyra direktplatser till nästa års VM-slutspel, samt två playoffplatser. Jag håller Kamerun, Nigeria och Sydafrika som ganska klara favoriter till varsin VM-plats. Med Banda hade jag lagt till Zambia också. Nu känns det betydligt mycket öppnare om den fjärde direktplatsen.

Under veckan som kommer sparkas även världsdelsmästerskapen igång i Europa, Sydamerika och Nordamerika, och nästa vecka drar även Oceanien igång sitt. Mycket damfotboll framöver alltså.

EM startar ju på onsdag 21.00 med matchen England–Österrike. Alla förberedelsematcher är nu spelade. Jag såg Spanien och Italien spela 1–1 tidigare i veckan. Där noterades att Spanien både saknar en utpräglad toppforward samt ett djupledsspel.

Man har en fantastisk bollbehandling, och världens bästa tremannamittfält, men spelar en fotboll som på många sätt påminner om futsal. Man spelar mycket på kropp, och vill väggspela sig in i mål. Så blir det svårt att motsvara oddssättarnas favoritskap för Spanien. Framför allt inte som det spanska laget är lite känsligt för kontringar. Det blir intressant att se om man får bättre ordning på djupledsspelet framöver.

Faktum var att jag satt och tänkte på att Spanien hade behövt en Sofia Jakobsson. Alltså en spelare som hela tiden ligger på rulle för att gå i djupled, och som på så sätt tvingar motståndarnas backlinje att tänka bakåt.

Här är höjdpunkter från de flesta av de träningslandskamper som EM-lag har spelat under veckan som gått:

Danmark–Norge 1–2

Belgien–Luxemburg 6–1

Portugal–Australien 1–1

Schweiz–England 0–4

Frankrike–Vietnam 7–0

Nederländerna–Finland 2–0

10 tankar på “Största stjärnan missar stora mästerskapet

 1. Efter dagens rapporter från England kan vi nog räkna bort både Linda Sembrant och Stina Blackstenius från startelvan mot Nederländerna. Uppenbarligen är det något som inte stämmer med Blackstenius och jag skulle inte bli helt förvånad om hon får lämna plats för Anna Anvegård i slutet av veckan. Linda Sembrant kommer säkert kunna spela längre fram i turneringen men Blackstenius verkar vara överbelastad eller något liknande. Landslagsledningen är så hemlighetsfulla om vad som är problemet och det är sällan ett bra tecken.

   • Haha vi får inte ge upp än. Men visst känns det sådär, det medicinska teamet verkar inte ha full kontroll på situationen. Kanske var det ett misstag att Blackstenius spelade mot Brasilien, ett misstag som kan komma att stå Sverige oerhört dyrt.

    Sverige visade i OS att försvaret klarar sig utan Sembrant men nu ser det faktiskt ut som vi skulle behöva henne där bak. Såg minst sagt virrigt ut mot Brasilien. Stina Blackstenius målskytte i mästerskap är ännu svårare att ersätta. Jag har länge sagt att hon är Sveriges viktigare spelare i både offensiven och defensiven. Utan henne kommer Sverige inte kunna pressa lika högt. Utan Blackstenius skulle jag säga att Sveriges chanser minskar väldigt mycket. Nu får vi se om det här landslaget som har en sådan ” fantastisk” bredd enligt alla klarar av att ersätta Stina Blackstenius och Linda Sembrant? Blir väl Hurtig från start antar jag. För jag har svårt att se att någon av dem ska hinna komma i toppform förrän i slutet av mästerskapet om ens då! Även om Blackstenius har 30 minuter i sig mot Nederländerna skulle jag för allt i världen inte chansa redan i första matchen. Då finns risken att hon slår upp skadan igen precis som utfallet blev efter Brasilien-matchen.

    Nej så här får det inte sluta!! Skulle inte Blackstenius kunna lira så mycket kommer två svenska jokrar och frälser Sverige som är Rebecka Blomqvist och Johanna Rytting Kaneryd. Dem byts in och avgör mot Nederländerna sedan kommer Blackstenius in lagom till slutspelet och leder Sverige till guldet. Där har vi det!!

    • Sverige visade i OS att försvaret absolut inte klarar något avbräck ifall de ska vinna en titel. Det var trots allt en försvarsmiss som ledde till Kanadas mål, ett av extremt få mål de gjorde, så jag tror inte det var en slump.

  • Jag vågar inte ens tänka den tanken innan det visar sig vara så. Sedan vet jag inte om Anvegård är helt kry och igång heller, hon missade lite matcher mest hela tiden under säsongen känns det som och även om hon var uttagningsbar kanske den fysiska statusen gör att hon knappt kan spela. Jag Tror att Blackstenius är ok, att det verkligen ser ut som att det bara är en överbelastning som de kan hantera, för annars spelar de bort träningstid för ersättaren på att försöka vinna någon sorts imaginär fördel mot Nederländerna. Kan Blackstenius inte spela blir det nog Hurtig där, och hon brukar inte spela hela matcherna så då måste det finnas en klar ersättare. Om nu inte Blomqvist ska vara den spelaren? Tycker dock inte hon är så bra som ren 9:a.

 2. Låt Blackstenius ligga på sängen i 7 dagar så blir hon återställd. Vila och god mat i massor gör susen för henne

  • Gissar att de ser på Sverige som jag och andra ser på Frankrike, att de är bra på pappret och vinner mycket, men lyckas aldrig riktigt i turneringar. Nu har ju Sverige ändå fått medaljer, vilket Frankrike otroligt nog aldrig fått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.