Den stora guiden till EM 2022

Inlägget uppdaterat efter Putellas korsbandsskada med reviderade procentsatser.

Vi närmar oss EM-premiären med stormsteg. Det är därför hög tid för bloggens stora EM-guide. Jag har valt olika former för mina mästerskapsguider, ofta har de varit uppdelade gruppvis. I år blir det bara en lång guide. Det är det inlägget du har framför dig. Trevlig läsning.

Det är historiskt jämnt i Europatoppen. Hittills har bara fyra nationer vunnit EM-guld. I år tycker jag att det är rätt jämnt mellan sex lag, och jag ser ytterligare tre lag med potential att ta sig till semifinal. En sådan bredd har det aldrig tidigare varit i ett EM.

Innan jag går in på grupperna noterade jag att Eurotalk tog ut en allstarelva inför mästerskapet för att att ha något att jämföra med efter EM. Det tyckte jag var en kul idé. Deras elva ställdes upp 4–4–2 och såg ut så här:

Manuela Zinsberger, Österrike/Arsenal – Lucy Bronze, England/Barcelona, Wendie Renard, Frankrike/Lyon, Magdalena Eriksson, Sverige/Chelsea, Giulia Gwinn, Tyskland/Bayern München – Beth Mead, England/Arsenal, Lena Oberdorf, Tyskland/Wolfsburg, Alexia Putellas, Spanien/Barcelona, Fridolina Rolfö, Sverige/Barcelona – Vivianne Miedema, Nederländerna/Arsenal, Marie-Antoinette Katoto, Frankrike/PSG. Förbundskapten: Peter Gerhardsson, Sverige

Jag har med några av deras spelare i mitt lag. Jag har dock inte tagit med någon svensk. Närmast var helt klart förbundskapten Gerhardsson, som gick en hård strid mot Sarina Wiegman. Hon har dock vunnit deras inbördes möte, och drog därmed det längsta strået.

Personligen tycker jag att målvakt och ytterbackar är de klart svåraste att hitta vettiga kandidater till. I de offensiva rollerna är svårigheten istället vem man skall välja bland alla heta alternativ. När det gäller målvaktsposten tycker jag att Tyskland har bäst förspänt. Frågan är bara vem av Merle Frohms, Ann-Katrin Berger och Almuth Schult som får förtroendet. Eftersom Frohms har tröja nummer 1 och har stått i Tysklands fyra senaste landskamper faller valet på henne.

Här är min drömelva inför EM. Jag väljer 4–2–3–1: Merle Frohms, Tyskland/Eintracht Frankfurt – Giulia Gwinn, Tyskland/Bayern München, Irene Paredes, Spanien/Barcelona, Griedge Mbock Bathy, Frankrike/Lyon, Selma Bacha, Frankrike/Lyon – Lena Oberdorf, Tyskland/Wolfsburg, Alexia Putellas, Spanien/Barcelona – Caroline Graham Hansen, Norge/Barcelona, Vivianne Miedema, Nederländerna/Arsenal, Lauren Hemp, England/Manchester City – Ada Stolsmo Hegerberg, Norge/Lyon. Förbundskapten: Sarina Wiegman, England

Och här är en genomgång grupp för grupp:

Grupp A

England och Norge bör sluta etta och tvåa i den här gruppen. Outsider är Österrike, som ju tog sig till EM-semifinal för fem år sedan. Då tog man Danmark till straffläggning i semifinalen, och hyllades som vinnare när man kom hem till Wien.

Men Österrike känns sämre nu, och det vore en jätteskräll om de lurar England eller Norge på avancemanget. Gruppens fjärde lag är Nordirland, som bör bli hela turneringens slagpåse. Nordirland har överträffat sig själva genom att ens kvala in. Deras första mål bör vara att just göra ett mål.

England

Världsranking: 8
Förbundskapten: Sarina Wiegman
Senaste mästerskapen: Gick till semifinal både i EM 2017 och VM 2019. Spelade som Team GB i OS. Där föll man mot Australien i kvartsfinal.

Chanser till…
Kvartsfinal: 99 procent
Semifinal: 50 procent
Guld: 18 procent

Kommentar: Värdnationen är en given guldkandidat. Det svåraste för skickliga förbundskaptenen Sarina Wiegman blir att välja vilja stjärnor hon skall ställa på planen. Wiegman är regerande mästare med Nederländerna, och har inte förlorat med det engelska landslaget. Frågan är om det massiva hemmastödet blir ett lyft eller skapar extra press.

Dock är ju Wiegman rätt kvinna att lotsa laget genom den pressen. Hon ledde ju som bekant värdnationen till guld i senaste EM-slutspelet.

Truppen vimlar alltså av affischnamn. Kvicka och kreativa ytterforwarden Lauren Hemp har dominerat i Manchester City i vinter, och den engelska assistdrottningen är nu även redo för ett stort internationellt genombrott.

Passningsskickliga mittbacken/innermittfältaren Leah Williamson och smarta tian Fran Kirby är två personliga favoriter. Frågan är vem som startar på topp. Pålitliga mästerskapsspelaren Ellen White har haft covid i uppladdningen inför EM, men blir hon bara fullt återställd lär hon säkert sätta några mål.

Nordirland

Världsranking: 47
Förbundskapten: Kenny Shields
Senaste mästerskapen: Mästerskapsdebutant

Chanser till…Kvartsfinal: Promillenivå

Chanser till…
Kvartsfinal: Promillenivå
Semifinal: –
Guld: –

Kommentar: Allt annat än tre raka förluster vore en jätteskräll för förbundskapten Kenny Shields gäng. Laget gjorde en bragd när det tog sig till EM-slutspelet. Man glömmer inte lyckan i samband med playoffsegern mot Ukraina i första taget. Framför allt har Liverpools Rachel Furness firande på kryckor etsat sig fast.

Men så mycket firande lär inte Nordirland få ägna sig åt under EM-slutspelet. Laget är på alla sätt turneringens klart mest nederlagstippade. Och det finns många anledningar till det. En är att deras spelartrupp innehåller 13 spelare som håller till i hemmaligan, som är en av de svagare i Europa. Spelarna där är rena amatörer som har civila heltidsjobb vid sidan av fotbollen.

Lagets mest namnkunniga spelare är anfallaren Simone Magill och backen Rebecca Holloway. De spelar i Everton i WSL respektive Racing Louisville i amerikanska NWSL.

Norge

Världsranking: 11
Förbundskapten: Martin Sjögren
Senaste mästerskapen: Blev poänglöst i EM 2017. Föll mot England i kvartsfinalen av VM 2019.

Chanser till…
Kvartsfinal: 76 procent
Semifinal: 30 procent
Guld: 3 procent

Kommentar: Svenska Martin Sjögren mönstrar ett lag med en fantastisk offensiv, en av turneringens bästa. Barcelonas ytterforward Caroline Graham Hansen och Lyons skyttedrottning Ada Stolsmo Hegerberg tillhör topp tre i världen på sina positioner och behöver inga större presentationer.

Men de är långt ifrån ensamma toppnamn i det norska laget. På mittfältet och i anfallet vimlar det av högklassiga spelare. Innermittfältarna Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Frida Maanum (Arsenal) och Vilde Bøe Risa (Manchester United) håller alla toppklass. Det gör även kantspelarna Julie Blakstad (Manchester City) och Guro Reiten (Chelsea). Offensiven är tveklöst en av Europas allra bästa. Noterbart att 20-åriga mittfältstalangen Blakstad brukar spela vänsterback i landslaget.

Problemen finns i lagets bakre regioner. Förstamålvakten Cecilie Fiskerstrand har dragit korsbandet, vilket gör att tidigare Pitemålvakten Guro Pettersen ser ut att få förtroendet i målet. Det är en duktig målvakt, men hennes internationella rutin är högst begränsad. Den är faktiskt begränsad till tre landskamper, varav två nu i uppladdningen inför EM.

På backsidan kommer även försvarsgeneralen Maren Mjelde från en skadekantad säsong där det bara blev fyra inhopp i Chelsea. Norges utmaning blir alltså att få ihop defensiven. Offensivt finns det många potentiella matchvinnare. Och det imponerar att man kunde ta en 2–1-seger i genrepet borta mot Danmark – trots att man kom i underläge redan i första minuten.

Österrike

Världsranking: 21
Förbundskapten: Irene Fuhrmann
Senaste mästerskapen: Gör sitt blott andra mästerskapsslutspel. Gick till semifinal i EM 2017.

Chanser till…
Kvartsfinal: 25 procent
Semifinal: 10 procent
Guld: –

Kommentar: Österrike gjorde stor sensation i det förra Europamästerskapet. Då blev det en delad tredjeplats efter att man skrällt till sig gruppsegern före Frankrike och sedan slagit ut Spanien i kvartsfinal. I semifinalen pressade man alltså sedan Danmark hela vägen till straffläggning. Lagets styrka då var förmågan att variera mellan hög och låg press.

I den höga pressen hade löpstarka duon Nicole Billa och Laura Feiersinger nyckelrollerna. De är fortfarande kvar.

Det troliga är att man åker hem efter gruppspelet i år. Men lyckas nyckelspelarna toppa formen som 2017 så…

Utöver Billa och Feiersinger är förstås Arsenals målvakt Manuela Zinsberger otroligt viktig. Hon har hög högstanivå, och den måste hon alltså nå upp till. Det behöver även smarta och spelskickliga Sarah Zadrazil från Bayern München på det centrala mittfältet. .

Totalt har man haft tre spelare i engelska WSL och hela 13 i Frauen-Bundesliga den gångna säsongen, så det finns kvalitet i laget. Men som sagt, känslan är ändå att England och Norge är minst en klass bättre.

Grupp B

Det här är den på förhand klart tuffaste gruppen. Spanien och Tyskland var gruppfavoriter fram till dagen före avspark. Då drog världens bästa spelare, Alexia Putellas korsbandet, och Spanien försvagades betänkligt.

Plötsligt är Tyskland klar gruppfavorit, medan Spanien får göra upp med EM-finalisten från 2017, Danmark, om andraplatsen. Danskorna har en vass offensiv och är en farlig utmanare till Spanien. Fjärde laget i gruppen är Finland, som har fått en riktigt svår lottning. En bra dag kan Helmarit, som det finska laget kallas, ta poäng av de andra lagen. Men det troliga är att Finland åker hem poänglöst från England.

Danmark

Världsranking: 15
Förbundskapten: Lars Søndergaard
Senaste mästerskapen: Var i EM-final 2017. Missade slutspelet till VM 2019.

Chanser till…
Kvartsfinal: 60 procent
Semifinal: 31 procent
Guld: 4 procent

Kommentar: Försnacket om Danmark har i ganska stor utsträckning handlat om Nadia Nadim. Och då tänker jag inte bara på att hon nådde upp i 100 landskamper i samband med genrepet mot Norge.

Utan framför allt på att förbundskapten Søndergaard satte som ultimatum att Nadim var tvungen att inför EM uttala sig om sitt uppdrag som ambassadör för Herr-VM i Qatar. Annars skulle inte anfallaren bli uttagen i EM-truppen. Hon blev uttagen, och hon har uttalat sig om Qatar:

Debatten fortsätter trots det i Danmark. Här är en länk till en färsk debattartikel skriven av en socialdemokratisk EU-parlamentariker.

Frågan är om Nadim även kommer att debatteras av fotbollsmässiga skäl de kommande veckorna. I de tre uppladdningsmatcherna har det bara blivit ett inhopp för henne.

Det är ju just i offensiven Danmark har sina styrkor. Framför allt har man välkända Pernille Harder. Chelseaforwarden är lagets storstjärna och skall se till att det blir mål. Det är inte nödvändigtvis så att Harder behöver vara sist på bollen. Danmark har fler målfarliga spelare, som exempelvis nickstarka toppforwarden Signe Bruun.

På mittfältet har man ett spännande framtidsnamn i 19-åriga Kathrine Møller Kühl. Hon är en tekniskt skicklig spelare som jag kommer att kolla in lite extra under mästerskapet.

Danmark har alltså en riktigt vass offensiv. Så stark att laget har kapacitet att vinna enstaka matcher mot alla lag i det här mästerskapet. Men man har också stora defensiva brister, och över tid är det mest troliga att man faller på den svaga backlinjen.

Inte minst sedan backklippan Rikke Sevecke (Everton) har varit skadeförföljd under våren. Hon måste nog vara hel under hela Europamästerskapet om Danmark skall kunna skrälla i England som man gjorde 2017.

Finland

Världsranking: 29
Förbundskapten: Anna Signeul
Senaste mästerskapen: Gör sitt första slutspel sedan EM 2013. För nio år sedan tog man två poäng och åkte ut på sämre målskillnad än Danmark.

Chanser till…
Kvartsfinal: 5 procent
Semifinal: 2 procent
Guld: –

Kommentar: Svenska Anna Signeul har tagit ut tolv spelare som håller till i damallsvenskan, och ytterligare sju som har spelat i vår svenska högstaserie. Det för oss svenskar välbekanta laget är kontringsskickligt, men lottningen är grymt svår.

Finland kan absolut skrälla i någon match. Men avancemang känns inte särskilt troligt. Snabba Vittsjöforwarden Linda Sällström är tidernas bästa målskytt i det finländska landslaget. Det trots att hon varit skadeförföljd med flera korsbandsskador under karriären. En kontringsspelare som är frisk lagom till EM. Hon måste vara på hugget i England om det skall bli några finländska poäng.

En annan Sverigebekant är försvararen Natalia Kuikka. Hon gjorde guldsuccé i Göteborg 2020 som kantspelare. I landslaget är hon oftast mittback, vilket i min värld innebär att man tappar hennes allra största tillgång – löpstyrkan. Men jag antar att det är bäst för laget att Kuikka spelar i mittförsvaret.

Försvaret är ju förstås otroligt viktigt när det väntar matcher mot tre på pappret bättre lag. Viktig är även målvakten. Och där är Finland bra. Rutinerade 36-åringen Tinja-Riika Korpela är en säker sista utpost som vi bland annat minns från Tyresö och Bayern München.

Spanien

Världsranking: 7
Förbundskapten: Jorge Vilda
Senaste mästerskapen: Föll i kvartsfinal mot Österrike i EM 2017 och i åttondelsfinal mot USA i VM 2019.

Chanser till…
Kvartsfinal: 60 procent
Semifinal: 32 procent
Guld: 9 procent

Kommentar: Spanien har aldrig tagit en stor mästerskapstitel på damsidan. Många har trott att det kan vara dags nu. Det bollskickliga och samspelta laget som oftast har åtta Barcelonaspelare i startelvan har varit huvudfavorit hos många oddssättare.

Personligen har jag inte varit lika säker. Jag ser brister i djupledsspelet, brister som kan bli kostsamma. Laget är även känsligt för kontringar.

Spanien har stor potential i sin trupp. Men superstjärnan Alexia Putellas korsbandsskada förstör väldigt mycket. Jag ser tremannamittfältet med Patri Guijarro, Aitana Bonmati och Putellas som världens bästa. Trion har en bra kombination av teknik, arbetskapacitet, spelsinne och självförtroende.

Men nu är alltså Putellas borta. Därmed tappar man lagets målfarligaste spelare, hon vann bland annat skytteligan i Champions League.

Mittbackarna Irene Paredes och Mapi Leon är spelskickliga, och Manchester Uniteds högerback Ona Battle är ett spännande framtidsnamn. Däremot är Spanien svagare på vänsterkanten. Och framför allt är det tunt längst fram. Jennifer Hermoso är ju borta på grund av skada. Men inte heller med henne på planen tycker jag att Spanien har den spets de borde ha. Hon är bra på att ösa in mål mot dåliga lag, men lyfter sällan i de riktigt stora matcherna. Och nu är alltså även Putellas borta.

När jag såg Spanien i genrepet mot Italien var det futsalkänsla över det spanska spelet. Många korta passningar och en ambition att passa sig in i målet. Så kommer inte Spanien att vinna EM-guld. Men får det spanska laget in lite mer djupledstänk finns det kvaliteter. Men utan Putellas räcker det sannolikt inte till guld.

Tyskland

Världsranking: 5
Förbundskapten: Martina Voss-Tecklenburg
Senaste mästerskapen: Ut i kvartsfinal både i EM 2017 och VM 2019. I EM blev Danmark för svårt i en match som fick skjutas upp en dag på grund av regn. Och i VM slogs man ut av Sverige.

Det var lite halt när Tyskland och Danmark skulle mötas i EM 2017. Matchen fick skjutas upp en dag.

Chanser till…
Kvartsfinal: 75 procent
Semifinal: 42 procent
Guld: 16 procent

Kommentar: Tyskland har föryngrat både trupp och startelva ganska rejält de senaste åren. Hela elva spelare i den aktuella EM-truppen är nu 25 år eller yngre.

Problemet för rutinerade förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg är vilka av alla toppspelare hon skall välja. Hur hon skall få pusslet att falla ut på allra bästa sätt.

Som noterats ovan har Tyskland exempelvis tre högklassiga målvakter. Det troliga är att Voss-Tecklenburg satsar på den minst meriterade, Frankfurts Merle Frohms. I varje fall har hon stått i de fyra senaste landskamperna.

Tyskland saknar tyvärr två stora mittfältsstjärnor i Dzenifer Marozsan (korsbandsskadad) och Melanie Leupolz (gravid). Trots de tunga avbräcken har man massor av talang – och fart.

Om Voss-Tecklenburg får ihop det där lagpusslet är Tyskland absolut en tänkbar guldmedaljör. Stor vikt läggs på 20-åriga Lena Oberdorf:s axlar. På dem bär hon redan Wolfsburg. Och när hon var på planen var det tyska klubblaget otroligt starkt i vintras. När Oberdorf var skadad åkte man ut ut Champions League.

Den allroundkunniga tvåvägsmittfältaren skall bära det tyska landslaget framöver. Och av det jag såg i vintras är hon redo för det uppdraget redan nu.

Oberdorf är långt ifrån den enda tyska talangen som står inför sitt riktigt stora internationella genombrott. Några andra är Jule Brand, Lena Lattwein, Klara Bühl, Sydney Lohmann och Giulia Gwinn.

När det gäller målskyttet blir det väldigt spännande att se vad Tabea Wassmuth kan göra. Den 25-åriga Wolfsburgspelaren gjorde hela tio mål i vinterns Champions League och blev med det tvåa i skytteligan, ett mål bakom Alexia Putellas.

Grupp C

Sverige och Nederländerna är båda potentiella guldvinnare i det här mästerskapet. De båda lagen är således stora favoriter att gå vidare till kvartsfinal från grupp C. Det lag som vinner gruppen har dessutom bra chans att få en bra lottning i kvartsfinalen.

Nederländerna

Världsranking: 4
Förbundskapten: Mark Parsons
Senaste mästerskapen: Guld i EM 2017 och silver i VM 2019. I fjolårets OS blev det däremot hemresa redan efter kvartsfinalen.

Chanser till…
Kvartsfinal: 85 procent
Semifinal: 67 procent
Guld: 16 procent

Kommentar: Nederländerna har bytt förbundskapten från skickliga Sarina Wiegman till i de här sammanhangen oprövade Mark Parsons. Engelsmannens inledande period på jobbet har kantats av skador, och sådana har de orangeklädda inte råd med.

Nederländerna har nämligen en otroligt stark och vass startelva. Men där bakom sjunker kvaliteten ganska snabbt. Det gäller således att startspelarna är på topp nu under EM.

Toppspelarnas toppspelare är förstås Vivianne Miedema. Hon har gjort makalösa 94 mål på 111 landskamper. Den fantastiska avslutaren har i år spelat som tia i Arsenal, och visat att hon även kan passa fram till mål. Hon är självklart en av EM:s allra största stjärnor – och en högst tänkbar skyttedrottning.

Andra nyckelspelare är tekniska kantspelaren Lieke Martens, som lämnar Barcelona för PSG i sommar, underskattade Jill Roord samt krosspassningarnas, och de fasta situationernas okrönta drottning Sherida Spitse.

Nyttiga Danielle van de Donk har varit skadeförföljd under året i Lyon. Den aggressiva mittfältaren rapporteras vara på gång tillbaka, något som är god nyheter för Nederländernas Oranje Leeuwinnen.

Jag såg laget mot England. Där inledde man starkt, och satte en hög och fin press. Men efter en straffmiss i början av den andra halvleken föll man ihop. Dessutom darrade målvakten Sari van Veenendaal. Hon har dock tidigare visat sig vara bäst när det gäller. Så kanske att hon lyfter sig när det blir tävlingsmatcher.

Bäst när det gäller har för övrigt hela det nederländska laget varit på senare år. Frågan är om man räcker till den här gången. Öppningsmatchen mot Sverige är på alla sätt en nyckelmatch. Gruppsegraren har en gynnsam lottning i kvartsfinalen i form av tvåan i grupp D. Så en bra start kan leda långt.

Portugal

Världsranking: 30
Förbundskapten: Francisco Neto
Senaste mästerskapen: Mästerskapsdebuterade i EM 2017. Vann en match, men åkte ut på målskillnad mot Spanien.

Chanser till…
Kvartsfinal: 5 procent
Semifinal: –
Guld: –

Kommentar: Portugal missade kvalet, men fick en friplats när Ryssland blev uteslutet för invasionen av Ukraina. Allt annat än hemresa efter gruppspelet vore en jätteskräll för förbundskapten Francisco Neto:s lag. Inte minst eftersom landets enda riktigt stora stjärna har tackat nej till landslaget. Jag tänker på den tidigare Linköpingsmittfältaren Claudia Neto, som nyligen valde att skriva på för Sporting Clube de Portugal i Lissabon.

Portugal har ett hyfsat taktiskt skolat lag som måste leva på kontring i den här turneringen. Och en vass kontringsspelare har man i Sportings blixtsnabba forward Diana Silva. Hon blir väldigt viktig i ett totalt sett profilfattigt lag.

Sverige mötte Portugal i Algarve cup i vintras. Då höll Portugal emot bra i den första halvleken, och det var 0–0 i paus. Sedan växlade Sverige upp i den andra halvleken och vann med 4–0. I den matchen sköt Diana Silva över öppet mål i 0–0-läge.

Schweiz

Världsranking: 20
Förbundskapten: Nils Nielsen
Senaste mästerskapen: EM 2017. Utslaget i gruppen efter en dramatisk 1–1-match mot Frankrike. Kvalade inte in till VM 2019.

Chanser till…
Kvartsfinal: 25 procent
Semifinal: 3 procent
Guld: –

Kommentar: För sju–åtta år sedan kändes det som att Schweiz var på väg mot den yttersta världstoppen. Men utvecklingskurvan har svängt neråt eftersom påfyllning saknats när äldre stjärnor lagt av.

Den tidigare Umeå- och Rosengårdsspelaren Ramona Bachmann (nu i PSG) skall bära lagets offensiv. Hennes snabbhet med boll är av yttersta världsklass. Bollskickliga mittfältaren Lia Välti (Arsenal) och nickstarka Barcelonaspelaren Ana-Maria Crnogorcevic är två andra schweiziska spelare att ha ögonen på.

Danske förbundskaptenen Nils Nielsen har ett lag med en hyfsat stabil startelva, men en väldigt tunn bänk. Dessutom kommer man till EM med en riktigt usel form. På de fem senaste landskamperna har det blivit ett kryss och fyra förluster, och sammanlagda målskillnaden 1–16.

I de båda uppladdningsmatcherna mot Tyskland och England har man hängt med hyfsat i första halvleken för att sedan rasa ihop efter paus när man börjat byta. Högstanivån är fortsatt okej, så laget kan absolut skrälla till i någon match. Men det blir knappast mer än så.

Sverige

Världsranking: 2
Förbundskapten: Peter Gerhardsson
Senaste mästerskapen: Utslagna av Nederländerna i kvartsfinal i EM 2017 och i semifinal i VM 2019. Finalförlust efter straffar mot Kanada i OS.

Chanser till…
Kvartsfinal: 85 procent
Semifinal: 67 procent
Guld: 17 procent

Kommentar: Sverige kommer till England som det högst rankade europeiska landslaget. Spelarna själva pratar om favoritskap, men på oddslistorna ligger ofta England eller Spanien före. Jag håller Sverige som andrahandsfavoriter bakom England.

Peter Gerhardsson:s landslag har inte förlorat en tävlingsmatch under ordinarie tid på drygt tre år, då USA vann i VM mot ett reservbetonat svenskt lag.

Defensiven är bland de bästa i världen – det är otroligt svårt att göra mål på Sverige. Truppen är dessutom historiskt bred, med fullgoda alternativ på de flesta positionerna. Akilleshälen är sexan, där Caroline Seger är enda toppspelaren. Hon behöver alltså vara frisk och hel. Är hon det är lagmaskinen Sverige en given guldkandidat.

Bollsäkra lagkaptenen Seger gjorde ett grymt bra OS. Då var hon bättre än hon varit någon gång tidigare. Nu är hon 37 år ung och skall sköta defensiven på det svenska mittfältet. Kollegan på centralt mittfält, Filippa Angeldahl, är väldigt bra offensivt, mästerlig på att spela igenom motståndarnas lagdelar. Dock har Angeldahl defensiva brister, bland annat blir hon lätt bolltittare. Där måste Seger täcka upp.

Offensivt hänger mycket på Barcelonas Fridolina Rolfö och Milans Kosovare Asllani – och på de fasta situationerna. Sverige har många nickstarka spelare och dessutom fina fötter från bland annat Asllani och Jonna Andersson. Andersson är en underskattad spelare som har varit superstabil på sistone.

Förutsättningarna för Sverige är desamma som för Nederländerna. Alltså att öppningsmatchen är väldigt avgörande. Att vinna gruppen kan vara väldigt viktigt.

Grupp D

Det här är en öppen grupp, där Frankrike är given favorit. Det franska laget är ett potentiellt guldlag. Bakom Frankrike är Italien förstahandskandidat att ta sig till kvartsfinal. Men varken Belgien eller Island skall räknas bort. Det kan bli väldigt jämnt och spännande i slutomgången.

Belgien

Världsranking: 19
Förbundskapten: Ives Serneels
Senaste mästerskapen: Debuterade i EM 2017. Då vann man mot Norge, men föll mot Nederländerna och Danmark.

Chanser till…
Kvartsfinal: 25 procent
Semifinal: 2 procent
Guld: –

Kommentar: Skrällvann alltså mot Norge när man EM-debuterade för fem år sedan. Jag trodde att det belgiska laget var på väg mot ett stort genombrott där för fem år sedan.

Men faktum är att laget känns något sämre nu. Öppningen är dock att man har lottats in i en grupp där man bara ställs mot en av de sex potentiella guldlagen. Något som skapar viss chans till avancemang.

Belgien har en offensiv spets i snabba Tessa Wullaert och starka bollmottagaren Tina De Caigny. De kan med lite flyt kan leda sitt lag till till kvartsfinalplats. Den tidigare Wolfsburg- och Manchester Cityforwarden Wullaert spelar för övrigt nu med Fortuna Sittard i den nederländska ligan. Hon är en snabb djupledslöpare som gjort 67 mål på 109 landskamper. Även Lyons Janice Cayman är en snabb och väldigt viktig spelare i det här belgiska laget.

Frankrike

Världsranking: 3
Förbundskapten: Corinne Diacre
Senaste mästerskapen: Ut i kvartsfinal mot England i EM 2017 och ut i kvartsfinal mot USA i VM 2019.

Chanser till…
Kvartsfinal: 99 procent
Semifinal: 50 procent
Guld: 16 procent

Kommentar: Förbundskapten Corinne Diacre har byggt om landslaget från grunden sedan VM-misslyckandet på hemmaplan för tre år sedan. Och hon har tillgång till väldigt många duktiga spelare.

Hon anser sig ha råd att ställa över världsspelare som Lyons skickliga mittfältare Amandine Henry och smarta forwarden Eugenie Le Sommer. Dessutom är kvicka vänsterspelaren Amel Majri korsbandsskadad.

På pappret är den franska truppen trots det väldigt stark. Bland alla mästerskapsdebutanter vimlar det av spännande spelare. PSG-duon Kadidiatou Diani och Marie-Antoinette Katoto har nyckelroller i anfallsspelet. Det är ofta Diani som jobbar fram chanserna och Katoto som avslutar.

Nickstarka mittbacken Wendie Renard är ett vasst vapen vid fasta situationer. Hon har dock haft lite skadeproblem inför turneringen. En känning i framsida lår gjorde att hon stod över genrepet, samt att hon har vilat från träningar.

En annan spelare jag gillar är offensiva vänsterbacken Selma Bacha, utrustad med en fantastisk inläggsfot. Men 20-åriga Bacha är inte given i startelvan. Det kan lika gärna bli Sakina Karchaoui som får förtroendet som vänsterback.

In till EM kommer Frankrike med 14 raka segrar. Dock har man huvudsakligen mött lågt rankade nationer, men Tyskland och Brasilien tillhör de lag som Frankrike besegrat under det senaste året.

Det kanske kan vara dags för fransk damfotboll att äntligen ta medalj i ett stort seniormästerskap. Fast säker är jag inte. Fransk damfotboll kommer från ett stökigt år, bland annat med bråk i PSG och med kritik mot Diacre från alla möjliga håll och kanter.

Dessutom saknar man alltså vinnarkultur. Oftast drabbas man av franska nerver och medaljfrossa i kvartsfinal.

Island

Världsranking: 17
Förbundskapten: Thorsteinn Halldorsson
Senaste mästerskapen: Åkte ut i gruppspelet i EM 2017 efter tre raka förluster.

Chanser till…
Kvartsfinal: 31 procent
Semifinal: 3 procent
Guld: –

Kommentar: Island är ett svårspelat lag som kommer att ha ett massivt publikstöd under EM. Det skämtas med att halva ön ville ha biljetter till lagets matcher.

Man har en toppspelare i varje lagdel, toppspelare som vi i Sverige har bra koll på. Mittbacken Glodis Perla Viggosdottir, nu i Bayern München, är otroligt stark i luftrummet och har även fina spelvändningar med sin högerfot. Mittfältaren Sara Björk Gunnarsdottir, som skrivit på för Juventus efter ett par säsonger i Lyon, är en fysisk pådrivare och vinnarskalle som precis har kommit tillbaka efter ett års mammaledighet. Och i anfallet har man Wolfsburgs snabba talang Sveindis Jane Jonsdottir – en målfarlig forward som dessutom kastar väldigt långa inkast.

Eftersom laget har många nickstarka spelare kan Jonsdottirs långa inkast vara ett segervapen. Även rutinerade backen Sif Atladottir har för övrigt långa inkast som specialitet.

Gruppen är öppen bakom Frankrike, så det är inte omöjligt med en kvartsfinalplats. I utgångsläget håller jag Italien som favorit till andraplatsen. Men ett fysiskt och hårt kämpande Island är inte chanslöst.

Italien

Världsranking: 14
Förbundskapten: Milena Bartolini
Senaste mästerskapen: Ut i gruppspelet i EM 2017. Men tog sig till kvartsfinal i VM 2019. Där föll man mot Nederländerna.

Chanser till…
Kvartsfinal: 45 procent
Semifinal: 7 procent
Guld: 1 procent

Kommentar: Förbundskapten Milena Bartolini ställer ett mycket välorganiserat landslag på benen. Ett laget det är svårt att göra mål på, och som dessutom har flera duktiga kontringsspelare med Barbara Bonansea i spetsen. I

VM 2019 tog man sig alltså till kvartsfinal. Och just kvartsfinal är utgångstipset även här i EM. Men det kan även bli ett snäpp bättre än så. I enstaka matcher har Italien potential att skrälla även mot topplagen. I genrepet nådde man exempelvis 1–1 mot Spanien genom en disciplinerad defensiv och vassa kontringar.

Nämnda Juventusstjärnan Barbara Bonansea är en av världens bättre kantforwards. I landslaget spelar hon dock ofta centralt. En nyttig kontringsspelare som är snabb med bollen, kan ta sig förbi sin back och även är målfarlig. Hon är på många sätt nyckeln till framgång för ett Italien som annars är en jämn lagmaskin.

Efter många tunga år är italiensk damfotboll lite på frammarsch igen. Juventus visade i Champions League att man är på väg att ta ikapp klubbarna i den yttersta Europatoppen. Kanske att det kan inspirera landslaget till framgång i England.

25 tankar på “Den stora guiden till EM 2022

 1. Vi som gillar skrällar vet inte riktigt vad vi ska hoppas på i år? Att Italien går till en oväntad semi?

  Jag är ju helt säker på att Tyskland vinner guld. Det borde inte ens ge pengar tillbaka.

  Sverige åker ur i kvarten mot Frankrike. Vad som alltid kan utmålas som en hedersam förlust.

 2. Tänk att Eurotalk är så snett ute – att ha med en så långsam och helt feltajmad spelare som Eriksson i sin startelva! Visst är det anmärkningsvärt – har de inte sett henne spela alls eller går de bara på gamla meriter och namnet Chelsea? Undrar om det är lika anmärkningsvärt att bloggaren inte har med någon från topprankade Sverige i sin startelva? Bara kollektiv och inga outstanding spelare? Det leder till medalj av ädlaste valör?

  • Tycker kritiken mot Magdalena Eriksson börjar gå till överdrift. Till och från låter det som om hon inte skulle platsa i Enskede IK. Så kass kan hon inte vara om hon har en tröja i ett lag som vann dubbeln i England.

   EM blir väl ett bra tillfälle att bevisa vad hon kan.

   • Precis! Och tänk om FK spelar henne från start i premiärmatchen mot Holland?! Då måste han väl ändå helt tappat fattningen? Det kan gå snabbt utför för en tidigare lagkapten i Linköping och i Chelsea och dessutom, tills alla hennes brister upptäcktes, så gott som självskriven som nästa lagkapten i landslaget. Enskede nästa – i alla fall på bänken?

    • Det finns saklig kritik att rikta mot många spelare, men att Magdalena Eriksson på något sätt skulle ha tappat grundkompetensen är helt enkelt inte sant.

     Om du följer WSL så ser du henne göra stabila insatser vecka efter vecka.

     Sedan har hon svackor som alla andra. Jag tror många fortfarande hänger upp sig på Champions League-finalen mot Barcelona, då hela Chelsea rasade ihop.

    • Är det inte lite konstigt att en spelare som Eriksson som gör ”stabila insatser vecka efter vecka” plötsligt blir så mycket sämre i landslaget? Kanske har hon helt enkelt sämre omgivning i landslaget än i Chelsea? Det är ju i så fall förvånande om det är som ”masse” hävdar att särskilt den svenska defensiven håller ”helt galen klass”, eller?

  • Antar att du är ironisk? Eriksson var inte bra mot Brasilien, och är inte normalt sett en av landslagets bättre spelare, men hon är en internationell toppspelare som platsat i (i stort sett) alla världens landslagstrupper. Den ekvationen går ihop eftersom årets trupp har en helt galen klass, särskilt defensivt.

   • Jaha, ekvationen går ihop…… är det bara FK som inte sett hennes uppenbara brister eftersom han envisas med att låta henne starta oftast. Eller får Eriksson nu på sin höjd hoppas på att göra något inhopp? Om Eriksson å ena sidan inte är ”en av landslagets bästa” och å andra sidan ändå är ”en internationell toppspelare”, vilka är det då som är så fullkomligt överlägsna henne i ”en helt galen klass, särskilt defensivt”? Har de meriter och form som tydligt visar det? För det måste ju handla om en ytterst liten krets inkluderat alla defensiva toppspelare i England, Frankrike, USA, Tyskland och Spanien.

    • Eriksson är vare sig ”långsam” eller ”helt feltajmad” som spelare. Hon är hyfsat snabb, ingen speedkula men det är tex inte Renard heller och jag ser aldrig den kritiken mot henne. Eriksson är normalt sett väldigt bra på att tajma när hon stöter och faller men mot Brasilien var hon faktiskt helt feltajmad vid ett par tre tillfällen (inklusive vid målet) och hon har inte haft ett superbra år faktiskt. Däremot var det Carter och Bright som var de stora syndarna i Chelsea när de åkte ur CL, och ett antal mittfältare som bars stod och tittade när försvaret blev undertaliga av Wolfsburgs anfallare och mittfältare. Men…om Sembrant hade varit frisk tycker jag Eriksson kunde fått börja på bänken för hon har inte varit bra sista tiden. Å andra sidan har hon bevisat att hon kan höja sig så…

    • Eriksson är (tycker i alla fall jag) på sin höjd tredje bästa mittback i Sverige (efter Ilestedt och Sembrandt). I den form hon visade mot Brasilien är nog även Björn bättre.
     Samtidigt noterar jag att Englands tredje mittback verkar vara Alex Greenwood, som väl inte kan anses hålla internationell toppklass.
     Men du verkar inte kunna acceptera att man kan tycka både a) Eriksson är väldigt skicklig (om än överskattad och ur form), och b) inte en av Sveriges bättre spelare.

    • Mmmm….”masse” med flera. Det ska bli intressant att se hur FK värderar backar i sin startelva mot Holland. Vågar han verkligen spela Eriksson? Är han kanske den ende som inte upptäckt hennes brister och att hon är ”ur form”?

 3. Såhär på förhand håller jag England och Frankrike som ganska klara favoriter att gå till final. Det känns som att dessa två lagen är de enda som kan gå på halvfart och ändå ta sig till final. De har en sådan oerhörd bredd och spets. Alla andra lag kommer behöva spela på sin absoluta topp för att ta sig till en final. För Sverige handlar väl allt om att undvika Frankrike i kvarten. Där skulle jag säga det är 50/50. Med Putellas knäskadad tror jag Spanien faller ihop. Spelar Sverige som de gjorde i OS kommer de gå till final, men jag är inte helt säker på att Sverige kommer upp i den nivån till EM.

  Det här kommer bli Gerhardssons största prövning hittills. Lite småskavanker på nyckelspelare och en inte helt optimal uppladdning, en träningsmatch som gav en hel del frågetecken. Tur då att det bjöds på en klang och ljubel-föreställning sista halvtimmen som ger lite hopp. Det var den bästa fotbollen landslaget har presterat på oerhört länge.
  Jag tycker det skulle kännas lite obehagligt att möta Schweiz efter en förlust mot Nederländerna som då blir en måstematch. Schweiz kan absolut störa Sverige och jag tycker inte man ska ta det för givet att Sverige ska jogga sig genom gruppen. Det kommer bli tufft! Premiären tror jag kommer bli avgörande för Sveriges chanser att gå riktigt långt i EM.
  Så låt oss krossa Nederländerna så blir det lite andrum, annars kan det knyta sig för guldfavoriterna som de själva pekar ut sig som.

  • Jag håller inte med dig. Föga oväntat! 🙂
   Inte då om att Sverige måste upp i nivå igen för att vinna, det har du rätt i men jag tror de klarar det. Men att Frankrike eller England kan vinna på annat än att gå för fullt tror jag är ungefär lika troligt som att Nordirland vinner. Eller Brasilien kanske. Framför allt England lever ju på att de pumpar på, det är när de inte kommer igång som i första halvlekarna mot Nederländerna och Schweiz som de är som sämst. Frankrike är ett snabbt lag offensivt och visst, de är farliga på fasta men utan farten blir de mycket lättare att stoppa. Förstås. Samtidigt kanske det är bra för dem med lite lugn, om det nu får gruppen att dra jämnt också…

   Jag håller Helt med om att Sverige nog behöver få en bra start på turneringen. Tror nästan det värsta vore att spelet sitter halvdant men det ändå blir en stor förlust, då kanske tvivlet kommer snabbt. Däremot är jag inte minst rädd för Schweiz, de har spelat uselt och vi har 12 vinster och en förlust på 13 matcher så är vi inga medaljkandidater alls. Om om vi får en dålig start mot Nederländerna kan nog kvarten bli tung, oavsett motstånd där.

   • Det föll bort ett par ord där, det skulle stå:
    Däremot är jag inte minsta rädd för Schweiz, de har spelat uselt och vi har 12 vinster och en förlust på 13 matcher så är de ett lagh som skrämmer är vi inga medaljkandidater alls.

 4. Jag tippar att EM:s största positiva överraskning blir Norge. Och att favoriterna England åker ut i kvarten. Putellas frånvaro gör att även Spanien åker ut i kvarten. Sverige vinner grupp C.

  Kvartsfinaler:
  Norge – Spanien
  Tyskland – England
  Sverige – Italien
  Frankrike – Nederländerna

  Semifinaler:
  Norge – Sverige
  Tyskland – Frankrike

 5. En bra sammanställning, men du gör samma fel som en stor del av media fortfarande gör. Det delas inte ut några bronsmedaljer i EM, vilket således innebär att Österrike tog inte brons för 5 år sedan trots att de var delad 3:a och chansen till medalj är rimligen mindre än vad du anger då det endast finns 2 medaljer att tävla om, guld och silver.

  • Jaha så visste jag faktiskt inte att det var. Jag trodde man delade på bronset mellan två lag. Om det är så skulle jag säga att Sveriges chanser till medalj minskar rejält.

   Jag pendlar dagligen mellan hopp och förtvivlan. Jag är inte lika självsäker här som många andra verkar vara. För mig har Nederländerna både bättre mittfält och anfallere än Sverige medan Sverige har bättre backlinje. Dem brukar ju säga att försvar vinner mästerskap och anfall vinner matcher. För mig blir första matchen som en slutspelsmatch, den får iallafall inte förloras. Sedan vet man ju inte om Frankrike vinner grupp D men det vore en stor skräll annars.

  • Du har rätt. Det delas bara ut guld och silver i EM. Jag var säker på att förlorarna i semifinalen fick varsin bronsmedalj, men efter din kommentar läste jag igenom reglerna. Och där förekommer inte ordet brons. I artikel 10 kan man läsa om vilka priser som delas ut, och det är bara guld- och silvermedaljer.
   https://documents.uefa.com/r/Regulations-of-the-UEFA-European-Women-s-Championship-2019-21/Article-10-Trophy-plaques-and-medals-Online

   Det är dumt att ta saker för givet, som att det delas ut guld, silver och brons i alla mästerskap. Nu gör det ju nästan det. Ens om jag tar med alla sporter kan jag inte på rak arm komma på något annat mästerskap där man inte har minst tre medaljörer, och att det delas ut guld, silver och brons. Det finns ju varianter, exempelvis har ju svensk fotboll fyra medaljer eftersom man har två olika silver. Men tydligen valde Uefa att även ta bort bronsmedaljerna när bronsmatchen avskaffades efter EM 1993.

   Därmed har Sverige bara ett EM-brons, och det är från 1989. Hemma-EM 2013 blev vårt landslag medaljlöst.

   • Nu när det står klart att att det bara delas ut guld och silver – kommer du Johan att revidera dina medaljchanser för EM-lagen (om du inte redan gjort det)? Och när Putellas inte deltar – kommer du att sätta in någon annan i din elva?

    • Jag skall ta en kort funderare kring det. Eftersom det troliga är att semifinalerna på förhand kommer att kännas som nära 50/50 kan man i princip halvera den nuvarande siffran för de sex topplagen. Jag får även fundera lite kring vem man skall ha in i stället för Putellas. Det finns ganska många alternativ.

   • Wow, äntligen! Har undrat över detta i åratal, hört olika bud från olika källor. Frågan är hur länge det varit så, då många varit av den motsatta uppfattningen väldigt länge. Trist att inget brons delas ut tycker jag. Om det hade varit amerikaner som gjort så hade jag förstått, men européer…

    • Fast amerikaner ordnar så att det finns många mästarlag. I många sporter delar de in sina toppligor i många smådivisioner, vilket gör att man får rätt många vinnarlag.

 6. Pingback: Ett All starlag inför semifinalerna | En blogg om internationell damfotboll

 7. Pingback: Det officiella allstarlaget från EM – och mitt | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.