Korsbandet av för Putellas – största stjärnan missar EM

Så kom då beskedet alla fruktat – världens bästa spelare Alexia Putellas missar EM. Barcelonas superstjärna har dragit av korsbandet i vänsterknät. Det spanska fotbollförbundet gick nyss ut med den tråkiga nyheten.

Det är förstås otroligt tråkigt för Alexia Putellas, det spanska landslaget, för Barcelona – och för hela EM-turneringen. För Spanien förändrades läget rejält. Laget tappar ganska många procent i slagstyrka när Putellas inte kan vara med. Framför förlorar man mycket i anfallskraft. Det är väldigt många mål som Barcelonastjärnan är inblandad i.

Samtidigt som Spaniens chanser minskar dramatiskt ökar Danmarks möjligheter att gå vidare till kvartsfinal. Danmark och Spanien möts i sista gruppomgången i en match som skulle kunna bli helt avgörande om vilket av lagen som spelar vidare i utslagsmatcherna.

9 tankar på “Korsbandet av för Putellas – största stjärnan missar EM

 1. Spanien vinner nog inte EM efter Putellas skada. Däbrits lätt skadad i tyska laget inför matchen mot Danmark. Tyskland har ersättare till henne. Spanien har knappast ersättare till Alexia Putellas men om det går som förväntat trots allt , tar nog Spanien ledningen i Grupp B efter första omgången. Utan Putellas. Förmodligen. Och då blir det viss press på Tyskland och Danmark. Och detta skrivet med all respekt för Finland

  • Jag tror inte Spanien hade vunnit hur som helst, och det är inte mittfältet som är problemet. Putellas är dock ofta hyfsat rak i spelet jämfört med en del andra spanska spelare och med Hermoso redan borta kommer det bli jobbigt för dem.

   I CL-finalen såg man att Putellas, Bonmati, Graham Hansen och några till försökte göra allt själva när tiden började rinna iväg. Har inte sett det med Spanska landslaget riktigt, så jag tror inte ens man kan hoppas på att andra spelare har tagit ett steg tillbaka förut men nu kan ta för sig mer. Tvärtom tror jag det blir ett fint spelande Spanien vi får se, som inte gör många mål alls (utom troligen mot Finland) och ett försvar som inte håller mot de bättre lagen.

 2. Det är såååå oerhört tråkigt med denna förbannade skada och det är så väldigt många som drabbas. Önskar det skulle komma ett mirakel medel som gjorde man kunde undvika den.

  • Jag vet att det gjordes någon undersökning för några år sedan där de tittade på antalet korsbandsskador och orsaker bland damspelare. Minns inte riktigt något om resultatet dock, har för mig det var vanligare bland damer än herrar. Ingen mirakelkur men de kan ha diskuterat prevention i den rapporten också, har du något minne av det där?

   • Japp, det finns flera studier och det forskas också runt dessa ledsamma knäskador.
    B la gjordes för ett par år sedan en studie mellan ökade procentuella risken att skadas av korsbandsskada efter en hjärnskakning. Om jag inte helt missminner mig är risken 70% högre för korsbandsskada upp till 3 månader efter en hjärnskakning.
    Andelen knäskador är högre procentuellt sett hos aktiva kvinnor kontra män fotboll, handboll, innebandy och utförsåkningsgrenar har jag läst. Dels är det anatomin som är olika hos kvinnor kontra män.
    Menstruationscykeln inte minns påverkar skaderisken.
    Tittar man på elitnivå inom sporterna är det även möjligheten till återhämtning och vila samt fokus till individuell anpassad träning som könen har olika förutsättningar till. Det är ju en ekonomisk fråga.
    Så flera parametrar som spelar in.

    • Det brukar också heta att det är färre korsbandsskador i internationella toppklubbar på Champions Leaguenivå. Men den senaste säsongen är finalklubbarna riktigt hårt drabbade. Lyon har haft minst fyra (Amel Majri, Dzsenifer Marozsan, Ellie Carpenter och Katarina Macario) och Barcelona minst tre – Jana Fernandez, Bruna Vilamala och nu alltså Alexia Putellas.

    • Jag hittade några studier (inklusive den jag refererade från men den var från 2004) och det var markant vanligare bland kvinnor än män ja. mellan 50 och 700% vanligare beroende på studie. Däremot har jag inte sett den om kopplingen mellan hjärnskakningar och korsbandsskador. Minns du om de sagts något om tänkbara samband där?

 3. Katastrof för Spanien, en stor förlust för turneringen, men ökar chansen för Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.