Det officiella allstarlaget från EM – och mitt

I dag släpptes det allstarlag från EM som Uefas tekniska observatörspanel har tagit ut. Som väntat fanns ingen svensk spelare med i elvan.

Det var nästan storslag till finallagen. Tyskland fick med fem spelare och England fick med fyra. Dessutom fanns en fransk och en spansk spelare med.

EM:s officiella allstarlag ser ut så här: Mary Earps – Giulia Gwinn, Leah Williamson, Marina Hegering, Sakina Karchaoui – Keira Walsh, Aitana Bonmati, Lena Oberdorf – Beth Mead, Alexandra Popp, Klara Bühl.

Här är några andra allstarlag:

Inför EM-finalen tog även SVT (Daniel Nannskog och Markus Johannesson) ut sin drömelva från mästerskapet:

Merle Frohms – Ona Batlle, Millie Bright, Wendie Renard, Sakina Karchaoui – Aitana Bonmatí, Kosovare Asllani, Lena Oberdorf – Beth Mead, Alexandra Popp, Delphine Cascarino.

– Aitana Bonmatí, Kosovare Asllani, Lena Oberdorf – Beth Mead, Alexandra Popp, Delphine Cascarino

Själv tog jag ut ett lag inför turneringen och ett nytt inför semifinalerna. Nu är det dags att presentera det slutgiltiga laget. Jag har valt att ta ut en elva, plus tolv ersättare – alltså en full EM-trupp.

Så här ser mitt drömlag ut:

Nicky Evrard, Belgien/OH Leuven

Lucy Bronze, England/Barcelona
Marina Hegering, Tyskland/Wolfsburg  
Wendie Renard, Frankrike/Lyon  
Sakina Karchaoui, Frankrike/PSG

Lena Oberdorf, Tyskland/Wolfsburg  
Keira Walsh, England/Manchester City

Beth Mead, England/Arsenal 
Lina Magull, Tyskland/Bayern München  
Delphine Cascarino, Frankrike/Lyon

Alexandra Popp, Tyskland/Wolfsburg

Ersättare:
Mary Earps, England/Manchester United (mv)
Merle Frohms, Tyskland/Eintracht Frankfurt
Giulia Gwinn, Tyskland/Bayern München, 
Kathrin Hendrich, Tyskland/Wolfsburg
Leah Williamson, England/Arsenal
Selma Bacha, Frankrike/Lyon
Georgia Stanway, England/Bayern München
Grace Geyoro, Frankrike/PSG
Kosovare Asllani, Sverige/Milan
Aitana Bonmati, Spanien/Barcelona 
Klara Bühl, Tyskland/Bayern München
Alessia Russo, England/Manchester United

Förbundskapten: Sarina Wiegman, England

Det blev alltså några ändringar i startelvan efter de tre sista matcherna. Marina Hegering tog en självklar plats i elvan. Jag tror faktiskt att Tyskland förlorade guldet när de tvingades byta ut henne i första förlängningskvarten i finalen.

Notera också att jag anser att Frankrike hade turneringens två bästa vänsterbackar, även om Bacha stundtals spelade överallt. Dock skall sägas att konkurrensen var betydligt hårdare på högerbacksplatsen där såväl Ona Battle som Laura Wienroither var goda utmanare till mina två val. För övrigt höll jag på Giulia Gwinn inför semifinalerna, men Lucy Bronze var inblandad i de engelska segermålen både mot Sverige och Tyskland, vilket blev avgörande för mitt val av Bronze i elvan.

Noterbart också att jag har med en spelare som inte startade en enda match – Alessia Russo. Men hon gjorde fyra mål som inhoppare, och får således agera supersub även i min EM-trupp. Om Marie-Antoinette Katoto hade spelat mer än 94 minuter i turneringen hade hon varit given, för det var 94 väldigt bra minuter. Men det är lite för lite speltid för att kunna komma med, tycker jag.

Nu välkomnar jag era allstarlag. Det är alltid roligt att se hur andra tänker.

Jag välkomnar även synpunkter på vem som varit Europas bästa spelare säsongen 2021/22. Jag har numera den svenska mediarösten i Uefas officiella pris till den bästa spelaren i Europa. Och jag tycker att det är svårt i år. Så kanske att jag kan vara påverkbar när kandidaterna kommer…

8 tankar på “Det officiella allstarlaget från EM – och mitt

 1. Det känns ju lite tråkigt men jag har exakt samma lag som du. Bonmati, Buhl och Williamson är de som är första avbytare. Känns som det var många spelare som var ganska jämnbra i det här mästerskapet och inte så många som stack ut från mängden. Beath Mead peakade i gruppspelet sedan tycker jag hon faktiskt hade det ganska tufft i slutspelet. Hon gjorde mål och assist ändå så därför klarar hon sig kvar.

  Över till lite silly-nyheter. Verkar som att både Chelsea och Arsenal är ute efter Cankovic och att det blir en dragkamp mellan båda lagen.
  Därför är det ju extra intressant att JRK uppges vara klar för Chelsea. Är det så att Chelsea gick bet på Cankovic eller plockar dem båda två? De är ju i behov av en innermitt. Transfern av JRK såg man ju inte alls komma faktiskt. Spontant känns det ju som en sjukt stor konkurrens om de offensiva platserna i det laget. Sedan när man börjar tänka efter är det en klockren värvning för dem, de har ju faktiskt inte någon renodlad ytter, möjligen Cuthbert. Beroende på vilken formation de spelar kan hon användas på olika sätt. Sedan har JRK säkerligen valt klubb med omsorg, vänt och vridit på stenar vad hon tror blir bäst. Hon har ju tidigare sagt att hon vill vinna titlar och spela Champions league. Det kommer hon få göra i Chelsea. Eftersom Chelsea spelar så pass mycket matcher på en säsong kommer hon säkert få spela en hel del. Sedan tror jag hon har tittat på vilken typ av fotboll Chelsea spelar, den är som klippt och skuren för henne. De spelar med en otroligt hög intensitet och ett snabbt anfallspel med mycket kombinationer.
  Intressant att se hur Hayes har tänkt att använda henne. Hon kan ju tekniskt sätt spela både som vinge, ytter och till och med som forward.
  Chelsea har för övrigt gjort den absolut starkaste sillyn i England hittills. Känslan är att de springer ifrån resten av lagen där. Deras backlinje är bland de starkaste i världen nu med Perisset och Buchanan in. Det är väl en innermitt som de skulle behöva också för där är de lite tunna.
  Men eftersom City har tappat så pass många spelare och inte ersatt med samma kvalitet, Arsenal står med ungefär samma lag som förra året tror jag Chelsea kommer vara mer överlägsna i år.

  • Tycker du verkligen att Chelsea är klockrent för Rytting Kaneryd? Personligen har jag lite svårt att se vilken roll hon skall få. Chelsea spelar ju inte med ytterforwards på samma sätt som Arsenal och City.
   Sedan är ju konkurrensen på de offensiva positionerna i Chelsea stenhård. Harder, Kirby, Fleming, Reiten och Cuthbert finns ju redan i de roller som JRK skulle kunna få. Och så har man värvat Katerina Svitkova, som har gjort ett par bra säsonger i WSL.
   Såg att Jessie Fleming under sitt debutår fick 433 minuter i WSL och 317 minuter i de tre olika cuperna. Det är mindre än en hel match i månaden. Och Fleming hade betydligt bättre meritlista än JRK när hon flyttade till London. Jag tycker tyvärr att det känns som en uppenbar risk att JRK bara får korta inhopp då och då i vinter.

   • Så kan det absolut bli. Men den konkurrensen finns i de flesta topplagen i Europa. Vem hade trott att Blackstenius skulle få spela så mycket i Arsenal redan från start? Samtidigt är inte transferfönstret stängt än så det kan mycket väl försvinna en del spelare. Men jag är inte så säker på att hon skulle ha fått spela mer i United eller Arsenal till exempel. United har plockat in en massa yttrar och i Arsenal har du Mead och Foord. Det kan också vara så att Chelsea ser henne som en framtidsspelare och väljer att plocka in henne reden nu för att om något år bli en viktigare spelare. Jag kan bara konstatera att det inte kryllar av renodlade yttrar i Chelsea och att deras sätt att spela passar henne som handen i handsken. Men visst, kanske hade det optimala varit att gå till en mittenklubb likt Tottenham eller West Ham. Men då tror jag att Häcken är minst lika bra kvalitetsmässigt. Ska hon gå framåt i sin utveckling måste hon spela i ett bättre lag än hon gör nu. Sedan är kanske Chelsea ett för stort steg men det får framtiden utvisa.

    Eftersom Häckens sportchef har gått ut med att de vill ha bra betalt för henne. Då måste Chelsea ändå ha lagt en del pengar i denna transfern. Varför skulle man betala en stor transfersumma för en spelare som är tänkt att värma bänken åt stjärnorna. Uppenbarligen ser de något i henne. Antingen en framtidsspelare eller en spelare som kan ge dem någonting de inte har.
    Risken finns alltid att man hamnar i frysboxen som Angeldahl eller Jakobsson. Men Chelsea har sällan misslyckats med värvningar de senaste åren så jag tror nog det finns en plan för JRK. Sedan är det omöjligt att veta hur den planen ser ut.

    Vad tror du annars om Jelena Cankovic till WSL? Det hade väl varit på tiden att hon får visa hur bra hon verkligen är. Hon är alldeles för bra för damallsvenskan!!

    • Cankovic bör absolut vara redo för större uppgifter. Tråkigt för Rosengård, och damallsvenska bara. Men hon fyller 27 år i nästa vecka, och skall ju ta chansen att gå till en riktig toppklubb när den dyker upp.
     För JRK är det ju ändå lite jobbigt om det blir en säsong på bänken. För en lärdom Peter Gerhardsson och hans team bör ha dragit i år är att man inte kan ha får många bänkade eller småskadade spelare i en mästerskapstrupp. En säsong på bänken riskerar alltså kosta JRK en VM-plats.

 2. Har en undran gällande Cankovic ! Tycker hon borde gått för flera år sedan så bra är hon men min tvekan för henne är räcker hennes tempo i en tuffare liga? I allsvenskan är hon för bra så de klarar inte av att ta bollen ifrån henne men internationellt ?? Vet du hur det ser ut när hon möter bra lag i Serbien ? Det är ju inget man ser på svensk tv !!

  • Jag har inte sett Cankovic i Serbien på länge. Och frågan är om det hade varit till nytta, eftersom hon har sämre omgivning där än vad hon skulle få i Arsenal eller Chelsea. Men bra spelare brukar vara bra på att anpassa sig. Så jag hade vågat satsa på henne om jag hade suttit som ansvarig i någon av aktuella klubbar.

 3. En försynt undring bara… Kan man vara för b r a för OBOS-allsvenskan? För Rytting Kaneryds skull hoppas jag att hon inte blir ännu ett sorgligt ”bänkfall” om hon hamnar i Chelsea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.