Nordirland – en lätt match för Norge

Torsdagens match blev precis som väntat. Norge var flera klasser bättre än Nordirland, och matchen var tidigt avgjord. Den slutade 4–1 (3–0) efter en lysande första halvlek och en rätt blek andra.

Jag hade 7–0 i 100-procentiga målchanser redan efter 27 minuter. Och det var 2–0 i mål redan efter 12.30. Matchen var alltså tidigt avgjord, och under den första halvleken imponerade verkligen Norge stort på offensiv planhalva.

Lagets anfallsspelare har ju tunga klubbadresser, och man visade att det inte är någon slump. Några anfall var ren uppvisningsfotboll.

Men uppvisningen kom av sig efter sidbytet. Inte så att segern någon gång var i fara. Men från den andra halvleken fick jag med ett par frågetecken. Ett handlar om hur förbundskapten Martin Sjögren använder Caroline Graham Hansen.

Han körde med Barcelonastjärnan som tia. Där tycker jag inte att hon får utrymme för sina styrkor, som hon får på högerkanten – där hon är en av världens bästa.

Expertkommentatorn och tillika Arsenaltränaren Jonas Eidevall tyckte att Guro Reiten borde flyttas in som tia istället. Ett annat alternativ hade varit att ta in tidigare Göteborgsstjärnan Vilde Bøe Risa på centralt mittfält och flytta upp Frida Maanum som tia. Då hade Readings Amalie Eikeland åkt ur startelvan.

Ett annat frågetecken handlar om Norges spel på egen planhalva. Där såg laget faktiskt inte alls speciellt säkert ut. Man agerade tvärtom stressat även i situationer där man borde haft kontroll. Och de nordirländska målet var en riktig gåva, där två obeslutsamma norskor (målskyttarna Maanum och Julie Blakstad) lät en boll studsa i eget straffområde efter hörna.

Det blir väldigt spännande hur Norge klarar sig på egen planhalva i nästa match, måndagens toppmöte med England.

För Nordirland var det förstås skönt att få göra ett mål. Mittbacken Julie Nelson nickade in det historiskt första mästerskapsmålet för sitt land.

Överhuvud taget lyfte sig Nordirland efter paus. Jag hade 8–0 i 100-procentiga målchanser i paus, och 10–1 efter slutsignalen. Britterna släppte alltså till mycket mindre efter sidbytet. Och man spelade ju också 1–1 i den andra halvleken.

Noterbart i övrigt från Nordirland var att vårens Häckenspelare Jacqueline Burns vaktade lagets mål. Hon fick 162 minuter i damallsvenskan. Nu har hon spelat 90 minuter i EM.

15 tankar på “Nordirland – en lätt match för Norge

 1. Kul att Nordirland ändå stod upp så pass väl. Jag var lite rädd för att det skulle bli typ 10-0 till Norge. Hoppas Norge tvålar till England på måndag.

 2. Norge visade att de har kapaciteten att spöa vilket lag som helst men också förlora mot nästan lika många.
  Ska vi vara ärliga kommer vårt kära svenska lag inte ens i närheten av Norges offensiv när de tryckte upp bolltempot och spelade en fantastisk totalfotboll. Deras fronttrio är klasser bättre än vår svenska. Speciellt samspelet mellan dem. Den här kemin har vi aldrig sett mellan Rolfö-Blackstenius-Jakobsson. Guro Reiten är ju helt fantastisk och levererar läge efter läge.

  Däremot är jag ganska säker på att Sverige skulle slå Norge relativt enkelt. Sverige har ett oerhört mycket bättre kollektiv och grundspel. Norskorna såg riktigt illa ut på egen planhalva. Där kommer många lag såra dem. Men visst! Så länge de gör 2 mål framåt i varje match kommer de alltid ha chansen att vinna matcher.

  För övrigt måste jag hylla TV4:as sändningar än så länge. Det känns som det lika gärna hade kunnat vara ett herrmästerskap man tittar på och det är ett riktigt bra betyg. Lotta Schelin och Vicki Blomme i studion kompletterar varandra bra och det blir en härlig dynamik i studion. Lasse Granqvist vet vi ju alla vilken kommentator det är. Jag blev positivt överraskad av Jonas Eidevall som gjorde sig riktigt bra som expertkommentator.
  De har lagt ribban för SVT som helt plötsligt byter över till SVT 24 när matcherna ska avslutas. Så blir det såklart inte i EM men ni förstår vad jag menar. När man ser SVT:s laguppställning känns den ganska b-betonad förutom Jonas Eriksson ( domaren) som är riktigt vass, han kommer lyfta deras sändningar. Jane Björk är långt ifrån den bästa programledaren SVT har. Om jag får våga mig på en tidig gissning kommer TV4 slå SVT på knockout när vi summerar mästerskapet.

  • Som alla kommersiella kanaler försöker TV4 krama ut så mycket sponsortid som möjligt ur varje match inklusive ”uppsnack” och eftersnack. Hälften hade varit nog. Nu är det mycket tomgång pladder och snömos. Håller med om att Eidevall var till sin fördel. Kanske för att han är lagom engagerad som expert/bisittare. Dessutom slipper vi se honom spotta och fräsa under matcher. Generellt ser jag hellre experter/bisittare som Malin Swedberg eller Anette Börjesson än de nuvarande. Jane Björck får väl hänga med för lång och trogen tjänst, men än ändå marginellt bättre än SVT:s mest tillgjorda sportprogramledare Yvette Hermundstad.

   • Håller med om Eidevall och hans feriejobb(?) som expertkommentator. Sansad, inte för mycket onödigt bludder. Engagerad vid sidlinjen är han dock mestadels Mr Hyde, sällan Dr Jekyll. Hursomhelst har han något att falla tillbaka på när tränarkarriären är över…

  • Sverige har en lika bra offensiv som Norge, eller bättre, men det beror nog inte på att våra anfallare är bättre nej. GH är omöjlig att stoppa ibland, Hegerberg är ju världens bästa center och Reiten kom med den ena fantastiska öppnande passning efter den andra. Samtidigt var GH klart sämre än Rolfö i CL finalen och jag har sämre siffror för säsongen än Rolfö sett till mål och assist på den speltid man har så jag kan inte säga att hon åstadkommer mer. GH har ett bättre rykte men i år har Rolfö helt enkelt varit bättre (sett till klubblaget i alla fall), även om de inte spelar på samma position. Värt att betona dock att den offensiv vi hade i OS var bättre än vad Norge presterat under många år, så jag köper inte att Norges offensiv är bättre än Sveriges rent allmänt även om det kan vara så i perioder. Norges anfall är dock bra nog att vilket lag som helst måste anpassa sig efter det, i någon form, och det kanske kan hjälpa deras underligt darriga försvar?

   Tv4 har säkert ett bra studiosnack, men när tusan ser man det? Mellan halvlekarna finns det ju inte om man inte har CMORE, det var mycket svammel efter matchen och jag tycker tyvärr precis som Honeybadger att man kastar bort experterna på ett upplägg som ofta inte funkar. Vilket är synd för jag gillar dem, även om jag har lite svårt för ”programledarna” som jag tycker är sämre markant än Jane Björk. Vi får väl se ikväll hur SVT står sig, det kommer i alla fall finnas tid för annat än reklam…
   Eidevall var för övrigt jäkligt bra som kommentator, Där slår han Emma Hayes med hästlängder tycker jag! 🙂

 3. Jag imponerades av Norges passningsspel: hög precision i både passningar och mottagningar – vilka lirare! Och allra klarast lyste Guro Reiten vars underbara passningar gång på gång öppnade upp för kollegerna i anfallet. Jag tror att Norge slår England på måndag. Och att Hegerberg får sätta en strut eller två.

  • Håller helt med! Reiten överglänste både Hegerberg och Graham Hansen, och det rejält. Hegerberg var ju inte dålig men hon var inte så bra heller men GH är ju alltid fin när lag inte klarar av att pressa henne.

 4. Ett framtungt och anfallsglatt Norge gjorde det man skulle göra med ”amatörerna” Nordirland. På egen planhalva, däremot, var det ofta lika glest mellan försvarare som mellan oaser i Sahara. Hoppas Martin Sjögren har en mindre optimistisk men mer realistisk strategi att ta till mot England.

 5. Om Norge imponerade mot ett 47:e-rankat Nordirland? Njae, sådär…. Tror de får svårt mot England, nu när deras premiärnerver släppt. Den matchen blir första verkliga testet på lagens spelstyrka och om haussningen av Hegerbergs återkomst är motiverad.

   • Absolut, men nu gäller det att visa det i EM också och i ett lag där hon varit frånvarande länge. Som, åtminstone tidigare, världens kanske främsta striker, fattade hon ibland några väl osjälviska beslut mot Nordirland, som att passa istället för att gå på avslut själv, något som exempelvis Eidevall kommenterade. Uttrycket att inte vara bättre än sin senaste match kan diskuteras, men något ligger det nog i det. Kanske behövde hon bara spela in sig en match?

 6. Läste I DN om Sveriges spelstil nu med hög press på motspelarnas uppspel. Intressant att få se. . Blir det Falk kontra Hedvig, Kaneryd kontra Jakobsson ?

 7. Fundering om damallsvenska sportchefer i dessa mästerskapstider. De ”klagar” ju över att det inte finns tillräckligt många bra utländska spelare till en vettig penning, några som kan bättra på trupper i t ex Rosengård, BK Häcken och Kristianstad inför CL-spelet i höst.
  Men gör sportcheferna sitt jobb eller har de också tagit lång semester? Ligger de i hängmattan och väntar på agenten som ska ringa och erbjuda ”världens bästa spelare”?
  Förra veckan borde åtminstone några ha varit i Tjeckien och bevakat U19-EM. Skriva upp 10-15 spännande spelare för framtiden i ”sportchefsboken”.
  Sedan över till England och för att spana in lagen EM. Ej Sverige utan lag som Belgien, Schweiz, Österrike etc. Att sitta hemma i tv-soffan är inte alls samma sak – om man vill göra ett seriöst jobb.
  Någon borde förstås ha rest till Marocko för att hålla koll på de 250 bästa afrikanska spelarna i Nations Cup. Det är inte särskilt långt att resa till Casablanca eller Rabat i Marocko.
  Hur sköter de svenska sportcheferna sitt jobb, eller är det agenterna som (fortfarande) dikterar villkoren?
  Det kan bli dyrt – jävligt dyrt!

  • Visst borde de vara där kan man tycka. Min fundering, och fråga till folk som Johan som kanske har koll på det, är om klubbarna har en budget för sådana resor?

  • Vet du någonting om vad sportcheferna gör och inte gör? De kanske bevakar alla de där sakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.