Svensk trebackslinje – och kryss mellan Schweiz och Portugal

Sveriges startelva är offentliggjord, och det blir trebackslinje i dag. Inför genrepet trodde jag att det var just tre mittbackar som var årets förstaval från Peter Gerhardsson.

Men när han spelade med fyrbackslinje i genrepet trodde jag att Gerhardsson hade ändrat sig. Nu kommer vårt landslag till spel med en formation som inte har använts i match på tre månader. Det känns som ett vågspel.

Startelvan ser för övrigt ut så här (3–4–3): Hedvig LindahlAmanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena ErikssonHanna Glas, Filippa Angeldal, Caroline Seger, Jonna AnderssonKosovare Asllani, Lina Hurtig, Fridolina Rolfö.

Hos Nederländerna är det på många sätt de gamla vanliga spelarna som fått förtroendet. Deras laguppställning hittar ni här.

Tidigare under lördagen har de båda andra lagen i grupp C, Schweiz och Portugal, klivit in i turneringen. Och kort kan man sammanfatta deras match att det är två lag som Sverige och Nederländarna inte behöver vara rädda för.

Schweiz ledde med 2–0 redan efter fem minuter. Det första målet kom redan efter 1.19. Portugal lyckades inte få bort ett inspel från Ana-Maria Crnogorcevic. Bollen hamnade framför fötterna på Coumba Sow – som slog till direkt, och skickade in den i bortre hörnet.

Knappt tre minuter senare var det dags igen. Jag hörde Tony Gustavsson säga på SVT i går att när Australien läste in sig på Portugal noterade de att portugisiskorna var väldigt svaga på defensiva fasta situationer. Och 2–0 kom just på en fast situation. Ramona Bachmann slog en fin inläggsfrispark som Rahel Kiwic nickade i mål.

Resten av den första halvleken var ett sömnpiller. Min bild av Schweiz danske förbundskapten Nils Nielsen är att han är duktig rent taktiskt. Det visade han i den första halvleken, där han ställde sitt lag lågt, och därmed låste de ytor som Portugal vill åt med sitt djupledsspel.

I paus hade jag totalt 3–1 i klara målchanser i schweizisk favör. Och de två som inte blev mål kom båda i samband med fasta situationer. I själva spelet skapades det däremot inte något under de 40 sista minuterna, varken från Schweiz eller Portugal. Det kändes som att Schweiz hade full kontroll efter 45 minuter.

Men Fransisco Neto vann kampen mot Nielsen i halvtid. Efter paus kom nämligen Portugal närmare det schweiziska målet. Och med 25 minuter kvar att spela var det kvitterat. Först ett hörnmål från Diana Gomes, sedan en fin styrning på ett inlägg från Jessica Silva. Och från det var Portugal närmare segern även om Geraldine Reuteler hade ett skott i ovansidan av ribbkrysset efter en hörna.

Men som sagt, jag blev inte rädd för något av de här båda lagen.

5 tankar på “Svensk trebackslinje – och kryss mellan Schweiz och Portugal

  1. andra halvlek av Schweiz-Portugal var faktiskt riktigt rolig, inga kanonlag men Portugal fick ihop ett fint spel och det hände saker mest hela tiden. Inklusive ett fantastiskt defensivt inhopp för Schweiz från domaren. 🙂

    Vad tror folk om startelvan, om vad Gerhardsson försöker uppnå och hur det är tänkt att Sverige ska spela? Det ser lite ut som att han vill vinna mittfältet och se till att ge så lite utrymme som möjligt för Miedema, men jag är inte alls säker på hur den offensiva trion är tänkt att spela?

  2. Ingen bra känsla. 2-0 till Nederländerna på två skott utifrån känns sannolikt. Jag hoppas så klart att jag har fel.

  3. Blir Sveriges grupp den (enda?) där alla lag har en poäng med varsin match spelat = mitt tips. Om ett lag förlorar ligger de plötsligt sist i gruppen. Då kan det komma hjärnspöken. En ”klassiker” : rädslan att förlora är större en viljan att vinna?

  4. Nederländerna verkar chanslösa mot Sverige. 1-0 i halvlek till Sverige. 3-0 till Sverige ligger nära till hands och fötter som slutresultat. Svagt avslut av nederländska vid chans på kvittering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.