Tysk uppvisning – nu ser vi fram emot Sverige–Nederländerna

Tyskland har just sprungit sönder och spelat ut Danmark med 4–0. Tysklands första halvlek är den mest imponerande hittills i mästerskapet. Och den andra den näst mest imponerande.

Jag räknade till 7–1 i klara målchanser i tysk favör under de första 45 minuterna. Under den andra fick jag bara ihop 4–1 i chanser. Men där blev tre av de fyra chanserna mål.

Tony Gustavsson konstaterade i SVT:s studio inför matchen är det numera är fart som kännetecknar det nya tyska laget. Och fort gick det från start. Alldeles för fort för Danmark, inte minst från Svenja Huth på högerkanten.

Det danska vänsterförsvaret med Rosengårdsbekanta Katrine Veje och Sofie Svava hade jätteproblem i början. Det var också på den danska vänstersidan som 1–0-målet uppstod.

Då var det dock forwarden Signe Bruun som var djupt nere och slog en snål tillbakapassning mot Stine Ballisager Pedersen, som borde ha skickat upp bollen på läktaren. Men hon försökte spela sig förbi Lina Magull.

Det var ett misstag. Tyskan bröt bollen och skickade upp den stenhårt i nättaket i första hörnet. Ett klassmål.

Danmark startade med en 3–4–3-uppställning och försökte spela sig fram. Det var långt ifrån framgångsrikt mot ett hårt pressande tyskt lag.

Efter paus såg det mer ut som 5–2–3. Det skapade inledningsvis en något bättre kontroll. Men efter att Lea Schüller nickat in 2–0-målet på en hörna, där den danska målvakten var snett ute öppnades dammluckorna igen. Det målet föll i 57:e minuten. Och under de sista 33 minuterna sköljde Tyskland över Danmark i anfall efter anfall.

Det var bud på klart fler mål än de fyra som föll. Det fjärde från Alexandra Popp var ett väldigt vackert mål där inhoppande talangerna Jule Brand och Sydney Lohmann stod för det fina förarbetet.

Danmark var blekt. Och matchen fick en extra tråkig avslutning för laget när 19-åriga (fyllde i tisdags) mittfältstalangen Kathrine Kühl fick rött kort efter två väldigt billiga varningar.

Man vinner inte EM-guld i första gruppomgången. Men Tyskland lämnade i alla fall in sin kandidatur i dag. En riktigt stark kandidatur.

I morgon 21.00 kliver två andra guldkandidater in i turneringen, Sverige och Nederländerna. Jag har ju utlovat en mer närgången analys av Sveriges genrep. Många av er läsare har redan stått för relevanta analyser i kommentatorsfältet. Men jag har ju lovat, så här är min analys. Den är upplagd enligt den mall jag använde för Sveriges matcher i OS i fjol:

Sverige–Brasilien
Period 1: 1–15 minuter:
0–0 i mål
1–1 i målchanser
1–1 i hörnor

Jag tyckte att Sverige hade en väldigt lovande start. Brasilien lämnade stora ytor mellan backlinje och mittfält, och vi såg svenska anfall på båda sidorna. Jonna Andersson spelade loss Lina Hurtig fint till vänster i femte minuten, men inlägget blev svagt. Och Sverige kom till flera lovande högeranfall.

Målchansen var en fint slagen hörna från Jonna Andersson i åttonde minuten som nickades av Amanda Ilestedt vid första stolpen. Nicken blockerades dock av Rafaelle precis framför eget mål.

På minuskontot fanns att man tidigt såg vilken snabbhet Brasilien, och framför allt 22-åriga Kerolin från North Carolina Courage satt inne på. Hon hade ett friläge i det anfall som följde på Ilestedts nickchans. Där sprang Kerolin ifrån både Ilestedt och Magdalena Eriksson, trots att brasilianskan hade bollen.

Jag hade ändå positiva känslor efter första kvarten. Mest eftersom det svenska kantspelet kändes lovande.

Period 2: 16–30 minuter:
0–0 i mål
0–1 i målchanser, totalt 1–2
0–0 i hörnor, totalt 1–1

Efter 30 minuter hade det positiva börjat förbytas mot en lite mer frågande känsla. Brasilien stängde de centrala ytorna, och det svenska laget hittade inte längre några bra anfallsvägar.

Det bästa anfallet under kvarten var när Fridolina Rolfö blixtrade till och snurrade upp Brasiliens högerförsvar. Inlägget hamnade hos Filippa Angeldahl som försökte sig på ett svårt avslut – och sköt över.

Brasilien hade en boll i stolpens insida. Det var ett inlägg från Tamires som ställde Hedvig Lindahl. Där var det ytterst nära 0–1.

Brasilien kunde haft fler målchanser. Man hittade en central yta bakom Angeldahl, från vilken de satte in djupledsbollar. Den svenska backlinjen vågade dock hålla uppe linjen, vilket gjorde att Kerolin gång på gång sprang offside.

Period 3: 31–45 minuter:
0–0 i mål
0–1 i målchanser, totalt 1–3
1–1 i hörnor, totalt 2–2

Den frågande känslan satt kvar. Efter halvlekens inledande minuter lyckades inte Sverige få med Kosovare Asllani och nian Lina Hurtig i matchen. I paus hade jag årets mest solklara etta i betyg på Hurtig.

På kanterna hade Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö inte riktigt rätt. Jakobsson var hela tiden på språng och kom runt flera gånger på sin kant. Alla inspelen blev dock misslyckade. Rolfö hade några riktigt snygga aktioner, men lyckades inte heller få till inspelen.

Den som var bäst offensivt var Filippa Angeldahl, som hade flera fina anfallspassningar. Men hon hade som sagt istället problem i defensiven, ofta tittade hon på bollen medan motståndare smög in bakom henne.

Brasilien fick bättre och bättre kontroll. Man fortsatte att utnyttja defensiva brister på det svenska mittfältet, och brister i snabbhet i backlinjen. Och på övertid var målvakt Lindahl nära att fumla in ett skott i eget mål. Brasilien hade definitivt med sig bättre känslor in i omklädningsrummet än Sverige.

Storpubliken på Friends satt och väntade på att få släppa loss. Så långt var nationalsången det klart häftigaste ögonblicket.

Period 4: 46–60 minuter:
0–1 i mål
2–1 i målchanser, totalt 3–4
2–0 i hörnor, totalt 4–2

Sverige inledde lovande och Angeldahl var nära att göra mål direkt på en strumprullare efter några sekunder.

I 50:e minuten gick dock Magdalena Eriksson bort sig. I stället för att fall, klev hon framåt på en boll hon inte var nära att hinna fram på. Det öppnade en yta för Debinha. Fri från högerläge satte Brasiliens storstjärna bollen hårt vid första stolpen.

Brasilien i ledning, och publiken på Friends tystnade ytterligare. Vissa kallar det för en målvaktstavla, att man inte får släppa in mål vid första stolpen. Jag håller dock inte med om det, utan tycker precis som Lindahl att målvakten skall försöka täcka så mycket som möjligt av målet – inte fokusera för hårt på den första stolpen. Och Debinha fick komma väldigt nära.

Fem minuter senare kom Sveriges bästa chans så långt när Rolfö snodde bollen av Tamires till höger, klev in någon meter och sköt mot bortre stolpen.

Dock svenskt underläge efter 60 minuter. Och känslan var fortsatt att Sverige inte riktigt hittade igenom motståndet.

Period 5: 61–75 minuter:
2–0 i mål, totalt 2–1
3–1 i målchanser, totalt 6–5
1–0 i hörnor, totalt 5–2

Svenska byten: 64: Olivia Schough, Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius in. Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö ut.
73: Caroline Seger in, Filippa Angeldahl ut. 

Trippelbytet i minut 64 blev enormt omskrivet efter matchen. Det fanns många anledningar till det. Nästan direkt ordnade inbytta Stina Blackstenius en frispark på vänsterkanten. Inbytta Olivia Schough slog frisparken in i straffområdet. Andrabollen vanns av inbytta Johanna Rytting Kaneryd. Det blev en ny lyftning in i straffområdet, och nu andraboll. Återigen var Rytting Kaneryd först på bollen. Hon drev sig igenom och satte bollen snyggt i bortre burgaveln.

Inhopparna fixade 1–1 och kvällens högsta jubel.

Två minuter senare var det dags igen. Schough höll i bollen på vänsterkanten, och väntade in dagens genomgående bästa svenska spelare, Jonna Andersson. Passningen var perfekt. Andersson hann vrida på huvudet och kolla in i straffområdet ett par gången innan hon slog sitt inlägg.

Det var perfekt. Perfekt var även tajmingen och nicken från Lina Hurtig. 2–1 till Sverige.

I samband med trippelbytet flyttades Hurtig ner från nians till tians position. Hon gick samtidigt från osynlig till involverad.

Innan kvarten var över hann Olivia Schoug ha ett bra skott, som gick just över. Och inbytta Beatrice (Bia Zaneratto) hade ett superläge att kvittera sedan Magdalena Eriksson låtit en långboll studsa, och sedan blivit överspelad.

Trots kvitteringschansen var det härlig energi i det svenska laget in i den sista kvarten.

Period 6: 76–90 minuter:
1–0 i mål, totalt 3–1
4–0 i målchanser, totalt 10–5
1–0 i hörnor, totalt 6–2

Svenska byten: 85: Hanna Bennison och Rebecka Blomqvist in. Nathalie Björn och Lina Hurtig ut.

Den positiva energin fortsatte att spruta från det svenska laget under slutkvarten. Schough slog ett perfekt, långt inlägg mot Hurtig i 77:e minuten. Nicken från nära håll var mycket nära att gå in.

I 89:e var det dags för ett nytt inhopparmål. Även Rebecka Blomqvist och Hanna Bennison hade kommit in i det här skedet. Bennison höll i bollen ett tag innan hon satte upp den till Rytting Kaneryd. Hon spelade hem på ett tillslag.

Ett tillslag använde även Blomqvist när hon frispelade Blackstenius i djupled. Blackstenius lyfte säkert in 3–1 – ett mycket vackert fotbollsmål.

Under slutkvarten hade Blackstenius ytterligare en chans. Dessutom var Magdalena Eriksson helt fri framför målet. Brasilien däremot hade inget att komma med. Det var plötsligt en svensk fotbollsfest, och alla svenska supportrar bland de 33 218 på läktarna gick hem med leenden på läpparna.

Den svenska bredden var förstås det stora glädjeämnet. Vi fick i praktiken se vad Peter Gerhardsson:s prat om slutelvans vikt kan betyda.

För nederländska spioner fanns det dock vissa saker att ta med sig. Exempelvis vilka problem de svenska mittbackarna hade med snabba motståndare. Kan det innebär att man satsar på snabba Lineth Beerensteyn som nia i morgon?

Nederländerna lär också ha sett vilka problem Amanda Ilestedt hade med sina uppspel. Samt att det ofta var en stor tom yta framför mittbackarna. Dock lär väl Caroline Seger tillbaka i startelvan i EM-premiären för att försvara den svenska backlinjen.

Min gissning är att Nathalie Björn ut och just Seger in är den enda ändring som Gerhardsson gör i startelvan från genrepet. I min spaning på slutsignalen konstaterade jag att Rytting Kaneryd stärkte sina aktier rejält, medan Sofia Jakobsson försvagade sina. Trots det tror jag att det blir Jakobsson från start.

Hon är väldigt bra på att hela tiden mata djupledslöpningar, att hela tiden ligga på rulle och tvinga bak motståndarnas backlinje. En sådan spelare kan nog vara nyttig att ha mot den förhållandevis långsamma nederländska backlinjen.

En annan rimlig ändring hade ju varit att ta in Blackstenius som nia. Men vid dagens presskonferens förklarade Gerhardsson att Arsenalforwarden inte är redo att starta ännu.

27 tankar på “Tysk uppvisning – nu ser vi fram emot Sverige–Nederländerna

 1. Jag skrev tidigare att tyskt guld inte ens borde ge pengar tillbaka. Nu kan jag komplettera med att Tyskland joggar hem guldet.

 2. Om Tyskland bränner sitt bästa krut i gruppspelet eller håller stil och klass och kanske blir ännu bättre ju längre denna turnering fortgår vet vi inte. Men Tyska landslaget består i sin första uppställning enbart av spelare från München och Wolfsburg och München och Wolfsburg är nästan lika bra som Lyon och Barcelona. Så Tyskland skall på den grunden vara en av guldkandidaterna. Hur blir med den saken i slutändan återstår att se

 3. Ja jösses vilket tempo tyskorna drog upp. Till skillnad från norskorna såg de oerhört starka ut i alla delar av planen. Dock mötte de ett oerhört svagt Danmark vars försvar var lika ihåligt som en innebandyboll. Men Tyskland blir säkerligen att räkna med och kommer att gå långt.
  Men herregud vad Lena Oberdorf dominerade hela mittfältet idag. För mig kommer hon gå förbi Putellas om några år som världens bästa mittfältare. För mig är hon världens överlägset bästa spelare född på 2000-talet. Det är väl Lauren Hemp som utmanar men för mig kommer hon inte ens i närheten av Oberdorf. Jag tycker fortfarande Hemps beslutsfattande är ganska dåligt och hon slår bort en hel del bollar. Som ung spelare är innermittfältspositionen den absolut svåraste att behärska. Det är inte en slump att majoriteten av de spelarna som slår igenom tidigast oftast är kantspelare eller strikers. Det kräver en sådan oerhört hög mognad och spelintelligens för att kunna styra en match från mittfältet vilket Oberdorf gjorde idag.

  Över till morgondagens match.
  Jag tror precis som du Johan att Caroline Seger blir den enda förändringen i startelvan. Jag har tidigare skrivit att även om jag gärna ser Kaneryd från start är jag inte säker på att hon skulle göra det bättre än Jakobsson i just denna matchen. Vi får inte glömma bort att Kaneryd egentligen aldrig har spelat på den här nivån tidigare. Hon kan mycket väl göra succé men lika gärna falla ur matchen helt känns det som. Jag tror inte Gerhardsson är beredd att göra den chansningen. Jag ser gärna Kaneryd från start i matcherna efter det.
  Jag undrar om det bara var en skenmanöver från Gerhardsson att det är uteslutet med en Blackstenius från start. Han har ju tidigare alltid varit så hemlighetsfull men nu lägger han alla korten på bordet direkt. Det är inte likt honom haha. Jag vill dock tillägga att jag hoppas både Sembrant och Blackstenius inte spelar alls, möjligtvis slänga in Stina med kvarten kvar om de jagar ett mål. Annars tycker jag det känns dumt att chansa. Jag ser hellre att dem kan vara med från start mot Schweiz än att dem slår upp sina skador igen. Speciellt för Blackstenius då hon är en explosiv spelare finns det en risk att det blir som efter genrepet, att hon för ett bakslag igen. Det har vi inte råd med för då kommer hon nog inte spela mer under mästerskapet.

  Däremot kan jag mycket väl tänka mig en trebackslinje imorgon även om jag inte tror det. Det skulle stänga till kanterna bättre och då har vi 3 backar plus en Seger som kan hålla koll på Miedema. Jag är inte säker på att Ilestedt och Eriksson klarar det faktiskt. Det mesta handlar om att få stopp på Miedema men kanske framförallt Martens som ofta är den som spelar fram Miedema.

  Om Blackstenius inte kan vara med skulle jag sätta procentsatsen 55-45 till fördel för Nederländerna. Med Blackstenius hade det varit det omvända till Sveriges fördel. Hon hade sprungit sönder deras försvar, dessutom är hon egentligen den enda svenska spelaren som man numera vet kommer göra mål om hon får ett läge.
  Jag har inte någon superbra känsla inför den här matchen men jag hoppas Sverige kan räta ut alla de frågetecknen jag har. Hur klarar vi av deras offensiv. Hur fungerar vår egen offensiv. Det såg ju ärligt talat inte alls bra ur förrän bytena gjordes i förra matchen. Imorgon måste Sverige vara med bättre från start och inte ge över initiativet i matchen.

  Jag hoppas de spelar som de favoriterna de själva ser sig vara. Att de inte låter Nederländerna diktera matchen vilket jag är lite rädd för. En sak som skulle tala mot Nederländerna är att Janssen och Lineth är osäkra till spel. Speciellt Janssen skulle vara ett väldigt stort tapp för dem.

  • Det var Tyskland som gjorde Danmark chanslösa. Det där vanliga pratet att man mötte en svag motståndare är så uttjatat och inte det minsta trovärdigt. Det var oerhörd klass på det tyska spelet. Det var det som hände, inte att Danmark var svagt. Det är den samma historien. Om man bygger fotbollsresonemang utifrån sådant att motståndaren var svag har man problem med trovärdigheten

   • Så när England slår Lettland med 20-0, eller Sverige Georgien med 15-0 så är inte det för att motståndet är svagt, det är enbart för att England och Sverige är starka lag?

    Kan du inte slå en lyckad passning på 5 meter på träning kan du inte det under match, självklart kan ett svagt lag inte göra så man blir skickligare än vad man är i grunden. Men när taktiken är galen i början, när försvarare och målvakter ger bort mål och när presspelet är obefintligt blir det betydligt lättare att spela en fin fotboll än när man möter en motståndare som gör det svårt för en. Danmark gjorde verkligen inte det svårt Tyskland. Sedan ska som sagt passen sitta bra för att få till det flyt i spelet Tyskland hade, du ska löpa för att få till den press och fart som spelet de har kräver och de hade flera sanslöst bra avslut. Tyskland slog de motstånd de hade och de gjorde det Jäkligt bra, det är dock fullt rimligt att vilja se om de fortfarande kan göra en lika bra insats mot ett bra motstånd eller om systemet går i stå då.

    • Horribel jämförelse . Danmark gjorde en stark match mot Tyskland.Annars hade Tyskland vunnit tvåsiffrigt . Det var Tyskland som bra,att skylla på annat är befängt,mot detta Danmark

  • Jag blev förvånad över hur svaga Danskorna var i passningsspelet, det var som att se de svenska herrarna, men i kubik. Sedan fortsätter trenden i EM med att lag åker på baklängesmål pga att de spelar ut kort eller envisas med att försöka ”hålla bollen inom laget” i idiotiska lägen. Nog för att Danmark har varierat insatserna inför EM men det här var under all kritik. Men sedan var också Tyskland helt fel lag att spela mot som Danmark gjorde. Mycket fart, intensiv press och den ihålighet du nämner i försvaret, den var ju perfekt för det den här versionen av Tyskland medan de tyngre från förr nog inte hade sett lika fullt så överlägsna ut. Det jag funderar mest på är dock om Tyskland sattes under några som helst prov i den här matchen? Så fort Danmark tycktes komma igång på något sätt trycktes de till. Jag fick inte någon känsla för om det här är ett lag som är en guldfavorit på riktigt eller om Danmark var så usla att de kunde lysa klarast av alla lag hittills?

   Intressanta tankar om Sverige där. Med Kaneryd, funderar du i banor om att Gerhardsson kanske inte vill utsätta henne för risken att känna att luften går ur henne lite utan istället ge henne ett motstånd hon kan förväntas skina mot för att bygga upp henne? För visst är hon en chansning men det är också en chansning att spela med spelare du inte tycker är bättre, så om han tycker Kaneryd är bättre känns det dumt att strunta i henne. Om nu inte det är en fråga om den mentala biten förstås. Och vad gäller Blackstenius så tror jag inte hon startar i alla fall, för min del kändes hans svar på presskonferensen tydligt men det kanske var rökridåer. Tror vi får en Hurtig där istället dock och förhoppningsvis en som sjunker ner lite och växlar med Asllani eller vem som nu spelar som 10:a, så vi inte får den stillastående Hurtig från första timmen under Brasilienmatchen utan den bra versionen från senare delen.
   Seger måste starta, jag tror inte Blackstenius behöver vara ett jättetapp för oss om hon vilar så länge man kompenserar för det i spelet. Men utan Seger kommer mittfältet få det svårt och hon lyfter medspelarna där så mycket att jag går på din procent (eller 60-40%) men med eller utan henne. Men frågan är hur länge Seger kan köra på, det kommer bli en del spring för henne och vi vill ju inte slita ut tant Seger…
   Miedema är jag inte så rädd för. Hon kommer säkert göra något mål ja, men tror inte hon kommer löpa amok med försvaret för jag har sett på tok för många lag plocka bort henne i CL, ligan och landslaget senaste året. Och Eriksson har ju varit med om det några gånger, liksom Blomqvist väl? Stryp tillförseln av bollar så kommer hon söka efter ytor där hon kan få den, om hon inte lyckas tenderar hon att försvinna ur matcherna och än mer när motståndarna kan plocka henne (snyggt) några gånger också. Det är min känsla i alla fall, men då är det mest från Arsenals matcher under senaste året. Oron är väl om man fått i ordning försvaret igen så det faktiskt klarar av att göra det?

   • Var gäller Kaneryd är det precis så jag tänker Björnis. Är hon redo mentalt? Rent fotbollsmässigt håller hon absolut. Det kanske hon är och då ska hon såklart starta, det har förhoppningsvis Gerhardsson koll på.
    Men efter att ha sett de första matcherna har iallafall jag inte sett så många högeryttrar som är bättre än henne faktiskt, åtminstone inte på att utmana sin spelare. Upphaussade Chloe Kelly till exempel ser jag inte som ett dugg bättre än Kaneryd. Det är väl såklart Graham Hansen men annars är det inte så många yttrar som har imponerat på mig.
    Det känns som Kaneryd kan välja och vraka bland klubbar om hon visar framfötterna. För det hon har är unikt även bland internationella spelare. Bara överstegsfinterna och Cruyff-finten som hon gör finns det liksom inga andra som gör på samma sätt. Så visst, rent fotbollsmässigt tycker jag hon ska starta. Blir intressant att se hur han tänker. Jag blev lite förvånad att Jakobsson startade i genrepet så det är väl kanske lite därför jag tror mer på henne från start.

    Jag hoppas du här rätt i att Blackstenius inte blir ett så stort tapp som jag är rädd för. Sverige får hitta andra vägar att pressa på för där är Hurtig klart sämre. Jag tror Hanna Glas kommer bli en nyckel. Att hon får stopp på Martens men också kan följa med upp i anfallen och trycka ned henne.

    • Jag skrev först på en lite lista över olika yttrar som jag har något klart minne av insatsen från i EM så länge och det var rätt få men också högt varierande. Kelly tex minns jag inget från utom en lång tjurrusning som avslutades med ett dåligt avslut. Tycker väl inte att Kaneryd är bland de allra bästa än, Huth tex räknas väl som ytter i landslaget (?) men samtidigt kanske du menar något mer än bara att du spelar på den positionen i den aktuella matchen? Tex förmågan att slå sin försvarare, välja mellan avslut, instick och inlägg osv. Jag vill se henne mot absolut toppmotstånd innan jag svävar i väg i hyllningarna, men hon Verkar ha förutsättningarna att verkligen få sitt genombrott i EM. Jag velar ännu mellan om jag faktiskt tycker hon ska starta eller om Jakobsson ska göra det, har nog landat lite i att jag tror den senare startar dock och får springa allt hon kan i en timme.

     Hoppet är det sista…osv. Jag tycker Gerhardsson är en bra tränare nog, och att laget är så väldrillat och bestående av så pass bra spelare, att de ska kunna ordna så vi får ett fungerande presspel utan Blackstenius och att det borde gå att få Hurtig att inte bli låst i sin position ändå.
     Bra att du lyfter Glas. Hon är riktigt bra defensivt och det kommer hon behöva visa, kan det var en till anledning för att Jakobsson kommer spela eftersom de defensivt är väldigt samspelta? Får vi inte stopp på Martens kommer Miedema få fler chanser än vad vi vill ge henne, och Martens har visat under året att när hon är skadefri så finns kvalitéerna att avgöra matcher där i oförminskad styrka. 17 mål och 14 assist i ligan på knappt 1300 min, 2 vardera i CL på drygt 300 min är inte siffror man kan bortse från.

     Aningen nervös här nu faktiskt, tycker Tyskornas uppvisning och Norges insatser visar att det lag som ska vinna måste vara riktigt bra för även lag som inför mästerskapet inte sett bra ut har haft tid att få ordning på spelet!

    • Är det någon som har självförtroende i det svenska gänget så är det väl Kaneryd! Jag hoppas verkligen att ledningen väljer henne i startelvan. Hon har kapacitet att utmana och verkligen ta sig förbi sin/a motståndare – till skillnad från Jakobsson vars dribblingar alltför ofta slutar med att hon springer in i motståndaren och tappar bollen. Jakobsson får börja på bänken – och hoppa in om det blir läge.

     Och så hoppas jag innerligen att Falk får stå i mål. Men, fan tro’t …

 4. Från Danmarks match kan jag konstatera:
  1. Amalie Vangsgaard hade inte gjort det sämre än någon av de andra offensiva spelarna.
  2. Danmark hade desperat behövt en bollmottagare av klass på topp för att kunna avlasta när tyskorna kom rätt i sin press, där hade spelaren jag nämnde under punkt 1 varit ett utmärkt alternativ.

  Med det sagt så hade sannolikt det nya Tyskland som såg ut precis som det gamla Tyskland när dom var som bäst förmodligen vunnit oavsett, guldoddset för dom lär nog ha störtdykt efter den här massakern.

  Danmark har nu satt sig i en jobbig sits när man nu sannolikt kommer behöva vinna båda nästkommande matcherna och hoppas att Tyskland slår Spanien med liknande marginal som här, något som inte alls känns särskilt troligt.

  • Nu räcker det ju för Danmark att vinna sina matcher mot Finland och Spanien samtidigt som Spanien inte vinner mot Tyskland.

  • Jag är lite förvånad över att Vangsgaard inte är med när Stine Larsen är det. Den senare är väl ingen dålig spelare men knappast i någon superform och inte tänkt som annat än en sen inhoppare, så varför inte chansa på en het Vangsgaard istället?

 5. Att starta med trebackslinje mot Tyskland var ett naivt misstag. Danska FK verkade nästan förstenad av vad han såg. Att sätta in Nadim och ta ut Danmarks kanske bästa spelare var konstigt. Ja, Nadim kom möjligen in i ”förebyggande syfte” – dvs att inte få kritik efteråt. Den match som på pappret skulle vara den mest jämspelta hittills blev precis tvärtom. Undrar om Sverige har flås och vilja att springa som tyskorna gjorde? Det lär behövas mot Nederländerna. Tycker också det är tänkvärt hur väl både Spanien och Tyskland klarat sig utan sina främsta stjärnor. En fluga gör ingen sommar och en spelare gör inget lag – Harder som exempel på en närvarande stjärna neutraliserades effektivt av tyskorna.

  • Jag håller med om att Søndergaard såg märkvärdigt passiv ut även om det är svårt att döma enbart från tv-bilder. Men visst kändes det lite som att han blev osäker när hans taktik inte funkade och väntade för länge med att försöka korrigera det? Men sedan är väl frågan om han hade kunnat göra något för att ändra resultatet…känns som att ingen dansk spelare riktigt var med i matchen utom möjligen ena ytterbacken och målvakten (trots sin grova miss).

 6. Ser fram emot Sve-Ned? Ja, med skräckblandad förtjusning. Två möjliga scenarier: en rätt tillknäppt match där lagen blockerar varandra och försöker hitta kontringslägen eller en mer öppen match där lagen ”byter chanser” med varandra. Tror mer på det första scenariet av dessa. Gissar på oavgjort och målsnålt resultat som båda lagen kan vara lagom (miss?)nöjda med och som sätter press på dem att vinna sina andra två gruppmatcher.

  • Jag tror Nederländerna är mer nöjda med ett kryss än Sverige faktiskt. Vi vet ju sedan tidigare att Sverige brukar ha svårt att få hål på lågt stående försvar och där tror jag Nederländerna kommer få en bättre målskillnad än oss. Vi såg i OS att de öste på ordentligt i en match och vann med väldigt stora siffror mot något afrikanskt lag. Det som kan bli deras akilleshäl är försvaret där de kanske släpper in fler mål än Sverige. Ska Sverige vinna gruppen behöver man nog vinna ikväll.

   • Det var Zambia, där Barbra Banda stod för ett hattrick i matchen medan Zambia släppte in 10 mål! Det finns väl inget försvar som är så uselt med i EM. Vi kan nog räkna med att Nederländerna får bättre målskillnad dock, även om de inte varit så konsekvent målfarliga senaste tiden. Så ska vi vara först måste vi nog vinna ikväll, annars hänger det nog mest på att Nederländerna gör det dåligt sett till målskyttet.

  • Jag känner också skräckblandad förtjusning. Låt säga att Sverige vinner med 2-0 och imponerar så smått i alla lagdelar. Isåfall spännande att se vilka diskutabla/negativa delar av spelet du väljer att ta upp i inlägget efter match.

   • Nä, då blir det ju bara positiva saker JGC, precis som du och alla andra som kommenterat om EM, eller hur!

 7. Vare sig Jakobsson eller Rytting Kaneryd i startelvan. Gerhardsson kan konsten att göra en besviken på nya sätt.

 8. Sch-Por 2-2. Där sumpade båda den lilla chans de hade att nå kvarten. Bra läge för både Ned och Sve som konsekvens.

 9. Pingback: Den stora analysen av Sverige–Portugal 5–0 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.