Fransk målfest – och svensk covidskräck

Om man hade vunnit EM-guld i första gruppomgången hade guldet hamnat i Tyskland och silvret i Frankrike. Frankrikes uppvisning i den första halvleken mot ett förlamat Italien har varit mästerskapets stora behållning hittills. Vilket drömspel.

Sedan slog man av på takten och vann bara med 5–1 (5–0). Men i den första halvleken hade man inte bara ett blixtsnabbt anfallsspel, man hade även grym effektivitet. Jag räknade till 11–7 (9–2) i 100-procentiga målchanser.

Grace Geyoro slog till med tre mål på 45 minuter i ett EM-slutspel. Det hade jag kanske inte trott om en spelare som annars mest brukar fungera som sexa i PSG. Geyoro var lysande. Men Marie-Antoinette Katoto var ännu bättre under superhalvleken. Hennes felvända forwardsspel var en fröjd att skåda.

Utifrån det spel Frankrike och Italien presterade i Rotherham är det ännu tydligare hur viktigt det är för Sverige att vinna gruppen.

Ett normalt välutbildat och försvarsstarkt Italien läckte som ett såll i början. Spelarna tog närmast hårresande felbeslut, och stundtals såg det helt handlingsförlamat ut från flera spelare. Här tänker jag bland annat på scenen där Elana Linari inte förmådde rensa bort bollen efter Katotos stolpnick.

Dessutom hade Italien vansinnig tur att Sara Gama inte fick det grova röda kort som hon först tilldömdes efter ett överfall på Geyoro. I min värld fanns det ingen anledning för VAR-rummet att gå in och lindra bestraffningen för den italienska mittbacken. Skönt att även SVT:s regelexpert Jonas Eriksson var inne på min linje.

Faktum är att jag tycker att domarstandarden har varit rätt svag under de här första åtta matcherna. VAR-rummet har räddat domarna från direkt matchavgörande misstag. Men det är för många småfel för att man skall vara nöjd, exempelvis solklara hörnor som döms som insparkar.

För svensk del är dagens samtalsämne trots allt covid-19. Nederländernas Jackie Groenen, som jag tycker var bäst på planen i Sheffield, testade ju nämligen positivt för just covid i dag. Hon bar med stor sannolikhet på smittan redan i går.

Utomhus skall ju smittorisken vara minimal. Men inför matchen stod ju lagen bredvid varandra i spelargången, och inomhus är ju smittorisken väldigt stor.

Det finns alltså anledning för täta tester i det svenska lägret kommande dagar. Groenens positiva covidtest var ett besked varken Nederländerna, Sverige eller EM-arrangören ville ha. Skade- och sjukdomsmässigt har den nederländska truppen haft ett par riktigt mörka dagar med skador på Sari van Veenedaal och Aniek Nouwen samt alltså Groenens sjukdom.

Vad gäller EM-arrangören noteras att lagen inte stod tillsammans i spelargången i söndagens sena match. Man verkar alltså snabbt ha anpassat sig.

I dagens första match spelade Island och Belgien 1–1. Det innebär att båda lagen lever i kampen om andraplatsen i gruppen. Med tanke på hur Italiens självförtroende måste ha rasat efter kvällens genomklappning kan isländskor och belgiskor se hyfsat hoppfullt på framtiden.

Dock borde Island ha vunnit matchen. Det skall sägas att det är den enda match hittills i EM som jag inte har sett i sin helhet. Men jag såg cirka 55 minuter, och där brände Island först en straff och sedan gav man bort en totalt onödig straff till Belgien.

Dock tog Island en poäng. För fem år sedan blev laget poänglöst. Så skönt för dem att trots allt vara med i poängkolumnen direkt i turneringen.

20 tankar på “Fransk målfest – och svensk covidskräck

 1. Frankrike såg helt fantastiska ut. Individuellt och taktiskt skickliga, men framför allt ett lysande beslutsfattande. Alla gjorde rätt i varje situation (i första halvlek, i andra var det ganska ointresserat).
  Fast hur bra är Italien egentligen? Som Island typ? Eller Danmark?

  • Offensivt gjorde Frankrike allt rätt ja, och i många situationer visade de sina tekniska förmågor på ett sätt som var oberoende av det horribla försvarsspelet av Italien. Ta Geyoros 5-0 mål (tror jag det var) där hon styr in den på halvvolley, så skickligt gjort. Däremot var ju försvarsspelet suspekt redan i första med men där försvaret räddades av en storspelande målvakt. OM de kan hålla upp det offensiva spelet och fixa till försvaret aldrig så lite har de en stor chans att vinna för så bra är spelarna ju. Frågan är väl om de kan det, och där får vi nog se om 3 matcher för de kommer ju inte missa kvarten nu.

   Italien är rankat av FIFA som 14:e nation, Danmark som 15:e och Island som 17:e. Exakta placeringar är en sak men med samma sorts mått (och från samma konfederation så du inte får extra poäng av blåbärsnationer hela tiden) har de hamnat (nästan) så nära varandra som det går vilket tyder på att resultaten ses som likvärdiga. Och tittar man på hur de varit är de väl hyfsat lika, de har olika kvaliteter och olika höjder (Danmark var trots allt i final senaste EM, Island som bäst kvarten tex) i prestationerna. Och det är väl just det sista som gör att jag tror det att Island är betydligt sämre än Danmark, de senare ser ut att hota topplagen mer än vad tex förra gör. Italien kan ju stoppa upp nära på alla när de har sin dag men vi har inte sett om det räcker med det här laget för att slå toppen. Jag har dock bara skummat igenom resultaten för de olika lagens matcher på senare tid så jag kan ha missat saker.

 2. Angående domarnivån: är jag helt ute och cyklar eller har domarna varit väldigt tillåtande överlag i närkampsspelet hittills i EM? Noterade tex ett antal tacklingar och tydliga knuffar i ryggen under flera matcher som domarna inte blåste för, spelarna får trycka till rejält osv. När jag tittade på några av genrepen såg jag tvärtom flera domare som blåste för allt på ett sätt som påminde om gamla trötta idéer om sköra kvinnovarelser som måste skyddas. Kan det vara något man bestämt sig för innan turneringen?

 3. Italien slog Sverige i förra EM 2017 med 3-2. Lotta Schelin och Stina Blackstenius gjorde Sveriges mål. Dock lär väl Sverige vinna mot Italien i år om dom möts i kvartsfinal. Eller?

 4. Frankrike såg bra ut offensivt både individuellt och som kollektiv. De hittade fina kombinationer men det jag blev mest imponerad av var hur de vann i stort sätt alla duellerna i hela första halvlek. I Barcelona pratar de om att alla spelare ska vinna sina dueller på plan och vara bekväma med alla situationer. I Champions league-finalen blottades dem och det visade sig att de har in bit kvar där. Nu mötte Frankrike ett virrigt Italien men de såg ändå oerhört starka ut i närkampsspelet. Skulle mitt namn vara Peter Gerhardsson skulle jag gräma mig över att jag inte gick mer offensivt mot Nederländerna. För nu blir det en nagelbitare hela vägen in. Landslagsledningen får säga vad de vill! Jag tror inte en sekund på att de inte bryr sig om vilka det blir i kvarten. Jag tror faktiskt det är lite därför alla var så besvikna efter krysset, att de nu känner lite press. Nu måste de vinna matcherna och dessutom med många mål, inte ens då är det säkert de vinner gruppen.
  Der är exakt det scenariot jag hade i ett tidigare inlägg. Kryssar Sverige mot Nederländerna, krossar Schweiz och Portugal och sedan ryker i kvarten. Är det då ett fiasko? För mig är det inte det!
  Absolut vet vi att det här bara var den första omgången och att Frankrike har fallit ihop förr. Men av alla lag i den här turneringen tror jag Frankrike är det lag som passar Sverige sämst. Tror Sverige får det tufft med den farten och fysiken som fransyskorna kommer med. Sverige gör nog bäst i att trycka på framåt och gå för många mål. När man ser Nederländernas senaste matcher har de ju faktiskt inte gjort sådär överdrivet många mål framåt. 3-0 mot Bulgarien och 2-0 mot Finland. Lägg därtill alla skador och covidfall så har Sverige fått ” en andra chans” om man kan säga så.

  För övrigt är väl det här första gången Gerhardsson inte har ett perfekt läge som i tidigare mästerskap? Vill han undvika Frankrike måste han förmodligen gå hårt på nyckelspelarna. Tidigare har han ju kunnat vila i stort sett hela startelvan i sista gruppspelsmatchen. Det ska bli spännande att se hur han gör nu. Vinner vi med några bollar över Schweiz, vägar han då vila några viktiga spelare mot Portugal och lita på den ” bredden” Sverige har och luftar bänken?

 5. Jag hade hoppats att Italien skulle vara årets skrällag, men….

  Frankrike – låt oss se hur det utvecklar sig. Om deras spel håller i sig så kan det bli drömfinal mot Tyskland. (Orkar just nu inte kolla om de kan mötas i final eller om de möts i semi.)

  • Gruppsegrarna i B och D hamnar på samma sida av slutspelsträdet, så de kan alltså mötas i semifinal. Men om Tyskland låter Spanien vinna grupp B medan Frankrike tar hem grupp D hamnar Tyskland och Frankrike på varsin sida och kan mötas i finalen.

 6. Det är så att dom lag som börjar i stor stil, som blivande mästare eller finallag, inte alltid slutar som Mästare. Vilket Sverige fick uppleva i OS i Tokyo mot Kanada i finalen. Men visst kan Tyskland och Frankrike hålla sin höga klass hela turneringen. Det finns exempel på det också. Tysklands damer i VM 2003 och 2007. Brasiliens herrar 1970 tex. Men om det finns 6 möjliga finallag i årets Dam-EM kommer två åka ut i kvartsfinal. Spännande fortsättning

  • Jo, det är ju omöjligt att avgöra hur det kommer gå efter en match när man i den här turneringen spelar 6 matcher för att vinna guldet. Kanada gjorde inte direkt några superimponerande matcher under OS tex. Men vi har flera lag som visat sig från sin bästa sida (oavsett motstånd) och ett antal som fått kämpa mer men som har mer att ge. Det kan bli riktigt spännande och efter gruppspelet borde vi ha mer att gå på.

 7. Läser att en del insatta tycker att det var en ren skandal att domarens beslut om Gamas utvisning desavouerades av videogranskningen. Håller med. Italienskans karatespark var brutal, om den var uppsåtlig eller berodde på stress och en överhettad reptilhjärna spelar ingen roll. Visst har VAR sitt berättigande, det ser vi ofta, men tråkigt ändå att några anonyma individer i sin väl skyddade videoverkstad kan vända ont till… mindre ont. Domarens beslut på planen borde alltid vara det suveräna, det är bara i straffsituationer som en utomstående instans ska hjälpa till i rättsskipningen. För övrigt hade det gjort varken till eller ifrån om Italien fått fortsätta med nio spelare på plan, mot den franska överlägsenheten fanns inget att göra.

  • Fast det hade betytt en hel del för resten av turneringen om det röda hade stått kvar. Grovt rött hade inneburit att Gama knappast spelat mer i ett gruppspel. Nu kan hon lugnt spela mot Island på torsdag.

  • Chris Kavanagh som satt i VAR-rummet har skapat kontroverser tidigare med sina beslut där i PL, missad hands som var så uppenbar att domarbasen gick ut och bad laget som inte fick den om ursäkt, andra nämnde någon brutal kapning han helt släppte. Vi får se om han får sitta där mer under EM.

 8. Som det sett ut hittills efter var sin spelad match vore Tyskland – Frankrike något av en drömfinal, vilket förstås utesluter Sverige som tillsammans med England och Nederländerna behöver visa mer för att framstå som finalkandidater. Det är tveksamt om Norge och Spanien når semifinal. Om något av övriga lag tar sig till semi vore det en praktsensation.

  • En väldigt rimlig analys. Möjligen underskattar du Norge/Spaniens chanser? De två lagen har stora brister, men ruggig spets.

 9. Jag är ingen beundrare av Jonas Eriksson fastän jag nog håller med om att VAR-domaren gjorde fel i det omtalade fallet. Däremot har jag svårt att förstå åsikten att VAR-domaren alltid ska gå på matchdomarens linje. VAR finns ju till som extra stöd när domaren på plan inte har hunnit med att uppfatta situationen. Om VAR-bedömningen per automatik ska vara den samma som matchdomarens kan matcherna lika gärna vara utan teknologin.

  • Den linje Eriksson företräder är ju att VAR-domaren bara skall gå in om matchdomaren har gjort solklart fel. Inte ta diskussioner i gråskala. Och det är väl svårt att hävda att grovt rött på Gama var solklart fel. Eller?

   • Min skepsis mot JE är sedan gammalt, och som jag skrev handlar den inte om det här specifika fallet. Där är jag beredd att hålla med, utvisning hade varit rätt beslut.

  • Jonas Eriksson – domaren som till varje pris ville stå i centrum själv. Tyvärr är det bilden jag jar av honom. Specialist på att antingen hitta straffar som inte fanns eller att fria givna straffar.

 10. Ajdå! Nu duggar coronafallen tätt. Lea Schuller nästa att drabbas. Det här kan bli ett speciellt mästerskap. Finns ju en risk/chans att det blir som handbolls EM där det blir ett lotteri. Det kanske är bra för svensk del, vi minns ju alla hur det slutade.
  Jag ser redan framför mig hur Seger håller ett tal i omklädningsrummet a la Jim Gottfridsson🤩

  Nej men ärligt talat! Hur smart är det på en skala att landslaget bjuder in sina nära och kära nu när smittan skenar. Jag skulle bli oerhört förvånad om inte någon av alla människor som kommer dit bär på viruset. Även om de testar negativt idag kan de ändå bära på viruset, är det något vi lärt oss av det här viruset är ju att det är väldigt smittsamt och oberäkneligt. Varför då chansa i detta läge?
  Efter två fläckfria mästerskap av Gerhardsson och hans ledning börjar nu misstagen dugga allt tätare som jag ser det. Vi får bara hoppas att Sverige drar vinstlotten i detta lotteri. Är det den svenska naiviteten som slår till igen?

  Om några dagar tror jag vi kommer ha vårat första fall vi med. Då gäller det att ” rätt” spelare smittas om man får vara så fräck att säga så. Schuller är ett oerhört stort tapp för Tyskland. Skulle vi tappa Blackstenius eller Rolfö kan vi nog säga tack för oss.

  En tebjudning kan vi ha efter mästerskapet när vi har vunnit! Inte mitt i det😡

 11. Och så sitter Nilla Fischer och bagatelliserar i SVT covid 19 utbrott bland spelare.Det hör till påstår hon. Ja, låt det inte drabba svenska laget för då är Nilla Fischer, om 10 svenskor drabbas, nog mindre nonchalant. Sur verkar hon också i studion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.