England skojade med Norge – alla sjukdomar är däremot inte skoj

Inlägget korrigerat kring VM-kvalet i Sydamerika.

I kväll har England pulveriserat Norge i den förväntade gruppfinalen i grupp A. Jag har ju sett att Norge varit darrigt på egen planhalva. Men det här var betydligt mycket värre än jag hade kunnat ana.

8–0 efter 6–0 i paus är ju på alla sätt förnedrande för Martin Sjögren och hans landslag. Inför avspark var jag rätt säker på att just England och Norge skulle avancera ur den här gruppen. Men nu börjar jag luta åt att Österrike kan sno kvartsfinalplatsen från Norge.

Precis som för fem år sedan har Österrike lyft sig i mästerskapet. Laget är väldigt bra på att försvara sig – och det går till kvartsfinal på kryss mot ett Norge som kommer ha några mentalt riktigt tuffa dagar fram till gruppens avgörande på fredag.

Österrike gjorde sitt när man vann med 2–0 mot Nordirland i 18-matchen. Därmed är det klart att England spelar kvartsfinal som gruppsegrare den 20 juli, samt att Nordirland är utslaget och åker hem på lördag.

Innan kvällens engelska målkalas handlade måndagens stora rubriker om sjukdomar. Dels om att Tyskland nu också har covid i truppen. Skyttedrottningen Lea Schüller har insjuknat och missar tisdagens möte med Spanien.

Dels om att Sveriges motståndare på onsdag, Schweiz, har drabbats av magsjuka. Åtta spelare och elva ledare uppges vara isolerade. Det är förstås på alla sätt ett jobbigt läge. Även om det kan gynna Sverige vill man ju inte att EM skall avgöras i sjukstugan, utan på planen.

På läktarna har EM ännu så länge varit väldigt lyckat, med många bra publiksiffror. Men frågan är om inte helgens bästa ändå noterades på andra sidan Atlanten. 22 000 åskådare kom till Banc of California Stadium i Los Angeles för att se Angel City FC ta emot Portland Thorns i NWSL.

Två lag som är brandskattade på sina landslagsstjärnor drar alltså 22 000 åskådare till en lunkmatch i ligan. Det är stort. Det är på riktigt en jätteframgång för damfotbollen som sport.

Apropå Nordamerika är det nu klart att USA, Kanada och Costa Rica spelar VM-slutspel nästa år. Med avspark 04.00 i natt gör Haiti och Jamaica upp om den fjärde och sista direktplatsen.

I Sydamerikas mästerskap skall tre direktplatser fördelas ut. Brasilien med Pia Sundhage, Lilie Persson och Anders Johansson i lagledningen inledde turneringen med en klar 4–0-seger mot Argentina. Men i det mästerskapet kommer det att dröja några dagar innan något lag kvitterar ut en VM-biljett. Det är nämligen de två finalisterna samt vinnaren av bronsmatchen som får direktplatserna.

Däremot kommer Afrikas fyra direktplatser att fördelas under onsdagen och torsdagen. De fyra kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapet är helt avgörande om VM-kvalificeringen. Kvartsfinalerna spelas enligt följande:

Marocko–Botswana, Kamerun–Nigeria, Zambia–Senegal och Sydafrika–Tunisien.

Bara ett av kontinentens storlag Kamerun och Nigeria kommer alltså få plats i VM-slutspelet i Australien och Nya Zeeland.

27 tankar på “England skojade med Norge – alla sjukdomar är däremot inte skoj

 1. ”I am in a world of shit” – så sa Gomer Pyle i slutet av filmen Full Metal Jacket. Det kan nog också Martin Sjögren säga efter 8-0 mot England. Om Norge inte vinner klart mot Österrike samt kanske dessutom når kvartsfinal (!) tror jag Sjögren ryker som FK. Det här tål inte Norge. Så har England sällat sig till de lag som imponerat så här långt – Tyskland och Frankrike. Ska Sverige göra dessa sällskap mot Schweiz eller precis klara uppgiften och leva på mottot att ”vi ska vara som bäst i finalspelet”? Ska Sverige kunna jämföra sig med Ty/Fr/Eng måste de steppa upp rejält.

  • Eftersom England nu är klar gruppsegrare har laget en enorm fördel när det gäller slitage på spelare. Redan från början hade de bäst program. Nu kan man ställa över hela startelvan mot Nordirland, och ha ett maximalt utvilat lag i kvartsfinalen.

   • Ja, de verkade redan tänka i de banorna i kombination med att låta fler spelare ta del av spelet och framgången.

   • Inte mycket. Passiv, ingen glöd och coachning, inga byten, ingen snabb organisationsförändring, trots att vänsterförsvaret rullades upp gång på gång.

    • Själv tror jag det är så enkelt att Sjögren är mer av en lagbyggare än en matchcoach. När han var i LFC så fick han under lång tid bygga upp vad som lagom till att laget splittrades var en maskin som malde ner allt motstånd, även då kunde man dock hamna fel i enstaka matcher och då var det väldigt sällan som det blev bättre när det hade börjar dåligt.

     Jag tror alltså att han är en dålig Förbundskapten eftersom den rollen till 99 % handlar om att coacha matcher och betydligt mindre om att bygga lag, se på Finland för ytterligare ett exempel på en bedrövlig förbundskapten som inte förmår att ens försöka ändra matchbilder.

     Hade Finland haft en bättre matchcoach så hade man sannolikt fortfarande haft chansen att gå vidare från den på förhand tuffaste gruppen i EM, Danmark imponerande nämligen inte heller i match 2 och har iskalla offensiva spelare med undantag för Harder.

  • Värt också att tänka på att Norge för ett år sedan förlorade med 7-0 mot Nederländerna vilket var deras största förlust någonsin tills igår. Så de två värsta förlusterna har kommit under Sjögren och på marginellt mer än ett år. Det är inte ok på en fläck och jag tror inte något kan rädda honom efter EM nu. Eller ja, inget utom om de helt enkelt inte hittar någon ens halvvettig ersättare!
   Jag gick redan innan när en del folk pratade om Norge som en möjlig favorit att titta på Norges insatser under 21-22. Jag kan ha missat någon match i listan men om jag inte gjorde det och är den komplett har de vunnit över Danmark (ett par gånger tror jag det var) och sedan är väl Nya Zeeland bästa laget i övrigt som de slagit. De har krossat blåbärslag men möter de ens jämbördigt motstånd får de det svårt och de har bättre spelarmaterial än vad de resultaten antyder.

   • Fast 7–0-förlusten kom ju under helt andra förutsättningar. Det var sista matchen innan semestern, och ett antal norska spelare saknades när man mötte ett Nederländerna som förberedde sig för OS. Självklart har Norge ett bättre spelarmaterial än att förlora med 8–0. Men Norge är ju ändå klart efter topp sex i Europa. Man har flera fantastiska anfallsspelare. Men den norska backlinjen är ju direkt svag. Och målvakten högst orutinerad.

 2. Så klart var England strålande. Men jag är förbannad på Norges sätt att förlora den här matchen. Var fanns ledarskapet? Inte hos förbundskaptenen. Inte hos de upphaussade Hegerberg, Reiten och Graham Hansen. Österrike går vidare som tvåa, Norge borde skämmas.

  • Ja att inte ta ansvar och göra ett antal förändringar, både med byten men även taktiskt under matchens gång, som FK är ju helt galet. En annan konsekvens är ju att man skickar signalen till bänkspelarna att trots att vi släppt in 4 mål på 30 min och trots vi släpper in 2 till innan paus så är spelarna på plan bättre än ni på bänken… Annars hade man ju gjort fler byten i paus. Nu har man alltså inte ens en handfull inhoppare som kunde känna de fick göra skillnad och mentalt då har en något mer positiv mental kurva.
   Såklart är det även skämskudde på spelarna. För även om man kan ha mentala dippar under en match så är det ett antal av spelarna som lirar på allra högsta nivå i Europa i det norska laget och då får man kräva att dessa åtminstone steppar upp, visar i aktioner att vi måste jobba hårt och ta löpningar samt mana på och ge energi till sina medspelare.
   Det var jobbigt se detta haveri. För allas skull, inte minst damfotbollen i sig, hoppas jag på ett gruvligt bra Norge spelmässigt mot Österrike.

   • Taktiken kan vara fel, förbundskaptenen passiv. Men spelarna är som du säger de som står där på planen och ska ta löpningarna. De är inga robotar som styrs av FK så hur de bara kunde ge upp helt och inte ens försöka stänga till i första vet jag inte. För försöker man ska det inte vara möjligt att släppa in 6 mål i en halvlek för ett lag med i alla fall hyfsade spelare.

    Vore det inte bättre för damfotbollen om Österrike vann mot Norge, så alla kan se att det helt enkelt var Norge som kom helt fel i i turneringen bara och att det inte beror på valfri misogyn klyscha som anledning till att kvinnor ska hålla sig från planen? Som tex den Nordirländska förbundskaptenens påstående om emotionella kvinnor vilka när det går dåligt släpper in många mål tex. Sedan vill jag ju se mer av Norges stjärnor så jag hoppas de får ordning på det.

    • Matcher ska inte avgöras på grund av vad som är ”bra för damfotbollen”.

     Jag tror Österrike kniper minst en poäng mot Norge och därmed andraplatsen i gruppen.

    • Jag kan ärligt säga att jag inte bryr mig så mycket om vem av Norge och Östterike som vinner men hoppas på en bra fotbollsmatch. En match där Norge kan få visa upp ett bra spel, gärna Östterike också, så det blir en tight fight med fotbollsgodis. Så omvärlden kan minnas även bra norsk fotboll…
     Likt Tyskland/Spanien igår. Helt grymt bra match och så underhållande. Högt tempo, bollskickliga spelare och fysiskt urstarka. Riktigt, riktigt bra!

 3. Nordiskt fiasko så här långt ?

  Norge, Finland och Danmark blir mosade så fort de stöter på motstånd, Sverige och Island tar visserligen poäng men kändes båda rätt mediokra i brist på bättre ord i sina respektive matcher.

  Vi kan nog gneta oss vidare från gruppspelet men med tanke på att det mesta tyder på att Nederländerna kommer göra mer mål än oss så väntar Frankrike i kvarten, hur ska vi ha en chans mot deras brutala offensiv och formtoppade spelare ?

 4. Ja, ”shit happens”, ibland maximalt – og Norge falt i stykker. Brighton är för svenskar känt som den engelska stad där ABBA slog igenom. För Norge kommer samma ställe att förknippas med den värsta utskåpning ett norskt landslag varit med om. Var det inte Schweiz som har åkt på magsjuka? Man kunde tro att det var norskorna som stigit upp från sjukbädden för att på darriga ben försöka utmana värdlandet. Så osynliggjord har Ada Hegerberg knappast blivit tidigare. När nu hela bygget rasade för FK Sjögren, hur ska han hinna bygga något nytt och stabilt ur spillrorna före mötet med Österrike? Arme man…

 5. Rent kvalitetsmässigt kommer Sverige inte ens i närheten av England, Tyskland och Frankrike. Om vi tycker den fotbollen Sverige spelade i OS förra året var fantastisk så var den inte i närheten av vad dessa lag gör nu. Det tempot som dem här lagen spelar i har jag svårt att se vi ska matcha. Samtidigt som lagen de har mött har kollapsat totalt. Den enda riktiga tungviktsmatchen som har varit är ju Sveriges match. Såhär i efterhand när den största besvikelsen har lagt sig tror jag både Sverige och Nederländerna kommer tjäna på att ha haft en så pass tuff match i gruppen.
  På något jäklar sätt är jag ändå optimistisk vilket egentligen är helt sjukt. Är det något jag vet så är det att Sverige aldrig klappar igenom som dessa lagen har gjort. Det ger mig hopp för jag tycker både England och Frankrike blev ganska passiva när de fick försvara nära straffområdet. Då såg det lite oroligt ut. Sverige kommer inte bjuda på så stora ytor som Norge, Danmark och Italien har gjort. Jag tror och hoppas att det har gått lite för lätt för dessa lagen när de kommer till slutspelet. Möter de då ett Sverige som är ” tråkiga” och står rätt hela tiden kan det bli frustrerat. För ska vi vara ärliga har Nederländerna samma spets som de andra toppnationerna. Kan vi försvara mot dem kan vi hålla stången mot de flesta lagen. Vi måste bara hitta sätt att få mer fart i spelet framåt också. Då tror jag Sverige vinner hela rubbet. Ett starkt försvar som alltid och snabba kontringar, det var så Nederländerna vann EM och så ska Sverige också vinna.
  Vi kommer aldrig kunna möta upp dessa bjässar på samma villkor men kan rubba dem med rätt gameplan. Nu ska jag sluta vara så neggig och ge det här svenska laget en ärlig chans. Vem vet, det kanske inte spelar så stor roll om man kommer 1:a eller 2;a i gruppen. Man kommer behöva möta Frankrike eller England för att ta sig till final oavsett. Eftersom det inte delas ut några bronsmedaljer struntar jag i om vi skulle åka ut i kvarten eller semin. Svårt att säga vilka som är vassast av dem lagen.
  Nu ska jag bara njuta av detta fantastiska mästerskap för det har bjudits på så mycket kvalite redan nu. Det enda kravet jag har på Sverige är att vi tar oss vidare från gruppen annars vore det en enorm besvikelse. Men skulle inte bli knäckt om vi sedan åker i kvarten för det finns lag som är bättre än oss generellt när det kommer till teknik och spelförståelse, det måste vi erkänna. Vi har några spelare som håller absolut världsklass men inte lika många som de andra topplagen. Där är vi inte, och har aldrig varit bäst. Jag har nog landat i att vi kanske inte behöver ha så mycket boll i matcherna mot topplagen för vi har inte spelarmaterialet för att kunna driva matcher mot lag som England eller Frankrike. Då ska vi ligga lite lägre och använda oss av den fart vi har längst fram. För när Rolfö och Blackstenius drar iväg finns det inte många andra spelare som matchar deras fart och fysik. För mig är det dem två och Hanna Glas som är de enda i Sverige som håller absolut högsta klass för tillfället och som skulle gå in i många andra lags startelvor också. Jag tycker Hanna Glas var bäst på planbmot Nederländerna.
  Bennison och Angeldahl har stor potential och kommer kunna bli riktigt bra mittfältare om de hamnar i rätt miljö och fortsätter utvecklas. Jag tror det var bra för Kaneryd att få några minuter för hon märkte förhoppningsvis vad som krävs av henne för att bli lyckosam i det här mästerskapet. Hon tappade lite tempo men blixtrade till då och då med några snabba dragningar och lite väggspel. Jag ser så oerhört mycket i henne som jag vet många andra inte håller med om. Hon har det där internationella tillslaget när hon slår iväg passningar mer distinkt än vad många andra i laget gör och driver boll. Hon måste bara bli lite mer rejäl i sitt spel då är hon en ytter i världsklass. Jag tycker faktiskt hon bidrog starkt till att Sverige kunde trycka på i slutet av matchen. Jag gillar när hon går ner på färre tillslag och släpper bollen snabbare, det var då Sverige också skapade farligheter.

  Vad händer om Schweiz inte kan spela matchen på onsdag? Blir det WO då eller?

  • Välkommen till den (ganska) positiva sidan! 🙂

   Tycker ju att kvalitén är en sak, alla de lag som skåpat ut motståndarna hittills har visat upp de offensiva sidorna på bästa sätt. Men som du ju erkänner har alla motståndare också spelat helt huvudlöst och visat upp hur långt ner botten är när de faller igenom. Brasilien i OS i Rio slog väl damerna i gruppen med 5-1, herrarna som inte är något kanonlag kollade jag upp och senaste matchen med liknande utskåpning skedde 1989 mot Danmark då det blev 6-0. Men sådana här totalt galna matcher har jag nog inte sett ett Svenskt landslag bjuda på, och under Gerhardsson har vi ibland varit utspelade men organisationen har inte fallit i bitar.
   Sedan tycker jag fortfarande inte att Englands spelare är bättre än de svenska till den grad du tycker det, backlinjen är rakt av sämre i mitt tycke och mittfältet är lite hugget som stucket. Svenska anfallet är bättre i mitt tycke sett till spelarkvalitet. Men med det sagt kan det engelska laget få upp ett jäkla driv i matcherna som vi har svårt att nå och det är för mig det som gör att de kan klämma till med 20-0 mot Lettland eller 8-0 mot (ett väldigt uselt) Norge medan vi kanske slår samma lag med 10 respektive 4 mål. Plus då att England tagit 3 medaljer medan Sverige har Många mer än så, England är inte en av toppnationerna utan en av som sticker upp ibland och även om det kan komma att ändras tycker jag de måste visa lite över tid för att räknas dit. Visst, ett riktigt bra lag nu och det kanske kan vinna (speciellt om domarna faller för Ellen Whites filmningar) men de är inte där nu.

   Visst kan vi föra matcher mot topplag, vi har gjort det redan. Vi kommer nog aldrig få Spaniens passningsspel, svårt att se att England eller Tysklands driv kommer läggas till bland våra kvalitéer. Men vi är experter på att sabba motståndarnas spel samtidigt som vi ofta behåller mycket av vårt eget där tex matchen mot Nederländerna visar en match där vi inte helt kommer igång men ändå spelar jämnt med dem. Vi lär nog bli bättre och bättre där också men det ska bli väldigt spännande att se om vi får möta tex Frankrike hur vi kan dels stå emot, dels etablera ett eget spel.

   Bennison gjorde det bra och ser ut att vara på väg mot någon slags form vilket hon inte haft under lång tid sedan flytten till Everton. Kaneryd behöver slipa på vissa saker och kanske bli lite smartare ibland också, det var lägen där jag tycker hon valde det svåra och sämre alternativet istället för lättare och bättre. Vilket hon iofs inte på något sätt var ensam om. Men jag blev positivt överraskad av hur bra hon ändå var i duellspelet och då syftar jag på styrkan. Och spelar Schweiz mot oss som mot Portugal så kommer hon vara hur bra som helst om hon får spela. 🙂

 6. England var bra, Norge kass. Men domaren var suspekt. Först Whites Glenn Strömbergare och sedan tillåter domaren Millie Bright att ge Ada whiplash flera gånger samt tittar åt andra hållet när Leah Williamson fäller Ada bakifrån på en kontring. Gula kort: Norge 3, England 0.

 7. England kommer att möta tvåan i grupp B i kvartsfinal vilket kan bli Tyskland, Spanien eller Danmark. England vill nog ha Spanien

 8. Det som framstod som Norges problem innan EM (tunn trupp, tveksamt försvarsspel) blev verkligen exponerat. Efter (den bisarra) straffen hade Norge en halvtimme där de gjorde alla defensiva fel som finns. Uselt positionsspel, individuella misstag, ingen press, inget stöd från mittfältarna… Genomuselt.
  Vet inte riktigt om det är vettigt att klaga på coachen dock. Det finns väl inte så många alternativ? Tror dock att de gnetar sig förbi Österrike.

  • Vet inte om liknelsen med musik är adekvat, men om dirigenten (coachen) är aldrig så duktig medan orkestern (laget) spelar falskt, så blir det kakafoni av resultatet. Å andra sidan kan en svag dirigent ha ypperliga musiker och då kan det ändå klinga vackert om det hela. Tycker nog att Martin Sjögren – i vanliga fall – tillhör den bättre kategorin, men det håller inte att sitta overksam när det krisar. Maestro Sjögren borde ha klivit upp på ”pulten” och viftat energiskt med dirigentpinnen!

  • Skulle nog ändå säga att Norge inledde med 27-28 minuter som var rätt okej. Så långt hade man ett passningsspel, och långa stunder var defensiven under hyfsad kontroll, även om varningssignaler redan då lyste på den defensivt mycket svaga vänsterkanten med Thorisdottir, Blakstad och Reiten.
   Men när 3-0 kom, då föll allt. Framför allt var det Thorisdottir som kollapsade. Hon blev en belastning, agerade svagt i varenda aktion under den första halvlekens sista 17 minuter. Men även några andra norska spelare blev skoningslöst avslöjade i försvarsspelet.

   • Det riktigt jobbiga för Norge är ju att alla andra lag har sett hur svag defensiven är på vänsterkanten, vilket gör att man sannolikt måste tänka om rent taktiskt.

   • Thorisdottir har varit ok eller rätt dålig de gånger jag sett henne i United, lite seg är väl känslan jag fått helt enkelt. Men det här var långt bortom det och då har hon ju ändå mött alla Engelska spelarna (eller tränat med några) så hon borde ha blivit avslöjad redan om hon var så dålig. Jag tror att Norska laget måste reda ut allt i gruppen för de gör varandra sämre som det är, och Sjögren som stått för de två värsta förlusterna någonsin måste tänka om i fråga om taktiken och hur han formerar laget. Det ska inte kunna se ut så här och det är fel hela vägen. Men hinner och kan han det för vilka exempel finns det på lag som blivit så här brutalt krossade men sedan kommit tillbaka i samma turnering?

   • Ingen kul match för den normalt stabila Thorisdottir. Efter att ha fått en spökstraff emot sig, och tappat bollen till Ellen White vid 3-0, verkade hon helt groggy. Men hon fick verkligen inte mycket hjälp. Båda ytterbackarna blev överspelade gång på gång, mittfältarna plockade inte upp några löpningar, forwards pressade inte…
    Lyckligtvis för Norge verkar inte Österrike ha några större offensiva kvalitéer. Norges darriga försvar kan nog räcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.