Åttondelsfinaler – och dålig domardag

Tyskland vann mot Spanien med 2–0 – därmed har vi fått fram två gruppsegrare i EM. Och vi har två åttondelsfinaler i sista gruppomgången.

För det är nu identiskt läge i grupp A och grupp B. I grupp A har England säkrat gruppsegern, och kan vila spelare mot ett redan utslaget Nordirland i sista omgången. I grupp B har Tyskland säkrat gruppsegern, och kan vila spelare mot ett redan utslaget Finland i sista omgången.

I båda grupperna är det en direkt avgörande match om andraplatsen, alltså en tidig slutspelsmatch – en åttondelsfinal.

För England väntar segraren av Spanien och Danmark i kvartsfinal. Spanien tar platsen om lördagens åttondelsfinal slutar med kryss.

För Tyskland väntar segraren av Österrike och Norge i kvartsfinal. Österrike tar platsen om fredagens åttondelsfinal sluter med kryss.

Kvällens match var nog turneringens bästa hittills. En tät och välspelad match mellan två bra lag. Tyskland vann på bättre tyngd – och på ett grovt misstag från den spanska målvakten Sandra Panos. Hon gav Klara Bühl bollen i straffområdet i matchupptakten. Bühl gjorde inget misstag, utan såg till att Tyskland kom i överläge redan efter drygt två minuter.

Den tyska segern borde ha varit säkrare än den var. Tyskorna borde nämligen ha spelat större delen av den andra halvleken i numerärt överläge. Både stjärndomaren Stephanie Frappart och VAR-rummet missade ett solklart rött kort på Irene Paredes. Hennes tröjdragning mot Alexandra Popp var en solklar målchansutvisning.

För mig är det ofattbart att inte VAR-rummet gick in och tog den. De kan knappast ha missat situationen. Och den TV-repris som visades i sändningen visade tydligt hur Paredes kopplade ett rejält grepp om Popps tröja, och sedan drog ner tyskan.

Missen påverkar ju inte bara dagens match. Om Paredes fått sitt röda kort hade hon inte fått spela mot Danmark i åttondelsfinalen. Det hade varit en stor fördel för danskorna, som tidigare i dag vann med 1–0 mot Finland i en match jag bara såg första halvtimman av. Därmed har jag ingen bra bild av den. Men ni som såg den får gärna hjälpa till med analysen.

I Nordamerika vann Jamaica i natt den helt avgörande matchen om en VM-plats med 4–0 mot Haiti. Även den matchen kantades av en svag domarinsats.

Spelmässigt var det betydligt jämnare än 4–0. Haitis 18-åriga supertalang Melchie Dumornay hade två stolpskott vid ställningen 1–0. Sedan satte Jamaicas storstjärna Khadija Shaw 2–0 innan hennes lag också fick en handsstraff som jag tycker är lite tveksam. Bollen kom från nära håll och tog Haitiförsvararens arm i armhålan, en position där det är svårt att få undan armen.

Shaw gjorde 3–0 på den straffen. Matchen var för övrigt i mångt och mycket en kraftmätning mellan Shaw och Dumornay.

Trots 3–0-underläge gav Haiti inte upp, men laget hade knappast flyt med domsluten. Dumornay blev fälld i straffområdet. Jag tyckte att straffen var solklar. Den amerikanska domaren Ekaterina Koroleva såg situationen från nära håll och kollade sedan även in VAR-bilderna – men friade. En stund senare blev även en annan Haitispelare klart fälld i Jamaicas straffområde. Även nu var Koroleva välplacerad – men friade.

Jamaica var säkert nöjt med domarinsatsen, och kan nu planera både för semifinal mot Kanada i det Nordamerikanska mästerskapet och för VM-spel 2023. Höjdpunkter från Jamaica–Haiti finns att se här.

6 tankar på “Åttondelsfinaler – och dålig domardag

 1. En skön kraftmätning. Tyskland är starka och Spanien så väldigt bollsäkra och svåra att ta bollen ifrån. Man har känslan att Spanien vinner mot Danmark. Inte förlorar i alla fall

  • Danmark måste dels försvara sig bra, dels lyckas göra mål och förmodligen mer än ett för att vinna. Frågan är väl då hur det ska gå till för de har sett ruskigt trubbiga ut. Det här hade väl varit en perfekt match för Vangsgaard med tanke på hur bra hon är i djupled? Svårt att se hur Harder ska kunna göra allt själv och just nu känns det lite så offensivt. Lär väl vara lite krampaktigt från båda lagen dock så…3-1 till Spanien kanske?

 2. Jag såg hela Finland-Danmark. Anna Signeul led tyvärr av Martin Sjögren-syndromet och agerade alldeles för sent för att påverka matchen. När hon väl bytte in Jenny Danielsson (i 89:e minuten!), så kom Danielsson till Finlands farligaste chans, ett skott som räddades nästan uppe i krysset av Danmarks målvakt. Totalt sett en dålig match, och Danmark ska inte ha en chans mot Spanien. Finland agerar bitvis bra i försvarsspel men har ingen udd framåt, eftersom mittfältarna hellre tar 2-3 extra bolltouch än spelar fram bollen till anfallarna.

  • Finland får inte till mycket av eget spel eftersom de antingen duttar på bolen för mycket eller så slår de toksnabbt en boll i djupled. Ibland som mot Spanien blir det perfekt, ofta ger de bara bort bollen. Men framför allt känns det som att Signeul inte litar på att spelarna ska kunna försvara målet (inte felaktigt iom att de förlorar med många mål ofta) utan en väldigt defensiv plan. Problemet är ju att det blir lätt för andra laget att anfalla i våg på våg och så länge de har koll på ett par kontringstarka finskor är allt lugnt. Jämför med Island som trots begränsat material försöker spela någon sorts eget spel även om de får försvara sig mycket annars och man undrar hur länge Finland kommer fortsätta tro på den här vägen.

  • Mitt intryck var att både Finland och Danmark spelade kompetent, men utan riktig udd. Skillnaden var att Danmark hade Harder (mycket bra), och Finland hade en riktigt mesig coach (bytte mellan 4-5-1 och 5-4-1).
   Båda lagen borde vara chanslösa i nästa omgång.

 3. Johan, jag har tjatat här och på Rainers blogg om att Barcaförsvaret är rätt dåligt egentligen och här visade det jag nämnt fullt ut. Målvaktstavlan är väl en frukt av att man inte bara kan slå bort bollen. Frilägesutvisningen som inte var på Paredes är en klassisk Barcagrej där de släpper friläge på friläge och just Paredes har väl gjort en del tröjdragningar och en eller annat stenhård tackling där hon tagit både boll och spelare i de under ligasäsongen och i CL vad jag minns. Risken ökar när spelarna (likt i CL-finalen) blir desperata och börjar dribbla hela tiden och över hela planen för att passningsspelet inte funkar. När de då blir av med bollen i farliga lägen har backlinjen som måste stå högt i deras spelstil inte mycket val annat än att löpa snabbare än anfallaren (backarna är snabba så det går ofta), släppa lös anfallaren och hoppas på att de missar sina skott vilket hände varje gång det skedde i ligan som jag såg. Eller fuska, men då är det tur att VAR finns så domarna inte vågar gå på magkänslan utan litar på att videodomarna säger till om det var något fult. Hurra för VAR…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.