Fyra backar mot Schweiz

Den svenska startelvan har släppts, och det blir den vanliga formationen under Peter Gerhardsson, alltså 4–4–1–1. Noterbart är att man väljer Magdalena Eriksson som vänsterback före Jonna Andersson och Amanda Nildén.

Här är elvan: Hedvig LindahlHanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena ErikssonLina Hurtig, Filippa Angeldahl, Caroline Seger, Fridolina RolföKosovare AsllaniStina Blackstenius.

Noterbart också att Stina Blackstenius är med från start, samt att Lina Hurtig är uppsatt som högerytter. Blir intressant om det även kommer att se så ut i själva spelet.

Kollar vi Schweiz laguppställning är den till tio elftedelar identisk med den man hade mot Portugal. Enda ändringen är att nickstarka mittbacken Rahel Kiwic ersätts av Hoffenheims Luana Bühler. Magviruset har i alla fall inte gjort att man fått röra om i elvan.

Oavsett skall Sverige vinna den här matchen. Schweiz har inte vunnit en landskamp sedan en 7–0-seger mot Litauen i november. Årets sju matcher har slutat med tre kryss och fyra förluster. Bland annat har man kryssat mot Nordirland i en träningsmatch och (1–1) mot Rumänien i VM-kvalet.

För svensk del har chanserna till gruppseger ökat i och med att Nederländerna i kväll tvingas spela utan sin offensiva nyckelspelare Vivianne Miedema.

Sedan tidigare var redan Sari van Veenendaal, Aniek Nouwen och Jackie Groenen strukna ur matchtruppen. Nederländerna har absolut några dugliga bänkspelare. Men det är inte så många, och inget lag i världen kan ersätta en Miedema.

18 tankar på “Fyra backar mot Schweiz

  • Väldigt försiktigt gissat, om vi kan göra ett mål på Nederländerna med bud på fler, och Portugal sätta två måste man kunna räkna med att de gör 4 tycker jag. Under är icke godkänt i min bok, tror det kan bli fler än så. Men Jag gissar ju också bara jag med.

   Synd bara att Eriksson spelar på kanten istället för Nildén som så vitt jag sett är otroligt mycket bättre offensivt. Det kanske kan tala för färre mål…

    • Nä, hon för inte det och det har varit uppenbart länge. Förstår hur Gerhardsson tänkte med Eriksson mot Anna-Maria men vi måste tänka på offensiven.

   • Jag fick (nästan) rätt. Sverige kan inte göra många mål på beställning, om man inte möter Syldavien eller Bordurien eller nåt annat nybildat östeuropeiskt land.

 1. Ödet har verkligen gett Sverige en andra chans att vinna gruppen och därmed kunna nå finalen.

  Men det är ju som själve fan vad PG envisas med att ställa upp Magda varenda jäkla gång alldeles oavsett.

  12–0 är det enda som gör mig nöjd. Men 7–0 är också bra. 4–0 är väl det minsta som krävs för en realistisk chans till gruppvinst. Det går inte att räkna med fler mirakel på annat håll, den kvoten är nog uppfylld.

  • Och föga oväntat blev Magda en belastning. Nu är frågan om det ens blir något mål. Det luktar fiasko. Miraklen verkar gå åt andra hållet nu. Schweiz som grupptvåa?

 2. Gerhardsson satsar på tyngd och fysik. Han går alltså emot trenden i mästerskapet med snabba kvicka spelare. Blir spännande att se om det faller väl ut eller om det blir statiskt.
  Det finns ju gott om speed på bänken så det finns kanske en tanke med att byta in spelare som Schoug, Kaneryd och Blomqvist som kan showa lite när Schweiziskorna är trötta.

 3. 39 minuter in och jag är på väg att stänga av TVn. Jag var hoppfull innan match men det ser markant sämre ut än mot Nederländerna. Eriksson är en säkerhetsrisk och bidrar mest med att sabba spelet när hon är på kanten. Seger är ovanligt dålig, Blackstenius inte vän med bollen och förbundskaptenen tänker att om damerna spelar lika illa som herrarna så kanske han får samma lön som Andersson. Enda ljuspunkterna är väl att Schweiz är klappusla och Rolfö inser att hon inte måste avsluta själv hela tiden. Enligt UEFAs statistik ligger vi på 71% passningssäkerhet i skrivande stund…

   • Tackar, det sköna med pessimism är att allt positivt blir en överraskning. Som om Sverige kommer igång i EM.

    Eller det visar sig att det var Andersson som coachade matchen, vilket det kändes som. Den riktige Gerhardsson kan då komma in och sätta fart på laget…

  • Blackstenius har aldrig varit ”vän” med bollen och kommer sannolikt heller aldrig att bli det. Hög fart framåt och tyngd gör att det trillar in en del mål (om det inte blir offside förstås).

 4. Efter första halvlek är det tydligt vad England,Tyskland och Frankrike har som Sverige saknar: passningsprecision, bolltempo, viljan och förmågan att ”göra sin gubbe”, löpstyrka, vara först på andrabollar – med mera. Asllani är den enda som vågar utmana. Angeldahl och Rolfö måste börja skjuta på distans. Sluta bolla gris på mittfältet och med lättlästa passningar. Det är ett oroväckande tecken när svenska spelare efter nästan varje närkamp slår ut med armarna och vädjar till domaren. Det är uppenbart att Schweiz kommer att ligga lågt och hoppas på ett kontringsmål. Det är alltså ingen ”hjälp” att vänta från deras sida med mer ytor för Sverige. Just nu ser det ut att kunna bli oavgjort eller på sin höjd ett uddamål till något lag. Tyvärr kan Nederländerna ikväll delvis spela på Sveriges resultat – illa.

 5. Det konstanta gnället på Eriksson är bara fånigt. Det var få som fick godkänt i Sveriges startelva. Hurtig är exempelvis en oteknisk bromskloss som i princip bara är nyttig i straffområdet och idag dessutom på fel kant. Lindahl må vara utmärkt i sina bästa stunder, men vid inlägget som ledde fram till kvitteringsmålet borde hon ropat bollen till sig. Det fixar nio av tio mindre rutinerade målvakter med bra kommunikation. Bara som två andra exempel som alla kan klaga på.

  Nu är det dags att göra en ny startelva till matchen mot Portugal. In med exempelvis Sembrant, Bennison, Kaneryd, Schough (vilket jag aldrig trodde jag skulle säga) och Jakobsson från start. Då finns i alla fall förutsättningar för fart på båda kanterna. Att gröta ihop sig i mitten är inget framgångsrecept för Sverige. Sverige måste visa mer vilja! Nu gäller det för Gerhardsson att chansa med hungriga spelare, inte minst inför den sannolika matchen mot Frankrike i kvarten. Gnetandets och ”tålamodets” tid är över!

  • Jag gillar Eriksson i grunden men på kanten duger hon bara inte. Hur ofta kommer hon runt och slår inlägg därifrån, hon gav också Schweiz en bra chans som Bachmann inte utnyttjade. Hon bromsar upp spelet där eftersom hon inte spelar på sin position, och därför har Gerhardsson satt henne lite i skiten.
   Lindahl borde förstås ha skrikit som Ilestedt hörde henne eller manglat henne och fått bort bollen. Men Lindahl gjorde ett dåligt ingripande, Eriksson var usel mest hela tiden och det får till stor del FK ta på sig. Hurtig är teknisk men ja, hon gjorde väl inget alls kändes det som. Gav inte heller friläge till Schweiz så jag kan inte klaga lika mycket. Men å andra sidan, jag tycker inte många var godkända idag.

   Helt med på att det behövs förändringar mot Portugal. Om Gerhardsson fortsätter sin imitation av Andersson kan vi räkna med att det inte blir det. Men Jonna måste in om nu Nildén ändå inte får spela, Blomqvist bör ersättas Blackstenius och Hurtig bör antingen spelas i en position där hon kommer in med fart i straffområdet eller bänkas. Och Bennison från start. Hur tusan det ska funka med så många byten är en annan femma. 😁

   • Efter den här matchen känns det som vi kan byta ut hela laget och det skulle bli bättre haha!! Det märks att Blackstenius inte är i full matchform än, var lite segt idag. Så antingen chansar man lite och startar henne igen för det skulle jag säga är en chansning för det finns en Blomqvist som är stekhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.