En gruppomgång kvar – här är förutsättningarna

Drygt hälften av matcherna (16 av 31) i EM är nu spelade. Efter två gruppomgångar har vi redan räknat in tre kvartsfinallag; England, Tyskland – och Frankrike. Det tre lagen har fördelen av att kunna vila spelare i sista gruppomgången.

Frankrike säkrade sin gruppseger i kväll. Vi har sett två väldigt olika Frankrike hittills i turneringen. Ett fantastiskt bra med Marie-Antoinette Katoto. Och ett mer mänskligt utan Marie-Antoinette Katoto.

I dag var Frankrike otroligt vasst i 15 minuter. Sedan tvingades PSG-forwarden kliva av med lindat knä. Det såg ut som någon form av översträckning. För turneringens, och det franska lagets skull hoppas man att det inte är något allvarligt. För det vore ett otroligt jobbigt avbräck.

På TV4 pratades det mest om Katotos kliniska avslut. Och visst är Katoto en duktig målskytt. Men det jag har sett av henne i turneringen är det ju som uppspelspunkt hon har imponerat mest. Alltid spelbar, tillbaka- eller utspel på kanterna på ett tillslag med otrolig precision. Med Katoto på planen har det franska anfallsspelet varit sjukt snabbt och effektivt. När Katoto lämnade planen blev allt mycket långsammare och mer förutsägbart.

Till slut räknade jag till 10–1 i farliga målchanser. En av chanserna var en tveksamt dömd VAR-straff. Jag är ingen domare, men som jag ser det borde varken Frankrike fått straff eller inhopparen Amber Tysiak sitt andra gula kort. Man skall inte behöva springa med armarna på ryggen, och Tysiak anstränger ju sig faktiskt för att hålla undan armarna.

Straffen slogs för övrigt av Wendie Renard. Inte nog med att hon missade själva straffen, hon kastade sig fram och snodde returen precis framför Selma Bacha. Dock sköt Renard returen utanför målet. Bacha hade knappast kunnat missa.

Jag skrev att Renard missade straffen. Sanningen är väl snarare att den belgiska målvakten Nicky Evard räddade. Precis som hon gjorde mot Island.

Tack vare Evrard lever Belgiens kvartsfinalhopp inför slutomgången. Andraplatsen bakom Frankrike står mellan Island, Italien och just Belgien.

Island och Italien spelade 1–1 tidigare under torsdagen. Det var en match där jag räknade till 6–5 (2–3) i målchanser i italiensk favör. Italiens förbundskapten Milena Bertolini valde att bänka flera av sina affischnamn från start, vilket kunde ha kostat en hemresa.

Islands Karolina Vilhjalmsdottir satte nämligen tidigt ledningsmålet i efterspelet till ett långt inkast från Sveindis Jane Jonsdottir. Och Island hade ganska god kontroll på matchen fram till att Bertolini började byta in sina stjärnor. Mycket för att Italien bara anföll på sin högerkant.

Lagets största stjärna är ju förstås Barbara Bonansea. Juventusforwarden kom ju med i Fifpros världslag förra året. I dag var hon bänkad i första halvleken mot Island. När Bonansea kom in fick Italien även en vänsterkant – och tog över matchen ganska rejält.

På slutet hade dock Island ett par kanonchanser. Och både Karolina Vilhjalmsdottir och Sveindis Jane Jonsdottir såg helt förkrossade ut efter slutsignalen. Båda var väl medvetna om att det nu troligtvis krävs seger mot Frankrike för att Island skall gå vidare.

Apropå det finns här en genomgång av vad som gäller inför sista gruppomgången:

Grupp A
England är klar gruppsegrare. Nordirland är utslaget. Andraplatsen står mellan Österrike och Norge. Just de lagen möts, och vinnaren ställs mot Tyskland den 21 juli. Vid kryss är det Österrike som avancerar. Österrike är för övrigt ett av de lag som har covid-problem. Laura Wienroither missade förra matchen och sedan dess har även Katharina Naschenweng testat positivt.

Grupp B
Tyskland är klar gruppsegrare. Finland är utslaget. Andraplatsen står mellan Spanien och Danmark. Just de lagen möts, och vinnaren ställs mot England den 20 juli. Vid kryss är det Spanien som går vidare.

Grupp C
Sveriges grupp är vidöppen. Alla lag kan fortfarande bli såväl etta, tvåa, trea som fyra. För svensk del gäller att poäng innebär kvartsfinal, medan förlust med fler än ett mål innebär hemresa. Förlust med uddamålet innebär sannolikt också hemresa, men det finns ett scenario där alla lag hamnar på fyra poäng och +–0 i målskillnad. Ett scenario där tre lag kan hamna på samma målskillnad, och fair play blir avgörande.

Nederländerna har samma förutsättningar som Sverige. För Portugals del gäller att de går till kvartsfinal vid seger mot Sverige. För Schweiz gäller att de också har bra chans att avancera vid seger. Men de måste vinna med två måls marginal för att vara helt säkra på kvartsfinalspel.

Grupp D
Frankrike är klar gruppsegrare. Övriga tre lag har chans på andraplatsen. Island har avgörandet i egna händer, men också en tuff avslutning. För att Island skall vara säkert på kvartsfinalspel måste man nämligen vinna mot Frankrike.

Om Island tappar poäng mot Frankrike går vinnaren mellan Belgien och Italien till kvartsfinal. Italien måste vinna mot Belgien för att gå vidare. Belgien kan däremot avancera på kryss. Om Island förlorar mot Frankrike och det blir kryss i Italien–Belgien räknas det nämligen en tabell över inbördes möten mellan Italien, Island och Belgien. Där har Island två poäng och målskillnaden 2–2. De andra lagen har en poäng och 1–1. Om två lag får samma målskillnad i den tabellen räknas den totala målskillnaden i gruppen. Och där kom ju Belgien åtminstone att komma före Italien.

29 tankar på “En gruppomgång kvar – här är förutsättningarna

 1. Du glömde en sak: slutar Italien Belgien 0–0 går Island vidare oavsett hur det går mot Frankrike.

  • Så är det. Men just därför är det inget som talar för mållöst mellan Belgien och Italien. Skulle det vara 0-0 efter 75 minuter kan det bli en galen avslutning på den matchen.

 2. Katoto skulle åkt på en smäll på träningen dagen före mötet mot Belgien. Ja, samma visa om igen. Skadade spelare på träning innebär att landslagen förstör för sig själva. Så är det och så kommer det för evigt att förbli. Verkar det som

 3. Ändå intressant att se skillnaden mellan Frankrikes första och andra match. Plötsligt känns inte uppgiften att möta dem i en kvartsfinal som övermäktig. Och det var någonting i Renards attityd vid straffen som gav mig ännu mer hopp. Liksom lite fel fokus. Och det har ju räckt många gånger för att Frankrike ska åka ut i kvartsfinal.

 4. Straffen (den franska) var så illa dömd att jag hoppas att den och andra horribla domslut under mästerskapet tvingar fram:
  – En riktad domarsatsning mot damer från UEFA/FIFA (inte så troligt, va?)
  – Bättre regelverk för VAR

  Med tanke på den medicinska utvecklingen under mästerskapet (skador, covid) och hur Frankrike förändrades från perfekta till håglösa kan det verkligen vara läge att spela på en högoddsare som vinnare av EM-titeln. Gäller bara att identifiera en frisk trupp med hyfsat spår framåt.

  • Värt att nämna är att i de matcher jag tittat på vem som sitter i var-rummet, det är kanske totalt 6 olika VAR och de är alla män. Dessa manliga videodomare dömer för män i vanliga fall vad jag sett, men så är VAR antingen inget som används eller som nyss började användas i damligorna också. Och av de 4 grova fel (eller extremt tveksamma beslut) jag just nu kommer på är alla från olika domare. Det är Ellen Whites filmning som gav straff, Gamas röda kort som blev gult, Paredes icke-utvisning efter nedrivningen av Popp, Blomqvists bortdömda mål. Det tyder på att något är fel med något i själva systemet runt VAR.

   • Två frågor apropå din kommentar. Används VAR i någon damliga? Spelar damer och herrar efter olika regelböcker? Det talas ofta om damdomare som sämre än herrdomare. Det talar inte för att det skulle bli bättre VAR-granskningar med damdomare, vilket du underförstått tycks antyda. Att det är olika domare är inte självklart en nackdel. Färre eller samma domare kan likaväl leda till fler och till och med grövre fel i VAR-rummet.

    • VAR används inte i någon damliga ännu. Men amerikanska NWSL tänker införa det till nästa år. De tog beslutet tidigare i veckan.
     https://www.si.com/soccer/2022/07/13/nwsl-announces-plans-for-expansion-teams-use-of-var

     En anledning till att VAR inte finns i några damligor är förstås att det är väldigt dyrt eftersom det krävs stora tv-produktioner med ganska många kameror. Hörde att Jonas Eriksson sa i SVT att det är dubbelt så många kameror på herrarnas mästerskap som på damernas. Han sa också att det är en ganska stor omställning för domarna att börja döma med VAR.

    • Jag svarade uppenbarligen (tyckte jag) på hassehulabecks kommentar om att det behövs en riktad insats mot damdomarna. Det är män som är VAR och de dömer män i ligaspelet (men kanske de satt i var för damernas slutspel av CL?) men är inte bättre än att de begår så grova missar som vem som helst framför TVn ser felen. Repriser de själva är satta där för att se. Det är inte riktade insatser mot damdomarna som behövs, det är VAR som rakt av inte fungerar här. Kan de inte fatta nästa felfria beslut finns det ingen poäng med att de ska sitta där och bromsat upp spelet som de gör. Jag vet inte hur många situationer VAR behöver granska per match, 5,10 eller kanske 20? De tar ofta flera minuter på sig och ändå har vi 4 grova missar (de jag tycker varit grövsta då) på 17 matcher plus Englands match som jag inte såg. Och tex Englands representant bland var har dömts så fel i PL att domarna den bad om ursäkt för den VAR-missen. Skrev inget om att det blir bättre med damer, det var din strawman…

    • @”Björnis”: ”de är alla män” och ”dömer för män i vanliga fall” – citaten från din kommentar gjorde att det låg nära till hands att tro att du tyckte att kön var en betydelsefull faktor i VAR-granskningar. ”grova fel…..//….är alla från olika domare.” är två andra citat som föranledde mig att nämna något om just antal är av betydelse. Det finns många argumentationstekniska finesser och försåtligheter i kommentatorsfältet, däremot knappast någon ”strawman”. Men visst är det kul ”Björnis” att använda vissa begrepp i kommentarerna, särskilt sådana med nyväckt förmodad akademisk esprit som försvårar för andra att delta och dessutom antas sätta punkt i ett flöde. Har du fler skojiga begrepp på lager räknar jag med att de kommer så småningom.

    • Svarar ditt senare svar till mig här eftersom det av någon anledning inte går att svara så många gång i en deltråd.

     Det var 16-17 år sedan jag läste filosofi och retorik på uni så ”inslumrat” snarare än ”nyväckt”. Och strawman är ett vanligt uttryck i diskussioner, om än vanligare på engelska (och låter rätt udda på svenska) vilket är betydligt bättre att använda sig av än att skriva ett stycke till med svammel om argumentationsfel.

     Jag tyckte det var uppenbart att när den jag svarar på skriver om riktade insatser mot damdomarna, och jag påpekade att det är män som dömer och att det är VAR för män de vanligen dömer, och jag utryckligen skriver att felet gäller systemet runt VAR. Ja då är könet oväsentligt om du nu inte vill sätta ett kön på systemet runt VAR? Alltså, jag påpekade ju tvärtom från det du trodde, jag pekar på att det inte är kopplat till könet i någon form. Men var det så oklart ber jag om ursäkt.

    • @”Björnis”: Jag har kommenterat det du skrivit, oaktat om du gillar det eller inte. Anklagelser om ”argumentationsfel”, ”svammel om argumentationsfel” och ”strawman” gör inget bättre. För den som anser sig filosofiskt skolad finns helt andra argumentationssätt att begagna sig av. Det är alltid intressant när någon verkar tycka det är viktigt att framhålla sina akademiska meriter (i minst en annan kommentar i Hattrick) i en icke-akademisk miljö. Jag har för övrigt med behållning läst dina kommentarer kring EM där få saker tycks passera obemärkt inför dina argusögon. Det ska bli spännande att följa dina eventuella fortsatta bidrag när EM klingat ut. Eftersom just den här ordväxlingen nu alltmer verkar lämna det ursprungliga ämnet stannar jag (nog) här.

 5. VAR bör låta domaren titta på matchbilderna snabbare än som igår. Låta domaren titta på straffsituationen direkt än efter några minuter. Dessutom var straffen given ,belgiskan försökte medvetet stoppa bollen med armen

   • Jag är väl inte säker på straffen eftersom jag knappt hann se reprisen igår, men det är fullt möjligt att båda vända sig bort Och bryta mot reglerna som tillåter en att ha armarna i en naturlig position. Skulle rent av säga att det är högst vanligt att folk gör på det viset när skottet kommer från nära håll. Vilket förstås är ett problem eftersom det är lätt det blir straff då.

    • Backen (Amber Tysiak) håller i förstaläget ihop sina händer bakom ryggen, vilket man inte skall behöva göra. Men när hon blir rädd, och vänder sidan till särar hon händerna, och vänsterarmen sticker ut. Det är också den bollen träffar. Personligen har jag svårt att tro att det skall vara straff. Men framför allt tycker jag att det är rent absurt att det ger en andra varning.

 6. Jag har flera tidigare inlägg fört fram min åsikt att Falk är en betydligt bättre (snabbare, rörligare och modigare) målvakt än Lindahl. Detta gäller kanske framför allt i arbetet vid hörnor och inlägg mot mål där Falks mod och pondus gör att man känner sig trygg. Lindahls ingripande vid Schweiz mål var ett praktexempel på skillnaden mellan de båda målvakterna. Först ett en tveksamt, halvdant ingripande, sedan tar hon ner händerna på det efterföljande målskottet istället för att göra ett försök att nå bollen.

  Sveriges insats mot Schweiz var ju inget vidare och i startelvan var det väl bara Björn, Asllani, Blackstenius och Rolfö som gjorde skäl för sin startplats. Jag tycker det skulle vara väldigt uppfriskande om landslagsledningen kunde ”släppa sargen” och visa att man har fullt förtroende för alla spelarna och att gamla meriter inte ska väga så tungt som de gjort hittills. Så jag skulle vilja se följande startelva mot Portugal:

  Falk
  Kullberg – Björn – Andersson
  Asllani – Rubensson – Bennison – Rolfö
  Kaneryd – Blackstenius – Blomqvist

  Det är inget vågspel att sätta in dessa ”nya” spelare från start mot Portugal. De är alla högst kompetenta, skickliga och erfarna fotbollsspelare som bara längtar efter att få prestera.

  Eller ska vi återigen behöva lita på spelare som var bra för ett halvår sedan, eller längre tillbaka?

  • Jag har sett taffliga ingripande från Falk i de få matcher som visats på TV (eller om det var i matchrepriserna i diskussionsprogrammet efter varje omgång?) så jag är inte på något sätt lugn med Falk. Men det har vi diskuterat förr. 🙂

   Blackstenius gjorde väl inte mycket bra alls? Sabbade ett par omställningar med usel bollkontroll, fick inte till något avslut att tala om när Thalmann tappade bollen och lyckades med en passning på tre försök. Visst, hon var inblandad i Rolfös mål (väl) men annars var det en kass insats i allt utom löpandet. Tycker Blomqvist ska ersätta henne mot Portugal. Kanske med Schough på kanten om du nu vill ha ner Rolfö i någon sorts flytande mittfältsroll?
   Seger var ju osynlig så jag tycker det är värt att byta ut henne, Rubensson är jag osäker på för hon spelade inte ens mot Brasilien men det kan vara värt en chansning. Samtidigt måste vi på något sätt få fart på Angeldahl så hellre henne och Bennison med Rubesson som inhoppare.
   Kaneryd borde funka bra mot Portugal va? Jakobsson skulle kunna funka (om hon är frisk) för de spelar med långa löpningar istället för passningar och de öppnar upp sig när folk då inte är i position. Men Kaneryd vore nog bäst där.
   Kullberg har varit rätt dålig i England vad jag sett (blott lite dock) och är inte så bra jäkla bra i grunden, så varför ens försöka få fart på henne? Om det nu inte är specifikt för farten i henne som du tycker att hon ska spela för där kan hon fylla en funktion mot Portugal. Men om vi ska möta tex Frankrike måste de vanliga mittbackarna leverera och då är fråga om de mår bäst av en bänkning eller mer spel. Vet inte alls faktiskt.

   Jag är övertygad om att det kommer bli någon enstaka förändring men inte fler än tex två, givet att inga skador eller dylikt inträffar. Men visst har du rätt i att det borde gå med ett par till ändringar!

   • Ja tyvärr blir det förmodligen inte så många förändringar. Jag skulle tro att det blir in med Kaneryd och Bennison och ut med Angeldahl och Hurtig. Sedan har jag ingen aning om hur han tänker med backlinjen?🤔 Antingen blir det Magda eller Ilestedt som ryker. Björn kan han bara inte flytta på! Eller kan han?

    • Björn var bra i passningarna och är snabb vilket lär behövas. Hon lurades bort vid några tillfällen men det har alla blivit i linjen så jag tycker nog fördelarna hon har väger över. Men jag tror nog Ilestedt startar för att få igång henne ordentligt, och för det offensiva huvudspelet. Men han känner pressen och de försvarade ju insatsen mot Schweiz kraftfullt så…det var väl bra då och då kanske han kör på bara?

  • OK då kontrar jag med följande startelva förutsatt att det kan ske positionsbyten: Falk, Andersson – Eriksson och Sembrant. Vidare på mitten Rolfö – Blomqvist – Asllani och Bennison. Anfall Schough – Kaneryd och Jakobsson. Så visst finns det alternativ! Det som talar emot större förändringar i startelvan är att även om Sverige varit i bästa fall godkända, så är detta gäng knappast samspelta. Gerhardsson verkar inte heller vara en gambler trots att det skulle behövas just nu. Det som talar för större förändringar är bland annat att få igång fler spelare inför kvarten och ev vidare äventyr. En sådan startelva får också tid på sig att prestera vilket inte är självklart för inhoppare. Dessutom får sådana som Seger nöta lite bänk vilket kan vara en nyttig och ovan erfarenhet för den mest givna. Till slut får Eriksson fortsätta spela sig in i ännu bättre form men nu i mer van mittbacksposition. Det sist nämnda förstår jag att de flesta i detta kommentatorsfält gläder sig åt extra mycket!

   • Lindahl, Glas-Ilestedt-Björn-Nilden som backar. Då får vi två offensiva ytterbackar, Björns fina passningsfot och Ilestedts tyngd i luftrummet. Mittfältet blir Seger-Bennison-Blomqvist i Asllani-rollen. Tycker Blomqvist var bra när hon kom in där mot Brasilien. Anfall blir Kaneryd-Blackstenius-Rolfö.
    Med den här uppställningen får vi många djupledshot i både Blackstenius och Blomqvist. Två kanter med fart och finnes. Dessutom är jag nyfiken på att se Kaneryd och Bennison samarbeta mycket. Det är två lirare som är duktiga på små ytor och kan säkert hitta några fina kombinationer. Likadant med Nilden och Rolfö. Jag tycker det är den bästa vänsterkanten vi kan få offensivt. Ingen av dem är dålig defensivt heller.

    Är kanske lite oerfaret lag men jag tror på fart och fläkt istället för trögt och statiskt. Det är den fotbollen jag förespråkar och med dessa spelarna kommer vi kunna utföra det.

   • Är det inte en extremt offensivt viktad elva det där? Jag menar, Bennison är den mest defensiva spelaren på mitten. Visst, så gott som alla svenskor kan försvara men det där ser obalanserat ut. Backlinjen vore nog riktigt bra dock, men jag börjar undra om Sembrant kommer kunna få speltid alls i gruppen? Anfallet skulle vara rivigt som fan dock, en kontring där skulle ge många alternativ för en bollhållare längre ner i planen! Som sagt, en mer defensivt lagd mittfältare till och jag skulle köpa det som ett test. Vilket förstås inte kommer ske…tror du på mer än en eller två byten på riktigt?

  • Om Sverige ska göra om startelvan till Portugal matchen tycker jag att PG borde ställa upp med följande spelare:

   Falk
   Glas – Björn – Sembrant/Ilestedt – Nildén
   Bennison – Asllani – Angeldahl/Seger
   Kaneryd – Blomqvist – Schough

   Helt ärligt vet jag inte vad Kullberg gör i EM truppen på bekostnad av Damallsvenskans just nu bästa mittback, d.v.s. Emma Berglund. Har varit rent utsagt usel i Engelska ligan, men det är som det är. Om Berglund var med hade jag startat henne istället för Sembrant just för att hon inte har spelat på länge och formen efter skadan är ett frågetecken, därav har jag även Ilestedt som alternativ till vänster mittback. Att Nildén inte byttes in mot Schweiz när Eriksson spelade som hon gjorde är lite konstigt enligt mig, man börjar fundera på varför Gerhardsson ens har med henne i truppen. Att Nildén startar eller byts in i andra mot Andersson spelar ingen roll för min del så länge hon får minst en halvlek, men ser gärna att hon startar. Sen som 9:a hade jag velat starta med Blackstenius för att få henne i form men känns dumt att bänka Blomqvist som är så het just nu. Sen är jag förvånad över att Schough inte har fått hoppa in i någon match ännu och är i min bok självklar på vänsterkanten (efter Rolfö så klart). Har gjort det bra ifrån sig i sina inhopp på dem 3 senaste landskamperna och kommer från en vårsäsong där hon har gjort 9 mål och 8 assister på 15 matcher vilket är betydligt fler än Kaneryd som har blivit Gerhardssons första val när det kommer till byten (och det med all rätt). Hurtig har inget att erbjuda just nu är känslan precis som resten av startelvan och därför blir hon förpassad till bänken. Kaneryd är given på högerkanten men skulle kunna se en snabb Jakobsson bytas in vid minut 65-70. Mittfältet behöver komma igång med bättre passningar och ser gärna att samma spelare är kvar på dem positionerna men tycker det är dags att ge Bennison chansen från start och då är det på bekostnad av Angeldahl eller Seger. Ser inte att Rubensson har något att tillföra till en startelva just för att vi inte vet statusen på henne efter skadeperioden och dessutom har hon inte spelat match på evigheter men vill gärna se henne inbytt i andra för att få igång henne. Kan komma att bli viktig längre fram.

 7. I den norska TV-sändningen av Sverige-Schweiz påstod kommentatorn att Sverige har turneringens äldsta lag. Jag har inte tittat närmre på om det stämmer, men det verkar spontant inte helt orimligt. Är Sverige redo inför en kommande generationsväxling? Vad kommer underifrån? Och hänger vi med som landslag i utvecklingen, nu när storklubbarna nere i Europa satsar och bygger flickakademier?

  • Utan att ha räknat på det kan jag köpa det faktiskt. Sedan är inte många spelare lastgamla heller, vi saknar dock de riktigt unga. Bennison åsido, de andra är väl 25-26 som yngst? Nerifrån kommer det nog ytterbackarna först men eftersom Nildén inte får chansen (hon är ung men inte superung längre) är det nog stopp för dem egentligen. I övrigt är det väl ett gap där de som är yngre än kärnan nu, dvs 23-25 årsåldern, inte är bra nog riktigt och de under det inte har mognat tillräckligt i spelet än. Så lite skralt men det kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.