Seger skadad – Danmark utslaget

Spanien blev femte laget att boka sin plats i slutspelsträdet. Laget vann med 1–0 mot Danmark utan att imponera så där jättemycket.

Eller. Spanien imponerar genom sin fantastiska bolltrygghet, och alla spelares förmåga att hålla i bollen. Men bollinnehav tillhör inte de avgörande punkterna i fotboll. Fotboll handlar om att göra mål, samt att förhindra motståndarna från att göra mål.

Nu sitter Hammarbytränaren Pablo Pinones-Arce i SVT och säger att Spanien har bäst statistik i turneringen på att få in bollar i offensivt straffområde. Ändå har man alltså bara lyckats göra två spelmål. Det är inte vad man förväntar från ett lag som nämndes som en av de största guldkandidaterna inför mästerskapet. Här bör man kanske även nämna att laget också har gjort två mål på fasta situationer.

Dagens bestående minne är ändå vilka ytor som finns bakom bollskickliga Mapi Leon i det spanska mittförsvaret. Det hade de danska spionerna sett, och i 30 minuter gjorde det danska laget en taktiskt sett mycket bra match. Man kom till tre 100-procentiga målchanser, medan det spanska laget så långt mest trampade vatten.

Efter 20 minuter var det exempelvis 3–0 i avslut till Danmark, trots att Spanien hade haft bollen typ 90 procent av tiden. Tyvärr för våra nordiska grannar gick chanserna till spelare som saknade den rätta touchen.

Men för dansk del fanns det många glädjeämnen. Pernille Harder var lysande, hon satte stundtals hela den spanska backlinjen i arbete på egen hand. Det var kul att se Harder.

Inför mästerskapet hade jag sett fram emot att få se Kathrine Kühl. I dag visade 19-åringen spansk bollbehandling. Hon hade också en fin frispelning av Harder.

Det danska laget kan åka hem med höga huvuden. Man gav det verkligen ett seriöst försök, och visade en karaktär och arbetsmoral som det norska laget bara kan drömma om. Det spanska målet i dagens match kom när man gjorde ett försök till slutforcering.

Spanien ställs nu mot England. Där blir värdnationen jättefavorit. Det spanska laget har problem i defensiven. Och med tanke på vilken fart det engelska laget har på kanterna så kommer Spaniens defensiv att sättas på jättestora prov.

Slutspelsträdet ser nu ut så här:

England–Spanien
Vinnare grupp C–Tvåan grupp D

Tyskland–Österrike
Frankrike–Tvåan grupp C

I går kom nyheten att Marie-Antoinette Katoto har spelat klart i EM. Ett enormt stort avbräck för Frankrike. Så stort att jag plötsligt känner att det inte gör så mycket om Sverige kommer tvåa i gruppen.

Frankrike med Katoto hade varit en guldkandidat. Frankrike utan Katoto är ett lag utan både sin bästa uppspelspunkt och sin vassaste avslutare.

Från det svenska lägret har dagens huvudnyhet varit att Caroline Seger har en skadekänning. Det vore ett jättestort avbräck om hon inte kunde spela mot Portugal. När jag var nere i Båstad på förlägret tränade laget på försvar vid fasta situationer, och Seger var den som hördes, den som styrde. Det ledarskapet hon visade är verkligen inte lätt att ersätta.

Och frågan är vem som skall ersätta. Ett alternativ är förstås att flytta upp Nathalie Björn som sexa, som man gjorde i genrepet mot Brasilien. Fast då tappar backlinjen sin mest passningsskickliga spelare.

Nyss konstaterade Nazanin Vasegpanah i SVT att Amanda Ilestedt och Magdalena Eriksson har brister i uppspelen. Jag håller med. Björn och Linda Sembrant har betydligt bättre passningsfötter. Därför vill man gärna ha Björn i mittförsvaret.

Jag ser flera andra som tycker att Peter Gerhardsson skall spela Hanna Bennison och Filippa Angeldal på centralt mittfält. Jag är tveksam till att spela 19-åriga Bennison som sexa. Det är en väldigt ansvarsfull roll, som man sällan ger till så unga spelare. Visst klarar ett år äldre Lena Oberdorf det i Tyskland, men hon är van vid att spela som sexa. Det är inte Bennison.

Det blir inte lättare av att Angeldal har ganska betydande brister i defensiven. Den som skall spela bredvid henne måste ta ett stort defensivt ansvar mot ett Portugal som är kontringsskickligt.

Det är en match Sverige skall vinna. Men om Portugal tillåts komma in bakom det svenska mittfältet är den givna svenska kvartsfinalplatsen definitivt i fara.

För vid förlust lär Sverige åka ut. Om förlusten är med två måls marginal eller större är det 100-procentigt klart att det blir hemresa på måndag. Så prio ett för svensk del är att ta den poäng som leder till slutspelet.

Härom dagen började jag för övrigt lista alla möjliga utgångar i den vidöppna

26 tankar på “Seger skadad – Danmark utslaget

 1. England knapp favorit mot Spanien. I procent 57-43. Tyskland favorit mot Österrike, dock inte storfavorit. 75-25 där

  • Inget fel i att vara en pessimists, det är hur vissa är funtade och båda sorterna behövs i samhället. Sedan är väl det väl en fråga om att avgöra vad som är sannolikt och hur att oroa sig för rätt saker. Du kan aldrig vara säker, riktiga skrällar sker i sportens värld och i fotboll finns tex problemet med att ett favorittippat lag kan åka på ett tidigt rött kort för en idiotisk tackling och då är förlusten nog trolig. Tittade lite snabbt och vi har spelat 10 matcher mot Portugal, vunnit 8 och förlorat 2. Orkar inte kolla exakt när alla matcher, och framför allt då förlusterna skedde, men bevisligen kan vi förlora mot dem. Men det är ju inte troligt, så ta det lugnt än så länge. Sedan när matchen väl är i gång kommer även en halvoptimist som mig att vara nervös så länge vi inte har minst ett par bollars övertag. 🙂

 2. Minst fyra tyska spelare ,mot Finland, saknades från inledningsmatchen mot Danmark. Schüller, Magul, Oberdorf och Rausch. Har en känsla att dessa kan behövas för Tyskland.Sen bytte Tyskland friskt i matchen mot Finland

 3. Det finns alltid anledning att förhålla sig kritisk till statistik. Framförallt bör man ställa sig frågan vad den verkligen visar. I fallet Spanien kan man t ex fråga om bollarna in i straffområdet når en medspelare och var i straffområdet bollarna i så fall befinner sig. Mer intressant är statistik över klara målchanser, även om sådan statistik ofta är subjektiv. Att Spanien är ineffektiva behöver man knappast statistik för att konstatera.

 4. Efter att ha sett matchen mot Spanien så kan jag konstatera att om Vangsgaard blivit uttagen på den matchotränade Nadims bekostnad så hade Danmark sannolikt varit vidare från gruppen. Den matchbild som blev i avslutningsmatchen hade ju passat henne perfekt och Harder hade kunnat få lite mer hjälp i pressen på topp.

  Jag delar också Jannes oro inför matchen mot Portugal, vi har alla sett hur viktig Seger tyvärr fortfarande är för Landslaget och med en förväntat mer offensiv balans så kommer det bli ytor för Portugals vassa offensiv som ju faktiskt gjort fler mål än oss så här långt i turneringen.

  • Ja, Larsen var med och har sämre siffror i allsvenskan och är inte så snabb som Vangsgaard, Madsen verkar inte ha en säsong där hon gör mål och Nadim var som du skrev inte o matchform. Jag minns inte om det sas något om varför hon Inte kom med?

   Portugal har gjort det bra men är den sortens lag vi brukar ha det rätt lätt för, snabba ja men de passar inte runt bollen och är svaga defensivt och ger bort frisparkar i mängder. Vad målen gäller så var det mot ett Schweiz som av någon anledning slutade spela och gav bort segern plus mot ett Nederländerna som vann utan sin bästa målgörare och bästa mittfältare. Och målvakten, kommer inte ihåg nu men var hon inte rätt darrig jämfört med hur hon var mot oss när hon kom in? Sedan kan vi förlora mot Portugal (gjort det i 20% av tidigare mötena) så…vi får se.

  • Danmark spelade 5-4-1 med två sexor, två yttrar, och Harder. Hur skulle Vangsgaard passat in i det systemet?

   • Inte nödvändigtvis från start, men dra ner Harder och sätt Vangsgaard på topp när de ändå jagar boll kanske? Eller vise versa. Både Vangsgaard och Harder är bra i djupled, Harder var en av få danskor som kunde hålla i bollen också så jag tror inte hon hade gjort det sämre än de mer offensivt inriktade på mittfältet. Och Vangsgaard på mittfältet kunde ha följt med upp vid contringar vilka knappt någon annan klarade av…utom Nadim någon gång men det gick så där med avslutet.

    Visst måste spelarna passa in i systemet man kör men ibland tycker jag att tränarna måste lyckas passa in spelare i deras system också…

   • På samma sätt som Larsen kanske, d v s i ett läge där man måste flytta upp och sätta hårdare press. Larsen är inte mer av en kantspelare/mittfältare än vad Vangsgaard är, snarare tvärtom.

 5. Skulle inte Rubensson vara ett alternativ som ersättare till Seger, hon är rutinerad nog att inte bli nervös och en god passningsspelare som sällan slår bort bollar ?

  Som bonus får vi in en bra frisparksfot och hörnläggare för särskilt vad gäller det sista tycker jag att Asllani varit direkt svag så här långt.

  • Jo, fast frågan är väl om hon är i form efter en skadedrabbad säsong och inga matcher på ett bra tag nu? Annars vore hon den naturliga ersättaren för Björn visade att hon inte är bekväm på mitten, Bennison är orutinerad (även om jag tycker de borde chansa där) och sedan är det väl snålt med spelare. Curmark hade nog funkat här faktiskt och då är jag inte så förtjust i henne…

 6. Är Sembrandt fortfarande skadad? Annars är väl Sembrandt – Ilestedt ett bra alternativ.
  Det jag sett av Portugal är de pigga och kvicka, men väldigt småvuxna. Jag är tveksam till om de kan rulla ut Sverige, men det gäller att inte låta dem kontra.
  Mitt tips, vi vinner lätt om vi inte går bort oss i defensiven.

 7. Missförstå mig rätt, Seger är såklart väldigt viktig för laget. Men i det här mästerskapet har hon ju faktiskt inte lyckats håll ihop laget lika bra. Varken på planen eller utanför som det känns. Vi sitter inte ihop lika bra som tidigare och spretar åt alla håll. Jag tycker inte hon varit lika bra som hon brukar och har lite svårt när tempot höjs, hon har slagit bort ovanligt mycket passningar. Visst att hennes ledaregenskaper kommer saknas men jag är lite inne på att ge Rubensson chansen om hon är helt okej. Tror hon skulle lösa den rollen bra rent fotbollsmässigt. Sedan vill jag ha Bennison bredvid henne.
  Det här kan mycket väl vara Segers sista mästerskap och då är det väl perfekt att se hur vi löser tiden efter Seger genom att ge en helt ny duo chansen. De kan ju inte få ett större test än så här. Jag väljer att se det positivt för en gång skull😉 Jag både tror och hoppas de Romeo bättre fart framåt med dessa två, Rubensson är absolut så bra att hon kan lösa defensiven också. Sverige vinner med 4–1 och vinner gruppen!

  • Seger har inte fjolårets superform. Och hon förlorade två närkamper mot Nederländerna i farlig yta, närkamper som man inte är van att se henne förlora. Men det har ändå sett klart mycket bättre ut centralt i de två matcher hon har spelat än när hon saknades mot Brasilien. Jag tycker också att Gerhardsson kan testa alternativen. Men hoppas att det kan vänta till i höst.
   För övrigt håller jag med om att Elin Rubensson är ett bra alternativ. Hon är både passningssäker och ansvarstagande.

   • Har du hört något om hur det är med Rubensson? Skadeproblemen är väl i stort sett över vad jag förstår, men har hon varit bra på träningarna, hur länge sedan spelade hon ens osv…

    • Rubenssons senaste 90-minutare var den 22 maj. Hon spelade två till matcher efter det i maj, matcher där hon blev utbytt. Jag har inte hört mer än att hon har tränat fullt i ett par veckor. Och hon var ju redo för ett byte som aldrig blev av under övertiden mot Schweiz.

 8. Johan, får du aldrig erbjudande att medverka i SVT eller TV4 tex nu när det är EM. Eller är du okänd för dessa

  • Nej, jag har aldrig fått något erbjudande från någon tv-kanal. Däremot har olika sajter varit intresserade av att ta över den här bloggen.

   Varför jag inte fått någon förfrågan från TV får du fråga dem. Men jag är inte okänd i tv-husen.

  • Johan skulle säkert göra jättebra ifrån sig i en tv-studio – om han fick chansen. Hindret är kanske att man bor i fel landsända, från 08-området räknat, om man bor i Borås. 😉 I Kungl Hufvudstaden är det nära till sportredaktioner och studior… Angående pågående EM och de som kommenterar – Lasse Granqvist heter väl han som samsas med Hanna Marklund i SVT-sändningarna från England? Granqvist må vara en utmärkt person och journalist, men som röst i etern är han olämplig. Inte för att han är lite snacksalig, utan mest för att hans röstläge är för svagt. I bakgrundsljudet från arenorna drunknar det mesta av hans ordsvall. Jämför då med Hanna Marklund, vars distinkta, breda norrländska övervinner alla yttre störningar – där har vi Den perfekta rösten! 🙂

   • Jag har aldrig haft problem att Granqvist röst och jag har problem med vissa ljud sedan barnsben. Men Marklunds röst är en man alltid snappar upp på något konstigt sätt även om för egen del det nog mest är att jag aldrig kan tänka på annat när hon pratar!

    • Granqvist och Marklund är bäst i EM,

     Härenstam och Johannesson är besserwissrar som pratar exakt hela tiden.

     Lena Sundqvist är briljant, Eidevall pratar också för mycket.

     Pelle Bäckman i SVT är helt okej, förutom att han slarvar med fakta ibland (t ex trodde han att Österrike tog silver 2017.).

   • Aj då. Jag placerade Granqvist och Marklund i fel kanal. Det är förstås i TV4 de jobbar. För övrigt hördes den förstnämnde ganska bra i dagens match Sverige-Portugal. Kanske teknikerna hade förbättrat ljudet från kommentatorshytten. Nå, huvudsaken var att Sverige vann…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.