Asllani – och fasta situationer tog Sverige till kvartsfinal

Landslaget har gjort vad man kunde kräva – tagit sig till kvartsfinal. På fredag väntar antingen Island, Italien eller Belgien i Leigh.

Det är en match där Sverige kommer att vara jättefavorit oavsett motstånd, typ 80–20. Det skriver jag trots att jag vet att vi har tre raka utan seger mot Italien.

I dagens 5–0-seger mot Portugal var det de fasta situationerna som avgjorde matchen. Det blev 1–0 redan på första hörnan. Sedan gjordes det ytterligare ett hörnmål, samt ett på frispark och ett på straff.

Den längre och djupare analysen får vänta lite. Jag är trött efter att ha skrivit krönika och spelarbetyg till Borås Tidning. Men jag kan väl avslöja att jag satte en femma på Kosovare Asllani. Hon klev fram och visade världsklass när det behövdes som bäst.

14 tankar på “Asllani – och fasta situationer tog Sverige till kvartsfinal

 1. Före EM hade jag föredragit Belgien men nu är jag inte så säker längre. Deras målvakt har räddat 2 straffar. Henne vill man inte möta i en straffläggning.

 2. Jag var rejält pessimistisk inför matchen. Mycket glad att bli motbevisad.
  Asllani på en egen nivå.

 3. I första halvlek var Rytting Kaneryd och Asllani bäst på plan. De stod för allt i offensiv väg och skapade de hörnor som det blev mål på. Synd bara att Kaneryd inte fick sätta dit den också men det kommer.
  Kanske är Kaneryd den lekkamraten som Asllani har saknat för idag spelade hon precis så som jag önskar. De hittade fina kombinationer och högerkanten gick från ett enda stort frågetecken till ett utropstecken. Tycker även Glas och Kaneryd funkar väldigt bra tillsammans, idag kom Glas med mer i offensiven än tidigare.
  När Asllani spelar såhär är hon en av världens bästa i den rollen. Idag släppte hon bollen snabbare än tidigare och då flyter spelet mycket bättre. Jag har hackat mycket på henne i detta mästerskap men idag gjorde hon en kanonmatch precis som många andra. Det ska också sägas att hon fick mycket tid med bollen idag, tid som hon inte fick i de andra matcherna. Såklart kommer kommande motståndare ligga tightare på henne och då måste vi hitta sett att frigöra henne. Hon mattades dock i andra halvlek så det är nog lägligt med några extra vilodagar.
  Sedan började vi se samarbetet mellan Asllani och Blackstenius vilket var gött. Nu är det dem två som leder Sveriges offensiv tillsammans med Rolfö och Kaneryd på varsin kant, iallafall om jag får bestämma!! De har potentialen att bli den duon som Pernille Harder och Nadia Nadim var under EM 2017.

  Nu måste JRK ha spelat till sig en startplats?! Hon lyckas med långt ifrån allt men idag var hon betydligt bättre än Rolfö på andra kanten. När hon väl lyckas med sina aktioner blir det farligt direkt. Det här var för mig hennes bästa landskamp.

  Viktigt att Blackstenius fick göra mål till slut också. Det här var ett stort steg framåt i jämförelse med Schweiz-matchen. Nu börjar man känna igen henne och det behöver Sverige. Hon är en extrem råtalang rent fysiskt. Hon är en sådan talangfull individ som hade tagit sig till världstoppen i de flesta idrotter. Med den fysiken får hon mycket gratis och nu börjar hon förstå hur hon ska använda sig av den också. Hon börjar inse att om hon använder sig av sin sjuka fysik på rätt sätt finns det inte många mittbackar som orkar hålla emot när Blackstenius-expressen kommer farandes. Den aktionen hon gör innan målet I den 90:e minuten ska knappt gå att göra när man har spelat en hel match och sprungit som en galning. Lägg till att ha kylan och bara smeka upp den i krysset.

  Däremot var Rolfö tämligen osynlig och hade en ganska tung dag. Mittfältet fungerade absolut mot det här motståndet vilket var skönt att se. Tidigare har vi kollapsat mot sämre lag än så här när Seger har saknats. Kanske tyder det på att andra spelare har mognat men kanske också på att Seger inte är lika bra längre. Att skillnaden med eller utan henne inte blir så stor. Jag tror absolut Björn och Angeldahl kan hålla ihop det mot Belgien eller Italien också. För det verkar inte helt säkert Seger kan spela då heller.

  Samtidigt ska vi inte sväva iväg för mycket heller. Även om jag faktiskt inte tror Portugal är så mycket sämre än Belgien eller Italien för tillfället. Får jag välja tar jag Belgien alla dagar i veckan men Italien skrämmer mig faktiskt inte så mycket. När man ser deras backlinje kommer Blackstenius, Asllani med flera ha väldigt roligt om de får rätt bollar att jobba med.

  Sedan kan vi väl bara enas om att Sembrant bara måste in från start. Iallafall i kvarten när vi förmodligen kommer ha mycket boll. För jäklar vilka fina passningsfötter hon har. Hon bara smeker iväg bollarna som om ingenting, ser så majestätisk ut där bak.

  Trots en fin prestation finns det några orosmoln. Rolfö var mer eller mindre osynlig hela matchen. Vi får hoppas hon har haft sin dåliga match nu. Det här var första matchen på länge som startelvan slog slutelvan också, vilket egentligen är positivt. Men när byten gjordes hamnade Sverige fel i positionerna och fick springa ganska mycket i onödan. De som kom in idag gjorde inte så stort avtryck. Det är den här elvan jag vill se i kvarter också.
  Men det jag tycker va mest oroväckande är att vi inte lyckades spela av matchen. Vi såg faktiskt minst lika trötta ut som portugisiskorna i slutet av matchen. Det var trötta ben och huvuden. Vi orkade inte upp i pressen och blev lite långa i laget. Så det blir som sagt skönt för många av spelarna med några dagars vila nu.

  • Bra analys, men jag tror inte du behöver vara så orolig för att det var lamt i slutet. Det var oerhört varm. Vi supportrar på läktarna försökte verkligen maxa stödet i 90+ men sista kvarten var det tyngre än det brukar, i en tryckande värme som bara ökade. Den värmen förklarar till stor del att båda lagen såg trötta ut i slutet.

   Idag är det ännu varmare, så den blivande kvartsfinalmotståndaren har en tuff situation i kväll. Plus en vilodag mindre.

    • Tycker att den medicinska expertisen ska ha sista ordet här. Att ha fysiskt ansträngande tävlingar i 38-40 graders hetta är oförsvarligt och livsfarligt för de aktiva. Tänk på snacket om Qatar-VM och extremhettan. Lika vansinnigt som att köra skidtävlingar i -35 grader. Nej, i värsta fall får hela EM-turneringen uppskjutas, även om det skulle ställa till till med en enorm organisatorisk röra.

    • Kalluftsfläktar är till god hjälp. Annars köp till spelarna om dom inte har i svensklägret. Sådana räddar livet på gamla varma somrar

  • Haha ja kanske det.
   Men hela laget funkade bättre i den här matchen. Asllani hade inte kunnat briljera som hon gjorde om de andra spelarna står stilla som de gjorde i de första matcherna. Igår var både Blackstenius och JRK i ständig rörelse vilket såklart gör det lättare även för Asllani. Kemin bland våra forwards var helt enkelt mycket bättre vilket var kul att se👍

  • Tydligen är det så. Kosse har en ganska låg ”flampunkt” och det bör kanske utnyttjas inför kommande kvartsfinal. Men var sjutton hittar man tändvätskan? 😉

 4. Glad att bli positivt överraskad i landslagssammanhang, det var verkligen inte igår. Speciellt glädjande tycker jag var att Björn var så bra i Segers roll och kanske t o m överträffade henne. Även viktigt såklart att Kosse tände till och nådde den nivå hon måste upp till för att landslaget ska kunna nå långt, nu håller jag tummarna att vi slipper Island som är det enda lag jag ser som potentiellt mer än ett farthinder i kvartsfinalen.

 5. Frankrike gjorde mål i första minuten, men Islands kvittering under ordinarie speltid är nog Europarekord gällande fotbollsmästerskap, 90+12. Kan Island spela oavgjort mot Frankrike kan Belgien spela oavgjort mot Sverige väl, eller? Men, nej knappast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.