Det blir Belgien i Leigh på fredag

Belgien vann med 1–0 mot Italien samtidigt som Frankrike och Island spelade 1–1. Därmed lämnar Island turneringen obesegrat. Belgien däremot spelar kvartsfinal mot Sverige 21.00 i Leigh på fredag.

Inför turneringen gav jag det belgiska laget 25 procents chans att nå kvartsfinal, men bara två procent att ta sig till semi. Nu har förstås deras semifinalodds höjts några procentenheter. Men Sverige är förstås ändå gigantisk favorit. Typ 90–10. Kanske ännu mer.

Belgien är ett land vi sällan möter. Historiskt har länderna stött på varandra i två EM-kval- och två VM-kvalmatcher. Alla fyra har slutat med svensk seger. Den senaste var dock 2009, så de lag som möttes då har väldigt liten likhet med de som skall mötas på fredag.

I dag valde jag att kolla Frankrike–Island, så jag kan inte bedöma dagens belgiska insats. Däremot såg jag Belgien både mot Frankrike och i stora delar av matchen mot Island.

I båda matcherna räddade den belgiska målvakten Nicky Evard straffar. Faktum är att jag tycker att Island var det näst bästa laget i gruppen. Isländskorna borde ha vunnit mot Belgien, och hade jättechanser att även vinna mot Italien.

I dag gjorde Island en heroisk insats i en väldigt konstig match. Lyons Melvine Malard gav Frankrike ledningen bara efter några sekunder. Islands kvittering satte Dagny Brynjarsdottir på en VAR-straff i minut 112. Då var det i praktiken klart att Island var utslaget. Så även om fansen jublade så satt förbundskaptenen och var besviken.

Målvakt Evard har varit en nyckel för det belgiska avancemanget. Det har även de namnkunniga spelarna Tessa WullaertTina De Caigny och Lyons Janice Cayman. Trion har klivit fram och visat hög klass. I dag var det De Caigny som gjorde målet.

Senaste mot Frankrike blev Cayman målskytt på assist från Wullaert. Just Wullaert är lite speciell. 29-åringen har spelat både för Wolfsburg- och Manchester City. Men för två år sedan valde hon att flytta hem till Belgien och Anderlecht. På två säsonger i den inhemska ligan har hon lett laget till två ligaguld genom att göra 79 mål och 58 assists på 57 matcher. Hyfsat.

Tidigare i sommar meddelade den snabb djupledslöparen att hon lämnar för den nederländska ligan, och nykomlingen Fortuna Sittard. Nog borde hon kunna spela i en betydligt bättre liga?

På fredag spelar hon i en bättre omgivning. Då ställs hon alltså mot Sverige i EM-kvartsfinal.

10 tankar på “Det blir Belgien i Leigh på fredag

 1. Belgiska målvakten heter Nicky Evrard (inte Evard).

  Vad gäller Belgien som helhet så kan jag tycka att de är lite luriga. Sverige kommer inte att kunna förlita sig på fasta situationer i samma utsträckning som mot Portugal. Belgien är längre och betydligt mer disciplinerade än vad Portugal var i söndags.

  Som tur är, så är Belgien dock inte särskilt vassa framåt, även om vi så klart måste se upp med framför allt Tessa Wullaert och Janice Cayman.

  Det skulle kunna bli en målsnål match, i värsta fall 0-0 hela vägen till straffar. Och då har Evrard redan tagit två straffar i den här turneringen…

  • Belgien har en väldigt stor variation i längd men de är överlag bättre och markant bättre organiserade än Portugal där. Vänsterytterbacken igår, Philtjens, är 1,5m lång så i inläggsspelet kan man nog rikta in sig där. En Hurtig brukar vara bra på det men med den längdfördelen alla svenska spelare har är det kanske nödigt att stoppa in henne där? På fasta har de istället 35cm längre Vanhaevermaet som av blott det skälet är ett problem. Plus att målskytten från igår verkade vara rätt bra på huvudet.

   Målsnålt känns troligt ja, sedan tycker jag att ett dåligt Italien fick chanser nog att vinna men avsluten var ju urusla. Tror nog på en knapp svensk seger. Visst är de bra organiserade men det är ett lag som i år spelat lika med Wales och Ryssland, förlorat mot England och Österrike och vunnit (stort ibland) mot sämre lag. Dock fick tex England bara 3-0 mot dem och i oktober förra året slog Norge dem med 4-0. Så det kan nog bli hyfsat målsnålt ja, men de ”ska” inte vara ett hot. Vilket väl på sätt och vis bara känns värre? 😀

 2. Jag såg Belgien igår. Var en jämn match i första men i andra var Italien betydligt bättre. Belgien fick in ett slumpmål efter en frispark.

  Målvakt Evald var deras klart bästa spelare och hon kan bli svår att få hål på. De är duktiga på att försvara på fasta situationer.
  Men egentligen ser jag inga större hot mot Sverige. Det är ett ganska temposvagt lag som inte har så snabba spelare, dock har de en väldigt bra spelförståelse men tekniken sviker dem ganska ofta. Deras backlinje är väldigt långsam och så fort Italien började lägga in bollar bakom dem fick dem jobbigt. De vill gärna spela upp från egen målvakt men blev oftast av med bollen. Kan Sverige sätta en hög press kommer vi kunna sno bollen högt upp många gånger. De blev väldigt passiva i försvaret och gav italienskorna mycket tid med bollen. De gav bort hela kanterna att spela på för Italien och speciellt högerkanten ska Sverige utnyttja och komma runt på inlägg.

  Jag håller med om att Island kändes som det bästa laget av dem 3. Island hade jag verkligen inte velat ha. Belgien ska Sverige slå även med några spelare borta med covid.

  • Matchen var rätt kass i första, den blev väl roligare när Italien blev mer desperata i andra. Passningssäkerheten var ok totalt sett men visst slog båda lagen bort mängder av bollar så fort de kom under aldrig så lite press? Det var perioder när det böljade på mittfältet eftersom lagen slog ett eller max två pass inom laget för att sedan passa fel och så gjorde det andra samma sak. Men Belgien är solida bakåt, även om du nog har rätt i att de var passiva vilket jag inte tänkte mycket på då, och de har några spelare som är bra.

   Visst är det här ett lag vi ska slå alla dagar i veckan. Däremot, om tex Kosse och Jonna är borta då kan vi få problem med att byta ner försvaret för visst är bra organiserade lag som är nickstarka alltid jobbigare än kvicka och individuellt hyfsat skickliga men sämre på det andra, som Portugal?

 3. Har det nämnts nångonstans vilka spelare det är som har testat positivt? Det borde inte vara Björn då gjorde en intervju igår och inte heller Lindahl som uttalade sig i sportbladet ang att det fanns covidsmitta i laget.

  • De har sagt att de inte offentliggör namnen förrän de har svar från PCR-test. Men Björn och Lindahl gjorde gårdagens presskonferens och Eriksson, Ilestedt, Rolfö och Schough var med i dag. Så de sex är det ju inte.

   • Lite undrade jag om det kunde vara Rolfö (hon har ju varit småseg) men det där gjorde mig än mindre lugn. Då kan det vara Kosse och Andersson, och då förlorar vi ordentligt framåt på fasta och i spelet. Tänk överlånga inlägg från Jonna mot 1.5m långa Philtjens på deras vänsterkant, Nildén väl inte kommer ersätta Jonna i så fall och då ska Eriksson eller Rolfö stå för de inläggen.

    • Om jag får spekulera vilt tror jag det är Asllani och Kaneryd men har ingen aning haha! Det vore synd i så fall nu när högerkanten började fungera.

     Det är nu de kan få sota för att de inte har gett Nilden några minuter. Är Andersson borta hade hon passat perfekt i den här matchen. Men det blir säkert Magda på vänsterbacken precis som du säger Björnis. Det viktigaste nu är att det inte blir fler fall för då börjar bänken se ganska tunn ut.

   • Varför tror du man inte vill gå ut med vilka det är Johan? Vad tjänar man på det liksom? Att det handlar om integritet tror jag bara är skitsnack! Alla andra lag har ju gått ut med vilka det är.
    Jag tror ju inte man vinner någonting på att vänta ut allt.
    Nu blir det bara konstigt när det blir en gissningslek. Det blir en konstig situation för spelarna också. Jag tror inte ett dugg på att alla smittade mår så himla bra och är vid gott mod som landslagsledningen ger sken av.

    Tycker det blir lite väl mycket vita lögner nu. Därför var det uppfriskande att höra Rolfö som verkar vara den enda mänskliga i gänget. Hon sa rakt ut att hon tycker det är jobbigt.

    För övrigt börjar det här likna handbolls-EM nu. Så då är det väl bara att plocka hem guldet 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.