Morgan matchvinnare när USA tog titeln

Under tidig tisdagsmorgon, svensk tid, var det final i de Nordamerikanska mästerskapen. De regerande världsmästarinnorna från USA mötte de regerande olympiska mästarinnorna från Kanada.

Lagen möttes j semifinal i fjolårets OS-turnering. Då vann Kanada med 1–0 på en straff i 75:e minuten. Nu var det USA som vann med 1–0 på en straff i 78:e. En onödig straff som inhopparen Alysha Chapman orsakade genom att springa ner Rose Lavelle när amerikanskan var på väg ut ur straffområdet.

Alex Morgan visade rutin och kyla när hon placerade dig målet som gjorde USA till Nordamerikanska mästarinnor för nionde gången. Kanada har vunnit två gånger.

Det var två lag som är vana att mötas som drabbade samman i Mexiko. Kanada kom till spel med en till nio elftedelar likadan startelva som i OS-finalen mot Sverige för ett år sedan.

Skillnaderna var att Kailen Sheridan vaktade målet i stället för Stepanie Labbé, som ju avslutat sin karriär. Samt att Jayde Riviere spelade som vänsterback istället för Allysha Chapman.

Utöver de två spelarbytena hade man ändrat både i formation och spelarnas positioner. I OS spelade man 4–4–2 med mittfältsdiamant, där Desiree Scott var sexa. Nu var det ett 4–4–2 med ett ganska rakt mittfält. Dessutom hade man Janine Beckie och Nichelle Prince som centrala forwards i OS-finalen. Nu var de båda kantspelare, medan Jessie Fleming och Christine Sinclair bildade anfallspar. Istället för att ha snabbhet centralt hade man nu valt att satsa på snabbhet på kanterna.

Kailen Sheridan – Ashley LawrenceVanessa GillesKadeisha Buchanan, Jayde Riviere (Allysha Chapman, 61) – Janine Beckie, Desiree Scott, Quinn (Julia Grosso, 57), Nichelle Prince (Adriana Leon, 68) – Jessie Fleming och Christine Sinclair (Jordyn Huitema, 68).

Hos USA var det 4–3–3 som gällde med följande spelare: Alyssa Naeher – Sofia HuertaAlanna Cook, Becky SauerbrunnEmily Fox – Rose Lavelle (Taylor Kornieck, 90+3), Andi Sullivan, Lindsey Horan – Sophia Smith (Midge Purce, 89), Alex Morgan (Naomi Girma, 89) och Mallory Pugh (Trinity Rodman, 89).

Det var USA som rivstartade genom att rada upp målchanser under sju–åtta minuter. Kanada hade det så långt riktigt jobbigt. Men när USA hade sprungit av sig var Kanada det mer bollskickliga laget, vilket gjorde att de olympiska mästarinnorna växte in i matchen.

Anfallsmässigt sökte sig Kanada inledningsvis gärna ut på vänsterkanten där kvicka Nichelle Prince tidigt fick ett övertag på USA:s högerback, den omskolade forwarden Sofia Huerta.

Även om Kanada hade ganska mycket boll var det hela tiden USA som skapade mest. Kailen Sheridan gjorde ett par utmärkta räddningar. Men oftast behövde hon inte rädda eftersom avsluten hade en tendens att gå utanför målramen.

När straffen kom stod matchen och vägde. På slutet flyttade Kanada upp nickstarka Vanessa Gilles som forward och fick ett rätt bra tryck. Men totalt sett vann USA rättvist. I bronsmatchen vann Jamaica efter förlängning mot Costa Rica.

Därmed är ett av världsdelsmästerskapen avslutat. Ett annat är framme vid final, nämligen det Afrikanska mästerskapet. Där blir det final mellan Sydafrika och värdnationen Marocko. De senare skrällde sig till final genom att besegra Nigeria efter straffläggning.

Hela 45 562 åskådare kunde jubla när Rosella Ayane satte den avgörande straffen för Marocko. Det är den högsta publiksiffra som någon gång noterats i Afrika. Kul att intresset för damfotbollen ökar även på den afrikanska kontinenten. Och kul att Marocko är med på banan.

När Sydafrika vann sin semifinal med 1–0 mot Zambia blev Linda Motlhalo stor matchvinnare i fjärde övertidsminuten. Djurgårdens mittfältare blev fälld. Och efter en stunds VAR-koll kom domarna fram till att det var inne i straffområdet. Motlhalo slog sedan själv straffen som tog Sydafrika till finalen.

Det börjar även dra ihop sig i Sydamerikas mästerskap. Med total fyra gruppspelsmatcher kvar har Brasilien tre raka segrar och är klart för semifinal. I deras grupp möts Argentina och Venezuela i en helt avgörande match om den andra semifinalplatsen.

I den andra gruppen har Colombia full poäng. Men de har kvar att möta Chile, och vid chilensk seger i den matchen skulle det faktiskt kunna bli Paraguay och Chile som tar semifinalplatserna.

Viaplay sänder en del matcher från mästerskapet. Närmast både Brasilien–Peru och Argentina–Venezuela klockan 02.00 natten mot fredag.

I Sydamerika spelar man utöver titeln även om tre direktplatser till nästa års VM, samt om två platser i den interkontinentala playoffturneringen.

2 tankar på “Morgan matchvinnare när USA tog titeln

  1. Jag tänkte fråga om du visste något om sydamerika för jag vet inte var jag kan läsa om det. Men nu uppdaterade du lite i alla fall. Men har du tips på var jag ska läsa för att se alla resultat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.