KDFF och Hammarby helgens vinnare

Damallsvenskan är igång på allvar igen. I dag kryssade Umeå och Kalmar i det ångestosande bottenmötet i Västerbotten.

Jag kollade matchen från och till. Och det oavgjorda resultatet kändes fullt rättvist. Umeå var bäst i början. Men efter hemmalagets ledningsmål tog Kalmar över, och när Alyssa Walker nickade in kvitteringen på hörna var det både logiskt och rättvist. Oavgjort var således det rimliga resultatet sett till matchbilden.

Kalmarmålvakten Aubrey Corder gjorde sitt för spänningen när hon gav Henna Honkanen öppet mål i slutminuterna. Corder revanscherade sig dock genom att kasta sig och göra en spektakulär räddning, och fixa en småländsk poäng.

Ångestmatcherna i botten fortsätter även i nästa omgång. På söndag skall Umeå till Solna för att spela mot tabelljumbon AIK. Gnaget överraskade med att hålla emot Piteå i 90 minuter i Norrbotten. Men cirka 20 sekunder in på övertiden satte Hanna Andersson hemmalagets segermål.

Jag såg första halvtimman av matchen. I början var det spel mot ett mål. Efter tio minuter kändes det garanterat att Piteå skulle vinna. Laget dominerade stort, dock utan att komma till direkt målchanser. Det visade sig att AIK skulle stå emot den första pressen och få bättre och bättre kontroll. Jag kan inte säga att jag är säker på att AIK kommer att klara kontraktet. Långt ifrån. Men laget var i alla fall bättre än jag trodde. Och mycket talar för att det blir en riktig nagelbitare på söndag.

I övrigt vann Örebro klart mot BP och så tog Hammarby en blytung seger borta mot Eskilstuna. De matcherna har jag inte sett något mer en höjdpunkterna från. Och Örebros ledningsmål mot BP är en given kandidat till titeln årets målvaktstavla. Debuterande Maddy Talbot lyckades fumla in en misslyckad djupledspassning från Elli Pikkujämsä. Finländskans passning slogs fem–sju meter in på egen planhalva, och trots att jag sett flera repriser kan jag inte förstå hur Talbot inte lyckas stoppa bollen.

I Eskilstuna vann ett stjärnspäckat Bajen med 1–0 efter att Vilde Hasund läckert via stolpen placerat in en frispark, som stockholmarna fick väldigt billigt. Hammarbys startelva var verkligen spektakulär. Den bestod av tio spelare som är mer eller mindre landslagsaktuella i sina länder, samt jättetalangen Matilda Vinberg. Känslan är att Bajen kan bli höstens lag i damallsvenskan, om man får ihop sitt nya lag.

8 tankar på “KDFF och Hammarby helgens vinnare

 1. Hammarby var fascinerande mycket ombyggt. Efter att ha följt laget i några år var det väldiga omkastningar. Normala startspelarna Alice, Emilia och Emma på bänken. Varken Hjelm eller Folkesson i truppen.
  Blir spännande att se vad det tar vägen. Försvaret släppte igenom otroligt mycket till Rogic, men höll ju tätt, så ett framsteg där.
  Annars en svårbedömd match i och med värmen. Så de 400 felpassningarna och lösa duttarna kanske försvinner till nästa match.
  Var frisparken billig? Kanske det, men Eckhoff och Plan är ju inga försiktiga spelare, det är ofta väldigt hårt och med efterslängar, så jag har svårt att stämma in i deras klagokörer.

 2. Visst hade Piteå stort bollinnehav men jag förstår att AIK grämer sig över att släppa in en boll i 91:a. Undantaget ett vasst skott, som Serina Backmark räddade, så hade Piteå egentligen inga vassa målchanser. De borde skotträna, eftersom de sköt högt över eller bredvid när de fick chansen.

  För mig som AIK:are så var matchen trots förlusten en positiv överraskning. Nu verkar laget ändå hittat någon grundstabilitet.

  I de kommande helt avgörande matcherna mot Umeå och BP gäller det att göra mål också. Rönnfors, Engström, Collin och Grabus får vässa skottfötterna.

 3. Umeå är säsongens stora besvikelse, jag hade väntat mej mer av laget. Att bara spela oavgjort hemma mot svaga Kalmar understryker ytterligare Umeås svaga insats i år. Tur för Umeå att bottenkonkurrenterna är så svaga, för nu har laget fortfarande en god möjlighet att få spela allsvenskt 2023.

  • Håller med om att UIK är en besvikelse. Det lag som åkte ut 2020 var väldigt bra. Och när de joggade sig igenom elitettan ifjol trodde jag också att UIK skulle att bli att räkna med i år.

   • Umeå IK kommer att få slita hårt för nytt kontrakt, det är helt klart. Matchen mot Kalmar var okej men långt ifrån bra.
    Några deltajer:
    Mittförsvaret med Lisa D och Carlsson/Santamäki har inte funkat. ”Dalas” bristande snabbhet har visat sig tydligt. Dessutom har lovande U23-landslagsspelaren Carlsson dragits med skador – igen. Ny mittback är australiskan Emma Checker som förbättrat den lagdelen tillsammans med Santamäki.
    Vänsterback har varit ett problem, Olivia Holm har vikarierat men är bättre på mf. Nu tar Schampi den platsen.
    Mittfältet har inte funkat särskilt bra. Mellouk har inte varit i samma fina form som föregående 1,5 säsong. Nu har man ändrat till 4-4-2 med Dala till höger.
    I anfallet skadade sig vassa vänsterspringaren och U19-landslagsspelaren Jusu Bah (korsband) tidigt. Till höger har U19-landslagsspelaren Lisa Björk och centrala Honkanen varit lite för tunna. Björk har dessutom varit skadad.
    Kanske var även tränarnaduon en anig naiva inför säsongen. Det är stor skillnad mellan elitettan och damallsvenskan.
    Det behövs alltså inte så många hack i truppen för att laget ska prestera sämre.

 4. Svårt att se vinnare efter en helg där 3 matcher ur omgången återstår, jag har förståelse att WCL påverkar men för Rosengård och Häcken som byggt om sina lag så är det förstås en fördel att hinna träna och spela ihop gruppen igen innan den utsätts för tävlingsmatcher i serien.

  Nu vann Linköping knappt men rättvist mot Djurgården och ligger därmed fortfarande före Kristianstad om man gör jobbet mot BP omgång 17.

  • Jag förstår inte vad du menar om Häcken och Rosengård. Skulle de ha en fördel till helgen av att de har skjutit upp sitt inbördes möte till nästa onsdag? Det tror inte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.