Seger opererad – tufft läge för Rosengård

I dag har Linköping vunnit med 2–1 mot Djurgården och därmed hakat på i toppstriden. LFC har vunnit åtta av sina nio senaste matcher. Laget har visat en imponerande stabilitet och så länge Amalie Vangsgaard fortsätter att göra mål är LFC en given utmanare i toppen.

Inför sommarens transferfönster var känslan att Rosengård hade ett så starkt grepp om guldet att övriga lag skulle få slåss om andra- och tredjeplatsen. De lag som man såg i den kampen var Linköping, Kristianstad, Häcken och kanske något lag till.

Men kanske att det ändå är lite darrigt nere i södra Skåne för tillfället. Storstjärnan Jelena Cankovic omges av uppgifter om att vara klar för Chelsea. Och i dag kom nyheten att Caroline Seger missar resten av säsongen.

Det är avbräck som gör att Rosengård måste bygga om sitt lag. Något som kan ta lite tid. Och tid är inget Rosengård har. Man rivstartar hösten med fyra riktigt tuffa matcher: Piteå (b), Häcken (h), Linköping (h) och Hammarby (b).

Efter de fyra matcherna vet vi om KDFF och/eller LFC kan utmana Rosengård om guldet.

10 tankar på “Seger opererad – tufft läge för Rosengård

  • Ja, det stämmer att Häcken har elva matcher kvar. Men man har också tio poäng upp till Rosengård. I nuläget är inte Häcken aktuellt för någon guldstrid. Men visst, tar de elva raka segrar så kanske de kan utmana.

  • Med tanke på att Rosengård förlorar så sällan, så torde Häcken vara uträknade. Noga räknat spelar det nästan ingen roll om Häcken går rent i sina sista elva matcher, för Rosengård kommer knappast förlora mer än två av de tio matcher som är kvar.

 1. Trodde LFC:s matchserie efter kommande mot BP tog priset men frågan är om inte Rosengårds där är snäppet värre, extra tufft att få börja med de matcherna direkt efter uppehållet.

  Min stora skräckmatch är nog annars Örebro borta sista omgången, dels för att vi brukar ha svårt där och dels för att det säkert lär bli en urladdning i matchen innan mot Kristianstad.

  Vad gäller Häcken så känns de lite som Hammarby, d v s att de kan avgöra guldstriden men att det är lite för många poäng upp. På pappret känns nämligen just Häcken och Hammarby som seriens två lag med störst potential att höja sig ytterligare.

 2. Jag tror guldet hamnar hos Rosengård ändå till slut faktiskt. Visst, tappar de poäng i alla de 4 matcherna du nämner så kanske det kan bli spännande. De som kan utmana är väl KDFF, men de ska ju kvala till Europa och har inte någon överdrivet bred trupp. Klarar de av att ladda om både fysiskt och psykiskt till varje match, det är frågan? Linköping spelar jättefin fotboll men den är inte särskilt effektiv. Tappar Vangsgaard sin superform ser jag inte vem som ska göra målen för dem. Hade Häcken och Hammarby legat några poäng närmre Rosengård hade de kanske också kunnat utmana. Jag blev dock inte särskilt imponerad av Bajen i helgen. Deras backlinje har stora brister när de får spela felvända och hamnar i löpdueller. Rogic borde ha gjort iallafall 1 eller 2 mål. Det såg ganska krampaktigt ut i anfallet också. Det kommer nog ta lite tid innan alla nya relationer sitter.
  Känslan är ju att Häcken nästan gör en omstart. Blir intressant hur de kommer spela nu utan JRK. Jag tror att vi kommer se två helt olika lag om man jämför våren och hösten. Under våren så hade de egentligen inte så mycket eget spel och allt skedde hos JRK och Wijk på högerkanten. Jag tror och hoppas vi får se ett mer spelande Häcken i höst som inte bara förlitar sig på att ett fåtal spelare ska göra det.

  I botten tog mitt IFK Kalmar en superviktig poäng borta mot Umeå. Men det var inte bara poängen som värmde. Redan mot KDFF såg det mycket bättre ut än under våren och mot Umeå var det ytterligare ett fall framåt. Försvaret satt ihop bättre och även anfallsspelet ser bättre ut. Vi gjorde en mycket bättre match mot Umeå nu än vad vi gjorde hemma rent spelmässigt. Hörnor är vi fortsatt starka på och tillsammans med djupledsspelet är det dem två nycklarna som ska rädda nytt kontrakt som jag ser det.
  Den här poängen kan bli oerhört viktig i slutändan, viktigt att inte släppa Umeå förbi sig. Nu ser jag med tillförsikt fram mot hösten för det här var bra mycket roligare att se på än den fotbollen vi spelade under våren. Dock räknar jag med att det kommer bli en tuff kamp under hela hösten och skulle det bli kvalplats känns det som vi bör fixa det också. AIK såg även dem bättre ut och deras försvar imponerade på mig, de hade lite oflyt att släppa in det sena målet.

  Även om jag tror Rosengård tar guldet så minskar ju chansen att ta sig till Champions league om både Seger och Cankovic saknas. Som det känns just nu har Häcken en större chans att återigen ta sig dit beroende på vilka de får möta.
  Är det någon som har koll på hur seedning och lottning går till inför den andra kvalrundan. Jag läste någonstans att Häcken lär få ett hyfsat bra lag, att det till och med kan bli Arsenal eller Bayern. Stämmer det verkligen? När Rosengård kom tvåa fick de möta Hoffenheim som kom trea i Frauen Bundesliga.
  För övrigt är det ju helt sjukt att City och Real Madrid möts redan i kvalrunda 1 i år igen. Där måste man ju börja se över kvalsystemet.

  • Rosengård kommer att vara seedat i lottningen av playoffspelet för mästarlag. I nuläget är de sju lagen där med högst rankingpoäng: Slavia Prag, Rosengård, Juventus, BIIK Kazugurt, St Pölten, FC Zürich och Gintra. Av dem är bara Slavia och Rosengård klara för playoff. Övriga fem kan åka ut.
   Lagen på platserna 8–12 har alltså chansen att bli seedade. De är i tur och ordning Spartak Subotica, Vllaznia, Twente, Benfica och Apollon.
   Förutsätter vi att de sju toppseedade lagen går till playoff är Køge eller vinnaren av den grupp där Benfica och Twente möts sannolikt de tuffaste motståndarna Rosengård kan få. Även norska Brann och isländska Valur är tänkbara motståndare. Det är rakt igenom lag där Rosengård kommer att räknas som favoriter.

   För Häcken är det väldigt mycket tuffare. Allt talar för att Häcken blir oseedat i playoff i den så kallade ligavägen. De fem högst rankade lagen här är PSG, Bayern München, Manchester City, Arsenal och Sparta Prag. Skulle City åka ut innan playoff står följande lag på tur att bli seedade: Glasgow City, Fortuna Hjørring, Real Madrid, FC Minsk och Ajax.

   Drömläget för Häcken är ju om City åker ut, och Glasgow vinner sin grupp mot Roma, Paris FC och Servette. Men det troliga är att Real Madrid tar plats bland seedade lagen om de skulle slå ut City. Det innebär att det troligen ligger fyra nitlotter och Sparta Prag i tombolan för Häcken. Sparta är ingen given seger. Men den tjeckiska ligatvåan åkte ut mot Køge i playoff i fjol, så där skulle Häcken ha en bra chans.

   • Tack för den genomgången! Då låter det ju som Rosengård bör gå till gruppspelet och Häcken får det nog tufft då.

    Såg precis Bayern-Barca där Bayern vann med 2-1. Visst var det en försäsongsmatch men det säger ändå någonting. Båda lagen startar med starka elvor. Jag tror inte Barca och Lyon kommer jogga sig till en final i årets Champions league. Det känns som många lag nu har lärt sig hur de ska spela mot dem lagen. Båda Bayerns mål kom genom bollvinster och sedan lägger man snabbt in bollen bakom backlinjen på löpande spelare, då hängde inte försvaret med. Så kommer många lag spela mot Barca i år.

    Som jag ser det är det åtminstone 5-6 lag som kan nå en final. Förutom redan nämnda Barca och Lyon så finns Bayern, Wolfsburg, PSG, Chelsea, kanske även Arsenal och Juventus som outsiders. Jag tror att alla de jämna matcherna under EM kommer spegla av sig även på klubblagsnivå framöver. Det kommer bli fler jämna matcher och små marginaler som skiljer lagen åt. Delar du också den känslan Johan? Det kommer med andra ord likna herrarnas Champions league mer och mer för varje år som går.

  • Intressant resonemang kring Vangsgaard och LFC för även om det stämmer att hennes målform varit och är oerhört viktig så är det ju så att de övriga potentiella målskyttarna har rätt dålig form för tillfället. Mot Djurgården sumpade t o m Momiki minst två jättelägen i första halvlek där det bara skulle varit mål och även Kapocs slarvade bort en stor chans i den matchen.

   Jag menar att det lika gärna kan bli så att LFC som gjort klart fler mål än formstarka Kristianstad mycket väl kan bli ännu farligare offensivt om fler målskyttar än Vangsgaard hittar formen, att hon skulle vara den enda som kan göra mål i laget stämmer hur som helst inte.

 3. Jag såg första halvlek av Djurgården – Linköping,. Tyckte det var en bra match. Ja Momiki missade några målchanser annars var hon bra. Även Djurgårdens Motlhalo tyckte jag var bra.

 4. Pingback: Olika världar för ombyggda storlag – vi har fått en guldstrid | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.