Mead, Putellas eller Oberdorf?

I dag redovisades de tre finalisterna i Uefas officiella pris till den bästa spelaren i Europa, UEFA Women’s Player of the Year. Det handlar om Alexia Putellas, Lena Oberdorf och Beth Mead.

Vem väljer ni?

Jag har redan gjort mitt val. Jag sitter nämligen med i juryn som representant för svensk media. Mina tre röster föll i tur och ordning på Putellas, Oberdorf och Keira Walsh.

Jag antog att många skulle välja Mead efter hennes fina EM, där hon vann skytteligan och fick pris som turneringens bästa spelare. Mål är verkligen viktigt. Men personligen tyckte jag inte att Mead var bäst i det engelska EM-laget.

Dessutom skall det här priset gå till den spelare som varit bäst under hela säsongen. Och även om Mead kommer från en fin säsong tycker jag inte att hon har varit bäst. Därför röstade jag på tre spelare som har varit bra i princip varenda gång jag sett dem under säsongen.

Från början fanns det för övrigt 22 spelare att välja mellan, En av dem var svensk, Fridolina Rolfö. Hon fick bara en poäng, och slutade därmed på 20:e plats.

De 22 kandidaterna valdes ut av Uefas tekniska studiegrupp. Sedan fick.vi i juryn rösta. I juryn ingick ett antal journalister (jag tror att det är 20) från olika länder samt tränarna för de 16 lag som spelade gruppspel i Champions League samt förbundskaptenerna för de 16 lag som spelade i EM.

Utöver jag så ingick alltså ytterligare fyra svenskar i juryn: Robert Vilahamn, Peter Gerhardsson, Anna Signeul och Martin Sjögren.

Placeringarna för de 19 spelare som inte gått vidare till final blev för övrigt:

4) Alexandra Popp – 35 poäng
5) Aitana Bonmatí – 25 poäng
6) Keira Walsh – 18 poäng
7) Leah Williamson – 17 poäng
8) Ada Hegerberg och Wendie Renard – 12 poäng
10) Lina Magull – 10 poäng
11) Delphine Cascarino – 9 poäng
12) Amandine Henry och Mapi León – 8 poäng
14) Tabea Wassmuth – 6 poäng
15) Mary Earps och Selma Bacha – 5 poäng
17) Sakina Karchaoui och Marie-Antoinette Katoto – 4 poäng
19) Merle Frohms – 2 poäng
20) Fridolina Rolfö – 1 poäng
21) Christiane Endler och Marina Hegering

Det finns även en ledarkategori. Där är de tre jag röstade på vidare till final; Sarina Wiegman, Sonia Bompastor och Martina Voss-Tecklenburg.

4 tankar på “Mead, Putellas eller Oberdorf?

  • Förstår det resonemanget.

   Dock tycker jag fortsatt att Putellas gjorde en starkare säsong. Hon vann skytteligan i Champions League på elva mål, och gjorde mål i finalen. Dessutom var hon med 18 mål bara två mål från skytteligasegern i spanska ligan, där hon även vann assistligan med 15 målpass.

   Mead gjorde bara ett mål på elva matcher i Champions League. Dock hade hon bra siffror i WSL, där hon var den som skapade flest målchanser. Plus att hon tog en delad seger i assistligan med åtta målpass och kom trea i skytteligan på elva mål, nio färre än Sam Kerr.
   I EM vann Mead skytteligan på sex mål och fem assist, vilket självklart är imponerande. Dock gjorde hon inga poäng i de två matcherna där England var riktigt skakat – kvartsfinalen mot Spanien och finalen mot Tyskland.

   • Ja Beth Mead havde en god sæson og var tydeligvis tændt af at bliver vraget til OS i Tokyo, men jeg synes også at Alexia Putellas skal have titlen igen.
    Mead scorede i øvrigt yderligere 12 mål i 8 kampe i VM kvalifikationen og 1 mål i 4 kampe i liga cup og FA cup.
    Alexia tilsvarende 4 mål i 6 kampe i VM kvalifikation og 5 mål i 6 kampe i liga cups.
    Jeg har udeladt diverse friendlies.

    Jeg har det lidt svært med de engelske ”skabte chancer” (baseret meget på indlæg) og anden fodbold statistik og det emne er en hel blogpost værdig. Som spiller ved man pænt præcis hvilke aktioner der er ekstra vigtige, men det er sjældent dem der fremgår af diverse statistik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.