Lina Hurtig klar för Arsenal

Lina Hurtig

Juventus tappar trots allt Lina Hurtig. Landslagsspelaren presenterades alldeles nyss som nyförvärv av Arsenal.

Häromdagen skrev jag om att Juventus hade tackat nej till ett engelskt bud på Hurtig. Det är tydligt att det har lagts nya bud. För nu skall alltså Hurtig bli klubbkompis med Stina Blackstenius och få Jonas Eidevall som tränare.

Eidevall har ju förstås väldigt bra koll på Hurtig, så anfallaren lär ju få en del speltid i sin nya klubb. När jag kollade Beth Mead inför röstningen av UEFA Women’s Player of the Year noterade jag att Arsenals högerforward ligger bakom fler målchanser än någon annan spelare i WSL, 2,91 per 90 minuter.

Många av de chanserna kommer på inlägg. Dels i spelet, dels på fasta situationer. Och har man spelare som slår bra inlägg behöver man ha nickstarka mottagare i straffområdet. Hurtig är nickstark. Så jag tänker mig att Eidevall kommer att spela Hurtig på vänsterkanten med uppgift att löpa in mot bortre stolpen.

På Arsenals vänstersida är konkurrenterna om speltiden i första hand Caitlin Foord och Katie McCabe. Men även Mana Iwabuchi skulle kunna spela till vänster. Som bekant är ju även Hurtig mångsidig och skulle även kunna spela som nia eller tia.

Det blir intressant att se hur Hurtig används, och hur stor roll hon kommer att få. I Juventus hade 26-åringen en stor roll. Men hon spelade faktiskt bara tre hela matcher i ligan och två i Champions League förra säsongen. I minuter spelade hon 1086 av maximala 1980 spelminuter i ligan och 771 av 990 i Champions League.

När man kollar de siffrorna skall man ju veta att Juventus var rätt överlägset i ligan, och således hade bra möjlighet att spara sina nyckelspelare. Dessutom bör man ju betänka att en ändring som skett sedan det blev tillåtet med fem spelarbyten är att offensiva kantspelare sällan spelar 90 minuter. Ytterforwards- och -mittfältare är jobbiga positioner, därför är det ofta där tränarna vill göra byten.

I övrigt har Champions League i dag startat med första kvalomgången. För Kristianstad är det avspark 14.00 mot Ajax. Den matchen går att se på Kristianstadsbladets hemsida.

6 tankar på “Lina Hurtig klar för Arsenal

 1. Intressant. Jag har inte någon koll på hur hon fungerade i Juventus, men Arsenals ledning torde ju ha en tydlig bild av vad de vill ha ut av Hurtig.

 2. Nikita Parris har lämnat Arsenal för Manchester United. Det verkar som att Eidevall satsar på att spela Miedema som tia vilket innebär att Hurtig kan få en del speltid som central forward.

  • Jag hade tappat att Parris har lämnat Gunners. Men Hurtig har ju knappast glänst som central forward i landslaget. Hon har varit klart bättre till vänster, och som tia. Tror du inte i så fall att Eidevall tänker sig att ibland spela Hurtig som tia och då flytta upp Miedema som nia?

   • Enligt intervjun på SVT Sport säger Hurtig själv ”att hon vet” att hon kommer att spela på vänsterforwardposition, något som hon helst vill göra.

   • Hon är säkert tänkt som vänsterforward i första hand. Jag är tveksam till om hon kommer spela som tia i Arsenal. Jag har fått uppfattningen att Miedema hellre spelar som tia och möjligheten att få göra det var en orsak till att hon förlängde med Arsenal. Men det är säkert inte ristat i sten utan beroende på motstånd och resultat.

    Jag kan inte minnas att jag sett Hurtig spela som tia i landslaget. Men jag har å andra sidan inte sett alla hennes landskamper och jag har inte heller något bra minne 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.