Rosengård hakade av Häcken

Det är en spännande vecka i damallsvenskan. I dag vann Rosengård med 2–0 mot Häcken, vilket innebär att Göteborgsklubben med största sannolikhet kan glömma SM-guldet.

På söndag är det både tidig seriefinal mellan Rosengård och Linköping samt utmanarmatch mellan Kristianstad och Häcken.

Jag skriver det här från pressrummet på Malmö IP. Jag gjorde nämligen en liten utflykt söderut för att kolla in kvällens prestigemöte.

Efter kvällens match är mitt svar att Rosengård fortsatt har bästa elvan. Renee Slegers kastade om lite i positionerna. Flyttade över Jessica Wik till vänster, satte ner Ria Öling som högerback och spelade Rebecca Knaak som sexa. Dessutom satte hon tillbaka Teagan Micah i målet.

Effekten blev klockren. Knaak var lysande på mittfältet, och båda ytterbackarna imponerade. Rosengård var på alla sätt det bättre laget.

Jag räknade inte in en enda riktigt farlig Häckenchans på 90 minuter. Dock skall sägas att gästerna var med i början av matchen. Då hade Rosengård en väldigt besvärlig sol rakt i ögonen, vilket såg ut att störa dem i uppspelsfas.

Framför allt var det jobbigt på vänstersidan, där både Wik och Sofie Bredgaard hade några bolltapp som kunde ha blivit kostsamma. Men när solen gick ner och Rosengårds spelare inte längre var bländade så bet inte längre Häckens press.

Jag har några timmars hemresa, så jag skall inte bli långrandig. Det sista jag måste nämna är Rebecca Knaaks huvudspel. Vilket vapen det är. Häcken hade inget motmedel i luftrummet. Faktum var att Rosengård var nära att få ett par frilägen på inspark när Micah slog bollen för skarv på Knaak. Det blir spännande att se hur Linköping skall möta Knaaks huvudspel på söndag.

13 tankar på “Rosengård hakade av Häcken

 1. Jag hade trott på oavgjort mellan två bra lag, men Häcken var ju chanslösa. Och det såg inte särskilt svårt ut för hemmalaget att stressa och pressa fram felpass.
  På läktarna fanns dryga 1300. Visserligen tv-match, men mer än så borde väl FCR kunna locka till ett möte med de senaste årens antagonister?

  • En bra siffra för att vara FCR. De har aldrig varit något riktigt publiklag som Piteå och Eskilstuna för några år sedan och Hammarby idag.

   • Det här går väl att se på minst tre sätt (utan ordningsföljd): 1. FCR är allvarligt oroade att de inte ska vinna SM och värvar av det skälet, 2. FCR bistår vänligt United med pengar och 3. ”Hyenaklubben” FCR passar på att slita ett köttstycke ur kadavret från en klubb som är i dåligt förhandlingsläge.

    • Jag tycker den här värvningen är lite konstig från FCR:s sida måste jag säga. De värvar en spelare som precis har kommit tillbaka från en långvarig skada. Hon är inte i någon toppform. Jag ser inte Ayiende som en spelare som går rakt in i startelvan i Rosengård. Är det en backup håller jag med om att det är en panikvärvning.
     Jag hade haft större förståelse om de hade tagit in Vickius eller Saving. Där finns det utvecklingspotential och de kan potentiellt bli stora försäljningar om några år. Saving är ju mer lik Cankovic än Ayinde om det nu är henne man vill ersätta. Nu vet jag inte vilka spelare Eskilstuna är villiga att bli av med heller. Men jag har svårt att se att Ayinde är den spelaren som de kan få in mest pengar för. De kanske försöker komma undan så lindrigt som möjligt och hoppas att de kan behålla sina unga lovande spelare?🤔 Det är ju någon vecka kvar av transferfönstret så det kommer kanske fler försäljningar. Blir spännande att se vilka spelare som är med i Eskilstunas trupp till helgen, om det är fler som saknas då.

  • Jag hade också sett fram emot matchen! Om det här är det bästa damallsvenskan har att erbjuda så börjar jag verkligen bli oroad. Det var ett väldigt lågt tempo matchen igenom. Det märks att båda dem här lagen har urvattnats på spetsspelare de senaste åren. Nu finns det snart inga landslagsspelare kvar. Häcken var urusla men jag tycker inte Rosengård var särskilt bra heller. Rosengård har börjat spela efter sina resurser och där får man berömma Slegers för att hon har fått ordning på mittfältet så snabbt. Att tappa både Seger och Cankovic gör att Rosengård inte klarar av att föra matcherna lika mycket längre.

   Häcken är om möjligt ännu sämre än i våras. Spelarna har ingen aning om vad de ska göra när de för bollen. De finns inga linjer i spelet alls, verken offensivt eller defensivt. Jag trodde inte de skulle sakna JRK så mycket men jag hade fel. När hon inte är kvar har Häcken inget sätt att skapa chanser på. Hon bar det laget på egen hand och det gör hennes vår ännu mer imponerande. Hon var seriens bästa spelare i ett av lagen som fungerar sämst tillsammans.
   Som det ser ut nu sticker jag ut hakan och säger att Häcken inte kommer top 3 i år. Rosengård, Linköping, KDFF och Bajen ser jag som klart bättre just nu.

 2. Och återigen får man bli besviken över dålig kvalitet i det förmodade bästa toppmötet vi har i Damallsvenskan. Varför kommer inte publiken? Kanske för att alldeles för många matcher rent ut sagt är kassa.

  • Tyvärr påverkar väl den stora genomströmningen av spelare kvaliteten på toppmatcherna. När lagen börjar bli samspelta värvas de sönder, och får bygga om. Att det inte blir propagandaspel från två nybyggda lag känns ju faktiskt rätt väntat.

   • Ja, så är det tyvärr. Damallsvenskan är verkligen i kris. Det mesta talar för lägre budgetar i alla lag, och så blir Sveriges högsta serie mer eller mindre en junior- eller amatörserie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.