Norge, Tyskland och England till VM

En omgång återstår av gruppspelet i det europeiska VM-kvalet. I den näst sista omgången har som väntat Norge, Tyskland och England säkrat sina platser i nästa års mästerskap i Australien och Nya Zeeland.

Norge säkrade sin plats under fredagen via 1–0-seger mot Belgien. Ett distansskott från Branns Tuva Hansen säkrade den norska VM-biljetten.

Jag läste flera kommentarer om att det var Hege Riise som tog Norge till VM. Och det är ju förstås korrekt att Riise var förbundskapten när VM-platsen säkrades. Men Martin Sjögren hade skapat så bra förutsättningar att det inte i princip inte gick att misslyckas.

Ett stort norskt orosmoment under fredagens match var att Ada Hegerberg tvingades kliva av skadad. Det befarades att skyttedrottningen kunde vara borta länge. Men i dag har det kommit lugnande besked från Norge, Hegerberg skall inte behöva vara borta så många dagar.

I dag har alltså Tyskland och England följt efter norskorna till VM. Tyskorna vann med 3–0 borta mot Turkiet efter att alla de tre målen kom i den andra halvleken.

England säkrade sin plats via 2–0-seger mot Österrike. Ett tidigt mål från Alessia Russo och ett relativt sent från Nikita Parris fixade gruppsegern.

När de europeiska VM-grupperna spelas klart på tisdag är det två grupper som ännu inte är avgjorda. Dels grupp G där Italien behöver vinna hemma mot Rumänien för att hålla Schweiz bakom sig. Dels grupp C där Nederländerna tar emot Island i en direkt avgörande gruppfinal.

En final där Nederländerna har fördel av hemmaplan i form av Stadion Galgenwaard i Utrecht, men där Island har fördel av att vinna gruppen på kryss.

I övrigt skall det ju avgöras vilka som blir grupptvåor, och vilka som blir de tre bästa grupptvåorna och därmed blir seedade i playoffspelet.

Sverige möter som bekant Finland på tisdag. För det svenska laget handlar det om att försvara platsen på världsrankingen. För Finland är matchen däremot betydelselös. Finskorna förlorade ju nämligen med 1–0 mot Irland i torsdags, ett resultat som innebär att irländskorna spelar playoff.

Faktum är att Irland har en bra chans att bli en av de där tre bästa grupptvåorna. Just nu är det Nederländerna, Schweiz och just Irland som har de tre seedade platserna.

Det som är helt klart är att det lag av Island och Nederländerna som blir grupptvåa också blir seedat i playoff. För Schweiz och Irland gäller att de måste vinna sina avslutningsmatcher mot Moldavien respektive Slovakien för att försvara sin seedning. Schweiz kan ju dessutom fortfarande vinna sin grupp. I så fall blir grupptvåa, och blir seedat.

Övriga lag som kommer att spela playoff är Skottland, Österrike, Bosnien-Hercegovina eller Montenegro, Belgien eller Polen, Portugal eller Serbien samt Wales eller Slovenien.

I kampen mellan Portugal och Serbien om andraplatsen bakom Tyskland är det numera fördel Portugal. Det sedan man vunnit i Serbien med 2–1. Noterbart där var att Jelena Cankovic inte spelade i matchen för serbiskorna. Det gjorde däremot svenska Emma Petrovic – hon byttes ut i minut 73. Spelade gjorde även Cankovics kusin, Bayern Münchenanfallaren Jovana Damjanovic.

6 tankar på “Norge, Tyskland och England till VM

 1. Blir spännande att se hur Gerhardsson väljer att formera laget. Det är ju lite samma läge som i EM med Hanna Glas borta, löser han det bättre den här gången. För att sätta ut Ilestedt på högerbacken blev inte särskilt lyckat. Hon är bra defensivt men i en match mot Finland när Sverige kommer föra spelet måste vi ha en mer bollskicklig högerback/wingback. Antingen sätter han ut Kullberg där eller Nilden som faktiskt har spelat på den positionen en del i Juventus. Eller varför inte slänga in Hanna Wijk i hetluften direkt?

  Men det hade inte varit likt Gerhardsson att kasta om för mycket. Därför kan det mycket väl bli en trebackslinje med Ilestedt, Eriksson och Björn/Sembrant. JRK och Rolfö som vingar, tycker det är värt att prova Rolfö där och se hur det ser ut. Sedan lär det bli Curmark och Angeldahl men jag hoppas på att Bennison och Rubensson får chansen Tycker det känns som ett spännande mittfält. Den här uppställningen gör ju att han kan få in Lina Hurtig tillsammans med Blackstenius på topp med Asllani där bakom. Han pratar ofta om att han vill ha så många bra fotbollsspelare på planen som möjligt. Med den här uppställning får han med alla sina offensiva stjärnor. Som jag ser det är det här den enda uppställningen där han kan få in både Hurtig och Rolfö. Iallafall om han vill få ut så mycket som möjligt av dem.
  Mot ett Finland med dåligt självförtroende kan man kosta på sig att ha två offensiva vingspelare. Dessutom är både JRK och Rolfö bra i det defensiva spelet också.

  • Jag tror att Gerhardsson kommer att prova runt lite i laget. Fast inte mot Finland, utan i årets tre avslutande landskamper mot Spanien, Frankrike och Australien. Mot Finland skulle jag ha valt alternativet med tre mittbackar och två offensiva kantspelare.

 2. Eftersom tisdagens match är betydelselös för svenskt vidkommande tycker man att FK bör ta chansen att pröva lite nytt, men inte i alltför djärva experiment. Det är extra viktigt att hitta den bästa kombinationen av backar inför nästa år. Tanken är givetvis att Sembrant kommer att fasas ut försiktigt för att ersättas av.. ja, Björn – dock inte under ett VM-år. Då Finlandsmötet inte handlar om en s.k. ödesmatch är det bara av akademisk betydelse om något baklängesmål skulle slinka in.

  • Tisdagens match är en tävlingsmatch, vilket innebär att den är rätt betydelsefull ur rankingsynpunkt. Eftersom seedningen till VM fastställs om några dagar är det otroligt viktigt att behålla en topplacering på världsrankingen i några dagar till.

   • Självklart vill – och ska – de blågula vinna. Det är ändå en skön känsla att gå ut på planen och veta att VM-biljetten redan är fixad. Trevligt också för Gerhardsson att kunna våga sig på något spännande byte utan risk för konsekvenser. Javisst är seedningen ett plus eller ett minus inför turneringen och här ser det ju lovande ut för vårt vidkommande. Från det ena till det andra hoppas jag att få se en Lina Hurtig på uppgång efter klubbytet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.