Sämsta möjliga UWCL-lottning

Inlägget uppdaterat med förändringar i Branns spelartrupp

Nu vet vi vilka lag som står mellan Rosengård och Häcken och det gruppspel i Champions League som innebär cirka fyra miljoner kronor bara i startpengar.

Båda de svenska lagen drog nitlotter. För Häcken var det på alla sätt den sämsta tänkbara lottningen. Man ställs mot franska PSG med Amanda Ilestedt i laget i playoff. PSG var det allra högst rankade laget av alla i det här kvalet. Och truppen vimlar av världsstjänor. Sannolikheten att Häcken tar sig till gruppspel är tyvärr närmast obefintlig.

För Rosengård gällde att Malmölaget skulle räknas som favorit oavsett motstånd. Dock fanns det två lag som jag ansåg vara svårare än de andra, norska Brann närmast före danska Køge. Det blev en lottning där det till slut bara återstod två möjligheter för FCR – just Brann och Køge. Lotten föll på norska ligaledarna Brann, vilket alltså kan ha varit sämsta tänkbara alternativet.

En koll på det norska mästarlagets trupp ger vid handen att man har tre norska EM-spelare i Tuva Hansen, Guro Bergsvand och målvakten Aurora Mikalsen, en australisk OS-spelare i Tameka Yallop samt isländska EM-spelaren Svava Ros Gudmundsdottir. Den sistnämnda har ju som bekant spelat för Kristianstad. Det har även Therese Sessy Åsland. I truppen finns också tidigare norska landslagsspelare som Ingrid Ryland och före detta West Ham-proffset Cecilie Kvamme.

Precis som för Rosengård har det varit lite förändringar i Branns trupp under sommaren. Elisabeth Terland har sålts till Brighton och den tidigare Hammarbyforwarden Berglind Thorvaldsdottir till PSG.

Rosengårds trupp känns starkare. Men Brann är inget lag man slår med vänster hand. Det lär bli ett tufft playoff för Malmöklubben.

Brann hette för övrigt IL Sandviken fram till årsskiftet, då Brann tog över verksamheten.

9 tankar på “Sämsta möjliga UWCL-lottning

 1. Hur ser reglerna ut i CL? En sådan som Stefanie Sanders får ju inte ens sitta på bänken just nu pga att de är för många utländska spelare i truppen just nu !! Om man ser till allsvenskan så kan det ju vara så att svenska spelare blir skadade och då hjälper det ju inte att ha en bred trupp med utländska spelare??

 2. Ur svensk synvinkel, för Häckens damer, kan man hoppas på något liknande som skedde i Svenska cupen för herrar, Oskarshamn-Elfsborg 1-0. Sensationer sker. Fast undrar om inte Elfsborg hade vänt i returen om man spelat två matcher mot Oskarshamn. Så över två matcher är nog Häckens damer tämligen maktlösa. Lär nog förlora både hemma och borta mot Paris

  • Häckens chans är väl om divorna i PSG inte drar jämnt. Det stormar som vanligt om den klubben, båda på dam- och herrsidan. Katoto är väl inte tillbaka än heller? De spelade ju faktiskt jämnt med Bayern München i en halvlek förra säsongen men sedan föll de igenom i andra. Visserligen har de enligt mig betydligt sämre lag nu än förra hösten. De hade behövt Rubensson och Anvegård i toppform för att ens ha en chans.

   Man kan ju bara konstatera att det försvinner många bra lag redan i kvalet. Juventus möter Köge och Rosengård Brann. Dessa lag ser jag som potenta lag även i gruppspelet. När kvalet ser ut som det gör medför det att många riktigt svaga lag kommer nå gruppspelet. Tror man får se över kvalsystemet framöver. Det är inte kul får någon om matcherna i gruppspelet slutar 5-0. Kanske ska man låta ligatvåorna i Spanien, Frankrike, Tyskland och England bli direktkvalificerade för gruppspelet. Det är ju sjukt att lag som Juventus, REAL Madrid och City ska behöva gå in redan i första kvalrundan.

   • Katoto lär inte spela förrän tidigast maj/juni nästa år. På ett sätt är det ju kul om många länder är representerade i gruppspelet. Samtidigt håller jag med om att det inte får bli för många ointressanta matcher. Men det där är en svår ekvation att få ihop.

 3. Ada Hegerberg verkar ha gått sönder igen😢 Rapporteras att hon lämnade på kryckor. Tyvärr är det här nog scener vi kommer få vänja oss vid framöver. Idag belastas spelare mer än någonsin och återhämtning hinns knappt med mellan matcherna längre, iallafall inte i den absoluta toppen där lagen spelar 2-3 matcher i veckan under säsongen. Jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan trycka in ett landslagsuppehåll så tätt inpå att alla ligorna startar. Klubbarna kan inte vara nöjda med det. Spelarna har ju knappt hunnit komma tillbaka till sina klubbar innan de ska iväg igen.

  Jag sympatiserar med långt ifrån allt som Lasse Lagerbäck tycker. Men en sak har han helt rätt i. De två vikigaste förutsättningarna för en fotbollsspelare är dels talang, du kan komma långt på bara ren vilja och hårt jobb också. Men du kan aldrig nå världstoppen om du inte har talangen också. Den andra och absolut viktigaste delen är att ha en kropp som tål elitidrott. En individs fysiska status är helt avgörande för att lyckas i alla idrotter. Du kan vara hur talangfull som helst, men klarar inte din kropp av den belastningen som det innebär att vara elitidrottsman så når du aldrig toppen.

  Det viktigaste för klubbarna och spelarna är att lära sig hur mycket den enskilda individens kropp klarar av. Spelare som Sam Kerr och Vivianne Miedema är ytterst sällan skadade, de spelar mer eller mindre alla matcher för sina lag och klarar besvisligen av det. Medan andra spelare som Oshoala eller Lieke Martens inte kan spela vecka ut och vecka in. Deras kroppar klarar helt enkelt inte av det utan att gå sönder. Där måste tränarna och medicinska hitta rätt balans. Det klubblaget som har bredast trupp och lyckas hitta bäst balans kommer också gå långt i Champions league.

 4. Berglind Björg Þorvaldsdóttir må være en rigtig lejesoldat når man ser hendes sidste 5 års klubskifter og spilletid. Det må være svært at levere i de nye klubber med så meget flytten rundt.

  Brann skal ikke undervurderes selvom det jeg så i deres seneste.kamp mod Lillestrøm var lidt sløjt. Underholdende kamp i øvrigt i 2 halvleg. Rosengård er dog klar favorit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.