Avgörandets dagar är nära

Torsdag 13.00 är ett väldigt viktigt klockslag. Då lottas nämligen playoffomgången till Champions League. Då får vi veta hur bra eller dåliga chanser Rosengård och Häcken kommer att ha i kampen om en plats i turneringens gruppspel.

Lottningen skall gå att se på den här länken. De tänkbara motståndarna för de svenska lagen går att läsa om här.

Utöver den viktiga lottningen under torsdagen står vi även inför ett första avgörande i det europeiska VM-kvalet. Den kommande veckan spelas nämligen de två sista gruppomgångarna. De nio gruppsegrarna får varsin VM-plats. För de nio grupptvåorna väntar ett rätt invecklat playoff längre fram i höst där man gör upp om två direktplatser och en plats till det interkontinentala playoffspelet.

De nio playoff-lagen kommer att delas in i tre grupper om vardera tre lag. De tre bästa grupptvåorna går direkt till final i playoffspelet, medan de sex sämsta tvåorna får spela semifinal. När grupperna är färdigspelade får de två playoffvinnare som har bäst resultat totalt i VM-kvalet varsin VM-plats, medan den tredje vinnaren får kvala vidare.

Här är läget grupp för grupp:

Grupp A:
Sverige är klar gruppsegrare. Irland och Finland gör upp om andraplatsen. Irland ligger en poäng poäng före, och har kvar att möta Finland under torsdagen och Slovakien borta på tisdag. Finland avslutar som bekant hemma mot Sverige. För svensk del handlar den matchen om att försvara tredjeplatsen på världsrankingen och därmed skaffa ett drömläge att bli toppseedat i VM-lottningen.

Det är klar fördel Irland i kampen om andraplatsen. Tipset är att irländskorna får spela playoff.

Grupp B:
Spanien är klart för VM. Skottland är klar grupptvåa.

Det spanska landslaget skakas för tillfället av inre stridigheter. Flera spelare har öppet deklarerat att man vill byta förbundskapten från Jorge Vilda. Förbundsledningen har dock givit Vilda sitt stöd. Det kan nog skaka ett tag till i Spanien.

Grupp C:
Nederländerna och Island kommer att bli etta och tvåa i gruppen. Lagen möts i en direkt avgörande gruppfinal på tisdag. Innan dess skall Island ta emot Belarus på fredag. Om Island vinner den matchen räcker det med kryss borta mot Nederländerna på tisdag.

Tipset är att Nederländerna vinner gruppfinalen och tar direktplatsen. Men de orange har ny förbundskapten, vilket kan ställa till det. Så Island har absolut chansen att stå för en liten skräll.

Grupp D:
England leder med fem poäng före Österrike med två omgångar kvar. England behöver alltså två poäng för att säkra gruppsegern. Det är gruppfinal mellan Österrike och England på lördag. Sedan avslutas gruppen på tisdag med Österrike–Nordmakedonien och England–Luxemburg.

England kommer att vinna gruppen. De färska Europamästarinnorna kan ju inte tappa poäng mot Luxemburg.

Grupp E:
Danmark har vunnit gruppen. Bosnien och Montenegro gör upp om andraplatsen. Bosnien är en poäng före, men med en match mer spelad. Bosnien har kvar att möta Azerbajdzjan, medan Montenegro skall spela mot Danmark och Malta.

Tipset är att Bosnien får spela playoff.

Grupp F:
Här står gruppsegern mellan Norge och Belgien. Norge har ett bra grepp om gruppsegern och kan som sämst bli tvåa, medan Belgien fortfarande riskerar att passeras av Polen. Belgien tar emot Hege Riise:s norska lag i en tidig gruppfinal på fredag. Inför avspark leder norskorna med tre poängs marginal. Dessutom har man 4–0 i inbördes möte på belgiskorna. Belgien behöver alltså vinna med minst fyra måls marginal för att passera.

Tipset är självklart. Norge går direkt till VM, medan Belgien får spela playoff.

Grupp G:
Med två omgångar kvar har tre lag kvar chansen till gruppseger: Italien, Schweiz och Rumänien. Italienskorna leder med två poäng före Schweiz och fem före Rumänien. Italien har kvar att möta Moldavien och Rumänien. Schweiz skall möta Kroatien och Moldavien medan Rumänien möter Litauen och Italien.

Det troliga är att Italien tar hem gruppen och att Schweiz spelar playoff.

Grupp H:
Även här har tre lag chansen att vinna gruppen. Tyskland leder med tre poäng före Serbien och fem före Portugal. Tyskorna har kvar bortamatcher mot Turkiet och Bulgarien. Det är ju matcher som tyskorna är jättefavoriter i. Allt talar alltså för tysk gruppseger.

På fredag möts Serbien och Portugal i en match som blir väldigt avgörande om andraplatsen. Portugal avslutar sedan hemma mot Turkiet, medan Serbien skall till Israel på tisdag. Tipset är att Portugal tar andraplatsen.

Grupp I:
Frankrike har säkrat gruppsegern. Wales, Slovenien och Grekland ligger inom tre poäng i kampen om andraplatsen. Wales har saken i egna händer då man avslutar med bortamatch mot Grekland och hemmamatch mot Slovenien. Tipset är också att Wales får spela playoff.

Apropå VM så blev det europeisk seger i F20-VM. Spanien vann finalen mot Japan med 3–1, medan Brasilien tog bronset efter 4–1-seger mot Nederländerna i bronsmatchen.

För spansk del var det Sevillas Inma Gabarro som visade vägen mot guldet. Från och med sista gruppmatchen gjorde Gabarro sju raka mål för sitt spanska lag. Hon gjorde alla tre mot Australien i gruppavslutningen, segermålet i 1–0-segern mot Mexiko i kvartsfinalen samt båda målen i 2–1-segern mot Nederländerna i semin. I finalen visade hon vilken iskall måltjuv hon är när hon placerade in 1–0-målet mot Japan. Sedan tog Salma Paralluelo över och gjorde de två sista spanska målen i turneringen.

12 tankar på “Avgörandets dagar är nära

 1. Helt utanför ämnet, men jag behöver få testa ett argument på dig, Johan, och andra som har lust att svara. Ofta när jag diskuterar tillväxt i arenapublik, så hävdar jag att vi inte ska begränsa oss till endast kvinnor eller flickor som målgrupp. Jag tänker att damfotboll är för alla och att vi har en ganska stor demografisk spridning i vår alltför fåhövdade publik (minus tonårskillar och män i yngre medelåldern). Därför finns också tillväxtpotential i en blandad publik, och det är inte oviktigt i sammanhanget att det manliga könet är överrepresenterat när det gäller konsumtion av publikidrott.

  Argumentet jag ibland möter, och som jag gärna får reflektioner på är, att det är fotbollsspelande kvinnor som inte ens går på sin egen sport, som är problemet. Därför bör man satsa sin marknadsföring mot kvinnor. Eftersom jag är kvinna förpackas argumentet ofta som ”det är ert fel att ni inte ens går på er egen sport. Det är kvinnors ansvar att själva få upp intresset för damfotbollen”. Jag går för övrigt på alla hemmamatcher och cirka hälften av bortamatcherna.

  Allas åsikter är välkomna. Särskilt sådana som kan få mig förstå aspekter som jag inte greppat förut. Jag vill verkligen bidra till att rekrytera mer publik, så har jag fått ideer om rimlig inriktning om bakfoten, så vore det bra om jag kan bli lite visare.

  • Något jag reflekterat över är att det är väldigt lite män och framförallt kvinnor med invandrarbakgrund som går på damfotboll. Däremot finns massor av män med invandrar bakgrund som går på herrfotbollen!

   • Du har rätt! Att rikta sig mot kvinnor, män och familjer med invandrarbakgrund är en viktig väg att gå på många sätt, bl.a. för publiktillväxt.

  • Blev en lång text med vilda spekulationer.

   Tror som Alexander skriver att man måste försöka få det till att bli en upplevelse att gå på damfotboll för att det ska börja locka mer publik.
   10 tusen kronors frågan är bara hur detta ska gå till, överlag finns inte samma grupptillhörighet som inom herrfotbollen där man i generationer ”tillhört” ett lag och föräldrar tar med sina barn för att inviga dem till gemenskapen.
   Jag tror också att det är svårt för nya lag att försöka efterapa herrfotbollens kultur då den skapats i en helt annan tidsålder även om den lever kvar till idag.
   De klubbar som har en trogen supporterskara från herrsidan kan uppenbarligen med lite vilja föra över kulturen även till damsidan vilket Hammarbys fantastiska fans visat de senaste åren, men personligen tror jag inte det idag går att skapa samma supporters till låt säga Linköping.

   Argumentet ”det är ert fel att ni inte ens går på er egen sport” ger jag inte mycket för. För åskådaren är sporten är densamma oavsett vem som utför den. Det är ju inte precis så att jag som man inte fattar 50% av finnkampen bara för att utövarna är kvinnor.

   För oss ”nördar” hade kanske taktikgenomgångar eller träningar med spelare och tränare kopplade till matcherna kunnat fungera som dragplåster men det är att kräva mer av spelare/ledare än deras arbetsbeskrivningar.

   Kanske är felet att man försöker för hårt att locka fotbollsintresserade istället för att man försöker få oinvigda att bli intresserade.
   Om man kan få ett ointresserat kompisgäng att varje söndag träffas för att gå på fotboll, kanske ta en kaffe och en våffla, sitta lite och skitsnacka och ha det trevligt medans man med ett halvt öga följer matchen för att sen jubla tillsammans när det blir mål tror jag att man i längden kommer att bygga upp ett intresse och över tid få en trogen supporterskara.
   Kanske är det därför som EM drar så mycket TV-tittare eftersom det är enkelt att kravlöst umgås och titta på matcherna. Men för att sen ta sig till allsvenskan känns det som att man redan måste vara supporter till ett lag innan man är välkommen.

   • Helt sant att olika städer har olika demografi, historia och traditioner att jobba utifrån. Kan ju säga att argumentet om att det är gamla/aktiva (oklart) fotbollsdamers ansvar är en åsikt jag mött hos östgötar. Kanske är en del av problemet att jag inte är född här och därför inte lyckats läsa den lokala kulturen. Annat än att den är fixerad vid att slaviskt och uppgivet följa ett herrhockeylag som aldrig vinner. Det har å andra sidan haft tid att bygga upp flera generationers publik. Vi från unga klubbar har en utmaning i att bryta den normen. Kan dock inte för mitt liv förstå hur det kan vara gamla damfotbollsspelarnas ansvar exklusivt. Eller ens kvinnors ansvar.

 2. En sak jag stör mig på och har hört många mediekoncerner säga under de senaste dagarna. Det är att Sverige tydligen tog EM-brons i somras?! Så vitt jag såg kom de inte hem med några medaljer och firades. Hur kan man som en public service-jätte likt SVT fått det om bakfoten.
  Däremot hade jag gärna sett att man delade ut brons till semifinal-lagen. Det är alltid roligare om fler får medaljer än att man ska bli utan. Tittade lite på EM-veckan och där delade men ut brons till de som åkte ut i semi i ganska många sporter.
  Är det någon som vet varför man inte spelar brons-matcher i EM?

  På tal om EM-veckan som avgjordes nere i München så var det ett svenskt beach volleyball-par som tog hem rubbet. Förutom att de spelade fantastiskt bra så var det ett otroligt tryck och en härlig atmosfär på alla deras matcher. De spelade på en arena som rymde 30 000 och säga vad man vill om tyskar men arrangera idrottsevenemang kan dem sannerligen göra. Det ska sägas att de inte ens var några tyska lag som var kvar i slutet av turneringen. Ändå var det fullsatt i medaljmatcherna.
  Såg att Emma villa få tips på hur man ska locka publik till matcherna. Tipset från mig är att åka ner till Tyskland och få lite inspiration 😉

  Jag tror ärligt talat att mycket handlar om hela upplevelsen när människor går på idrottsevenemang numera. Det räcker inte med att det ” bara ” är en fotbollsmatch. För klubbar handlar det om att synas och sticka ut från mängden. Man måste kunna erbjuda något som inte så många andra har. Jag har gått på en del SHL-matcher och där är det lite mer show över matcherna, det händer saker hela tiden och för barnfamiljer är sådant välkommet. Man kan fokusera på andra saker om matchen börjar bli tråkig.

  Säga vad man vill om slagsmålet som var efter Stockholmsderbyt i helgen. Det är såklart hemska scener, men så har det sett ut under en väldigt lång tid. Jag tror det var 2014 som en Helsingborgs-supporter blev ihjälslagen av en Djurgårdssupporter med ett järnrör. Att människor ska behöva sätta sin egen säkerhet på spel bara för att de vill gå på fotboll är sjukt. Men det är inte så konstigt när man tänker efter. Man får inte glömma att en av alla grupper i samhället som går på fotboll är män som lever i något av ett utanförskap. Det är män som mycket väl skulle kunna hamna i kriminella gäng för att hitta sin plats i ett sammanhang. Dessa män söker sig till en gemenskap och den hittar man i supportergrupper, så kallade ultras. För många av de män som slogs i söndags är fotbollen och ultras-gruppen kanske det enda som de verkligen lever för och där de känner sig uppskattade.
  Samtidigt är det dessa män som gör stämningen på arenorna till en av de mäktigaste i hela Europa. Några av de mäktigaste idrottsögonblicken jag har varit med om live är när AIK och Malmö har kommit på besök till Kalmar. Det har varit helt avgörande matcher för vilka som ska ta guldet. Den stämningen som var då går liksom inte att sätta ord på. Det var bengaler, snöfall, bangers, och supportrarna sjöng under hela matchen. För mig är supporterkulturen den största delen av att allsvenskan är en liga som så många älskar.

  Jag förstår att det som Thomas Willbacher sa i debatten om detta i Efter fem sticker i ögonen på många. För utomstående som inte följer allsvenskan på nära håll låter ju detta förkastligt, vilket det såklart är på ett sätt. Men jag håller delvis med honom, det var en fantastisk match och inramning. Sedan att några idioter slåss efter matchen är såklart trist men inte alls oväntat. Detta var ett sidospår, vill bara att människor förstår att herrfotbollen i Sverige är en väldigt speciell rörelse och att jag tror damfotbollen inte vill beblanda sig med delar av den.
  Jag förstår att detta inte är den målgruppen som vi vill ha på damallsvenska matcher. Jag tror mycket på att försöka locka barnfamiljer och medelålders män och kvinnor. Sedan vore det kul om vi kunde locka fler utlänningar till damfotbollen också
  . Det är ju faktiskt ett bra sätt att integrera människor i det svenska samhället. Där tycker jag idrotten i stort måste ta ett mycket större ansvar.

  • Ja, det är komplext det där med att nå god tillväxt, men att inte växa till med den sortens supportrar som skrämmer bort annan publik. Det är ju också lokalt vad som skrämmer, beroende på vilken idrottskultur som redan finns i staden/andra klubbsektioner.

   Tyskland låter som en bra ide. Mest intressant för mig vore en ren damfotbollsklubb, som utan herrlag ändå lyckats skapa en bred uppslutning runt laget genom satsningar på exempelvis matchupplevelsen. Några tips, någon?

 3. Helt off topic, men hur märkligt är det inte att Lotta Ökvist lånas ut till Eskilstuna?

  – Hon har varit i startelvan i 14 matcher i år. Efter sommaren borta.
  – 25 år, nosade för några år sedan på landslaget.
  – Lånas ut till den klubb som har mest problem med ekonomin. Det måste väl ändå vara Eskilstuna som betalar lönen?

  Båda klubbarna och agenten borde förstå att folk undrar. Varför inte erbjuda någon form av förklaring?

  • Mycket märkligt från Häckens sida då de inte har världens bredaste trupp men kan förstå det ur andra parternas perspektiv.
   Lotta har hamnat utanför truppen och vill ha speltid.
   Eskilstuna kan mycket väl fått en deal där de bara behöver betala en bråkdel av Lottas lön vilket gör att de kan spara pengar genom att göra sig av med någon annan på vänsterback/mittfältsposition.

  • För Eskilstunas del är det ju perfekt. De blir av med en duktig vänsterback i Steinevik och får in en annan i Ökvist. Riktigt bra business av Eskilstuna där!
   Däremot kan man ju undra hur Häcken tänker egentligen? Vad ska de göra om Sandberg skulle gå sönder? Dessutom ska de kvala till CL också och behöver en bred trupp i höst.
   Hoppas Lotta kan få en liten nytändning i Eskilstuna där hon kommer få en större roll.

  • Häcken ser väl inte henne som tillräckligt bra helt enkelt, i det läget är det rätt smart att förstärka ett lag som möter deras konkurrenter om WCL-platserna. LFC har t ex Eskilstuna direkt efter uppehållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.