Historien upprepade sig – City föll i Spanien

I dag har det blivit klart vilka lag som kommer att spela playoff för att ta sig till Champions League. Och Manchester City gjorde som man gjort så många gånger förr – man åkte ut mot spanskt motstånd.

Filippa Angeldal satt kvar på bänken hela matchen när City åkte ut mot Real Madrid med 1–0. Det var skotska nyförvärvet Caroline Weir som gjorde Reals segermål. Weir som ju är värvad från just Manchester City.

Caroline Weir

Det var femte säsongen i rad som City åkte ut mot spanskt motstånd. I tre av turneringarna har man dessutom åkt ut på ett tidigt stadium.

Många vill få det till att engelska WSL är den bästa och jämnaste ligan i Europa. Och det brukar vimla av WSL-spelare på alla listor över Europas och världens bästa spelare. Men Citys upprepade svaga resultat mot spanska lag är en klar indikation om att den spanska ligan är bättre än WSL.

Real kom ju först på tredje plats i våras. Och det var inga stora avstånd ner till lagen närmast bakom. Real spurtade förbi Atletico Madrid och Granadilla Tenerife i de tre sista omgångarna.

Noterbart i övrigt från dagens kvalmatcher är att det inte var någon skam för Kristianstad att förlora mot Ajax. Den nederländska ligatvåan överraskade nämligen i dag genom att slå ut tyska Eintracht Frankfurt. Ajax klart för playoff alltså.

Precis som i fjol är det 16 lag som skall spela gruppspel. Kvartetten Lyon, Barcelona, Wolfsburg och Chelsea har direktplatser dit. Av övriga tolv lag kommer sju från mästarpotten och fem från ligapotten.

Här är de 14 mästarlagen som skall spela playoff. Lagen med asterisk går in i turneringen i playoff. Övriga har kvalat i veckan:

Seedade:
Slavia Prag (Tjeckien)* 47.7662
FC Rosengård * 38.833
Juventus (Italien) 30.900
St. Pölten (Österrike) 25.700
Zürich (Schweiz) 22.500
Vllaznia (Albanien) 14.400
Benfica (Portugal) 13.600

Oseedade:
SFK 2000 Sarajevo (Bosnien) 11.400
HB Køge (Danmark)* 9.550
Valur (Island) 8.350
Vorskla-Kharkiv-2 (Ukraina) 10.200
Brann (Norge) 4.500
Rangers (Skottland) 4.400
KuPS Kuopio (Finland) 1.900

Rosengård kommer att vara storfavorit vilket av lagen man än lottas mot. De tuffaste lotterna är nog trots allt norska Brann närmast före danska Køge.

I ligapotten är det följande tio lag som gör upp om fem platser:

Seedade:
Paris Saint-Germain (Frankrike)* 85.666
Bayern München (Tyskland)* 84.133
Arsenal (England)* 39.200
Sparta Praha (Tjeckien)* 34.766
Real Madrid (Spanien) 26.233

Oseedade:
Ajax (Nederländerna) 20.900
Häcken * 20.833
Real Sociedad (Spanien)* 13.233
Rosenborg (Norge) 6.500
Roma (Italien) 5.900

Här skall Häcken hålla alla tummar för tjeckiskt motstånd. Mot Sparta Prag bör Häcken ha en väldigt bra chans. Mot övriga fyra lag lär det däremot bli väldigt tufft.

I övrigt i dag har det varit tre damallsvenska matcher. Bottenmötet mellan AIK och Umeå slutade 0–0, vilket sannolikt mest glädjer de andra bottenlagen.

En bit från Skytteholm såg 8 978 åskådare när Hammarby vann med 3–0 på Tele2 Arena mot Djurgården. Jag har haft fokus på lokal damfotboll i dag och har inte hunnit se något från varken UWCL eller damallsvenskan. Eller, jag hann se Madelen Janogy göra två snygga mål i början av den andra halvleken i Stockholmsderbyt.

Dessutom noterade jag att Linköping gjorde fyra mål på 18 minuter mot BP när man hakade på i toppstriden.

En av de båda matcher jag såg på plats i dag var bottenmötet i elitettan mellan Bergdalen och Rävåsen. Där vann de värmländska gästerna med 3–2. Även om det återstår nio omgångar att spela var det ett resultat som sannolikt innebär att båda lagen åker ut. Mörker för den lokala damfotbollen i Boråsområdet alltså.

Den andra matchen jag såg på plats var seriefinalen i division 2 mellan Elfsborg och Ulricehamns IFK. Där var 695 åskådare på plats – en väldigt bra siffra i tvåan. De fick se Elfsborg vända 0–1 till seger med 2–1. Med sju omgångar kvar att spela har Elfsborg och Ulricehamn nu lika många poäng, men Elfsborg leder på målskillnad.

I Götaland är det åtta division 2-serier. Seriesegrarna kommer att kvala parvis om fyra platser i nya division 1. I nuläget ser kvalparen ut så här:

IF Elfsborg–Örgryte IS
Malmö FF–Åhus IF
Emmaboda IS–BK Kenty
IF Viken–IFK Göteborg

Dock är det jämnt i tabelltoppen i flera av serierna. Det är väl bara Malmö FF, IFK Göteborg och Kenty som har gjort rejäla ryck.

När jag ändå är nere i lägre divisioner och kollar så kan det vara läge att även kolla hur det ser ut i division 1-serierna. Där kommer ju de sex seriesegrarna att kvala mot elitettan. Det är sista året för det kvalet. Nästa år blir det ju tre division 1-serier där segrarna går rakt upp i elitettan.

Just nu är det följande sex lag som ligger på kvalplatserna mot elitettan: Sunnanå SK, Bollstanäs SK, Tyresö FF, BK Häcken, IK Rössö Uddevalla och Trelleborgs FF. Alltså fyra klassiska damfotbollsklubbar plus två som hittills mest förknippats med herrfotboll.

Anmärkningsvärt för övrigt att Häcken snart alltså kan ha lag i både damallsvenskan och elitettan.

15 tankar på “Historien upprepade sig – City föll i Spanien

 1. Noterbart med HB Køge är att Rosengård förlorade mot dom i ett möte under sommaruppehållet, det säger såklart inte mycket men jag tror nog inte att Rosengård ska känna sig allt för självsäkra om det skulle bli dom eller Brann som de ställs mot i playoffspelet. Trist att det är så svårt motstånd som sannolikt väntar för Häcken, kan inte riktigt se hur de ska kunna lyckas om de inte har grym tur i lottningen.

  Vad gäller LFC:s hemmamatch mot BP så är det tydligt att bortalaget verkligen jobbat på försvarsspelet och att det gjorde stor skillnad att Barsley och Woeller nu var tillbaka i spel jämfört med lagens tidigare möte. Värmen gjorde nog sitt och när LFC tillslut fick utdelning på spelövertaget så började bollarna trilla in. Det ska också sägas att BP:s målvakt Talbot gjorde en handfull riktigt fina räddningar under 2:a halvlek så siffrorna kanske borde varit något större.

  Hemmalagets Cajsa Andersson hade en rätt lugn dag på jobbet men fick göra en avancerad räddning på Tempest-Norlins konstnummer i slutet av matchen som nog hade varit en kandidat för årets mål om det hade gått in. Med tanke på hur bra hon var när hon kom in så kändes det lite konstigt att hon fick börja på bänken.

  Kul med lite uppmärksamhet för Kenty som presterat bra fotboll i år, det är tydligt att samarbetet med LFC gynnar båda lagen och skulle de ta steget upp i Div 1 så blir det förstås än bättre.

 2. Hade varit intressant med en taktisk analys av någon varför engelska lag förlorar mot spanska hela tiden.
  Tittat på en del matcher för både Real och City förra säsongen och tycker att Real ibland spelat riktigt urusel fotboll som knappt borde räcka till en topp 3 placering i damallsvenskan. Hade jag försökt placera dem i WSL hade jag nog gissat på
  runt en 6:e placering. Kanske är det så att de inte lyckas tända till i serielunken utan går på halvfart där men tänder till när det vankas europaspel kanske?

  Kanske ligger förklaringen i att engelska lag tappar fokus när de möter mindre intensivt spelande lag. I WSL oavsett vilka lag som spelar så är det kamp från minut 1 till 90 om inget lag lyckas nå en ointaglig ledning.

 3. 0-0 mellan AIK och Umeå var rättvist, 1-1 hade kanske varit mer rimligt för det skapades en hel del chanser i andra halvlek. Men båda lagen saknar lite spets i den sista tredjedelen. Det var AIK som kontrade framgångsrikt i andra halvlek, Collin, Engström och Nilden gjorde livet surt för Umeås backlinje. Det blev farligt gång på gång men skärpan saknades i avsluten. För IFK Kalmar var det här ett drömresultat. Höstens möten med BP och AIK kommer bli direkt avgörande.

  I Stockholmsderbyt bjöds det på målvaktstavlor, snygga mål och hemvändare som jag tycker gjorde allt annat än imponerade. Lindahl kom snett in i en handfull situationer och kändes otajmad. Sörensen har tydliga brister i snabbhet får det svårt mot snabba spelare. Däremot läser hon spelet bra men när man ser henne förstår iallafall jag varför hon inte fick spela i Arsenal.
  Jonna Andersson var väl bäst av dem tre men även hon slog bort en hel del bollar och förlorade närkamper. Janogy som 9:a kanske inte är så dumt iallafall.

  Tittade på Juventus igår kväll och som de såg ut hade både Rosengård, Häcken, Bajen, Linköping och KDFF haft en bra chans mot dem. Visst ställde de upp med ett b-betonat lag men de hade ändå många startspelare. Synd att Häcken inte kan möta dem i kvalet. Hade varit kul att se! För där sakandes de eminenser i spelet om något. De såg ut lite som Häcken gjorde i våras.

  Jag trodde att Angeldahl skulle få mer speltid den här säsongen när det har försvunnit så många nyckelspelare för City. Men jag hade fel. Hon har inte spelat en minut på hela säsongen Det börjar nog på allvar bli dags att fundera på att röra på sig om hennes karriär ska kunna ta fart igen. Problemet är ju att de flesta lagen är klara med sina truppbyggen inför säsongen. Jag ser inte någon klubb hon skulle kunna gå till just nu. Real Madrid kanske haha! Annars är det väl någon mittenklubb i WSL som skulle kunna behöva säkra upp lite.
  Varför inte göra en Asllani och vara med på Liverpools resa mot att bli en storklubb.

  Desto roligare är det för andra svenskor i Europa. Bennison och Björn verkar ha fått större förtroende i år hos Everton. Både Blackstenius och Hurtig kommer säkerligen få mycket speltid i Arsenal. Efter den sommaren Blomqvist har haft så ska det bli intressant om hon kan slå sig in i Wolfsburgs anfall på allvar och få fler minuter där. Det är stenhård konkurrens men Blomqvist ser bättre ut än på länge. Amanda Nilden har spelat mycket under kvalmatcherna och var bland de första som byttes in igår. Efter att ha spelat hela den första matchen i kvalet. Den stora frågan just nu är ju hur mycket speltid Kaneryd egentligen kommer få nu i början av säsongen. Emma Hayes är ju inte känd för att slussa in nya spelare särskilt fort. Men nu ser det lite annorlunda ut. Kirby verkar inte vara helt hundra och kommer nog inte spela majoriteten av matcherna nu i höst. JRK fick spela mycket under deras USA-tour men det säger egentligen inte så mycket. Hon gjorde godkända insatser i båda matcherna och låg bakomen en del lägen. Dock syntes det att många av Chelseas spelare var lite ringrostiga och så även JRK. Hon behöver få matcher för att komma in i deras sätt att spela. Men överlag verkar hon ha fått en bra start i sin nya klubb. Det är ju ett ganska tufft läge att flyga över Atlanten med jetlag och allt vad det är för att spela 2 matcher direkt när man kommer till en ny klubb. Det är mycket som behöver falla på plats både på och utanför planen.
  Skulle tro att det mest blir inhopp och några starter när det är tufft matchande. Det tycker jag ändå får ses som okej, ifall hon till en början får en halvtimmes inhopp. Ser man till andra nyförvärv fick hon inte spela mindre än någon annan. Svitkova, James och England som väl är dem hon främst konkurrerar, hon fick mer speltid än alla dem. Det säger kanske inte så mycket men, det säger att Hayes vill få henne varm i kläderna så fort som möjligtvis. Säkert mycket pga av situationen med Kirby.

 4. Till alla er som tycker det pratas för lite damfotboll i media i dessa dagar! Surfa in på DobbTV:s youtube-kanal och kolla in senaste avsnittet av fotbollsmorgon. Där sitter nämligen David Fjäll och en inbiten AIK-supporter på herrsidan som pratar om precis det som gör att damfotbollen inte är lika populär som herrfotbollen i vårt land. Tydligen skrev Hedvig Lindahl autografer till Hammarby-supportrar efter matchen igår och hade lagt ut flera tweets om att ” nu gör vi det här tillsammans”! Jag vill ha positiv energi samtidigt som hon hyllade Bajens supportrar. Herregud Lindahl, vakna!! Hade Widell Zetterström som står i mål för Djurgårdens herrlag gjort sådana saker hade han blivit hatad av sina egna supportrar något enormt.
  Det största problemet är att damfotbollsspelare och damfotbollsrörelsen i stort måste förstå att fotboll handlar inte om att alla ska vara vänner och hålla på att gulla med varandra. Stockholmslagen på herrsidan hatar bokstavligen varandra och att hålla på såhär hade aldrig tillåtits. Damspelare går mellan dessa klubbar i parti och minut. Man kan inte gå från Djurgården till Bajen eller tvärtom som många har gjort, det tillåts inte på herrsidan. Spelarna har också ett stort ansvar för att ta damfotbollen framåt. Profiler som Lindahl kan inte bara tro att alla andra ska göra saker om hon själv inte förstår att det rimmar ganska dåligt att skriva autografer till sina motståndares supportrar. På det sättet kommer hon inte få fler egna fans på sin sida. Det blir snarare motsatt effekt.

  • Jag skulle vända på det och säga att damernas attityd gentemot andra spelare och lag bör premieras. Att ha arga och svartsjuka runt spelare och lag skapar ju knappast en trevlig atmosfär.

   • Nej där har du helt rätt! Men det skapar känslor och lite hetta mellan lagen. Sådant existerar knappt i damallsvenskan. Utan känslor blir inte idrotten mycket värd. Men visst kan man springa runt och tycka om allt och alla. Men då kan man inte förvänta sig att damfotbollen kommer tas på större allvar. Vem vill gå och se på en match där båda lagen gillar varandra? Absolut ska man visa det andra laget respekt men det måste finnas en rivalitet också. Som Djurgårdare hade jag inte blivit glad på Lindahl när hon gör sådana här saker.

    Självklart ska det vara kul och trevligt att se på fotboll. Men för att en idrott ska bli stor och populär så måste man bygga rivalitet mellan lagen. I alla stora idrotter har det alltid funnits några lag eller individuella idrottare som verkligen inte gillar varandra. Sedan är alla olika och uppskattar olika saker med idrotten. Så där har du absolut en poäng.

 5. Om inget damallsvenskt lag lyckas ta sig vidare till gruppspelet är det en missräkning och ett underbetyg till damallsvenskan.
  Jag tycker de fyra bästa europeiska ligorna är svåra att jämföra sett till kvalitet och nivå. I såväl England, Spanien, Frankrike och Tyskland är det stora gap mellan topplagen och övriga klubbar. Men sett till spelarmaterialet och framförallt bredden i truppen var City i mina ögon favoriter mot Real. I våras imponerade ju dessutom nästan City mer än Chelsea i WSL!

 6. Har redan blivit problem mellan Djurgården och Lindahl. Först uttalade hon sig om att Djurgården hade väldigt dåligt rykte och hyllade Hammarbys publik. Efter tavlorna under derbyt skrev hon sedan autografer till unga bajare vilket fått en massa herrsupportrar att dampa på sociala medier.

  Nu ska den sportsliga ledningen ha en sittning med henne eftersom det ”blivit jättefel”. Undrar hur långvarig Lindahl blir i klubben.

  • Läste precis om detta, Lindahl och Djurgården. Faktiskt lite märkligt att hon är så orutinerad att hon i princip går ut och kritiserar den egna klubben, på flera sätt. Jag får lite Oscar Linnér-vibbar (som ju sparkades från GIF Sundsvall utan att stå en enda match i Allsvenskan). Och lägg till det att Hedvig Lindahls två första matcher med DIF inte direkt varit övertygande. Tuff start, hoppas hon lyckas rensa luften med DIF och få ordning på det hela.

 7. Angående Lindahl och DIF:s upprörda skaror. Var fanns alla dessa röster när laget spelade? Blåränderna kunde ju knappt samla 100 personer till sin läktare.

 8. Har varit några dagar i Hjörring och sett fyra trevliga fotbollsmatcher i kvalet till Champions League som var förhållandevis jämna. Första matchen mellan Kristianstad och Ajax var KDFF det bättre laget i första halvlek och tog rättvist ledningen efter mål av Viens. Andra halvlek tog Ajax över och både kvitterade och ledning, vilket gjorde att KDFF tvingades att flytta upp spelet som då resulterade i att det trillade in ett baklängesmål i slutet. 3 – 1 till Ajax. Matchen mellan Hjörring och Frankfurt tog tyskorna ett tidigt grepp om matchen och gjorde två snabba mål första kvarten där matchen i princip var avgjord. Inte mycket till kamp och duell spel 2 – 0 till Frankfurt. Finalen mellan Frankfurt och Ajax blev en trevlig och jämn match med mycket kamp och bra spel där Ajax avgjorde på stopptid med en cykelspark i straffområdet. 2 – 1 till Ajax och tyskorna var helt knäckta! Blev imponerade av Ajax som bara hade Holländska spelare och turneringens bästa spelare i Victoria Pelova!
  Match om tredje pris mellan KDFF och Fortuna var svenskorna det bättre laget framförallt i andra halvlek 2 – 2 vid full tid. Förlängning där KDFF var helt överlägsna och vinst med 3 – 2. Bäst i KDFF Gabrielle Carle med bra försvarsspel och två mål, samt Amanda Andradottir med ett fint mål och en ribbträff. Bra försvarsspel också av Easther Mayi Kith även om hon hade några vågade dribblingar i backlinjen. Tycker inte att KDFF ska skämmas i detta sammanhanget fastän dom inte gick vidare. Fyra jämna och bra lag som spelade en trevlig fotboll!

 9. Pingback: Avgörandets dagar är nära | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.