19-åring sköt Nederländerna till VM i sista sekunden

Slutomgångens intressantaste match fick ett superdramatiskt avslut. På övertid sköt 19-åriga PSV-anfallaren Esmee Brugts Nederländerna till VM.

Förutsättningarna inför gruppfinalen i grupp C var klara. Nederländerna var tvunget att vinna medan Island tog gruppsegern vid kryss. Och isländskorna höll också 0–0 i drygt 92 minuter. Sedan slog Brugts ett inlägg mot Stefanie van der Gragt som gick rakt in i mål.

Otroligt tungt för Island förstås. Men sett till matchstatistiken med 22–3 i avslut varav 11–2 på mål och 3–0 i målställning så låter det som att hemmasegern trots allt var rimlig.

Italien och Nederländerna tog därmed de två sista gruppsegrarna. Det var knappast oväntat. Faktum är att det europeiska gruppspelet bara såg en enda skräll – Irlands andraplats i Sveriges grupp.

De nio gruppsegrarna var nämligen de nio toppseedade lagen: Nederländerna, Tyskland, England, Frankrike, Sverige, Spanien, Norge, Italien och Danmark. Den utskrivna ordningen var den som gällde vid lottningen den 30 april i fjol.

Enligt seedningen skulle följande nio lag få spela playoff: Belgien, Schweiz, Österrike, Island, Skottland, Ryssland, Finland, Portugal och Wales. Sju av de nio motsvarade rankingen och slutade som grupptvåor.

Undantagen var dels Ryssland, som ju uteslöts på grund av invasionen av Ukraina. Den ”ryska platsen” togs av gruppens tredjeseedade lag, Bosnien-Hercegovina. Dels Finland som alltså tappade sin playoffplats till Irland.

På många sätt är det ju rätt tråkigt att de europeiska kvalen är så förutsägbara. Men vem vet, vi kanske får se några skrällar i playoff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.