Bergdalen, VM-kval, Keira Walsh och debut för Kafaji

Under tiden jag skriver det här inlägget har fredag hunnit övergå i lördag. Vilka damfotbollsdagar det har varit här i Borås sedan onsdag.

På onsdagskvällen vann Borås stolthet Bergdalens IK mot Lidköpings FK med 2–1 i semifinalen av Västergötlands distriktsmästerskap. Det var stor glädje i laget. Även om LFK vilade några toppspelare var det kanske Bergdalens bästa seger för året.

Men mitt i firandet valde klubbledningen att sparka tränare Linnea Liljegärd. Plötsligt byttes jubel till tårar och frustration. Det absurda var att Liljegärd en timme efter att hon fått sparken ringdes tillbaka till Borås Arena för att trösta spelarna som hade låst in sig i ett omklädningsrum.

Sportchefen Tobias Birgersson, som tillträdde för en månad sedan, fick uppdraget att fungera som interimstränare under hösten. Det första han gjorde var att ge truppen ledigt under torsdagen.

Laget valde att träna ändå. Efter träningen hade man en omröstning som slutade med att spelartruppen vägrade spela under Birgersson. Under fredagsmorgonen accepterade klubbledningen spelarnas krav. Birgersson fick lämna tränaruppdraget utan att ha hållit i en enda träning. Resten av hösten leds Bergdalen nu i stället av tidigare asstränarna Therese Björck och Christer Bolin.

Följden av soppan är att klubben nu lider av en förtroendekris som ledningen får svårt att ta sig ur. Frågan är om Bergdalen ens har ett damlag nästa år. Vi på BT har förstås följt händelserna timme för timme. Bergdalen har på tråkiga grunder blivit det stora samtalsämnet i Borås. Jag har skrivit två krönikor om läget. En om den sensationellt usla tajmingen i sparkningen av Linnea Liljegärd, en om den förtroendekris som uppstått.

Under lördagen spelar Bergdalen bortamatch mot Mallbacken. Det blir förstås otroligt spännande att se hur det slutar.

Under tiden jag har jobbat med Bergdalen har det hänt en del runt om i damfotbollsvärlden. Under fredagen lottades playoffspelet i det europeiska VM-kvalet. Lotterna föll så att de tre grupperna ser ut så här:

6 oktober: Skottland–Österrike
11 oktober: Vinnaren av Skottland och Österrike–Irland

6 oktober: Wales–Bosnien-Hercegovina
11 oktober: Schweiz–Vinnaren av Wales och Bosnien-Hercegovina

6 oktober: Portugal–Belgien
11 oktober: Vinnaren av Portugal och Belgien–Island

Här får man ju säga att Island drog nitlotten att dels få ett tufft motstånd, dels bortaplan. Däremot är Schweiz lottningens vinnare. Man fick hemmamatch och rätt beskedligt motstånd.

Under de senaste dagarna har det även hänt en hel del på transfermarknaden. Flera länders fönster håller på att stänga, samtidigt som ligorna är i startläge. I Frankrike startade D1 Feminine under fredagen med att PSG vann med 2–0 mot Soyaux. Noterbart att Barcaförvärvet Lieke Martens gjorde första målet.

Apropå Barca har de stått för en av tidernas dyraste affärer när de köpt loss Keira Walsh från Manchester City. Den spanska ligan startar för övrigt under lördagen.

Noterbart kring Walsh var att många utropade henne till tidernas dyraste damfotbollsspelare. De första uppgifterna sa att hon kostade 400 000 pund. Genom general manager Markel Zubizarreta har Barca dementerat det. Han säger att köpesumman inte nådde de 350 000 som Pernille Harder kostade Chelsea.

Vad Honoka Hayashi kostade West Ham är oklart. Klart är dock att japanskan har lämnat AIK för engelska WSL. Den engelska ligan skulle för övrigt ha sparkats igång i helgen. Men efter drottningens död är det landssorg i England, och därmed blir det ingen fotboll i helgen.

Apropå WSL hörde jag förra helgen ett inslag på Radiosporten om att WSL skulle vara världens bästa liga. Jag vet inte hur man kommit fram till det. Men bara två engelska lag har nått finalen av Champions League under de 21 år turneringen funnits. Och i våras gick bara ett engelskt lag till kvartsfinal. Det är knappast resultat man förväntar sig från världens bästa liga. Att Manchester City redan åkt ur årets turnering är ytterligare en signal om att WSL inte är den bästa ligan.

Slutligen noterar jag att Häcken tog en klar 5–0-seger i fredagens damallsvenska match. Kul att Pauline Hammarlund äntligen verkar tillbaka i fullgod form. Hon gjorde matchens tre första mål. Minst lika kul att Rosa Kafaji byttes in de sista elva minuterna och äntligen fick göra tävlingsdebut för Göteborgsklubben.

32 tankar på “Bergdalen, VM-kval, Keira Walsh och debut för Kafaji

 1. En annan stor nyhet från de senaste dagarna är att en samling supportrar från flera damallsvenska klubbar lyckades få damallsvenskans sista omgång flyttad från den supporterfientliga tiden 18.00 på en fredag till den inte perfekta men betydligt bättre 12.00 på en lördag. Detta innefattade också flytten av Superettans sista omgång två timmar. Jag kanske har fel, men det måste väl vara en av de första om inte den första gången supportrar från flera klubbar samarbetar och lyckas få igenom en så här stor förändring.

  • Det var helt klart en bra nyhet som borde ha varit med i inlägget.

   En mindre bra som också borde varit med är ju förstås att den skadekänning som stoppade Hanna Glas från landslagssamlingen var så allvarlig att hon tvingades till en knäoperation. Den gjordes i onsdags, och hon uppges bli borta en bra bit in på vårsäsongen.

 2. AIK visar återigen var prioriteringarna ligger – nu har man sålt alla sina bästa spelare inför slutspurten i Damallsvenskan. Det sista som återstår är att sälja eller peta Serina Backmark. Elitettan på Skytteholm nästa år.

  • Utan Majasaari i målet i Elitettan hade de aldrig tagit sig upp iDamallsvenskan . Nu verkar hon förpassad till bänken. Förhoppningsvis för att Backmark är bättre och inte av nån annan konstig anledning. Å ramlar AIK ner i Elitettan har jag svårt att se att Backmark blir kvar.
   Har AIK ekonomiska problem eftersom man säljer sina ”stjärnor”? Eller är man så inställd på Elitettan att man släpper dem medan man kan få nån krona?

   • Det finns lite olika skäl till försäljningarna. Hannah Davison och Jenny Danielsson verkade direkt komma på kant med nya tränarna. De ville bort.

    Honoka Hayashi kunde AIK få pengar för och kontraktet var på väg att gå ut.

    Petningen av Majasaari kan ifrågasättas. Backmark kan bli en riktigt bra målvakt men ibland syns det att hon bara är 19 och orutinerad. Som i dag när hon ställer upp en mur som Kristianstad hur lätt som helst skjuter förbi och i mål.

    Min teori från början har varit att AIK vill ramla ur. Man satsar inte på damerna.

    I Elitettan nästa år kommee de sannolikt satsa på unga spelare med låg lön.

    • Aha, tack för info.
     Ja, de verkar ”satsa” mot Elitettan. Hur långvariga blir det där? Antar att de inte klarar Eliettan på enbart unga spelare? Känns som risken är stor att de rasar ännu längre ner…

     • Svårt att säga hur de klarar sig i Elitettan nästa år. Vi får se när krutröken lagt sig, vilka spelare som finns i klubben. Jag skulle tro att AIK ändå får ihop ett lag som står sig i Elitettan.

  • Intressant frågeställning. Jag tror inte någon idrott ställdes in när Gustav VI Adolf avled 1973.

   Det skulle kanske vara annorlunda nu.

  • Kan inte tänka mig att fotbollen skulle ställas in om Carl XVI dog.
   Angående landssorg i England; ingenting ställdes in utom fotboll. Alla andra sporter körde som vanligt, likaså bio, teater, och konserter, alla butiker var öppna…

 3. WSL kanske må vara den tuffaste och jämnaste ligan men kvalitetsmässigt inte den bästa. De bästa lagen finns i andra ligor som å anda sidan inte håller samma jämna nivå. Däremot kommer WSL bli den ligan där pengarna finns och där
  många vill spela. Numera är det sjuka pengar som finns i herrklubbarna i premier league. Det är mer eller mindre en superliga där klubbarna kan köpa spelare för flera miljarder. Får damklubbarna bara en liten del av kakan kommer inga andra ligor kunna mäta sig mot dem ekonomiskt.
  Varför man riktar så mycket fokus mot WSL skulle jag tro är för att vi har så många svenskor där nu. Vilket lag som än vinner ligan så kommer det finnas en svenska där. Återigen skriver medierna om det som intresserar oss. Folk följer strömmen och den hypade engelska fotbollen är oerhört populär just nu.

  Därför är det ju en väldig tur att fotboll inte bara handlar om pengar. Inte ens med den överlägset fetaste plånboken kan du nå framgång om du inte klarar av att hantera den. För såhär är det, i engelsk fotboll finns det oerhört mycket inkompetens som inte klarar av att bygga en helhet kring en klubb och enligt mig är den sjukt överskattad. Titta bara hur Chelsea har agerat nu i veckan och vad United har sysslat med under de senaste 10 åren.
  Det finns massor med andra länder och ligor där kvaliteten på både tränare, spelare och organisationerna är väldigt mycket bättre.
  Såg matchen mellan Real Madrid och City där Real var bättre på allt. Deras tränare utmanövrerade Gareth Taylor i City, de var väldigt solida bakåt och smarta när de anföll. De tappade sällan bollen i farliga lägen vilket gjorde att City aldrig fick kontra som dem är bäst på. Real vann helt rättvist! Jag har svårt att se något engelskt lag gå till Champions league-final denna säsongen. Får både Arsenal eller Chelsea en fullträff kan de säkert slå alla lag men det ska mycket till. Jag ser nog ändå Chelsea som en dark horse i årets turnering. De har en bred trupp och där Hayes enligt de rykten som går kommer rotera friskt under säsongen. Däremot tycker jag Arsenal har en minst lika bra startelva men inte samma bredd.

  Sedan lever väl England lite på hypen från EM. Men i ärlighetens namn tycker jag inte England var det bästa laget under turneringen. För mig var både Spanien och Tyskland bättre. De hade alla domslut med sig plus att lagen de mötte hade stora problem med olika saker. Sverige hade både covid- och skadekrisen, Spanien hade både Hermoso och Putellas borta och i Tyskland missade både Klara Buhl och Popp finalen som hade varit deras bästa spelare. Det var Sarina Wiegman som var stjärnan och hon är från Nederländerna. För mig var alltså deras största stjärna en utlänning!

  Tillbaka till Sverige!! I veckan spelade som bekant inte bara damlandslaget utan också F19 och u23. F19 slog stora delar av det Norge som gick till EM-final i somras. Lillasyrran Matilda Nilden och Lisa Björk gjorde målen. Två väldigt intressanta spelare som man ska hålla lite koll på. Det gör mig ännu mer övertygad om att Sverige mycket väl hade kunnat vinna det mästerskapet om de hade haft alla stjärnor med. U23 spelade 0-0 mot Spanien där matchen i sig faktiskt var väldigt jämn och Sverige stod upp riktigt bra.
  Svensk damfotboll mår nog rätt hyfsat ändå!
  Igår bestod återigen Häckens backlinje av 3 tonåringar som alla var bland de bättre på planen. I Umeå fanns tidigare nämnda Lisa Björk som var deras enda hot framåt. Skulle Umeå åka ur måste det stå en drös med både svenska och utländska klubbar på kö för att värva henne. Hon har allt för att bli Sveriges nya JRK och kanske ännu bättre! Drivet med boll men samtidigt blicken upp och hon har även ett bra avslut. Henne måste ” vi ” ta hand om för där har vi en oslipad diamant som kan bli hur bra som helst.

  • Det här med jämnast och tuffast är inte helt lättdefinierat. Speciellt inte som topplagen i Frankrike, Spanien och sannolikt även Tyskland är bättre än topplagen i England, vilket bidrar till skillnader.
   Men jämför man Manchester City och Real Madrid så kom lagen trea i varsin liga. City i ”jämna och tuffa” WSL och Real i ojämna Liga Iberdrola. Men Real har slagit ut City ur UWCL två år i rad. Och medan City i fjolårets ligaspel hade 15–2–5 och bara tappade åtta poäng mot lag utanför topp tre så hade Real 19–3–8 och tappade 21 poäng mot lag utanför topp tre.
   Utifrån det är det flera tuffa matcher för Real än för City i ligan.

   • Ja det är svårt att jämföra ligor med varandra. Den bästa mottståcken är ju Champions league och där är väl Tyskland och Frankrike bäst med två lag långt fram i turneringen förra året. Dessutom var ju Hoffenheim otroligt nära att slå ut Arsenal ur gruppen också. Så tysk damfotboll håller jag väldigt högt. Tycker det är lite konstigt att fler inte söker sig dit när de har en kultur av att utveckla spelare till att bli den bästa versionen av sig själva.

    Jag kan på rak arm inte komma på någon svensk spelare som har utvecklats märkbart sedan de kom till WSL. Snarare att det har gått åt fel håll för många. Magda Eriksson har kanske blivit en bättre ledare men som fotbollsspelare undrar jag om hon har utvecklats så mycket under tiden i Chelsea? Pernille Harder var en av de absolut bästa när hon spelade i Wolfsburg, hon är fortfarande bra men sedan hon kom till Chelsea har det sakta men säkert dalat. Jonna Andersson har haft det tufft många säsonger men fick avsluta på topp iallafall. Vi får se hur det går för Blackstenius, JRK, Angeldahl, Bennison, Björn och Hurtig under den här säsongen.

    Jag har aldrig sett varken Angeldahl eller Blackstenius så bra som de var innan de lämnade Häcken. Det tempot och drivet de hade under den säsongen var fantastiskt. Frågan är om de kan komma upp i samma höjder nu när de spelar i WSL. Än så länge tycker jag inte någon av dem har utvecklats sedan de kom dit. Ingen av dem är bättre nu än de var för ett år sedan. Sedan handlar såklart mycket om förtroende och speltid.

    Titta då istället på Rebecka Blomqvist som fick spela allt mer under våren. Nu tycker jag hon är bättre än på länge. Amanda Nilden har även hon utvecklats mycket sedan hon kom till Juventus. Duljan verkar redan nu få speltid och tar för sig. Amanda Ilestedt tycker jag också har blivit mycket bättre de senaste åren. Men för de som spelar och har spelat i WSL har det ofta gått tungt för. Tycker det borde vara en varningsklocka för spelarna snarare än att det gör att man vill gå dit.

 4. Enligt AIKs hemsida är nettointäkten för Hayashi mellan 250k och 500k vilket är bra med tanke på kontraktet höll på att löpa ut. Visar att spelarförsäljningar är ett intäktsben att räkna med framöver för alla klubbar.

 5. Lite tankar angående månadens spelare i Damallsvenskan. Evelyne Viens i Kristianstad anser jag vara seriens mest kompletta forward, snabb djupledslöpare, bra i target spelet, stark i närkamperna och fantastisk framspelare. 14 mål gjorda och 8 assist. Ändå har hon inte blivit utnämd till månadens spelare en enda gång? Måste vara något fel i regelverket?

  • I dag gjorde Viens fyra mål mot AIK. Hon var imponerande att se i verkligheten, alltid skillnad mot tv. Stor, stark, snabb, kraftfull. Framför allt hennes andra mål, som hon pangade upp i nättaket, var imponerande. Det måste ju sitta nån klubb i Tyskland, Frankrike, Spanien eller England som tänker köpa henne. Vore vansinne att missa.

   • I min bok bör Viens vara med i snacket om säsongens spelare när allt ska summeras om hon fortsätter såhär. Hon är som ni säger den mest kompletta anfallaren i ligan. Vad jag sett kan hon avsluta med båda fötterna och inte minst huvudet. Men spelförståelsen tycker jag är hennes största styrka. Hon läser spelet föredömligt, måste vara en dröm att ha henne som anfallskollega👍 Verkar vara väldigt lätt att spela med. Jag tycker hon har varit den spelaren som har haft den högsta nivån genom hela säsongen. Många spelare har några bra matcher i rad men hon stämplar alltid in.

    Sjukt imponerad och det borde stå en drös med klubbar redo att öppna plånboken i januari för att plocka in henne. I de matcherna jag har sett henne har hon varit klasser bättre än övriga. I mötet med Rosengård käkade hon upp deras backlinje på ett sätt som jag bara har sett Blackstenius göra när hon var i Häcken! Om Cankovic och JRK var för bra för damallsvenskan så är Viens också det. KDFF borde kunna få en rejäl slant för henne, hon är i en perfekt ålder också.

  • Nu har jag ingen stenkoll på om Viens varit exeptionellt bra någon specifik månad, men annars brukar ju priset gå till någon som verkligen toppat formen just den månaden, medan spelare som presterar på en jämn och hög nivå hela säsongen inte premieras. Dessutom är det en publik omröstning för top3 så då vinner spelaren från det största laget oftast.

    • Fast det faller väl lite på att Vangsgaard som nu gjort 17 mål på sina 17 matcher, hon missade en p g a skada, varit nominerad och vunnit 2 gånger. Visst har Viens gjort mer assist men med tanke på hur godtycklig den statistiken är även i år så känns den inte riktigt meningsfull.

     Sen så är det ju inte alltid den bäste av de tre nominerade spelarna som vinner priset, det är helt enkelt inte tillräckligt många som röstat på duktiga Viens när hon varit nominerad.

 6. Visst har Jonna Andersson fått en hel del speltid i Chelsea. Men jag pratar om hennes individuella utveckling. Jag har aldrig sett henne så bra som hon var under våren och sommaren i både Chelsea och landslaget. Hon flög ju fram på vänsterkanten på ett sätt som jag inte har sett henne göra tidigare. Som jag ser det lämnar hon Chelsea nu när hon är bättre än någonsin vilket jag tycker är trist. Det tog ett par säsonger men nu verkar hon ha knäckt koden och bara kör.

  Tidigare säsonger tycker jag inte hon har varit på samma nivå, speciellt inte i landslaget. Därför skrev jag att hon till slut fick avsluta Chelsea-vistelsen på topp i sin egen fotbollsutveckling. Hon tog verkligen stora steg under våren och jag hoppas inte att flytten till Bajen stoppar upp det flowet som hon är i. Risken är att hon tappar lite av det tempot hon hade under våren nu när hon spelar i en sämre liga där det går långsammare.

 7. Hammarbys vinst mot Rosengård var spännande på många sätt. En enastående första halvtimma där hemmalaget tryckte tillbaka FCR på samma sätt som en sett europeiska lag göra när de slår ut de svenska.
  Spännande för att det indikerar att nästa säsong faktiskt kan ha fem lag som slåss om guldet.
  Spännande också för hur Bajen ställde upp och om defensivt. Vilka andra tränare ändrar på backlinjen efter tre raka nollor? Men Engman på Schough var helt rätt. Alice Carlsson har många kvaliteter, men snabbhet har hon inte.
  Schough var ändå bäst i ett märkligt coachat bortalag. Att ha kvar målskyttar som Sanders och Lundin på bänken i andra och fortsätta med en nästan osynlig Mimmi Larsson kändes som att det borde krävas en förklaring.
  Nu fick vi lite mer spänning i toppen och topp tre är inte osannolikt för starka höstbajen.

 8. De ser väl oxå ut som om vi hade ett nytt rekord för en svensk spelare med hon som gick till real?? Fotblllskanalen skrev om nytt rekord kul ju

  • Kan inte tänka mig att fotbollen skulle ställas in om Carl XVI dog.
   Angående landssorg i England; ingenting ställdes in utom fotboll. Alla andra sporter körde som vanligt, likaså bio, teater, och konserter, alla butiker var öppna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.