Rosengård till Champions League – men nu blir det troligen tufft

FC Rosengård är klart för gruppspel i Champions League. Skönt och viktigt för svensk damfotboll.

Min spontana tanke var att Rosengård borde ha chansen att bli kvartsfinalseedat. Det har vårt svenska mästarlag. Fast den är inte så stor.

I nuläget är 14 av 16 lag klara.

De fyra högst rankade lagen är Lyon, Barcelona, Chelsea och Wolfsburg. Sedan är det klart att även PSG, Arsenal och Slavia Prag kommer att finnas i pott 2 och således också vara kvartsfinalseedade.

I kväll är Rosengård åttondeseedade laget bland de inkvalade vilket ger den sista platsen i pott 2. Men i morgon spelas de två sista playoffmatcherna. De går mellan Roma och Sparta Prag (står 2–1 till Roma) samt Bayern München och Real Sociedad (Bayern leder med 1–0).

Av de fyra lagen har Bayern högre rankingpoäng än Rosengård. Så om Münchenlaget går till gruppspel ramlar Rosengård ner i den tredje seedningspotten, vilket redan innan lottningen innebär väsentligt försämrad chans att avancera ur gruppspelet.

Klart är att Juventus, Real Madrid, St Pölten, FC Zürich, Vllaznia, Benfica samt vinnaren av Roma och Sparta Prag kommer att vara i de två lägsta seedningspotterna. Plus då antingen Real Sociedad eller FC Rosengård.

13 tankar på “Rosengård till Champions League – men nu blir det troligen tufft

 1. Viktigt att iallafall få ett lag till gruppspelet i är igen. Rosengård gjorde en bra insats över 2 matcher mot det förmodligen bästa laget de kunde få möta i Brann. Häcken var i ärlighetens namn inte ens nära att gå vidare. PSG spelade på halvfart och behövde inte slita ut sig. Häcken kämpade tappert och gjorde det bra utifrån sina förutsättningar men det blev övermäktigt.

  Vad som är lite oroväckande är att Italien fick 2 lag vidare i Roma och Juventus. Båda lagen gick dessutom vidare komfortabelt sett till siffrorna. Det dröjer nog inte många år innan serie A kommer ha fler kvalplatser till uwcl än damallsvenskan. Å andra sidan blir det nu inga norska eller danska lag i gruppspelet. Sedan är det ju tydligt att man behöver ha flyt med lottningen. Hade Häcken fått möta Sparta Prag hade de också haft en stor chans att gå vidare.
  Det positiva med kvalet är att alla lag med svenska spelare förutom Häcken då har gått vidare till gruppspelet om jag såg rätt. Återigen kommer vi ha många svenskor i turneringen så det är ändå bra!

  • Italien är med stormsteg på väg förbi Sverige i nationsrankingen. Det faktum att varje nations poäng delas med antalet lag är förödande för Sverige. Det gör ju att Häcken och Kristianstad blir som sänken i rankingen, att Rosengårds poäng delas med tre medan Juventus och Romas delas med två. För svensk del får vi verkligen hoppas att Rosengård kan vinna ett par matcher i gruppspelet. Annars kan vi vara nere på två svenska platser väldigt snart.

   Det positiva för svensk del är att det bara är Italien av länderna närmast bakom som ser ut att få väsentligt bättre poäng än Sverige i årets turnering. I första hand är det för Danmark och Tjeckien vi måste hålla undan. Men att damallsvenskan kommer att ha tre UWCL-platser är verkligen inget vi kan ta för givet över tid.

   • Ja precis! Danmark och Tjeckien backar vilket är bra. Jag tror vi kan räkna med att både Juventus och Roma kommer vinna ett flertalet matcher och något av lagen bör ha en bra chans att ta sig vidare från gruppen med en bra lottning. Juventus har ju visat sig svårslagna i Europa och Roma är för tillfället bättre än just nämnda Juve. De var helt överlägsna i ligamötet tills de fick en utvisad. Så Roma är ett riktigt bra lag också numera. Lägg därtill Inter och Milan så förstår man vilka ekonomiska muskler som dessa lagen har.

 2. OK, sportsligt tufft i gruppspel, men ekonomiskt fördelaktigt att ta sig dit. ”Åt den som har skall vara givet” för att ta en lätt omskrivning av den bibliska så kallade Matteus-hypotesen. Fyra miljoner in på kontot för Rosengård som gör att de kan fortsätta dra ifrån ekonomiskt i Damallsvenskan. Inget för Rosengård att be om ursäkt för, bara för andra klubbar att steppa upp sportsligt – och ekonomiskt!

 3. Enligt alla sajter har Rosengård chashat in 5,5 Mkr så här långt.
  Seger i en gruppspelsmatch ger en dryg halv miljon och ett kryss belönas med cirka 185.000 kr.
  Även om FCR är C-rankat bör det finnas hyfsad chans att åtminstone vinna två matcher. Med maximal tur i lottningen kan det t o m innebära avancemang från gruppspelet vilket innebär ytterligare drygt 1,6 Mkr.
  Drömlottning: Chelsea (stor publik, billig och snabb resa), Slavia Prag och Vllaznia.
  Mardrömslottning: Barcelona, Wolfsburg, Juventus.
  Gruppspel
  Omgång 1: 19/20 Oktober
  2: 26/27 Oktober
  3: 23/24 November
  4: 7/8 December
  5: 15/16 December
  6: 21/22 December

  • Det som ofta glöms bort i dessa sammanhang är att CL också är förenat med kostnader. Troligen har Rosengård inte gjort någon större vinst innan man blev klara för gruppspelet. Med tanke på hur lottningsgrupperna ser ut är inte mardrömslottningen möjlig. Drömlottningen kan jag hålla med om till viss del. Sedan kanske Rosengård önskar mer publikdragande lag och då vore troligen Arsenal en bra motståndare med tanke på de svenskar som spelar där.

 4. På tal om något helt annat! Sportnörd som man är så följer jag även flera andra sporter där ibland innebandyn. Där har sportexpressen gjort en stor satsning med poddar, TV-sända program där man varje vecka sammanfattar det som har hänt under den senaste omgången i SSL, både på dam- och herrsidan ska sägas. Man tar upp det mest anmärkningsvärda som hänt och kör lite topp 3 listor. Man visar de snyggaste målen som gjorts med lite skön klassisk ” innebandymusik” i bakgrunden👍 Dessutom har man väldigt kompetenta kommentatorer och bisittare med i dem största matcherna varje omgång som är pålästa och kan sin sak.
  Men det jag gillar mest är att de en gång i månaden har en studiosändning under hela dagen där man sänder de 3 hetaste matcherna från både herrarnas och damernas SSL. Och mellan matcherna kommer det inslag med spelare och ledare, djupa analyser i studion och nedslag runt om i hallarna i vårt avlånga land. Där har viaplay mycket att lära.

  Vi ska komma ihåg att innebandy är så långt ifrån fotboll man kan komma i Sverige både var gäller ekonomi och intresse. Trots det så slår sportexpressen viaplay och deras satsning på damfotbollen med hästlängder. Där är det klasskillnad! Visst är deras studiosändningar helt ok och Womens night football blandar och ger. Men i förra veckan avslutade man sändningen när man var mitt uppe i att diskutera de europeiska ligorna. Jag tycker inte alltid deras program känns särskilt genomtänkta. Man hoppar lite fram och tillbaka.

  Jag har iallafall inte sett ett enda reportage med någon spelare eller tränare under hela säsongen. Varför tar man sig inte ner till Vittsjö och gräver lite i hur dem kan driva en elitidrottsförening med så små medel. Eller varför drar man inte till Kristianstad eller Piteå och pratar med Stellan Carlsson eller Elisabet Gunnarsdottir som är två av de största profilerna vi har i ligan. Ja tycker viaplays sändningar är väldigt ytliga och går sällan in på djupet så mycket. Nu när jag tycker resten av mediekoncernerna i Sverige har tagit till sig damfotbollen måste ju de som sänder majoriteten av matcherna också steppa upp kan jag tycka! Som exempel hade det varit kul om de åkte till Linköping och gjorde ett inslag med Stina Lennartsson inför matchen mot Häcken. Där man frågar hur det känns inför matchen men framförallt hur det är att vara uttagen i landslaget. Det är sådant som spetsar till det lite och folk i den breda massan uppskattar när man kommer närmare spelarna.

  Dock måste jag plussa för Saga Fredriksson som jag tycker är grym som både expert i studion och kommentator. Hon har fått chansen att kommentera lite i Premier league också vilket hon gjorde med bravur. Hon har en fin framtid om hon vill satsa. När hon och Henrik Strömblad kommenterar är jag nöjd👍

  • Nej, usch för Saga Fredriksson!

   Hon ensam är anledning nog till att jag inte betalar Viaplay för Damallsvenskan. Hennes låtsasskånska och svengelska är vedervärdig. Så fort hon börjar tjattra skär det i både öron och intellekt, så jag bytar kanal. Många matcher man missar pga henne. Hon gör våld på både språk och dialekt, och dessa kulturförbrytelser ska inte tolereras, än mindre belönas. Även om man är kulturnolla som skiter i det blir själva innehållet lidande då svengelskan gör det obegripligt.

 5. Haha ”Mongo från yttre rymden”. Det är väl jag som bonde och Kalmarit som tycker det är lite charmigt. Vi utbölingar håller ihop. Kan hålla med om att svengelskan är lite jobbig ibland. Men det finns andra som har större problem med det, host Fredrik Ljungberg som är mer engelsman än svensk numera😅 Hellre Fredriksson än Per Lagerström eller Petronella Ekroth. Dem är överdrivna om något och pratar mer än vad kommentatorn gör. Expertens roll är att flika in med saker lite då och då. Inte ta över hela kommenteringen som jag tycker dem gör. Jag hade inte heller köpt viaplay bara för damallsvenskan men jag delar abonnemanget och är intresserad av all fotboll och hockey som de erbjuder.

  • Då får jag förtydliga mig. Jag är från Banjosödern och avskyr den falska förvrängda skånskan. Hon har skånskt tonfall med uppländskt uttal. Det är ett helgerån på skånskan. Det är så schizofrent att jag inte kan avgöra om det egentligen är en skåning med tunga komplex för sin dialekt, eller om det är en upplänning som försöker sig på främmande dialekt men missar det viktigaste, nämligen r:en. Hon måste släppa handbromsen och bestämma sig för antingen ena eller andra. Gärna skånskan, men bara hon håller sig till endera.

   Har inte lagt märke till något med Petronella, minns knappt något av henne som kommentator faktiskt. Och vem är Per? 😛

   Svengelskan är en farsot som blivit epidemisk de senaste åren. ”Streaming” är nog det värsta, som upprepas i parti och minut. Det heter strömning på svenska, för bövelen – och har alltid gjort! Det är varken en ny teknik eller term, det har funnits i decennier. För 5-10 år sedan användes ”video on demand”, vilket också har en svensk term i form av ”beställvideo” som ju är mycket enklare.

   Jag har väldigt svårt att tänka mig betala för ett extra TV-paket som kostar mer än det jag redan har. Tyckte det var förjävligt redan när min BRF tvångsuppgraderade från analogt till digitalt och Comhem höjde priset från 29 kr till 79 kr i månaden för fem år sedan – för samma kanaler! Inte ens HD ingick, det var bara standardkvalitet på rubbet. Visst var kvalitén betydligt bättre ändå, men inte så att det motiverade en prishöjning på nästan 3 gånger! Men en tid senare gick de faktiskt över till HD som standard (nästan 1½ decennium efter att det slog igenom, wow…). Min absoluta betalgräns är 200 kronor känner jag. Det är det dubbla av vad jag betalar för Internet i gigabit-fart. Synd att Viaplay inte har delat upp det mer, skulle önska att de sänder lite fler damallsvenskan-matcher på fler kanaler och erbjuder fler mindre paket.

   Men jag kan inte betala för någon som gör våld på det svenska språket såhär oavsett.

   • Jo visst har du rätt i mycket av det du skriver. Det borde finnas bättre och mer prisvärda lösningar så man inte måste betala för allt. Tänk att man kan se både Champions league och La liga gratis på Dazn:s youtube-kanal. Men damallsvenskan kostar en halv månadslön och det finns knappt tillgång till highlights och repriserna försvinner efter några dagar. För mig rimmar den här satsningen väldigt dåligt med att man ska nå ut med damfotbollen till fler. Nu har man snarare gjort det ännu mer svåråtkomligt och ovärt att lägga pengar på.

    Ett nytt svenskt uttryck jag har märkt att många har börjat använda sig av är ”Stinsen” istället för linjedomaren. Den får du ändå erkänna har något 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.