Hur ser en drömlottning ut?

På måndag klockan 13.00 lottas gruppspelet i Champions League. FC Rosengård är nionderankat av de 16 lagen, vilket innebär att man återfinns i den tredje lottningspotten. Det innebär att det står Slavia Prag på den riktiga drömlotten. Även FK Vllaznia och FC Zürich vore riktigt bra lotter.

Här är lite tankar seedningsgrupp för seedningsgrupp:

Pott 1:
Olympique Lyonnais, FC Barcelona, VfL Wolfsburg och Chelsea FC.

Här finns det ingen drömlott för Rosengård. I kväll satt jag och kollade på Barcelonas hemmamatch mot Madrid CFF. Och efter 55 minuter tänkte jag att Barca kanske ändå är en riktigt bra lott. För så långt var de spanska suveränerna långt ifrån suveräna. Man ledde i och för sig med 1–0, men i det skedet hade Madrid haft väl så många 100-procentiga målchanser. Inte minst hade Barcaförsvaret så långt jätteproblem med zambiska landslagsforwarden Rachel Kundananj.

Men Barca hade startat lätt reservbetonat, och hade således rätt mycket kvalitet på bänken. Fem byten på tolv minuter satte fart på mästarlaget. Det slutade 7–0, och jag år tillbaka på att det saknas drömlott i den här potten.

Därmed är det troliga att Rosengård inte kommer att ta någon poäng mot den motståndare man får från den här potten. Därmed kanske drömlotten är det lag som kan locka flesta åskådare. Och det är inte heller självklart. Men gissningsvis lockar Wolfsburg minst. Kanske att Chelsea ändå är bästa lotten eftersom de borde locka publik. Och att de sannolikt är det minst bra laget i den här potten.

Apropå publik är frågan hur många FC Rosengård kan locka till sina hemmamatcher. Deras snitt i damallsvenskan ligger på 933. Nog borde väl snittet i UWCL bli minst det dubbla? Häcken hade totalt 10 026 åskådare på sina tre hemmamatcher i fjolårets gruppspel. Och 5 118 mot PSG i onsdags.

Pott 2:
FC Bayern München, Paris Saint-Germain, Slavia Prag och Arsenal FC.

Här finns den riktigt stora drömlotten i Slavia Prag. Om Rosengård hamnar i samma grupp som Sejde Abrahamsson:s lag lever hoppet om kvartsfinal. Då finns det förutsättningar för att bli en kul UWCL-höst för svensk del.

Bayern, PSG och Arsenal är lag som det en bra dag kan gå att sno en poäng av. Men att Rosengård skulle komma före något av de lagen över sex omgångar känns inte rimligt. Ställs FCR mot något av de lagen kommer vår svenska representant att få koncentrera sig på att försöka ta sex poäng mot laget från pott 4 och på så sätt både stärka sin rankingpoäng och kassakista.

Pott 3:
FC Rosengård, Juventus FC, Real Madrid FC och St Pölten.

Härifrån får förstås inte Rosengård någon motståndare. Men för övriga lag är Juventus en riktig nitlott. Real Madrid är näst sämsta lotten medan österrikiska St Pölten är drömlottningen.

Pott 4:
FC Zürich, Benfica, AS Roma och FK Vllaznia

FC Vllaznia från Shkodër i norra Albanien är den självklara drömlotten i den här gruppen. Rosengård bör även ta sex poäng mot schweiziska FC Zürich. Det är ett lag som knappast kommer att få med sig några poäng i den här turneringen. Däremot är Roma numera riktigt bra och Benfica visade i fjol att de inte är helt lättspelat.

Som jag ser det skulle alltså en drömlottning för FC Rosengård vara:
* Chelsea
* Slavia Prag
* Vllaznia

Sämsta möjliga lottning är:
* Wolfsburg
* PSG
* Roma

Men innan Rosengård får sin lottning skall det spelas en hel damallsvensk omgång. En omgång där Linköpings FC–Häcken och BP–Kalmar är de två matcher som är lite mer intressanta än övriga.

Rosengård leder med två poängs marginal före LFC. Nu skall serieledarna till Örebro, vilket bör innebära tre poäng. I förra omgången var ju däremot FCR riktigt illa ute. Men två sena mål från Stefanie Sanders och Rebecca Knaak vände 2–1-underläge mot Vittsjö till 3–2-seger.

Jag hade en jobbhelg där jag bara hann kika sporadiskt på matcherna. Men jag såg när Rosengård blev bestulet på en solklar straff i ställningen 2–1. Det var Vittsjös lån från just Rosengård, Charlie Grant, som missade bollen och sprang rakt in i Sanders. Hur domare Eva Svärdsudd kunde undvika att blåsa är en gåta.

8 tankar på “Hur ser en drömlottning ut?

 1. Rosengård, Sveriges ljusglimt i WCL denna säsong. Tycker att Wolfsburg med Popp, Brand, Wassmutt, Hutt, Lattwein, Jill Roord, Oberdorf , Rausch och Rebecka Blomqvist ser väldigt starka ut och på den grunden väldigt publikt attraktivt. Jag skulle gärna sett det laget i första hand. Barcelona och Lyon och Chelsea är spännande att se också. Men som sagt kom till Malmö vem Rosengård än får möta

  • Jag tycker du har både rätt och fel. Wolfsburg är utan tvekan ett mycket starkt lag, men troligtvis är Chelsea och Barcelona de lag som drar mest publik, eftersom de troligen lockar också dem som inte normalt går på damfotboll.

 2. Kanske att ett något skadeskjutet Lyon kan vara en bra lott också. Men håller med om att Rosengård kommer få det tufft mot alla lag i pott 1. Wolfsburg är för mig nitlotten, tror de kommer bli riktigt starka i år. Chelsea tror jag kan passa Rosengård väldigt illa med sättet de spelar på. De spelar med mycket fart och väldigt rakt vilket Rosengård brukar ha stora problem med. Jag tror faktiskt att Barca kan floppa i år. Tycker de saknar spets framåt, både Chelsea, Lyon, PSG, Bayern, Arsenal och Wolfsburg tycker jag har bättre spetsspelare och matchvinnare. Sedan har Barca kanske det bästa grundspelet. Saknaden av Putellas tror jag kommer vara större än vad många tror, speciellt i Champions league. I ligan är de så överlägsna men när de möter lag som är bättre organiserade kommer hennes målfarlighet saknas. Vi såg hur svårt de hade att skapa chanser mot Lyon i förra årets final. Då var hon det största hotet, hon är både spelmotor och målgörare. Så jag tror inte den första tanken du hade när du såg Barca ikväll var helt fel Johan! Tycker inte deras trupp är sådär överdrivet bred heller. För mig är de inte favorit i årets turnering. Tror det kommer vara många lag som är väldigt jämna.

  I pott 2 känns lagen faktiskt helt överkomliga. Rosengård kan på en bra dag sno poäng från alla lagen men PSG är nog ändå nitlotten här. I pott 4 vill man inte ha Roma eller Benfica, de andra lagen ska Rosengård slå. Roma spelar väldigt likt Rosengård med mycket possession så det hade varit kul att se dem mötas och se vilka som hanterar det bäst.

  Mina drömgrupper ser ut såhär:

  1. Barca-Slavia Prag-Rosengård-Vllaznia
  Här har vi Barca som förmodad etta men en bra chans för Rosengård att ta sig vidare. Den klart svagaste gruppen.

  2. Chelsea-Bayern Munchen- real Madrid-Zurich
  Tre jämna lag där det kommer bli många bra och tighta matcher. Mycket fysik i Chelsea och Bayern mot finnes i REAL. Skrällvarning på REAL!

  3. Lyon-Arsenal-ST Pölten-Roma
  Blackstenius VS Hegerberg och Williamson VS Renard. Häftiga dueller! Kan Roma skrälla och ta sig vidare på bekostnad av någon av de två favoriterna? Lyon är knapp favorit men det kommer bli tight.

  4. Wolfsburg-PSG-Juventus-Benfica
  Den tuffaste gruppen där alla lag är de bästa från sin respektive pott. Roma kanske skulle ersatt Benfica men då blir det lite för många bra lag i en och samma grupp. Alla dem här matcherna kommer bli sevärda. Svensktät grupp med Nilden, Duljan och Sembrant i Juve, Ilestedt domderar i PSG och jokern Blomqvist i Wolfsburg.

 3. Jag är så fånig att jag helst vill få de största lagen oavsett Rosengårds chanser. Barcelona, Arsenal och Roma vore min drömlottning. Chelsea och PSG och Benfica vore också helt okej, samt en variation emellan de två alternativen.

  Wolfsburg är jag dock trött på, tycker svenska lag har mött dem för ofta under de senaste tjugo åren. Kanske inbillning, har inte kollat historiken.

 4. Arsenal vore en drömlottning publikmässigt tänker jag, många fans i Sverige och en f d Rosengårdstränare på bänken. De har dessutom numera flera f d Damallsvenska profiler i laget som många säkert fortfarande känner igen.

 5. Jag är inte den som brukar tala om drömlottningar, många gånger har det gått åt pipan dom gånger ”alla” har jublat efter en lottning. Idrotten bjuder ofta på överraskningar. Minns att Rosengård åkte ut mot just Slavia Prag i Champions League 2018. Å andra sidan har fyra år gått och båda klubbarna har nästan bytt ut sina spelartrupper sedan dess.

  • Jag säger inte att det är självklart att Rosengård vinner mot Slavia Prag. Inte alls. Bara att man har mycket större chans mot Slavia än man har mot PSG, Bayern och Arsenal.

 6. Bayern München är väldigt stjärnspäckat denna säsong också. Se upp för dom. Chelsea är trots allt engelska mästarna. Wolfsburg vimlar av stjärnor. Det är många om budet till finalplatserna. Lyon vilket lag alltså. Barcelona visst, kan få till det 2022-2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.