Schweiz och Irland till VM – och hur många backar hade Sverige?

Inlägget uppdaterat med ny info kring VM-lottningen.

I kväll har Schweiz och Irland säkrat varsin VM-plats. Medan Schweiz seger mot Wales var väntad så är Irland totalt sett en jätteskräll. Kul med nya nationer som tar för sig.

Att Irland är svårspelat fick ju vårt landslag känna i kvalet. På så sätt var kanske inte deras playoffseger en skräll. Men med tanke på ranking och utgångsläge när kvalet startade så är det nog få som trott att Irland skulle ta en av Europas VM-platser. Jag såg Österrike som favorit i gruppen. Men Österrike åkte ju ut om Skottland. Och i kväll vann Irland med 1–0 i Skottland.

Segerskytt blev Turbine Potsdams Amber Barrett som frispelades av Denise O’Sullivan i 71:a minuten. Barrett hade en lysande förstatouch som gjorde att hon kunde springa ifrån det skotska försvaret och iskallt rulla in matchens enda mål.

Det tredje laget som vann sin playoffgrupp är Portugal, som slog Island efter förlängning. Därmed får Portugal spela i den interkontinentala playoffturneringen. Otroligt surt för Island att falla på mållinjen igen. Minns att man var gruppsegrare in på tilläggstid i sista gruppomgången. Sedan gick ett nederländskt inlägg rakt i mål – och skickade Island till playoff.

Det som var matchavgörande i kväll var en otroligt hård målchansutvisning på Aslaug Gunnlaugsdottir efter cirka 50 minuter. Jag köper att domaren Stephanie Frappart dömde straff för kollissionen mellan Gunnlaugsdottir och Jessica Silva. Men att även dela ut ett rött kort är en överbestraffning som sannolikt kostade Island en VM-plats. För ölaget fixade att ta matchen till förlängning. Men 70 minuter med en man kort blev för mycket.

Noterbart i övrigt i dag att Spaniens B/C-lag vann mot USA med 2–0 samt att England bara fick 0–0 mot Tjeckien.

När det gäller Sveriges fina 3–0-seger mot Frankrike var det kul att lyssna på eftersnacket. Amanda Ilestedt pratade om att man spelade med en trebackslinje, fast inte på samma sätt som mot Spanien. Peter Gerhardsson sa att man körde med en trea i uppspelsfas, men att Jonna Andersson föll ner som vänsterback i uppställt försvarsspel.

Den eviga frågan är ju i vilket skede man skriver uppställningen. Jag tycker att det borde vara i uppställt försvar, och i så fall spelade Sverige 4–4–1–1 i dag. Oavsett vilket spelade vårt landslag väldigt bra. De franska målchanserna var lätträknade, medan Sverige kunde ha gjort fler mål.

Utan att ta något ifrån landslaget så funderar man ju lite över hur så bra spelare som de franska kunde klappa ihop så på slutet. Visst åkte de på en utvisning, men en sådan överkörning som det var under de sista 15–20 minuterna…

En del av eftersnacket handlade om resultatets påverkan på världsrankingen och således på seedningen till VM-lottningen. Gerhardsson frågade om jag visste, men rankingen handlar ju om rätt avancerad matematik så jag vågade inte ens gissa.

Men självklart är det väldigt bra med en 3–0-seger mot det femterankade laget. Och för svensk del var det ju ingen nackdel att England tappade poäng samt att USA förlorat två matcher i det här fönstret. Plus att Nederländerna föll hemma mot Norge med 2–0 i dag.

En gissning är att USA och Tyskland fortsatt är etta och tvåa, medan det kommer att vara väldigt jämnt mellan Sverige och England om tredje och fjärde plats.

Här hade jag tidigare en gissning kring hur Fifa skulle göra sin VM-seedning, en gissning som byggde på att man skulle göra som i de senaste VM-turneringarna och först lyfta värdländerna samt de lag som är etta i respektive världsdel.

Men sedan har jag uppmärksammats på att Fifa på VM:s hemsida nu faktiskt har meddelat hur seedningen skall gå till. Där står det under punkt 2 att de båda värdnationerna samt topp sex på världsrankingen skall vara toppseedade.

Och då borde det vara klart att Sverige är bland de åtta bästa, och således kommer att slippa lag som USA, Tyskland, England och Australien i gruppspelet.

6 tankar på “Schweiz och Irland till VM – och hur många backar hade Sverige?

  1. Till något helt annat, Intressant artikel idag i tidningen Barometern för dom som kan logga in. Konstgräset kontra naturgräs(hybridgräset) och dess påverkan på internationellt spel och inverkan på skador!

    • Oväntat att Sverige kunde passera Tyskland. Jag trodde att två klara bortasegrar i EM-kvalet samt en 2–1-seger hemma mot Frankrike skulle ge Tyskland tillräckligt med poäng för att hålla andraplatsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.