Sverige världstvåa igen – blir toppseedat i VM

Segern mot Frankrike innebar ett poängmässigt jätteskutt på rankingen för landslaget. När den nya världsrankingen nyss presenterades har Sverige återtagit andraplatsen bakom USA.

Eftersom Fifa häromdagen meddelade att de åtta toppseedade lagen i nästa års VM-slutspel skall vara värdnationerna Australien och Nya Zeeland samt de sex högst rankade så innebär det att Sverige blir toppseedat i lottningen. Det är vi inte vana vid. På länken går det för övrigt att se alla de fyra lottningspotterna.

Toppseedade blir även USA, Tyskland, England, Frankrike – och Spanien. Precis som Sveriges 3–0-seger mot Frankrike innebar ett rejält poängtillskott fick Spanien tillräckligt många poäng av deras 2–0-seger mot USA för att klättra upp på topp sex.

De lag som Spanien passerade var Kanada och Nederländerna. Således står det just Kanada och Nederländerna på de svåraste lotterna nästa helg.

9 tankar på “Sverige världstvåa igen – blir toppseedat i VM

   • Varför ligger Nordkorea kvar så högt på rankingen trots att de knappt spelar matcher? Fasas inte deras gamla poäng ut efter hand? Det är ju ingen marathontabell…

    • FIFAs ranking bygger på alla spelade matcher, inga matcher blir nånsin för gamla. Nyare matcher viktas dock mer än äldre. Om ett lag inte spelat match på 4 år, så försvinner de från rankinglistan. Så långt som fyra år på grund av pandemiskäl. Nordkorea spelade senast våren 2019.

 1. Hur kan VM-lottningen göras innan alla slutspelslagen är klara? Jag har mycket svårt att förstå vitsen med kvalmodellen Fifa har valt den här gången, för att inte tala om tilldelningen av VM-platser där Europa som vanligt är förloraren.

  • På ett sätt är det väl logiskt att de som tagit den längsta vägen till turneringen också hamnar i lägsta seedningsgruppen. Dock blir det ju lite problematiskt att ordna så att inte flera lag från samma världsdel hamnar i samma grupp. På så sätt håller jag med om att det är konstigt att lottningen görs innan kvalet är klart.
   När det gäller tilldelningen av VM-platser är den på alla sätt upprörande. Europa är den överlägset bästa världsdelen, och borde ha märkts tydligare i VM. Jag har bland annat skrivit om hur jag tycker att det borde vara i det här inlägget.

   • Jag köper seedningen. Det jag tycker är principiellt fel är att mästerskapslottningen görs innan kvalet är avslutat. Det har dessutom inte gjorts tidigare. Att kvalet avslutas så sent är också betänkligt. Förr har kvalspelet varit avslutat året innan mästerskapet spelas, nu är kvalet inte klart förrän i slutet av februari samma år som VM spelas. Över huvud taget har Fifa valt ett mycket konstigt och krångligt sätt att organisera kvalet. Fördelningen av VM-platser har vi redan berört.

  • Det blir inte bättre för det. Damfotbollen måste inte ta efter herrfotbollen per automatik, i synnerhet inte dåliga exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.