Landslagstrupp, Champions League och några finaler

I dag har Peter Gerhardsson tagit ut en ny landslagstrupp. Rubrikerna handlade om att Fridolina Rolfö inte var med. Personligen hade jag väntat mig att någon eller några toppspelare skulle ställas utanför truppen. Gissningsvis jublar ju inte spelarnas klubbar över en träningslandskamp på andra sidan jordklotet.

Det jag tyckte var mest spännande var uppsättningen målvakter. Varken Jennifer Falk eller Emma Holmgren fanns med, utan Gerhardsson åker till Australien med trion Zecira Musovic, Emma Lind och Cajsa Andersson.

Noterbart var ju att Holmgren uttryckte besvikelse under den senaste samlingen.

”Tidigare har de velat att jag ska spela fler matcher hemma i klubben. Nu har jag spelat fler matcher hemma i klubben och tyvärr har de inte kollat på matcherna och det tycker jag är tråkigt när man kommer hit. Att de inte har koll på en fullt ut.”

Förbundskapten Gerhardsson hävdade att landslagsledningen visst hade koll på Holmgrens matcher. Och vad jag kan se ha hon bara spelat en tävlingsmatch den här säsongen, vilket inte är så mycket att komma med. Och det blir ingen landslagsdebut för henne i år, för Holmgren är alltså inte med i den kommande truppen.

Däremot har Hanna Lundkvist och Sofia Jakobsson tillkommit jämfört med truppen till den fina 3–0-segern mot Frankrike. Atletico Madrids ytterback var med i truppen en gång tidigt förra året, men fick inte debutera.

Den gången var för övrigt också Rosa Kafaji med. Häckentalangen gjorde comeback på planen i september. Men det blev inte mer än tolv minuter i damallsvenskan och 52 i svenska cupen. Under oktober har inte 19-åringen varit med i någon av Häckens matchtrupper. Jag mötte henne i samband med matchen mot Häcken i söndags. Då sa hon att hon var okej, men inte mer än så. Vi får väl hoppas att hon snart kan vara tillbaka i spel på allvar igen.

En som ännu inte testats av Gerhardsson, men som snart är värd en koll är Freja Olofsson. Jag kollade in henne lite extra noga när jag såg första halvleken av Real Madrids 0–0-match mot PSG i Champions League.

24-åriga Olofsson spelade som sittande innermittfältare, det som oftast kallas sexa. Det är en position där Gerhardsson inte har något överflöd av spelare. I Caroline Seger:s frånvaro har Nathalie Björn, Elin Rubensson och Filippa Angeldahl alla spelat som sexa i landslaget under det senaste halvåret. Ingen av dem har positionen som sitt förstaval.

Olofsson skulle alltså kunna vara en kandidat. Örebrotjejen är väldigt bra när hon är rättvänd. Slår då väldigt konstruktiva och fina passningar. Däremot tyckte jag att hon såg lite darrig ut när hon fick bollen felvänd på centrala ytor. Det behöver hon nog jobba upp lite. Men kan man spela 90 minuter för Real i Champions League måste man helt klart vara med i diskussionen om en plats i landslagstruppen.

Freja Olofsson var en av väldigt många svenska spelare som fått speltid i den andra gruppomgången av Champions League. Här är fler:

Amanda Ilestedt, 90 minuter för PSG.
Zecira Musovic, 90 minuter för Chelsea – höll nollan.
Magdalena Eriksson, 90 minuter för Chelsea – gjorde ett mål.
Johanna Rytting Kaneryd, 78 minuter för Chelsea.
Beata Kollmats, 1 minut för Roma.
Rebecka Blomqvist, 13 minuter för Wolfsburg.
Linda Sembrant, 90 minuter för Juventus.
Amanda Nildén, 13 minuter för Juventus.
Fridolina Rolfö, 90 minuter för Barcelona.
Jessica Wik, 90 minuter för Rosengård.
Atthina Persson Lundgren, 83 minuter för Rosengård.
Mia Persson, 90 minuter för Rosengård.
Olivia Schough, 90 minuter för Rosengård.
Mimmi Larsson, 66 minuter för Rosengård.
Karin Lundin, 76 minuter för Rosengård.
Loreta Kullashi, 24 minuter för Rosengård.
Lina Hurtig, 90 minuter för Arsenal – gjorde två mål.
Stina Blackstenius, 15 minuter för Arsenal.

Totalt 19 svenska spelare på planen i veckans UWCL-spel alltså. Det är förstås både kul och bra för landslaget.

För Rosengård slutade det med en andra raka förlust. Barcelona vann med 4–1. Jag har tyvärr inte sett matchen, men på förhand kändes en tremålsförlust som rätt rimliga siffror. Och utifrån att det var 4–35 i avslut, och utifrån alla Barcas chanser i klippet med höjdpunkter, verkar det vara ett resultat som Rosengård skall vara nöjt med.

Noterbart från dagens spel att Lyon tappade poäng mot Juventus – matchen i Turin slutade 1–1. De franska lagen har haft en riktigt svag start på turneringen. Både PSG och Lyon står på en poäng efter två matcher, klart sämre än förväntat. Däremot har lagen från England och Tyskland full poäng.

För Bayern München satt det dock otroligt långt inne. Benfica ledde med 2–0, och hade straff vid 2–2. Men Georgia Stanway avgjorde för Bayern i åttonde övertidsminuten.

Så till lite ungdomsfotboll. Jag noterar att F16/06-landslaget hade det kämpigt i EM-kvalets första runda. Efter förlustet mot Portugal (1–0) och Nederländerna (5–1) vände man 0–1 till 3–1-seger mot Skottland och gick trots allt vidare till nästa runda.

I F17-VM är det nu finalklart. Det blir uppstickaren Colombia som ställs mot regerande mästarlaget Spanien på söndag klockan 15.30 svensk tid. Just Spanien och Colombia möttes i den första gruppspelsomgången. Då vann Spanien med 1–0 efter ett sent segermål.

Finalklart är det även i amerikanska NWSL. Klockan 02.00 natten mot söndag ställs Portland Thorns mot Kansas City Current. Det kan säkert bli en riktigt kul match. Att det blir välfyllda läktare på Audi Field i Washington tar jag för givet. För engagemanget för damfotboll är faktiskt större i USA än i något annat land i världen.

Se bara på lyckan när Crystal Dunn sköt Portland till final:

Eller på lyckan i Kansas City när deras lag säkrade sin finalplats.

xxx

21 tankar på “Landslagstrupp, Champions League och några finaler

 1. Undrar inte om Klara Bühl lider av post-covid. Hon verkar inte vara lika snabb och full av energi som hon var innan hon drabbades covid-19 innan semifinalen mot Frankrike i EM i somras. Samma idag mot Benfica. Hon var inte lika energisk som innan covid-19 drabbade henne. Hon tröstmålade förvisso mot Wolfsburg i helgen,1-2. När det gäller Lyon vågar man inte räkna bort dom ,kan utvecklas under säsongen

 2. Jag förstår att landslaget vill förbereda sig så bra som möjligt inför VM genom att åka till Australien. Sett ur klubbarnas perspektiv är det inte alls optimalt. Arsenal möter till exempel United direkt efter landslagsuppehållet. Då kommer alltså både Blackstenius,Hurtig. Foord och Catley från andra sidan jordklotet och ska acklimatisera sig på bara ett par dagar innan en av säsongens viktigaste matcher. Det är 3 av lagets viktigaste spelare, som Arsenal-supporter hade jag inte gråtit floder om Blackstenius och Hurtig hade fått stå över. Jag tycker t.ex. att Blackstenius, Asllani eller Eriksson hade kunnat stå över precis som Rolfö, dem är ju lika givna som hon är. De borde ju vilja testa fler som 9:a också till exempel. För mig blir det lite konstigt att man enbart låter en stjärna stå över, det blir som att man särbehandlar henne lite. Alla vet ju att hon är given men det finns det fler som är. Tycker ledningen har satt sig i en onödig situation och som vanligt är det munkavle på. Varken Rolfö eller Gerhardsson vill kommentera varför hon får stå över. Jag tycker iallafall det blir fel när man låter en spelare få vila men kan inte berätta varför. Att han vill testa andra spelare tycker jag faller lite när det finns andra positioner där han borde vilja testa ännu fler. Dessutom har de inte tagit in någon istället för Rolfö, det är 23 spelare uttagna och inte 25. Utifrån ser det för mig ut som dem särbehandlar Rolfö och det blir sällan bra i en lagidrott. Det blir ingen rolig situation för Rolfö heller som måste ducka alla frågor hon får om uttagningen när hon inte får säga halv sju ens en gång! Jag gillar inte den tystnadskultur som landslaget håller på med. Varför kan man bara inte vara ärlig!?

  Håller helt med dig om att det kunde ha varit fler spelare som ställdes över den här samlingen. Det har varit 3 landslagsfönster på 2 månader i stort sett, kan verkligen förstå om klubbarna tycker det blir för hög belastning på sina spelare. Speciellt dem som är i CL också.

  • Att man inte vill säga något om en privatsak (och det vet du ju inte om det är eller ej) tycker jag är självklart och varför skulle det ens vara ett problem menar du? Sedan är ju det bara bra om Rolfö vilas för hon spelar en hel del och vi vet ju att hon har en hemsk historik av skador så där tycker jag det bara är bra om belastningen minskas lite. Särbehandling eller individuellt lämplig behandling är ofta en fråga om perspektiv. Vill de inte säga något om varför hon inte är med, och där faller ju Gerhardssons prat om att han koll på henne, är det bara att säga det. Det finns fall där tystnadskulturen i landslaget är ett problem men det här inte ett av dessa.
   Vad gäller Arsenals spelare så är det väl bara bra om Hurtig får mer speltid för det har hon inte fått än så länge i Arsenal? Och som vi såg igår kan det ibland visa vis vara väldigt givande, lagom till att vi dagarna innan pratade om att hon inte alls presterat! Och vad gäller de australiensiska spelarna så behöver ju landslaget verkligen spela, det har inte direkt gått som tåget hittills och så många matcher mer har de inte innan VM att få ihop det på. Men det är ju jag som är klart mer förtjust i landslagsspel (man kan inte köpa spelare!) än i klubbfotbollen så jag värdera det betydligt högre. 🙂

   Hur mycket spelar dock spelarna? I WSL är det väl vanligen en eller två matcher per vecka för toppklubbarna och många spelare spelar knappt alls då trupperna är på 29-41 spelare i toppklubbarna om nu Wiki har rätt. Spelare som Iwabuchi spelar knappt alls i Arsenal och Angeldahl har ungefär samma sits i ManC. Belastningen skulle inte vara mindre om de faktiskt spelade med de de har i truppen, som tex Chelseas gör. Och tittar du på lagen man startar med i matcherna mot sämre i lag i CL så ser det ut som att man luftar spelare rätt friskt där…

   • Kanske var otydlig, är det något privat har jag full förståelse för det. Men då kan man ju säga det och inte bara ducka frågan. Jag hade nöjt mig med om de hade sagt att hon inte är med pga av privata skäl. Men nu tycker jag bara man trasslar in sig onödigt mycket. Då tycker jag Norge hanterade situationen med Graham Hansen bättre där de var tydligare i sin kommunikation.

    Jag har full förståelse för att hon får vara hemma men det är inte bara hon som skulle behöva vila. Finns fler som har varit skadedrabbade under senare år. Bevisligen är kanske inte den här Australien-trippen som Sverige ska ut på så väldigt viktig om inte alla behöver följa med. Jag har varit kritisk till den här matchen sedan den blev klar. Jag tror nästan det sliter mer på spelarna än vad det gör nytta. Att resa så långt sliter både fysiskt och psykiskt. Sedan är jag generellt mer för klubbfotboll än landslaget även om det också är kul att följa. Någonstans är det där man ser spelares utveckling och landslagen ”lånar” spelare från klubbarna. Vem vet, det kanske är Barca som inte gillar att hon ska åka på landslagsuppdrag.

    • Jag kan förstå din ståndpunkt men för mig är klubbfotbollen det man fyller tiden med mellan landslagsuppehållen. I klubbarna spelarna må utvecklas (alla från Sverige får dock utbildningen med bland annat skattemedel iom stödet väl?) men också där pengarna är det som styr på ett väldigt tydligt sätt. Bara att titta på CL nu där tex…
     Tror nog att Barca inte har så stora åsikter i den frågan. Rolfö spelar inte alla matcher och inte heller alla viktiga så om de nu inte av princip vill hålla Alla spelare borta från landslagsuppdragen (iofs bojkottar ju barca-spelare det nu..) så är nog inte hon speciell där. Och matcherna är nog viktiga för att se till att man faktiskt fått ordning på spelet igen inför nästa år, och testa några tillspelare för nästa år har de få tillfällen att pröva sig fram innan VM. Men än viktigare för Australien, de måste verkligen få ordning på allt snart för ett hemma-vm vill man inte gå in i med en usel form och fler frågor än svar. Men om jag förstår dig rätt är det egentligen resan som är det huvudsakliga problemet, eller har jag fel där?

     Vilka spelare i svenska landslaget spelar mycket och behöver vila menar du om speltiden i sig är ett problem? Rolfö kan vi strunta i iom att vi inte vet skälet där (tror iofs att hon också kan vara petad pga hur dåligt hon spelat i det offensiva senaste tiden i landslaget). Tycker väl det är mest backarna med Björn, Eriksson, Sembrant och Ilestedt som spelar mest hela tiden, Asllani också men hon tycks ju inte lida av det. Blackstenius pendlar det för, hon har inte spelat alla minuter på något sätt. Och så de i allsvenskan men den är ju slut då. Kan dock inte säga att jag har stenkoll på speltiden för alla dock.

  • Kanske för att det är något hon inte vill gå in på? Tycker faktiskt det är ett helt okey svar när det gäller personliga saker. självklart bättre att säga det än att ljuga. Sedan vet jag inte om Gerhardssons kommentar om att det är för han vet var han har henne är korrekt för det motsägs ju av det där…

   • Det är precis min poäng. Hon behöver inte säga ”jag vill inte gå in på varför”. Det räcker att säga att hon och fk är överens.

    • Kan inte läsa den där artikeln men är det inte vad hon sa? Det står ju ett citat om ”Jag vill inte gå in på vad det handlar om…” så det låter ju inte som att hon trasslar in sig i något men det kanske stod mer i själva artikeln…

 3. Extrem kul Colombia är i final. Detta är blott andra vm på alla alla nivåer för damer som Sydamerika har ett lag i finalen . Brasilien var i final i dam vm 2007. Blir även första gången ett sydamerikanskt lag tar medalj i u17 vm. Venezuela har varit 4a två gånger tidigare.

 4. Jag brukar titta på damernas CL på DAZN och undrar lite om Jelena Cankovic ? Är hon skadad eller är konkurrensen för tuff, varken sett eller läst speciellt mycket om henne, vet du Johan ?

  • Hej Chrille!
   Jag läste någonstans att hon blev skadad under den senaste landslagssamlingen och att rehaben har gått långsammare än förväntat. Tycker också det är synd att man inte har fått se henne så mycket än, förhoppningvis är hon snart tillbaka 😀

 5. Jag var på semester i californien i sept/okt och passade på att se Angel City möta Recing Louisville och jäklar vilket drag det var på läktarna 😀 tyvärr så lyckades vi inte få biljetter till SD Wave – Angel City för premiärmatchen på Snapdragon stadium. Banc of California stadion var nästan fullsatt, drygt 20 000. Folk i alla åldrar, män, kvinnor och barn. En klack som sjöng hela matchen, ca 20 pers som trummade konstant, resten av publiken skrek och sjöng, ropade på spelare och domare, alla var verkligen involverade i matchen. Abby Wambach som försöker få igång vågen från sin plats på läktaren (inte i något fint vip-bås) några meter ifrån oss. Ganska många kändisar och givetvis ägarna, bla Serena Williams man.
  Det som var extra roligt, inga fula ord, inget argt skrikande på domaren, inget buande på motspelare, inga bengaler. Bara en otrolig fest 😀
  Flera timmar innan matchen så var det tailgateparty, en massa aktiviteter, tävlingar och foodtrucks utanför arenan.
  Jag var på toaletten när AC gjorde mål som sen blev bortdömt, det kom ett enormt vrål från publiken så det lät som en rockkonsert 😀
  Svensk fotboll kan definitivt lära sig något om supporterkultur från NWSL 👍
  Om ni är i USA och har möjlighet att kolla en match, gör det, det var en otroligt häftig upplevelse 😀

  • Låter superhärligt. Skulle gärna ha det så på varje match. Svensk supporterkultur har mycket att lära, men jag tror också det har med den lokala kulturen att göra. Stämningen på läktarna bygger på vilken typ av människor som kommer dit. Det märks att många av våra kära supportrar här i Sverige ofta är av det mer reserverade slaget. Att klappa med är ok, att svara på call and response möjligtvis, men att sjunga, hu, nej, inte jag!!! Men även dessa vanliga åskådare är viktiga. Hittar vi rätt nycklar så kan vi livliga (men snälla) supportrar bygga relationer som gör att de övriga vågar lite mer. Sedan behöver vi också förstå att en del fotbollsåskådare föredrar att sitta långt från klacken och se på fotboll på lugnare vis.

   Att gå på sportevenemang är en social tillställning i bl.a. USA som drar till sig även personer som även attraheras av kringarrangemanget. Hammarby är ju den klubb i damallsvenskan som numerärt och helhetsmässigt bäst lyckas med kringarrangemang och läktarstämning. Men tyvärr kan vi inte bara kopiera varandra. Varje klubb och ort behöver hitta det som lockar det lokala klientelet. Kynnet skiljer sig ändå rätt mycket mellan olika delar av Sverige.

   Vi ska inte glömma att vissa åker långt för att se sitt favoritlag, men den återkommande publiken är oftast till största delen lokal, och vad som lockar den är varje klubbs lokala 10 000-kronorsfråga. De flesta av oss har inte löst den ännu.

 6. Hej Johan! Vad har egentligen hänt med Anna Anvegård de senaste 12/18 månader? En stor förhoppning med korta steg uppåt och sen – vad hände sen? Mvh, Jochen

  • Hej. Hon börjar se vass ut nu igen. Jag pratade lite med henne efter senaste Häckenmatchen. Hoppas hinna skriva ihop några rader om det inom en inte alltför lång framtid.

 7. Jag har sett Freja i båda matcherna i CL-gruppspelet och i någon ligamatch, det är en positiv överraskning. Har inget minne av att jag sett henne innan men tycker hon verkar vara som klippt och skuren för att ta sig in i landslaget. Har hon tagit stora kliv på senare tid eller är det en funnits med i diskussionerna förut? För jag tycker hon måste det nu med tanke på att vi nog bör räkna bort Seger snart, långt skadeuppehåll och hon är ju gammal så jag vete tusan om hon kommer kunna komma tillbaka. Och vi har ju bara spelare som inte är direkt bra på den positionen (Rubensson gillar jag inte där) eller som inte vill spela där (Björn) annars. Det hade varit bra om Gerhardsson hade tagit chansen att testa henne där tycker jag. Hur många landslagssamlingar kommer det vara nästa år innan VM? Kanske finns det en chans om hon får spela där i Real…

 8. Du glemte Kaneryd. Hun kom desværre til at se lidt bleg ud, da Reiten over strålede med sit kantspil på modsat side. Kerr scorede sit 3 mål af 4 – ikke Eriksson.

 9. Och nu får några nya spelare i Linköping känna på Champions League, en speciell upplevelse, även om LFC precis som andra svenska deltagare kommer att vara en tilltufsad sparv i den stora europeiska tranedansen, tyvärr. Om gårdagens match på Linköping Arena förmodades bli något av ”Vangsgaard vs Viens”, så blev det i stället den förstnämnda som gav hela Kristianstad en symbolisk dansk skalle. Det kändes nog ordentligt i KDFF, vars sympatiska tränare i besvikelsen – nästan – antydde att det falska brandlarmet som avbröt matchen var ett taktiskt drag av hemmalaget…

  • Vi får väl hoppas Vangsgaard blir kvar i så fall, och att de förstärker defensiven rejält. Sedan är det förstås upp till fru fortuna att se till att svenska klubbar får en bra lottning och att motståndarna är i en tuff situation då om de ska komma ut ur gruppen. (eller en in i CL). Om man får en lottning som Rosengård är det ju rätt kört…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.