Det klarnar i toppen – och det vände i botten

I går vann Linköping med 4–1 mot Kristianstad, vilket innebar att LFC och Häcken är klara för kval mot Champions League nästa år.

Inför den här veckan hade LFC haft tufft mot lagen på medaljplats, medan man galant klarat matcherna mot övriga tio lag. Den här veckan har det varit tvärtom. Först tappade man poäng mot bottenlaget IFK Kalmar, sedan blev det säker seger mot troliga bronsmedaljören Kristianstads DFF.

Den spänning som återstår i toppen är nu vilka av Häcken och LFC som skall ta det stora respektive lilla silvret. Tvåan får gå in direkt i Champions Leagues playoffomgång, medan trean får gå in redan i första kvalomgången.

I botten såg det under några minuter i dag ut att bli klart vilka två lag som åker ut. För i början av den andra halvleken gjorde Villemo Dahlqvist 1–0 för Umeå mot BP. I det skedet hade UIK tillräcklig marginal ner till BP och AIK för att skicka ner de båda Stockholmslagen i elitettan.

Men BP vände och vann med 2–1. Därmed föll Umeå ner på nedflyttningsplats inför slutomgången med sju måls sämre målskillnad än BP. BP avslutar hemma mot Rosengård medan Umeå skall till Kristianstad. Det är således klar fördel BP i kampen om kvalplatsen.

Dagens resultat framkallade säkert ett litet jubel i Kalmar. Småländskorna är nu i riktigt bra läge att hålla sig kvar utan kval.

26 tankar på “Det klarnar i toppen – och det vände i botten

 1. BP gjorde en riktigt stark match. Och Ellen Toivios 2-1 kan ju vara årets mål.

  Just nu spelar IFK Norrköping-Bergdalen inför storpublik, över 2 000, i Elitettan. Tyvärr en rätt kass match. 0-0 i 55:e.

 2. Det mesta lutar åt att Umeå IK åker ur allsvenskan – igen!
  Förlust i måste-matchen hemma mot BP (1-2). Nu måste de ta poäng borta mot Kristianstad och det är högst en procents chans med tanke på hur illa det har sett ut i år.
  Stort ansvar för misslyckandet ligger förstås hos tränaren Samuel Fagerholm.
  Umeå dansade hem elitettan i fjol och vann serien med 16 p. Med stort självförtroende gick man in i allsvenska spelet men åkte på ett par käftsmällar i början och har sedan aldrig hämtat sig.
  Honkanen vann skytteligan i fjol på 22 fullträffar, Björk blev femma med 12 mål. I år: 4 resp 3 mål för de båda anfallarna.
  Carlsson, Koivisto och Mellouk har inte alls kommit upp i rätt nivå. Nyzeeländska målvakten Nayer har agerat osäkert hela säsongen och utvecklingen har sprungit ifrån Lisa Dalqvist.
  Laget har dessutom haft interna problem där bl a en assisterande tränare tvingades sluta i somras och flyttades ner i F19.
  Föreningen brottas även med dålig ekonomi och konkurs hotar. Hur blir det nu när klubben åkter ur damallsvenskan?
  Framtiden ser alltså dyster ut för klubben som ledde utvecklingen i Sverige – och Europa – för 20 år sedan. Hur framtiden blir för tränare Fagerholm borde vara högst oklar.

 3. Visst klarnar det i toppen – också i Elitettan. Jag tycker nog en kommentar om detta platsar även här. IFK Norrköping lyckades till slut vinna med ett mål mot kämpande Bergdalen inför 2748 i publiken (nytt rekord för damfotboll i Norrköping). IFK kan också sända en tacksamhetens tanke till alltid luriga Mallbackens IF Sunne som knep poäng borta mot topplaget Uppsala och därmed hjälpte IFK till Damallsvenskan. Återstår nu bara vilket lag från Elitettan som ska kvala mot ett Damallsvenskt lag. Sedan kan spekulationerna börja hur uppflyttade lag till Damallsvenskan kan tänkas klara sig. Tror alla behöver förstärka, trots att Växjö med stor sannolikhet går igenom Elitettan obesegrade (vi såg ju Umeå vinna klart förra säsongen).

  • Ja, det är stor skillnad mellan Elitettan och Damallsvenskan. Även AIK gick från att anfalla och dominera matcherna i Elitettan till stt stå helt handfallna i Damallsvenskan.

   Jag såg IFK Norrköpings match i går och har sett ytterligare 2-3 matcher under säsongen. Om de inte förstärker ordentligt så kommer de rasa ur direkt.

   Kvalmatchen – mellan troligen BP och Uppsala – kommer bli en intressant mätare mellan de två serierna. Jag tror BP klarar sig kvar tämligen enkelt. Seger hemma och oavgjort borta?

 4. När vi ändå gick en bonustimme inatt passade jag på att gå upp och kolla in NWSL-finalen. Portland Thorns dominerade med Sophia Smith i spetsen. Hon gjorde 1-0 och lurade KC-målvakten AD Franch efter en misslyckad hemåtpass av Elizabeth Ball. Senare i första halvlek var hon på väg att curla in ett drömmål vid bortre stolpen då hon redan dribblat förbi flertalet KC-spelare.
  En annan ung amerikansk landslagsspelare som imponerade på mig var Sam Coffey, innermittfältaren.

 5. Det kan du skriva upp Johan!😀 Oerhört skönt att IFK Kalmar ser ut att klara nytt kontrakt. Sedan tycker jag det var kul att BP kunde tvåla dit Umeå också. Av dem två lagen ser jag helst att BP får kvala. Dem har varit väldigt nära att ta poäng i flera matcher nu på slutet och har haft lite oflyt faktiskt. De har verkligen utvecklats under säsongen medan Umeå snarare har gått bakåt. Nu på sluttampen är det Kalmar och BP som har visat mest vilja och kämpaglöd av de matcherna jag har sett. I Umeå har jag inte sätt samma glöd. Igår var det BP som tog tag i taktpinnen och pressade från start.

  Jag skrev för några månader sedan att anledningen till att Kalmar är bäst av bottenlagen är för att de har värvat in spetsspelare. Spelare som Walker, Nambi, Fischerova och Kemppi. Lägg därtill Amanda Perssons vänsterfot på fasta situationer. Det är dem som har räddat kvar Kalmar. Man brukar säga att försvaret är viktigast att sätta för att bottenlag men här har det faktiskt varit annorlunda, i år är det för mig bristen på spets i övriga bottenlag som gör att Kalmar är bäst of the rest. Där ska den sportsliga ledningen ha cred som har hittat dessa spelarna som har kommit in och gjort skillnad direkt. Medan Umeå, BP och AIK har försökt köra med i stort sett den truppen som tog upp dem till Damallsvenskan. Redan där tycker jag deras sportchefer har misslyckats, det är lätt att skylla på tränarna när ett lag inte presterar. Men tittar man på spelarna i Umeå till exempel så är de inte mycket bättre än såhär. Att man vinner Elitettan överlägset innebär inte att man klarar sig bra i Damallsvenskan. Det är stor skillnad mellan serierna och det borde Umeå veta om några. I Elitettan kunde man föra alla matcher, man försökte spela samma spel även i Damallsvenskan och då har man blivit straffade. Umeå har sett väldigt trubbiga och ofarliga ut hela säsongen. Det är ett underbetyg till hela den sportsligs ledningen och inte bara tränarna. Kalmar har istället spelat ett väldigt rakt spel där man jobbar efter sina styrkor.

  Jag ser fram emot smålandsderbyt mellan Kalmar och Växjö på guldfågeln nästa säsong! Men såklart även Östgötaderbyt mellan LFC och Norrköping👍

  • Grattis Kalmar och Alexander!
   Vi är ju ett gäng supportrar från de flesta av damallsvenskans klubbar som börjat bilda ett supporternätverk. Kontakta gärna mig Emma, via Facebook eller messenger. Jag är bl.a. moderator i gruppen Forum Damallsvenskan, så leta där.

 6. Rebecka Blomqvist gjorde 2 mål för Wolfsburg i 3-2 segern borta mot Bremen. Inte mycket speltid Blomqvist får men idag fick hon spela från start och i 75 minuter. Slösas hon bort i Wolfsburg? Hon spelar sällan mer än som inhoppare

  • Det är väl som med många (de flesta?) av svenska spelare som går utomlands: mer kul (och lönsamt) att vara en liten fisk i en stor pöl än en större fisk i en mindre pöl (hemma).

 7. Riktigt trist med skadan på Amanda Nilden! Hon var verkligen påväg att ta nästa steg i sin karriär och så kommer en helt onödig tackling som kunde ha äventyrat hela hennes karriär. Det kunde ha varit så mycket värre än vad utfallet blev. 3 månader är ingenting när man såg hur ont hon hade. Hoppas hon tar den tid hon behöver och att hon kommer ut starkare på andra sidan av det helvetet som väntar kommande månader.
  Lider verkligen med henne!😢 Men det är så elitidrott funkar, den kan vara grym och helt fantastisk. Dessvärre ingår skador i att vara professionell fotbollsspelare.

 8. AIKs klubbledning slipper se sitt lag i Damallsvenskan. Kanske blir de ännu lyckligare om AIK åker ur Eliterran nästa år

  • Det är inte utan att man undrar hur AIK-ledningens inställning till damlaget har påverkat spelarna under en redan jobbig säsong. Klubbföreträdare har öppet och gärna delat med sej av sitt ointresse för damfotboll i medierna, och den assisterande tränaren hoppar över det egna lagets match för att se herrlaget spela samma dag.

   • AIKs damsektion är så otroligt illa skött. Det fanns ju någon typ av linje i ”det finska spåret”, med Mäkinen i spetsen, men därefter… ingenting.

    Jag har inga som helst förhoppningar inför nästa säsong. Det blir ingen satsning på vare sig ledning eller spelare. Förmodligen lär AIK ställa upp med vad som nästan är ett juniorlag, med spelare som är 17-21.

   • På pappret är Novakovic huvudtränare, han och Jesper Björk har delat ansvar. Jag har sett obekräftade uppgifter om att tillsättningen av Novakovic i praktiken ska handla om att Björk inte har den utbildningsnivå som krävs i damallsvenskan.

 9. Häcken visste precis vad de behövde göra i matchen mot slagpåsen AIK – och det gjorde de också, nämligen ett i princip ointagligt antal plusmål i förhållande till Linköping och därmed den lättare vägen i CL-kvalet.

  Av två ointressant matcher igår valde TV6 den mest ointressanta – Rosengård mot halvkassa Djurgården. Var det verkligen någon som trodde Djurgården skulle ta poäng mot Rosengård med väntande guldhattar? TV-sändningen var nog mest en förevändning för att ännu en gång gulla med Rosengård, något slöa sportjournalister älskar.

  Kommentatorer och experter får slå dubbelknut på sig själva för att låtsas att det finns någon spänning kvar i toppen av Damallsvenskan. Det fanns inte i den TV-sända matchen och det finns det inte i avslutande omgången. Visst – bollen är rund och man ska spela om det ….yada yada…men ändå.

  Enda spänningen är om Umeå eller BP får kvala och vem som åker ut. Kommer någon av deras matcher att sändas i en vanlig TV-kanal? Hand upp, den som tror det.

  Och – för att avsluta – när kommer det kritiska reportaget om Stockholmsfotbollens sorgliga tillstånd? Lättare att gnälla om att VM-arrangörer saknar både serie och landslag i damfotboll – det är ju på behörigt avstånd.

 10. Nu har AIKs sportchef Herish Sadi uttalat sig om strategin för framtiden: Jobba på ett mer ”hållbart sätt” och att ”satsa på unga spelare från Sverige”.

  Med andra ord: lågbudget. Division 1, här kommer Gnaget!

 11. Vore intressant med en kommentar till de tre kandidaterna som presenterats i Aftonbladet vad gäller Årets Damallsvenska Back. Misstänker att åtminstone ett av namnen fick herr Rydén att gapa likt en fågelholk då han av tidigare inlägg att döma inte verkar ha några högre tankar om spelaren i fråga 😉.

  Själv tycker jag det var tre klockrena val av juryn med bra motiveringar på samtliga, tror att Emma Berglund får det då hon varit en bra kapten för Rosengård som ju ändå vann serien men kul att Stina Lennartsson och Hanna Wijk får erkännanden för sina fina säsonger såväl spel- som poängmässigt. Två moderna wingbackar som verkligen lyft sina lag under året.

  Kommer bli intressant att se vilka som nomineras i de andra kategorierna, när det endast gäller Damallsvenska spelare så känns det ju plötsligt vidöppet när det alltid är utlandsproffs som av uppenbara skäl dominerar annars.

  • Nej, jag blev inte chockad. Jag tycker att Stina Lennartsson är en yttermittfältare (eller ytterforward) av god damallsvensk klass. Däremot ser jag henne inte som back. Därför hade hon inte funnits med bland mina tre kandidater. Jag tycker att årets back skall gå till en spelare som har fokus på att spela försvarsspel, inte till någon som huvudsakligen anfaller. Av det jag har sett borde Clare Polkinghorne ha varit med bland de tre. Däremot köper jag Berglund och Wijk. Den senare har tagit jättekliv under hösten.

    • Martin, du kanske ska tänka på din egen ton? Varför skulle ”herr Rydén gapa som en fågelholk”?
     Ha lite respekt för den här bloggens ägare.

    • Bara strunta i tummarna Martin, troligen bara en ensam läsare som inte har något bättre för sig än att spamma tummar hela dagarna.
     Var ganska tydligt att din kommentar om fågelholken var skrivet med glimten i ögat speciellt med det avslutande 😉.

 12. Nations League införs från hösten 2023. De två finalisterna kvalificerar sig för OS (Frankrike är direktkvalificerat som värdnation).

   • Ja det är betydligt mer rättvist. Om jag förstått rätt så blir det en ny omgång våren 2024. Där blir ettorna och tvåorna i A-divisionen klara för EM 2025. Play off under hösten för att få fram övriga EM-lag. I övrigt uppflyttning och nedflyttning mellan divisionerna likt herrarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.