Stor kväll för Rosengård

Chansen till avancemang är sedan länge borta. Men 21.00 springer FC Rosengård ut på Camp Nou för att ta sig an FC Barcelona. Det får man väl ändå säga är en stor kväll för Malmöklubben.

Matchen ser du här med svensk kommentator:

Noterbart är att Teagan Micah inte kan spela utan att Angel Mukasa eller Somea Polozen kommer att få vakta målet. Mukasa var lite darrig senast mot Bayern München. Risken för darr känns minst lika stor på den stora arenan i Katalonien.

13 tankar på “Stor kväll för Rosengård

 1. Enligt kvällstidningarna så går de back på¨att spela Champions League. Men de har väl ända fått en bonus för att man kvaloificerat sig dit ? Men det är som bland herrfotbollen. Svenska lag har inte så mycket att hämta där.

 2. Stor kväll? Nja….visserligen några tiotusen på läktaren (ändå gapande tomt) som kommit för att Barca spelar och för att se dem vinna stort mot något lag från – var det Schweiz eller kanske Swaziland? Undrar hur mycket Rosengård ”njöt” av att bli avklädda i 90 minuter? Vatten är vatten även i gyllene läglar (som Camp Nou).

  Rosengård har gjort rätt när de meddelat att deras spelare inte är tillgängliga för Algarve, utan har semester. De har sett allt tröttare ut. Resultatmässigt blev Rosengård bland de sämsta av de lag som kvalificerat sig till gruppspelet och den riktiga näsbrännan – och som nog var tänkt att rädda äran – var mot Benfica. Kanske är det runt plats 15-20 som är den nuvarande verkliga rankingen i Europa för svenska topplag. Det finns ingen anledning att tro att varken Häcken, Linköping eller Kristianstad skulle göra det bättre än vad Rosengård gjort.

  Det är inte lätt att förstå Rosengård i vissa saker. Ett halvdussin utländska spelare för många och de är ju inte gratis, om än inte våldsamt dyra. Och nu hävdar man att WCL gick med förlust eller maximalt jämnt ut. Ha de bränt fyra miljoner på tre bortamatcher och bevakning på tre hemmamatcher? Klantigt eller synd om Rosengård? Synd att de är klantiga?

  Devalveringen av svensk klubblagsfotboll fortsätter och SvFF samt EFD sitter nöjda eller vet inte vad de ska och behöver göra (trots så kallade projekt). Så länge landslaget bestående av svenska främlingslegionärer klarar sig skapligt är det tydligen ”all is well and the rest is silence” som gäller. Bäddat för julmys….?

  • Näe särskilt roligt hade de nog inte men däremot såg de mer ut som turister och var nöjda med att bara få vara med kändes det som. I intervjuer inför och efter matchen låter det som att det är den största matchen de någonsin har spelat, visst för några är det kanske så. Men när man går runt och tar bilder och helst av allt skulle vilja ta en selfie med en skadad världsstjärna ( Putellas). Då har man hamnat fel och det är lite Australien vibbar när de ville ta bilder med Messi efter matchen. Är det där svensk klubblagsfotboll befinner sig, att vi är glada att bara få vara med. Ja så är det nog! Men det som gjorde mest ont att se var hur beklämmande dåliga de var i det fysiska spelet, de kunde knappt vinna en duell på ett rent sätt. Där är det bara Vlaznia som är sämre.

   Tur då att andra svenskor gör det bra i sina klubbar. Rolfö är sanslöst bra för tillfället och Blackstenius har spelat bra men haft förtvivlat svårt att få in bollen tills igår när den berömda proppen drogs ut. Det bjöds på drömmål av firma Maanum/Blackstenius på löpande band. Känslan är att Blackstenius har tagit ett stort steg rent spelmässigt men då har kanske den där killerinstinkten i boxen blivit lidande. Har sett det hända hos anfallare förr men när hon får allt att klaffa blir hon svårstoppad. Mot Lyon stod hon för hennes bästa insats jag har sett i Arsenaltröjan och man fick äntligen se den gamla Stina som bara släppte allt och körde. Likadant var det igår. När hon gör det är hon ruskigt vass och intensiv i sitt spel, det är bara att hon måste plocka fram det oftare. Hurtig gjorde ett fint inhopp efter sin skada. Måste säga att jag vill få in henne till höger i Sverige också men hur ska man lösa det? Kaneryd gör det bra i Chelsea, bättre än vad många trodde. Jag både tror och hoppas att Emma Hayes tar henne under sina vingar för hon verkar gilla den gode JRK, annars hade hon inte fått ett så stort förtroende redan nu. Man kan säga mycket om Hayes man hon är en av de vassaste på att få ut det bästa av varje spelare. Kan hon få ut Kaneryds fulla potential så har vi en ytter i världsklass. Redan nu tycker jag hon har förbättrat sina inspel och blivit mer rakare i sitt spel och ett större hot själv. Hon har haft lite otur med stolpar och ribbor men hon tar sig till lägen vilket är det viktigaste. Noterbart är att hon har ett riktigt bra tillslag när hon väl trycker av, det måste hon göra oftare. Skotten är både hårda och välriktade så hoppas hon vågar använda sig av det mer.

   Men en som smyger lite under radarn är Bennison som det inte skrivs så mycket om. Hon har haft en fin höst och speciellt nu på slutet har hon varit en av Evertons bästa spelare. Mot Spurs i förra veckan var hon lysande och gjorde lite vad hon ville i första halvlek. Hon var så pass bra att Spurs tränare satte Summanen på att punktmarkera henne i andra halvlek. Hon är inte bara bra med boll utan också en stark bollvinnare. Förra säsongen såg hon trött och nästan lite nedtränad ut men nu är hon kvick i både tanke och fötter. Vi har en oslipad diamant som kan slipas till och bli en av de bästa på sin position.
   Tycker många är lite snabba med att skriva ner henne. När hade vi senast en innermittfältare som är bofast i både landslag och ett mittenlag i en av världens bästa ligor redan vid 20 års ålder? Caroline Seger är den enda jag kan komma på som kan mäta sig med det. Man ska komma ihåg att det oftast tar längre tid för innermittfältare att utvecklas och bli världsspelare än för en kantspelare eller striker. Lena Oberdorf är ett unikum men bortsett från henne är resten av de bästa mittfältarna runt 24 som yngst. Angeldahl slog ju inte igenom på riktigt förrän hon var 23-24 till exempel. Bennison ska vara som bäst om 5 år och framåt och att hon redan håller så hög nivå tycker jag är imponerande. Det finns inte många i de åldrarna som är bättre om ens någon förutom just Oberdorf. På just mittfältet har vi sett att svenskor har haft det svårt att ta en plats i Europa. Vi har ju Angeldahl färskt i minnet men inte ens Seger lyckades bli helt ordinarie i sina lag. Hur som helst ska det bli kul att följa hennes karriär för hon har alla verktyg för att bli den mittfältare som vi har saknat i svensk fotboll. Ett litet extra plus i kanten är att hon är en av få, kanske den enda som fortfarande använder sig av sulfinter vilket jag bara älskar 🤩 Det är ju effektivt på små ytor så fler borde fundera på det.

   Så kanske har vi faktiskt ett landslag som är i sin prime lagom till ett möjligt hemma-EM om 2 år? Falk i kassen bör vara lika bra då också. En backlinje med Glas-Ilestedt-Björn-Nilden. Här finns både fysik och fina fötter med bra passningskvalite. Ett mittfält med Angeldahl-Bennison-Rolfö där jag tänker Rolfö i Asllani-rollen och sedan får Angeldahl och Bennison lirka fram bollar till henne och de andra anfallarna. JRK-Blackstenius-Hurtig högst upp där finns både snabbhet, fysik och fina fötter på kanterna. Det är en 11 som iallafall jag skulle betala entrépengen för att se. Kanske inte den mest balanserade men man kan göra om den så den blir mer defensiv också. Det finns även massvis av talang som kan starta på bänken. Vi kan väll slänga in en Kafaji och Wangerheim mot Blackan och Rolfö i andra halvlek👍 Eller varför inte rutinerade Rubenson och unge Vinberg på mittfältet. Nelhage, Lundqvist eller Sandberg sitter hungriga på bänken och bara väntar på att få konkurrera ut gamlingarna i backlinjen!😀 För 93:orna blir de 32 och är på slutet av sin karriär men dem flesta av dem är backar och dem kan till och med vara som bäst vid den åldern. Rolfö tror jag har sina bästa år framför sig och hon blir bara starkare för varje år känns det som. För spelare som Blackstenius, Kaneryd, Nilden och Björn med flera är de runt 28-29 och de bör vara i sin prime då. Sedan har vi en ung Bennison som börjar växa ut till en storstjärna. Lägg därtill att de finns ett par supertalanger som även dem kan ha blivit riktigt bra då också. Jag tror inte det laget är sämre än dem som tog silver i OS. Det är snarare ett mer spelskickligt lag som kommer kunna bjuda en galen hemmapublik på en snabb och fartfylld fotboll. Ett lag som faktiskt skulle kunna spela en publikfriande fotboll med både bollinnehav och ett snabbt kontringsspel med rätt tränare. Det blir EM-fest 2025 med det frejdigaste landslaget vi har sett, ni vet var ni hörde det först!!😉

   Krisen i svensk damfotboll tror jag inte är här än och vi får ju faktiskt fram bra spelare underifrån men de måste få växa in i det. Sedan hoppas vi att både Kafaji och Wangerheim kan komma tillbaka under säsongen på allvar. Känner att jag måste komma med lite positiva tongångar när det nu ser ut som det gör i klubblagsfotbollen.

 3. Bayern München-Arsenal , Lyon-Barcelona , Paris-Wolfsburg och Roma-Chelsea. Så blir lottningen. I Women`s CL. Vi får väl se

 4. Bayern München-Wolfsburg, det blir ett tyskt lag i finalen, och Barcelona-Chelsea möts i semifinalerna i Women`s CL 2023. Vem som möts i finalen vet jag inte

 5. Gjorde inte Rosengård en ovanlig blek insats mot Barcelona. Verkar vara helt ur form. Hade väl knappt klarat sig kvar i allsvenskan med det spelet. Nä säsongen är väl slut för deras del. Välbehövlig semester nu över vintern och nya tag framåt våren.

  • Rosengård är inte i säsong. Man hade såklart inte haft något att hämta mot Barcelona oavsett men hur mycket det än tar emot att erkänna det så har Sjögran en poäng i att det gör det väldigt svårt för våra svenska lag när matcherna spelas efter en lång och tuff säsong i ligaspelet medan motståndarna är mitt uppe i sitt ligaspel.

   • Så är det ju, även om det inte är hela sanningen. Dom Svenska lagen har inte dom klass spelarna som topplagen i Europa, ett lag som Roma som gått den långa vägen i kvalspelet hade kört över samtliga Svenska lag. Jag skulle tippa att Rosengård håller samma nivå som Slavia Prag. När det gäller höst – vår spel som Danmark har så går det inte bättre för Danmark i Europa spelet!

    GOD JUL!

 6. Är bara att gratulera Fridolina Rolfö till ännu en diamantboll! För mig var det inget snack om vem som skulle ha den. Hon ses numera som världens bästa vänsterback/vinge och det kommer ingen annan svensk spelare i närheten av, att vara bäst på sin position alltså! Hon är egentligen den enda spelaren som kan dominera en hel kant på egen hand med lite hjälp av Mapi Leon. Att hon gör det nu när damfotbollen är större än någonsin och konkurrensen är stenhård är ännu mer imponerande. Jag ser henne som en av våra största genom alla tider och en av de mest kompletta fotbollsspelarna vi har haft.
  Hatten av för det jobb hon har lagt ner och den stjärna hon har blivit. Inte bara i Sverige utan i världsfotbollen, där man även i internationella medier ser henne som en superstjärna. Vi svenskar är bra på att överskatta våra spelare och vi tror kanske att de har högre status än vad de egentligen har. Därför är det extra kul att vi faktiskt har en spelare som värderas väldigt högt i övriga världen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.