Kalmars sportchef till tungt angrepp mot förbundet

Det var tydligen fler än jag som angrep fotbollsförbundets toppskikt i går. I en intervju i tidningen Barometern gick IFK Kalmars sportchef Tommy Nyberg till tung attack.

Han fick frågan om varför många lag i damallsvenskan har stora ekonomiska problem. Svaret:

”En motfråga: var finns Svenska Fotbollförbundet i detta? Var finns de indignerade rösterna på att förutsättningarna inom damallsvenskan är som de är? Var finns de som står på barrikaderna och skriker att ‘så här ska vi inte ha det’, och ‘nu måste vi börja jobba för förutsättningar som innebär att damallsvenskan är på samma nivå som vårt landslag’. … Där är den stora, stora, stora skandalen.”

Och:

”Alltså, vi har ett förbund som har oerhört mycket pengar. Vi har människor som när det handlar om strålkastarljus jättegärna ställer sig upp och vill visa upp sig i samband med det. Dam-VM, stora matcher på Friends arena och Gamla Ullevi med 30 000 åskådare på läktaren. Men var finns de när allsvenskan spelar? Och när det inte fungerar och när människor inte kommer dit? Och när Eskilstuna tidigt deklarerar stora problem, när Umeå står och skriker och ber om hjälp för att klara av sin verksamhet? Var finns förbundsmänniskorna då?”

Och:

”Vi får hjälp av EFD (Elitfotboll Dam), och de är medvetna om problematiken. Men de är få och helt beroende av storebror. Var finns pamparna i Svenska Fotbollförbundet när man verkligen behöver hjälp? De är helt osynliga. Har ni sett dem? Har ni hört dem stå och beklaga att Eskilstuna inte får elitlicens? … Där måste vi rannsaka oss själva. Vad har vi för människor som bestämmer om svensk damfotboll. För just nu räcker det inte.”

Berättigade frågor och synpunkter. Självklart är det inte förbundets ansvar att sköta klubbarnas ekonomi. Men när landets högsta serie befinner sig i ett krisläge borde kanske de högst ansvariga göra något. Eller?

För övrigt skrev jag om den sportsliga situationen i det här inlägget. Det är snart två år gammalt, men det mesta är ändå fortsatt aktuellt. Bland annat noterar jag att förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett svar hos Fotbollskanalen fortsatt gömmer sig bakom småprojekten ”Världsklass” och ”Semiprofessionell verksamhet”. Någon riktigt seriös damfotbollssatsning kan han däremot inte redovisa.

12 tankar på “Kalmars sportchef till tungt angrepp mot förbundet

 1. SVFF med Sjöstrand i spetsen har aldrig brytt sig om fotbollen på gräsrotsnivå. De jobbar enbart med frågor som gör att de själva kan synas och glänsa. Då är damfotbollen inte en särskilt bra plattform för där finns inte så mycket att vinna på att satsa pengar. Likt alla företag och förbund drivs SVFF av att bygga sitt eget varumärke. Det kommer inte ändras bara för att Herr Sjöstrand skulle avgå, det är saker som är ruttet genom alla led. Samtidigt kan man inte heller blunda för att även om SVFF skulle ta tag i saker kommer det inte innebära att Damallsvenskan återfår sin status i Europa. De resurserna finns inte, resurserna i Europa är så ofantligt mycket större. Det kan bli något bättre men tåget har redan gått för de svenska klubbarna. Men bara genom att bygga upp bättre akademier och ändra inställning till spelarutveckling bör svenska klubbar kunna hålla en högre nivå än nu. Det minsta man kan begära är ju att vi har en liga där klubbarna mår bra. Det tycker jag man ska kunna kräva av SVFF. Men då måste man också sätta lite press på klubbarna. För det är inte bara SVFF:s fel att många klubbar har det tungt ekonomiskt. Men måste också titta på sin egen bakgård. Det är allt för många klubbar som bygger upp luftslott som förr eller senare kollapsar. Man måste inse sin plats i näringskedjan och jobba på ett mer långsiktigt sätt. Så jag skulle säga att alla behöver steppa upp för att vi åtminstone ska få några lag till gruppspelet framöver men även för en väl fungerande liga.

  Det här påhittet med januariturne för damer bottnar säkerligen i att man på något sätt har mycket att vinna på det från förbundets sida. Man får kanske in lite extra intäkter och gör reklam för sitt ”fantastiska” landslag. Men egentligen kostar det mycket mer än vad det ger. Att lägga ett intensivt läger precis när de Damallsvenska klubbarna ska dra igång sin försäsong är inte direkt något som gynnar lagen som har många spelare uttagna. Jag har aldrig förstått vitsen med att herrarna ska ha sin januariturne, än mindre att damerna ska följa efter. Det är endast ett fåtal av de ”ordinarie” spelarna som är med. Att de yngre spelarna får mäta sig mot främst utfyllnadsspelare i en VM-trupp, med undantag från ett par stycken kan inte ge så mycket tänker jag. Det räcker väl med att göra som under hösten och ta med ett par spelare varje samling som ska vara med och se hur det är när alla våra bästa spelare är med. Den här samlingen kommer hålla långt ifrån det tempot och kvaliteten som är när alla stjärnorna är med. Det här blir mer som ett u23-läger med några äldre som ska visa de yngre hur landslagsverksamheten fungerar. Tanken är fin men jag är skeptisk.

  Jag undrar hur glada Bajen blir när Janogy och Andersson kommer tillbaka efter att ha dragit baksidan under lägret?! Att rivstarta försäsongen på det sättet är rent ut sagt idiotiskt ur spelarnas perspektiv. Har landslagsledningen ingen koll på hur man bygger upp kroppen under ett par månader för att vara i toppform till tävlingsmatcherna börjar. Nu väljer man istället att rivstarta när spelarnas kroppar är som mest sårbara. Förstår inte hur man tänker där. Dessutom har man ju ett ”riktigt” läger bara en månad senare. Det blir en hård belastning på de ordinarie landslagsspelarna redan tidigt på säsongen. Man kan också fråga sig hur mycket lirare som Andersson och Janogy får ut, det är ju ytterst få av resterande som kommer vara med när det hettar till. Gerhardsson är säkert nöjd, men det här snacket om att det är klubbarna som äger spelarna och landslaget som lånar dem håller inte längre. Får man som ung spelare den chansen kan man inte tacka nej. Hade jag varit Linköping eller Bajen skulle jag vägrat skicka spelare, åtminstone de som är givna i landslaget.

  Något som jag helt missat är att det spekulerades i om relationen mellan Rolfö och Gerhardsson hade skurit sig och att det var anledningen till varför hon inte var med på lägret. Spännande när media försöker göra en höna av en fjäder!😂 Men visst skulle det kunna ligga något i det. Hur som helst är Gerhardsson numera för första gången som förbundskapten en pressad man.

 2. Helt rätt av Tommy!!
  Hoppas att flera följer efter.
  Det är lite förvånande att inte fler klubbar, med ekonomiska problem, har kritiserat förbundet tidigare.
  Vad är dom rädda för?
  Kanske Elitlicensnämnden…vad vet jag.
  Men vad har klubbarna att förlora på att kritisera EFD och SVFF? Jag förstår inte.
  Och Grälls är nominerad som ny ordförande i SVFF.. Huuhh…
  Det är inte fullt ut förbundets ansvar att klubbarna har dålig ekonomi, absolut inte.
  Jag har kollat lite, och om man tar Eskilstuna som exempel.
  I den stan bor det ca 100000 invånare.
  Där finns GUIF dam och herr i handboll på elitnivå, Smederna speedway på elitnivå, AFC Eskilstuna på elitnivå och Linden Hockey på hyfsat hög nivå.
  Spelarlönerna ökar för varje år. Allt blir dyrare och dyrare.
  Jag förmodar att det kramas ur vartenda öre ur företagen i Eskilstuna för att få sina sponsorpengar.
  Till slut finns det ju en gräns för hur mycket det går att krama ur. Och den gränsen är väl nådd nu.
  AFC får miljonbelopp från förbundet varje år och United några kanske ”några hundra tusen”.
  Det är en ekvation som aldrig kommer att gå ihop.
  Helt omöjligt!!
  Ok, satsa mer på att utbilda egna spelare! Men varifrån ska pengar till en sån satsning tas hos klubbarna? Elitklubbarna på herrsidan får miljonbelopp till sina akademier via UNIBETs satsning.
  Var finns ett sånt avtal för damerna??
  Jag har sagt det förut och säger det igen, svensk damfotboll är på dekis. På riktigt!

  • Jag tror framförallt att AFC:s ankomst till staden är det som har vållat mest problem för United, konkurrens som samma publik och sponsorer. Innan AFC dök upp vara United det enda elitlaget i fotboll.
   Sedan är en tuff sponsormarknad inte hela sanningen utan även styrelse och sportslig ansvariga bär ett stort ansvar. United har väl mer eller mindre varit ett farmarlag åt Rosengård dit man sålt spelare fortlöpande och ofta även mitt under säsong, men kanske ett bevis på att det varit svårt att få in intäkter?

   Jag tror tyvärr att United inte kommer komma tillbaka så länge AFC finns kvar.

 3. Hade varit bättre om Damerna lämnade SVFF och tillsammans med Norge Finland och Danmark startade ett damförbund!
  Helt otroligt att det får fortsätta år efter år! Gubbvälde!

 4. Alla borde ha det som i Växjö…Då kan man gå med miljonförluster och värva spelare stort utan att det är risk för ekonomin.
  Alla klubbar i OBOS får väl hitta en lokal VIDA och Sante Dahl som kan gå in med miljonbelopp varje år.
  Tips till Kalmar
  Här har ni lista att ringa runt finns säkert för personer också:

  Företag Omsättning (×1000) SEK
  1. OKG AB
  Sverige 3 058 772 ChangeValue
  2. Kährs Holding AB (publ)
  Sverige 3 018 179 ChangeValue
  3. Jacobi Carbons AB
  Sverige 2 702 997 ChangeValue
  4. Bergs Timber AB (publ)
  Sverige 2 149 000 ChangeValue
  5. Mekka Traffic AB
  Sverige 1 845 433 ChangeValue
  6. Liljas Bil AB
  Sverige 1 592 268

  • Vad är det du vill få fram med detta inlägg? Att det är problematiskt att det finns personer och företag som ser värdet av att satsa på elitfotboll för tjejer. Ditt inlägg osar någon typ av missunnsamhet… minst sagt…

 5. Shoutout till Amanda Ilestedt, Sveriges bästa back!! Ett misstag igår men i övrigt har hon varit hur bra som helst under hösten, egentligen hela året. Mot Lyon förra helgen var hon fantastisk. Återigen en spelare jag tycker Gerhardsson måste kunna få ut mycket mer av i landslaget. För i PSG är hon viktig för deras anfallsspel. Hon är duktig på att slå krossbollar men även passningar som bryter motståndarnas linjer. De defensiva egenskaperna vet vi ju redan håller hög klass. Lägg därtill att hon gör en hel del mål både i landslag och klubblag.

  Blir inte hon årets back på den där jäkla galan kan de bara lägga ner allt! Enligt mig finns det ingen som är i närheten. Eriksson går mot att bli petad i Chelsea, åtminstone få en mindre roll. Björn spelar mer mittfältare än back numera.
  Nyfiken på vad andra tycker? Men även om utmärkelser överlag. Hur bedömer man en ytterback mot en mittback? Eller en striker mot en ytter? Varför är Rolfö nominerad som forward när hon mestadels spelar back och mittfältare?

 6. Nu skall ”Elitprojekt dam” dra igång efter årsskiftet.
  Nu kommer vändningen för svensk damfotboll!!
  Frågan är om pengarna man satsar går till att avlöna dom fyra ”noggrant utvalda” personerna i projektet, eller om det även kommer klubbarna direkt till gagn.
  Återstår att se.

   • Även intressant att man anger som ”merit”, gällande Magnus Karlsson, att han har tränat Eskilstuna United så sent som 2021.
    Det har väl inte varit någon utveckling där, om man tolkar skriverierna, på många år.
    Varken sportsligt eller ekonomiskt.
    Så det kan finnas många frågetecken runt det här projektet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.