Klart – Bergdalen drar sig ur elitettan

Alldeles nyss kom beskedet om att Boråslaget Bergdalens IK väljer att dra sig ur elitettan till följd av spelarbrist.

Det bör innebära att Häcken får frågan om att ta den vakanta platsen. Och gör man det så är min tolkning att det i nästa steg blir Mariebo IK som tillfrågas om att spela i division 1 södra.

14 tankar på “Klart – Bergdalen drar sig ur elitettan

 1. Känns alltid lika ledsamt och onödigt när en klubb tvingas kasta in handduken. I detta fall är det uppenbarligen en kombination av spelarbrist, pengabrist och brist på ledarskapskompetens som ligger bakom.

  • Jag skulle säga att det är ledarskaps- och spelarbrist det hänger på. Ekonomin var det egentligen inget fel på. Man hade pengar till att spela en säsong i elitettan. Men man hade inte ekonomi till att värva in ett dussin spelare utifrån, vilket hade behövts.

 2. Tråkigt det som händer med många lag i Elitettan. Speciellt tråkigt för Team TG som åkte ur Elitettan på färre gjorda mål än Bergdalen. Dock bra för fotbollen i Umeå då¨det inte finns spelare för två lag i Elitettan i Umeå. Dessutom är laget mest en reklampelare för en skolkoncern. Att slå ihop de båda gamla division 1 serierna verkar inte ha varit någon succe. De lag som går upp till allsvenskan verkar ända ha svårt att klara sig och det är tråkigt om det är lag varje år som drar sig ur Elitettan varje år. Så var det inte förr.

  • Ja, se vad som hände med Kalix. För några år sedan snubblande nära att avancera till Damallvenskan, och nu? Team TG eller Thorénsgruppen vill jag minnas på ett sätt är en avknoppning från tidigare Umeå Södra. Riktigheten i detta kan säker någon bekräfta eller dementera.

 3. Bergdalens IK återigen… Minst sagt jobbiga dagar för spelarna, som befinner sig i ett slags limbo just nu. Minns hur Kopparbergs damer fick hantera chocken innan det blev klart med Häcken. Nu borde det vara dags för Elfborg, såsom varande största fotbollsföreningen i Borås, att göra ett seriöst försök med att samla ihop alla talanger i Sjuhäradsbygden med omnejd under sin fana med målet Damallsvenskan inom en rimlig framtid. Man kan kanske hämta inspiration och idéer österifrån, d.v.s. hos den herrallsvenska konkurrenten IFK Norrköping. Det lyckades ju över förväntan med strategin att föra upp ”Snokas” damer till den högsta damserien!

  • Tror inte det finns så många spelare ”i limbo”. På Bergdalens hemsida kan man läsa:
   ”Trots detta har vi inte lyckats attrahera mer än fem spelare ur förra årets trupp att göra en fortsatt satsning med Bergdalens IK till nästa år. Vi kan så här långt också konstatera att endast en spelare utifrån är kontrakterad för 2023.”

  • Det finns förstås en möjlighet. Jag har varit kritisk mot bristen på ambition under Elfsborgs tre första år inom damfotbollen. Men det börjar hända lite nu. Kanske att de kan vara på elitnivå om fyra–fem år.

   • Du har såklart bättre koll än vad jag har men Elfsborg har trots allt tagit tre seriesegrar även om de inte räckte till i kvalet till division ett.

    Men att satsa på sitt damlag handlar ju mycket om att bygga organisationen runt laget och skapa förutsättningar och där tror jag flera herrelitklubbar brister eller åtminstone underskattar utmaningarna.

    • När Elfsborg startade damlag hade man ett flicklag i seriespel. Det laget var fortfarande klubbens enda på flicksidan förra året.
     Och Elfsborg hade nästan exakt samma organisation kring damlaget i fjol i tvåan som man hade under premiäråret i fyran.
     Så det har inte hänt så mycket de tre första åren. Först nu, under fjärde året, håller man på att utveckla verksamheten.

     • Jo det är väl lite det jag anade. Det är en sak att locka till sig några bra/erfarna spelare för att vinna de lägre serierna men ett större jobb att bygga upp organisationen så man kan ta steget upp till eliten.

      Det har varit lite av samma sak i Halmstad som i och för sig etablerat sig i ettan men inte varit nära att ta sig vidare uppåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.