Eskilstuna förlorade i överklagansnämnden – Uppsala till damallsvenskan

Överklagansnämnden avslår Eskilstuna Uniteds ansökan om elitlicens. Därmed är det i princip klart att IK Uppsala Fotboll spelar i damallsvenskan i år, medan Eskilstuna United får rikta in sig på spel i elitettan.

I domen (som kan läsas här) framgår att överklagansnämndens beslut kan överklagas till Riksidrottsnämnden, och att en sådan överklagan måste vara inne senast den 16 januari.

Jag är inte jurist, men är rätt säker på att Riksidrottsnämnden bara tar upp ärendet som om det begåtts några formfel i Licensnämnden. Och i den text som klubben har lagt upp på sin hemsida finns inget som talar för att man kommer att försöka ta sista halmstrået. Allt talar därmed för att Licensnämndens beslut vinner laga kraft den 16 januari och att IK Uppsala Fotboll då fullt ut får damallsvensk status.

Det är förstås väldigt tråkigt för damfotbollen i Eskilstuna att United nu tvingas ner en division. Jag läser i Ekuriren att krönikör Per Gillberg tycker att klubbledningen lagt för mycket energi på olika projekt som inte dragit in pengar utan i stället bara tärt på ekonomin.

Kollar man Licensnämndens beslut så framgår det att det var fjärde gången sedan 31 december 2018 som klubben haft ett negativt eget kapital. De tre tidigare gångerna har man visat upp en handlingsplan och ett periodiserat bokslut som varit lika med noll eller bättre.

Den 31 december 2021 hade United återigen ett negativt eget kapital, den här gången på minus 553 000 kronor. När klubben sedan lämnade in ett periodiserat bokslut den 31 augusti i fjol lyckades man inte visa upp ett positivt eget kapital.

Man hävdade att det var en följd av coronapandemin. Men Lincensnämnden accepterade inte den ursäkten.

Nämndens ordförande Richard Johnsson sa så här i Ekuriren när beslutet kom den 5 december:

”Vi har haft direkta kontakter med klubben och vet att man vidtagit åtgärder som burit frukt efter sista augusti. Eskilstuna har även hävdat vissa pandemieffekter för att förklara det kraftiga egna kapitalet, men när vi diskuterat, vridit och vänt på det är kan vi inte se att pandemin är särskilda skäl för att godkänna det här ändå. Det kanske man kunde göra år ett när pandemin kom, men inte år två.”

Samtliga de sju ledamöter som sitter i licensnämnden röstade för att neka Eskilstuna United elitlicens för 2023. Och nu har alltså Överklagansnämnden kommit fram till samma beslut.

Det hjälper liksom inte att klubbledningen gjorde ett stort jobb under hösten. Man fick in tre miljoner kronor vilket innebär att klubben nu har ordning på sin ekonomi. Men det var för sent. I varje fall för spel i damallsvenskan.

På sin hemsida skriver United så här om framtiden:

”Eskilstuna United kommer fortsätta att bygga en organisation för framtiden utifrån den nya situationen och anpassa vår verksamhet efter de förutsättningar som nu gäller. Visionen om att vara en etablerad förening i damallsvenskan över tid och en bra utbildningsplats för unga fotbollsspelare kvarstår. Budgeten för 2023 är dock väsentligt lägre än tidigare år och utgår från vad Eskilstuna som helhet förmår.”

I nuläget har man inga kontrakterade spelare. Men det är bara att hoppas att nya tränaren Vaila Barsley kan ställa ett slagkraftigt lag på benen i elitettans premiär den 2 april. Det är ju inget roligt när lag rasar ihop helt.

IK Uppsala Fotboll

Vad gäller IK Uppsala Fotboll är klubben redan placerad i damallsvenskan på förbundets hemsida. Som det går att läsa här på bloggens Silly seasonsida har man i nuläget 13 kontrakterade spelare. Man har ännu inte presenterat ett enda nyförvärv. Däremot har man förlorat sin skyttedrottning Nicole Robertson till IFK Norrköping.

Uppsala ligger alltså på minus just nu i truppbygget. Det lär krävas ett tillskott på minst en handfull etablerade spelare om man på allvar skall kunna slåss om en plats över nedflyttningsstrecket.

.

13 tankar på “Eskilstuna förlorade i överklagansnämnden – Uppsala till damallsvenskan

 1. Uppsala har antagligen haft krokar ute efter spelare i minst en månads tid, konstigt vore det annars. När United gick upp i Damallsvenskan var de mycket nöjda med att ha många och relativt små sponsorer, vilket gjorde dem motståndskraftiga om en eller annan skulle falla bort eller bytas ut. Mycket har uppenbarligen hänt sedan dess och Fotbollskanalen nystar i hur det kan gått till:

  https://www.fotbollskanalen.se/damallsvenskan/dokument-fran-storsatsning-till-ekonomisk-kris-sa-gick-det-utfor-for-eskilstu/

  Det är inte utan att man funderar på ordet hybris….

 2. När man läst Fotbollskanalens genomgång av Eskilstuna United så blir man mörkrädd hur dom har handskats med pengarna!

 3. Skrev redan för något år sedan om hur illa klassiska Eskilstuna United har skötts.
  Bl a tränarens enorma lön (närmare 90.000 kr/mån!).
  Om skyhöga spelarlöner, upp till 35.000 kr/mån för 5-6 spelare som förhandlats fram av tränaren som fick helt fria händer av klubbens ansvariga.
  Ja, Fotbollskanalens gedigna text är en skrämmande läsning om hur snabbt ett allsvenskt lag kan raseras – p g av en styrelse utan kunskap.
  Det värsta är ändå att styrelsen inte ställer sina platser till förfogande omgående. Det kommer väl ett årsmöte under våren? Vad säger medlemmarna då?
  Klubbikonen Vaila Barsley ska försöka skapa något nytt av det lilla som blev kvar av A-laget (fem juniorer). Det krävs 10-15 nya spelare. Men vem vill, eller vågar, skriva på för Eskilstuna United? Klubbmärket är för lång tid nedsvärtat.

 4. Mycket bra genomgång av fotbollskanalen. Tycker detta case, och många andra, väldigt väl illustrerar problemet för svensk damfotboll. Alla tycker att spelare (och ledare) skall ha bra löner som man kan leva på men ingen har riktigt svaret på var pengarna till det skall komma ifrån. Nu verkar det ju varit lite av vilda västern i Eskilstuna men min känsla är att alla svenska damklubbar har lite av samma grundproblem.Och om vi nu går in i tuffare tider ekonomiskt så kommer det nog inte bli lättare.
  Den europeiska lösningen är ju att fördela pengar från herrfotbollen till damfotbollen men våra herrklubbar spelar ju på fotbollens bakgård så det finns nog helt klart mindre pengar att plocka den vägen här.

 5. Är det inte lite paradoxalt att degraderas till en väldigt dyr serie, sett till resekostnader, om det är ekonomin som svajar? Visserligen har man lägre lönekostnader generellt i Elitettan men reskostnaderna är väl i parietet eller t om högre än i OBOS? Den posten lär inte bli billigare 2023…

 6. Hej Johan och alla andra!

  Jag funderar på vilka ligor utanför Europas som håller högst klass på damsidan bortsett från NWSL. Vad har ni för tankar?

  • Min gissning är att utanför Europa och USA så har Australien den bästa ligan. Men det baserar jag nästan enbart på att jag inte vet ett skvatt om den japanska ligan.

   Fast å andra sidan spelar väl de flesta bra australiensiska och japanska spelare i Europa eller USA.

   • Jag tycker också att Australiens W-league borde ligga bra till. Brasilien och Mexiko har ligor som ibland lockar stora publiksiffror. Men nivån är svår att bedöma. I Kina finns mycket pengar, och även en del intressanta spelare. Men även där är nivån svårbedömd. Det spelas för få internationella träningsmatcher på klubbnivå för att man skall kunna värdera ligorna på ett vettigt sätt.

    • Tack för svar. Women’s International Champions Cup är väl ett av få exempel på när klubbar från olika världsdelar möts.

  • Detta är total katastrof! För spelarna!
   En skada kan bli förödande utan avtal.
   Hade lite svårt att välja sida men att EFD skulle göra något rätt och riktigt är som alltid otänkbart.
   Ser att Svensk Elitfotboll (SEF) har tecknat ett fint avtal med ett bilföretag.

   https://www.svenskelitfotboll.se/svensk-elitfotboll-och-mg-inleder-samarbete/

   Väntar fortfarande på ett sponsorkontrakt som EFD har sytt ihop…som skulle hjälpa damfotbollen.

   Ps. Glömde: ”EFD i samtal med SFSU om publikutveckling i damfotbollen”. Stort.

  • Hur är det möjligt att det kan bli så här? Man blir ju mörkrädd när man läser att avtalet från 2013 förlängts 2 veckor i stöten i åratal… Det är så himla enkelt att snacka och i text skriva vad man ska verka och jobba för men till syven å sist är det ju i handling som det bevisas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.