Kryss i engelska toppmötet mellan Arsenal och Chelsea

Damfotbollsåret 2023 startade på allvar med ett ganska chansfattigt engelskt toppmöte. Ett toppmöte som slutade 1–1 efter att Kim Little givit hemmalaget ledningen på straff och Sam Kerr nickat in kvitteringen i slutminuterna.

Fyra svenska spelare fanns med i startelvorna, två per lag. För Chelsea vaktade Zecira Musovic målet och Magdalena Eriksson spelade vänsterback i en fyrbackslinje. I 86:e minuten gick Eriksson ut och Johanna Rytting Kaneryd kom in. Hos Arsenal startade Stina Blackstenius som vanligt som nia. Dessutom fick Lina Hurtig för första gången chansen att starta i ligan.

Hurtig spelade i 81 minuter på högerkanten och borde ha blivit målskytt, framför allt när hon smög in bakom en halvsovande Eriksson på ett vänsterinlägg. Hurtigs öppna nick från nära håll gick dock rakt mot Musovic – som kunde rädda.

I en ganska stängd och halvtråkig match var Arsenal det bättre laget under halvlekarnas 30 första minuter, medan Chelsea reste sig på slutet. Det var Arsenal som tog ledningen på en straff som Jonas Eriksson hade kallat en ”soft penalty”. Det var Niamh Charles som satte en tackling i ryggen på Caitlin Foord precis vid straffområdeslinjen. En situation där domaren kan blåsa – och den här gången gjorde hon det.

Kim Little var säker från straffpunkten. Sedan såg Arsenal ut att gå mot segern. Men ett par byten fick fart på Chelsea. Och i 89:e minuten slog inhopparen Jelena Cankovic ett fint inlägg från högerkanten med sin vänsterfot. Bollen träffade pannan på skyttedrottningen Sam Kerr, som nickade in kvitteringen från nära håll.

Arsenal var som sagt det något bättre laget under större delen av matchen, men kryss kändes ändå inte helt ologiskt. Resultatet gör att det fortsatt skiljer tre poäng och tre mål mellan lagen. Ledande Chelsea har dock en match mer spelad, så Arsenal har chans att komma upp jämsides om de vinner sin hängmatch.

20 tankar på “Kryss i engelska toppmötet mellan Arsenal och Chelsea

 1. Nej kvalitetsmässigt var det en rätt dålig match. Man förväntar sig mer av en så uppsnackad match. Lagen gjorde det bra taktiskt men det var många spelare som var direkt svaga individuellt. Den enda som verkligen stack ut var Lauren James, sjuk teknik och driv i steget på den tjejen. Annars stod Musovic för en stark insats och var bästa svenska. Blackstenius började bra men mattades. Någonstans har man ju lärt sig att matcherna som Chelsea spelar sällan blir särskilt underhållande. Det blir mycket långa bollar och med det spelarmaterialet Chelsea nu har borde de använda sina kanter mycket mer. Av det jag he sett är det bäst kombinationer på högerkanten när Perisset och Kaneryd spelar tillsammans. För mig är James mer en tia och hon får inte ut så mycket på kanten. Jag hade petat Kirby och tagit in James där med Perisset och Kaneryd på högerkanten. För som det är nu blir ingen kant ett hot eftersom Eriksson är så pass defensiv. Jag tror inte Hayes själv vet vilken uppställning som är bäst för hon kör olika i varje match istället för att spela ihop en elva. Med det här spelet kommer båda lagen bli överkörda i CL. För det här såg inget vidare ut. Hayes måste börja utnyttja den farten som finns i laget. Men framförallt är det dags att ge Cankovic chansen i en stor match.

  Helgens svenska hittar vi dock i Everton i form av Hanna Bennison. Återigen är det andra spelare som får de stora rubrikerna för att dem gör målen. Men det är Bennison som just nu faktiskt driver detta Everton från mittfältet. Hon är både städgumma, spelfördelare och en dribbler i ett. Att vi har en svensk 20-åring som driver mittfältet i ett mittenlag i WSL säger ganska mycket om vilka steg hon har tagit under hösten. Under de senaste åren känns det som hon har spelat med en tyngd över sina axlar och haft mycket press på sig. Men nu ser hon ut att trivas och har hittat rätt på planen vilket syns i hennes självförtroende. För övrigt är Everton roliga att följa med sitt unga lag som hela tiden försöker spela en härlig fotboll. Dessvärre fick Björn utgå i paus så hoppas hon är ok, även hon har haft en bra höst med kontinuitet vilket hon inte alltid har haft tidigare.

  • Kirby startade på bänken. Fleming startade som 10:a och var direkt svag liksom Chelseas mittfält överlag. Synd att inte Arsenal kunde utnyttja det bättre. Väldigt mycket felpass från båda lagen.

  • Snart lär väl Everton presentera Paulina Nyström. Jag trodde att Amalie Vagnsgaard skulla vara aktuell för Everton och återförenas med sin före detta tränare i FC Nordsjälland, men hon fick nog ett bättre bud av PSG.

  • Bra taktiskt, svagare i teknik och utförande kan man kanske säga?😀
   Men efter att ha sett många andra topplag som Barca och Lyon så ser dem också lite ringrostiga ut. Så det är kanske inte så konstigt att lagen inte är formtoppade efter ett uppehåll. Alla vill väl spela sin bästa fotboll i mars/april när Champions league drar igång igen.

  • Rainer var på plats, vilket säkert påverkade. På plats är det exempelvis lättare att uppfatta och uppskatta intensitet. Från tv-soffan tyckte inte jag att underhållningen nådde den nivå jag hoppats på.

 2. Träningsmatch Hammarby-AIK 6-1. Siffrorna ljuger lite, matchen var jämn i första och AIK tog till och med ledningen. I andra bytte AIK in ett juniorlag som inte alls kunde stå emot. Hammarby ser väldigt bra ut, de gjorde också många byten men det visade vilken bred och stark trupp Bajen har i år.

  AIK har som vanligt mängder av etablerade spelare skadade: Serina Backmark, Adelisa Grabus, Linda Hallin, Emma Engström m fl.

  • Blev ju en lite konstig match iom att Bajen bytte alla utespelare i halvlek, och hade spridit ut a-lagstruppen på bägge elvorna och fyllt på med några F19- och F17-spelare i vardera halvlek, medan aik verkade spela med bästa möjliga startelva för att i minut 60 byta in juniorerna, vilket gjorde att det blev rätt så ojämt mot slutet. Men det som överraskade var hur bred trupp Hammarby ändå verkar ha, trots att några spelare saknades.

   • Flera för mig obekanta ungdomar i Hammarby gjorde gott intryck, överraskande bra. Smilla H gjorde en bra match, men hon ingår väl i a-truppen. Annars tyckte jag att särskilt Adelina E såg vass ut, hoppas hon får vara mer offensiv i år snarare än ytterback. Och Kyra C-C kan bli en nyckelspelare. Maika kan bli en sensation.

    En startelva med Eva N/Sörensen/Ökvist, Roddar/Kyra/Vilde/Jonna, Madde/Matilda/Maika ser rätt trevlig ut. Men då fick inte Alice, Emma W, Folke, Adelina, Wangerheim eller de nya norskorna plats … Bred trupp, som sagt!

    Men att matchen skulle varit jämn i första halvlek kan jag inte hålla med om …

 3. Kul med lite debatt här i flödet👍 Hade jag varit Bajen- eller AIK-supporter skulle jag ha varit nöjd med den första matchen för säsongen oavsett. Bajens trupp ser bred och spetsig ut och AIK tror jag kommer studsa upp till damallsvenskan igen. De har ett bra lag i år om de inte tappar fler spelare. Dock tycker jag aldrig man ska dra för stora växlar av de första matcherna såhär pass tidigt. Det är flera månader tills premiären och mycket hinner hända fram till dess. Man ska inte toppa formen för tidigt, det fick Bajen smaka på förra säsongen. Då spelade man riktigt bra i cupen och var klart bättre än Häcken i semin men när serien började fick men en rejäl formsvacka som tog tid att vända på. Samtidigt är ju försäsongen väldigt spännande för alla oss supportrar när man får se alla nya spelare och följa laget mot seriestart. Så ur supporterperspektivet är det riktigt kul att det äntligen spelas lite matcher igen. Och visst vill man se att saker och ting börjar sitta och att man ser mönster i spelet både framåt och bakåt.

  Rolfö fortsätter skörda titlar i Spanien även om den här är den minst eftertraktade kan man tänka sig. Måste säga att hon numera nästan är bättre som en wingback/ytterback än som ytter. Hon måste vara en av de allra bästa i en-mot en-dueller både offensivt och defensivt. Undrar hur Gerhardsson tänker där? För vi minns ju alla hur svårt han hade att få igång sin storstjärna i EM så startsträckan bör bli betydligt kortare om hon spelar på sin vanliga position. Dock är hon ju vår offensivt bästa spelare också så man vaskar ju hennes skott om hon spelar så långt ner. Svåra avvägningar att göra. Ett som är säkert är att Sverige måste börja spela mer för Rolfö och ge henne mer frihet på planen. Hon är vår enda riktiga superstjärna och då måste vi få ut det bästa av henne offensivt om hon nu ska spela i anfallet. Vet att det är lite osvenskt men hon är så pass bra så vi måste hitta ett sätt så hon orkar med att göra sina offensiva aktioner så ofta hon kan. Annars får hon lika gärna spela längre ner för min del.

  Andra glädjeämnen från helgen är att Angeldahl nu äntligen börjar få mer speltid i ett City som går trögt. Kanske är det här hennes chans när övriga spelare har det tufft. Asllani och hennes Milan har verkligen spottat upp sig och ser numera ut som en titelutmanare. Synd att de ligger lite väl långt efter men en cuptitel kan de absolut ta för d har värvat bra i januari också.
  Nya favoritlaget Everton med Bennison i spetsen fortsätter se väldigt bra ut. Imponerad med tanke på hur ungt lag de har och att ändå kunna stänga ner matcher som i helgen. Tyvärr hade Björn en liten känning men Bennison har nu varit mittfältets dirigent i de 3 senaste matcherna de har spelat. Hon fördelar bollar, vickar sig ur press och spelar med ett stort självförtroende. Visst kommer det en och annan felpass men det är inte konstigt när man är så pass ung. Men det är sättet hon löser, och försöker lösa trånga situationer på som är väldigt roligt att se. I alla matcher jag har sett har hon varit bästa mittfältare på planen. Har tidigare skrivit att det tar längre tid för mittfältare och backar att nå världstoppen för att det är en position som kräver väldigt mycket erfarenhet och mognad i spelet. Just nu är Benni Sveriges bästa mittfältare och det ganska klart. Där ser man vad speltid och förtroende kan göra. Såhär nu några år efter flytten till Everton valde hon helt rätt. Det var turbulent till en början men nu har det mynnat ut i något väldigt positivt. Här får hon nu utvecklas under en duktig tränare för han verkar bra på att få ut det bästa av sina spelare på planen. Hon är yngst av alla svenska spelare som har gått utomlands på sistone men jag tycker hon är den som har gjort det mognaste valet i konkurrens med Blackstenius flytt till Arsenal som också har fallit väl ut. Men annars har de flesta svenskorna tagit sig lite vatten över huvudet kan jag känna som har valt klubbar där de är en bit ner i rangordningen. Det har lett till att deras utveckling har stannat upp, det är inte många som är bättre nu än när de lämnade Sverige.

 4. Tror också att Hammarby kommer ligga högt upp i tabellen.. (Kul om dom kunde komma med ett nyskapande spel som överraskar lite.) Synd att dom blev av med några spelare bl.a till Rosengård. Dom har ju också en bra publiksiffra på sina hemmamatcher. Kommer nog ligga i topp ihop med Rosengård, Häcken, Linköping och Kristianstad.

 5. Hemma från Linköpings första träningsmatch för i år mot Stångebro Uniteds P15-lag, förra säsongen fick man se sig besegrade med 4-3 och i år blev det istället vinst med 5-3. En oväntat välspelad match för att vara så tidigt på försäsongen med ett resultat som kändes rättvist sett till målchanserna som skapades.

  Bland nyförvärven som genomgående stod för bra debuter stack norska anfallstalangen Cathinka Friis Tandberg ut positivt, där tror jag chansen är stor att LFC återigen har gjort ett riktigt fynd. Snabb, stark, teknisk och bra speluppfattning är egenskaper som gör att jag tror hon har goda chanser att bli årets överraskning i serien, hennes och övriga spelares egenskaper gör hur som helst att Linköping kommer bli ett väldigt löpstarkt lag som lär bli riktigt jobbiga att möta även i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.