Ytterbackar i fokus i ny landslagstrupp – och Glas till Kansas City

Alldeles nyss presenterades Hanna Glas som nyförvärv av NWSL-klubben Kansas City Current. Jag måste säga att jag blev lite överraskad av nyheten.

Spontant tänker man ju att Kansas City är ett nedbyte jämfört med Bayern München. Men vid närmare eftertanke kanske inte bytet är så dumt. Bayern spelar många matcher där de vinner på halvfart, medan det är rakt igenom tuffa matcher i USA:s högstaliga. Så när Glas är frisk kommer hon både att få träna mer på försvarsspel i Kansas än hon fick i Bayern.

Vad gäller svenska utlandsproffs har vi fått ett nytt sådant i dag. Det är Anna Oskarsson som valt att fortsätta karriären i skotska Glasgow City FC.

Om min sammanställning stämmer har vi därmed nu 52 svenska spelare som är utlandsproffs i olika högstaligor runt om i världen. Dessutom är det ett antal spelare som håller till i andraligor, plus att en bra bit över 100 spelare pluggar på amerikanska college.

Mellan tummen och pekfingret är det således kring 200 svenska spelare som har sin fotbollshemvist i utlandet.

I dag har Peter Gerhardsson tagit ut 17 av dem till landskamperna mot Kina och Tyskland senare i februari.

Ytterligare sex utlandsbaserade spelare finns med i den U23-trupp som skall ta sig an Nederländerna och Italien.

Kollar man lite närmare på de båda trupperna så noteras att det är på ytterbacksplatserna som det händer mest. Där saknas skadade duon Hanna Glas och Amanda Nildén. I stället får trion Stina Lennartsson, Hanna Lundkvist och Anna Sandberg chansen att visa upp sig.

Lundkvist får hyfsat med speltid i Atletico Madrid, och är ett spännande framtidsnamn. Det är Sandberg också. Jag gillar verkligen den 19-åriga Häckenbackens offensiva spelstil. Hennes vänsterinlägg är riktigt vassa.

På mittfältet testas Real Madrids Freja Olofsson i Caroline Seger:s frånvaro. Det jag sett av Olofsson i vinterns Champions League är hon duktig när hon är rättvänd, men vill inte gärna ha bollen när hon är felvänd. Jag skriver Segers frånvaro trots att veteranen kommer att vara närvarande på samlingen. Seger skall deltaga i träningarna, men är inte tillgänglig för spel.

Ett relativt nytt namn i truppen är Tove Enblom, som får agera tredjemålvakt bakom Jennifer Falk och Zecira Musovic. Det blir för övrigt också intressant att se om Falk fortsatt ses som etta, eller om Chelseamålvakten gått om i vinter.

Slutligen noteras att det hände saker både i engelska WSL och italienska Serie A i helgen. I WSL kryssade både Arsenal och Manchester United, vilket säkert framkallade jubel både från Chelsea och Manchester City. Chelsea leder tabellen med två poängs marginal, och man kommer att göra det även om Arsenal vinner sin hängmatch.

För Manchester City förbättrades chansen att ta en Champions Leagueplats. City är nu ikapp Arsenal, dock med en match mer spelad.

 1. Chelsea 12 +24 31
 2. Manchester United 12 +25 29
 3. Arsenal 11 +20 26
 4. Manchester City 12 +14 26

I Italien föll Juventus med 2–1 hemma mot Milan – trots att inhoppande Linda Sembrant blev målskytt. Resultatet gör att Romas försprång i toppen börjar bli så stort att de snart kan räkna in ett lite oväntat guld.

Roma har nämligen åtta poäng upp på Juventus och Fiorentina. För Juve får nog huvudfokuset läggas på att behålla den där andraplatsen. För både Fiorentina och Inter är inom räckhåll.

 1. Roma 16 +29 42
 2. Juventus 16 +25 34
 3. Fiorentina 16 +5 34
 4. Inter 16 +24 32
 5. Milan 16 +6 28

Noterbart att Pauline Hammarlund blev målskytt för Fiorentina i lördags. Det var hennes första ligamål, det kom i tredje matchen. I Fiorentina spelar numera även göteborgaren Annahita Zamanian. Även hon blev målskytt mot Sampdoria i lördag.

22 tankar på “Ytterbackar i fokus i ny landslagstrupp – och Glas till Kansas City

 1. Ganska förutsägbar uttagning, egentligen bara Tove Enblom som överraskade mig. Sen är jag lite skeptisk till Stina Lennartsson. Hon är väldigt bra offensivt men drar på sig för många frisparkar och gula kort i defensiven. Hade hellre sett Hanna Wijk eller Jessica Wik på den positionen.

    • Häng med nu ”Isak”: Hur många varningar är för många? Det kanske var rätt att ”ta en varning” i visst läge. Antalet varningar är inte uppseendeväckande högt för Lennartsson jämfört med andra. Och – till sist – att ha fått varningar i Damallsvenskan säger inte med självklarhet att det blir så i landslaget, varken varningar i sig eller antalet. För övrigt – Jessica Wiks ”bäst-före-datum” betyder bara att hon var bättre tidigare. Det har inget med ålder att göra.

     • Visst är det rätt att ta en varning i vissa lägen, och 6 varningar kanske inte är för många. Men Selerud på andra kanten hade 0 varningar, det tycker iaf jag är ett tecken på att Lennartsson är för aggressiv i närkamper. Men som sagt, det är fullt möjligt att jag har fel och bevisligen så var det inget hinder från att bli uttagen.
      Okej då missuppfattade jag din kommentar om ”bäst-före-datum”, ber om ursäkt för det. Tycker fortfarande Wik är något bättre än Lennartsson, även om hon möjligtvis var bättre tidigare. Men det är en personlig åsikt.

      • OK, men Selerud är en mjukis som hellre passar bakåt än går in i fysiskt spel. Just oändligt många bakåtpassningar var utmärkande för hennes spel ändå till säsongen 2022. Vad någon än tycker om Lennartsson så mjukis är det nog svårt att kalla henne.

       • Intressant, det är inte uppfattningen jag fått av Selerud. Hon hade bättre poängutdelning än Lennartsson så hon passade nog inte bara bakåt. Nej, jag tror inte någon kallar henne det.

        • Selerud är en mjukis, särskilt i jämförelse med Lennartsson. Det var först säsongen 2022 det blev offensiv sprutt att tala om på Selerud – och det räckte ju till utlandskontrakt – så grattis!

 2. Når Sverige OS-formen kan det bli oavgjort mot Tyskland. Kan bli förlust ändå förstås, eller överraskande bättre. Minns när Sverige vann med 4-2 mot Tyskland 2015 i Algarve Cup efter 0-2 underläge. När Sverige mötte Tyskland sen i VM 2015 blev det tysk seger med 4-1. Med andra ord , matchen mot Tyskland har nog ingen avgörande betydelse sen om dom möts i VM senare i år. Kina vet man inte var dom står. Tycker nog att Sverige, liksom USA och Tyskland är ett starkt turneringslag

 3. Spännande trupp även om man alltid kan diskutera enskilda spelaruttagningar. Hoppas att dom nya spelarna får speltid. Förhoppningsvis kan Anna Oskarsson få en nytändning i och med sitt klubbyte, som gör att hon på allvar kan utmana om en landslagsplats igen, och kanske till och med om en plats i VM-truppen.

 4. Italien har ændret spilformat denne sæson til slutspil med de 5 øverste hold efter grundspillet med 10 hold. Guldet er derved langt fra afgjort.

 5. Jajamen!
  Svenskorna slår tillbaka del 1!! Det har inte varit lätt att heta Lina Hurtig eller Stina Blackstenius om man spelar i Arsenal de senaste veckorna. De har fått tagit mycket oförtjänt skit, visst har de inte presterar så bra som de kan men det har heller inte resten av laget gjort. Men nu är det i slutändan dem som tar laget till final i ligacupen. Stina avgör stora matcher som vi alla vet att hon har en tendens att göra. Hurtig gör ett riktigt bra inhopp och gör allt utom mål.
  Det har varit jobbigt att se hur svårt de har haft att trycka dit bollen. Ibland är det bara så att bollen inte vill in. De bådas självförtroende har varit nere på botten men förr eller senare vänder det och så blev fallet ikväll. Efter målet var det två helt nya spelare som sprang ute på planen. Helt plötsligt lyckades Hurtig ta sig förbi sina motståndare och Blackstenius kunde hoppandes i luften ta ned en boll på bröstet, hålla ifrån sig sin motståndare och få tiden att gå. Det är ganska häftigt vad lite självförtroende kan göra med en spelare.

  Som Gunners-supporter värmer det hjärtat att våra svenskor faktiskt gör skillnad. Det här var dock inte bara viktigt för Arsenal utan även för landslaget. Hurtig och Blackstenius är viktiga pusselbitar där också. Om Gerhardsson såg det målet tror jag han jublade hemma i TV-soffan.

  För börjar man snegla mot VM ser det återigen ut som Sverige har fått en bra lottning. Italien kan vara lite obehagliga i gruppen men ska Sverige ha någonting med medaljerna att göra ska man vinna en sådan match. Förmodligen väntar sedan Nederländerna i åttondelen som med största sannolikhet får klara sig utan Miedema. I sommarens EM tyckte jag Sverige var klart bättre och borde ha vunnit den matchen. Sedan väntar förmodligen Spanien där det råder totalt kaos. Som det är nu har jag väldigt svårt att se Barca-spelarna med flera komma tillbaka till landslaget. Från vad jag förstår så står dem längre ifrån varandra nu än under hösten. Det är ett guldläge att möta dem när det är så mycket utanför planen som stör. Därefter väntar medaljmatcherna och då brukar Sverige vara starka.

 6. Jag tycker att Sverige nu till VM skall ha spelsystemet 5 – 3 -2 vilket jag tycker är det bästa och säkraste spelsystemet. Man åker inte på t.ex så många onödiga kontringsmål. . Ett mittfält t.ex med Rolfö – Asllani – Angerdahl.. Anfall med Hurtig – Blackstenius. Sedan att ytterbackarna som t..ex Jonna A skall spelar kontrollerat offensivt.

  • Jag håller med dig ”Len”. Sverige måste få ordning på försvarsspelet nu för det har varit rena autobahnen genom laget på sistone. Laget måste börja fungera som en enhet både offensivt och defensivt igen. Det var därför de var så starka i OS, för då visste alla sina roller och klarade av att utföra dem. Nu känns det som att många tvekar och hjälper inte varandra lika bra.

   Vi har 3 starka mittbackar i Björn, Eriksson och Ilestedt. Massvis med duktiga kantspelare som kan agera wingbacks. Andersson, Rolfö och Nilden till vänster, Glas och Kaneryd till höger. Där kan man laborera lite beroende på hur offensiv man vill vara. Eftersom vi har 3 centrala backar skulle jag gärna se ett bollskickligt mittfält med Bennison, Angeldahl och Asllani med Blackstenius och Hurtig högst upp. Det finns gott om ersättare till alla positionerna som lika gärna kan starta. Dock tror jag Gerhardsson kommer spela sitt 4-3-3 med lite modifikationer. Där känner han sig som mest bekväm.

   Sedan är ju frågan hur Sverige nu studsar tillbaka efter stjärnsmällen mot Australien?! Säg att det skulle bli en ny storförlust mot Tyskland vilket inte är helt omöjligt. Då börjar det bli jobbigt för psyket, då spelar formationer och uppställningar mindre roll. Även om resultat i träningsmatcher inte är så viktiga så tror jag Tysklandsmatchen blir ett litet vägskäl. Gör man en bra insats mot en av favoriterna till VM-guldet i sommar kommer man åka från samlingen med ett gott självförtroende. Blir det däremot förlust med ett par mål då kan det bli en jobbig vår för Gerhardssons gäng.

 7. Hammarby vann ganska enkelt med 5-0 (2-0) mot finska fjolårstvåan HJK Helsingfors. Iförsta halvlek handlade det nästan bara om Hammarby, i andra stod HJK upp bättre än siffrorna antyder men de säckade ihop lite på slutet.

  Intressant att notera: Hammarby startade med en uppställning som sannolikt är väldigt lik lagets just nu bästa startelva: Tamminen // Alice C – Boye – Lotta Ö// Thea Sörbo – Roddar – Kyra CC – Jonna // Vilde H – Madde J – Maika H. Undantaget är väl främst att en frisk Matilda Vinberg antagligen petar Sörbo. Personligen hade jag nog valt Eva Nyström före Alice. Kanske t o m Adelin E före Sörbo som ännu inte riktigt har hittat in i laget. Men hon kan knappast klandras, tror hon kommer att utmana om startplats längre fram.

  Detta var Hammarbys tredje match på åtta dagar och de kom hem från träningsläger i går, men de föreföll inte särskilt nedtränade eller tunga i benen. Många fina kombinationer och snabbt passningsspel. Allt sitter inte perfekt, men det lovar ganska gott om de kan upprätthålla spelet från dessa fem träningsmatcher även mot allsvenskt motstånd.

  1-0 kom redan i fjärde minuten, Ökvist nickade in en hörna. Matchens stora delikatess vara Hamanos genomskärare som friställde Janogy till 2-0. Madde gjorde även 3-0 och 5-0. Emma Westin gjorde 4-0. Att Janogy gjorde tre mål var nog bra, hon har faktiskt sumpat en hel del hittills i år.

  Kul att se att Hammarby kunde bibehålla spelet relativt bra även efter ett halvdussin byten. Det vore kul om de sätter ett grundspel som funkar jämt och inte bara ibland och som hela truppen behärskar.
  Kul också att trotjänaren Gibson har fått mycket förtroende under försäsongen och gjort bra ifrån sig.

  • Intressant, jag tycker Sörbo gjort det bra och att hon förmodligen startar. Vinberg ser jag mer som en konkurrent på de tre positionerna längst fram, där det alltså är fyra jämnbra spelare som tävlar om tre platser. Nyström tror jag också går före Alice till premiären.

   Man ska ju aldrig ta ut en seger i förskott, men Hammarby har förmodligen fått tidernas lättaste grupp i cupen, där det på förhand tuffaste motståndet Eskilstuna av uppenbara skäl snarare blivit det lättaste. BP och Uppsala är kanske de på förhand svagaste allsvenska lagen dessutom. Finns alltså en möjlighet att experimentera en del även i de här matcherna.

  • Tror på Lyon-Wolfsburg i final men hoppas på Barca-Arsenal! Den ena sidan av slutspelsträdet är klart tuffare än den andra. Både Chelsea, Barca och Lyon på samma sida. På den andra sidan känns det vidöppet och alla lagen har chans att ta sig till finalen. Ser ingen tydlig favorit i årets turnering. Inget lag har imponerat så mycket på mig hittills så på förhand känns det väldigt ovisst.

 8. Träningsmatch IFK Norrköping – KIF Örebro 1-1 på Parken. Båda målen frukter av bra prestationer, vid 1-0 damp en hörna ner på Azumah Bugres fötter vid straffpunken, hon vände bort två motståndare och drog till med vänstern. Kvitteringen av Heidi Kollanen som efter en omställning kom fri vid vänstra straffområdesgränsen och rullade in bollen i den lilla lucka som Erin Nayler lämnade vid bortre stolpen. I övrigt var det brist på vassa målchanser men ändå en ganska underhållande match. Norrköping saknar fortfarande det tilltänkta anfallsparet Lovisa Gustafsson/Nicole Robertson.

  • Kul att Norrköping stod upp bra mot Damallsvenskt motstånd, själv blev jag lite förvånad att de valde att värva Nayler som jag tycker är överskattad av det jag sett från henne i Umeå. Olyckligt att anfallsparet inte kunnat spela ihop sig inför säsongen, där finns det annars bra potential.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.