Fridolina Rolfö på väg att bli en superstjärna

I dag bänkade jag mig för att se hur formen är på Barcelonas vänsterback Fridolina Rolfö. Jag fick inte se det jag hade väntat mig, för det var nämligen Nuria Rábano som spelade som vänsterback. Jag hade missat att Rolfö varit uppflyttad som vänsterforward flera gånger på sistone.

Fridolina Rolfö

Det här var hennes fjärde match i anfallet av de fem senaste – och hon var fullständigt lysande. Jag har sett att hon har varit hyllad på sistone. Och hon levde verkligen upp till alla lovord. De två senaste årens diamantbollvinnare byttes ut i minut 69. I det skedet stod det 3–0 till Barca mot Alaves, och Rolfö hade i princip varit inblandad i allt som ledde någonstans för Barca.

Hon slog bland annat sistapassningen till de två första målen och hade ett hockeyassist till 3–0-målet. Men hon levererade massor av fina tidiga inlägg, som kunde ha resulterat i fler mål.

Om förbundskapten Peter Gerhardsson såg matchen måste han ha njutit. För det måste ha varit som ljuv musik för honom att Rolfö dels fick spela forward, dels visade superform. Och på det sätt hon vandrade in i planen, ibland hela vägen över till högerkanten, tror jag att Barcatränaren Jonatan Giraldes kommer att spela sin svenska stjärna som forward fler gånger.

Apropå Gerhardsson förlängde han i går sitt kontrakt som svensk förbundskapten med två år. Nu skall han leda landslaget över det EM-slutspel 2025 som skulle kunna avgöras på svensk mark. Värdnationen för mästerskapet avslöjas den 4 april.

Även om 2022 innehöll några resultat som väckte frågetecken, och spelet inte var lika briljant som under 2021, tycker jag att förbundsledningen tagit ett riktigt beslut när de valt att förlänga med Gerhardsson. Jag tror att han och Magnus Wikman även fortsatt kan få landslaget att lyfta.

Utöver den om Gerhardsson var förstås lottningen av Champions Leagues kvartsfinaler gårdagens hetaste damfotbollsnyhet. Där fick vi följande slutspelsträd:

Olympique Lyonnais–Chelsea FC
AS Roma–FC Barcelona

Paris Saint-Germain–VfL Wolfsburg
FC Bayern München–Arsenal FC

Chelsea fick alltså en riktigt tuff lottning, där de sannolikt måste slå ut både Lyon och Barca för att ta sig till final. För även om Roma går som tåget i den italienska ligan måste man väl säga att Barca fick en drömlottning, och bör ta sig till semifinal.

På undre halvan är det vidöppet. Men kanske att jag ändå ger Arsenal sämst finalodds av fyra starka lag. Kanske att korsbandsskadorna på Beth Mead och Vivianne Miedema börjar ta ut sin rätt för Jonas Eidevall:s lag. I dag föll man med 2–1 borta mot Manchester City. Det innebär att Gunners bara tagit två poäng på de tre senaste ligamatcherna, och att man just nu är nere på fjärde plats i en haltande WSL-tabell.

Dock vann man efter förlängning mot City i veckan, och säkrade en finalplats mot Chelsea i FA-cupen. Stina Blackstenius gjorde segermålet på passning från Lina Hurtig. Så allt är inte elände för Arsenal.

En tredje nyhet under gårdagen var att de tre finalisterna till Fifas pris till 2022 års bästa spelare presenterades. Lite typiskt för fjolåret är att två av dem är korsbandsskadade, nämligen Beth Mead och Alexia Putellas.

Nästa år skulle Fridolina Rolfö kunna vara bland kandidaterna. Så bra var hon i dag. Och vad jag förstått av de som sett Barca på sistone har hon varit så bra under en längre tid. Det enda som fattades i dag var det egna målet. Det borde ha kommit när hon fick ett öppet nickläge från nära håll. Men då träffade hon stolpen. Man kan ju inte få allt…

Medan flera andra svenska landslagsspelare har haft det rätt tungt i vinter skiner alltså Rolfö. Men den svensk som kommer att stå i strålkastarljuset på Fifa-galan är Pia Sundhage. Hon är nämligen en av tre finalister i ledarkategorien.

Sarina Wiegman är förstås jättefavorit med Sonia Bompastor som första utmanare. Men man måste ändå imponeras av Sundhage som nu är bland de tre finalisterna för ett tredje land från tre olika kontinenter. Som ni säkert minns har hon även varit nominerad till Fifas tränarpris som förbundskapten för USA (seger 2012) och Sverige (trea 2016). Nu är det Brasiliens seger i Copa America som tar Sundhage till final.

Apropå svenskar som uppmärksammas internationellt så presenterades spelaragenten Maria Karlsson De Cecco i veckan som damfotbollens enda representant bland de 18 spelaragenter som skall ingå i Fifas nya referensgrupp för fotbollsagenter, Fifa Football Agent Working Group.

Jag hade en lång intervju med Karlsson De Cecco i BT för någon vecka sedan, där hon berättade om damfotbollens utveckling på flera olika plan, bland annat lönesidan. Jag lärde mig en hel del av samtalet. För er som kan läsa texter från Gota Media finns intervjun här.

I den pratar hon bland annat om att det är ett problem att många lag spelar på träningsplaner eller små anläggningar.

”Man behöver ha en arena för att kunna sälja tv-rättigheter. Tv sätter inte upp 25 kameror på en plan där hörnen är öppna och man ser en parkeringsplats utanför – även om det är bra kvalitet på spelet.”

Barcas bortamatch mot Alaves i dag spelades på en anläggning där det saknades läktare både på kortsidororna och på den långsida som syntes i tv. Dessutom hade konstgräsplanen blå sjumannalinjer som skapade en amatörmässig inramning.

Jag såg inte det italienska toppmöte där Juventus vann med 3–0 borta mot Fiorentina, och där Linda Sembrant var näst sista Juvespelare på bollen vid ledningsmålet. Men det känns ju rimligt att Fiorentina skall bygga en egen arena för sitt damlag. För det här är ju ingen rolig inramning.

Även i Tyskland är det vanligt att lagen spelar på rätt tråkiga anläggningar. Även om matcher på herrlagens stora arenor har gjort att publiksnittet i Frauen-Bundesliga ökat den här säsongen så är vardagssiffrorna fortsatt på damallsvensk nivå – eller sämre.

Det trots att den match som hade flest tv-tittare i Tyskland ifjol var en dammatch – nämligen EM-finalen. Som synes på listan nedan drog damlandslaget ungefär lika stor tv-publik som herrlandslaget. Men på klubbsidan är skillnaden alltså fortsatt gigantisk.

Sämst i klassen när det gäller publiksiffror bland de stora ligorna är fortsatt den franska. Siffrorna från förra helgens omgång är ju verkligen deprimerande:

Slutligen noteras att det har startats en spelarstrejk i Kanadas landslag. Laget kommer inte att komma till spel i She Believes cup som protest mot en halvering av lagets budget.

Christine Sinclair och Janine Beckie har fört spelarnas talan i diverse medier. Och så har man gått ut med en skrivelse som går att läsa här:

7 tankar på “Fridolina Rolfö på väg att bli en superstjärna

 1. Dumt att skriva en förlängning med Gerhardsson strax innan VM. Tror man att han riskerar att skriva på för en herrklubb ? Bäst hade varit att vänta tills efter VM. Formkurvan är dalande. Han är inne på sin sjunde säsong som förbundskapten.

  • Gerhardsson tillträdde efter EM 2017. Han presenterade sin första trupp den 28 augusti samma år. Det innebär att han snart varit förbundskapten i 5,5 år. Det dröjer således till efter VM innan han är inne på sitt sjunde år som förbundskapten.
   Jag tycker att han har gjort ett utmärkt jobb. Minns att Sverige hade sin sämsta världsranking genom tiderna när han tog över – elfte plats med 1934 poäng. Nu är Sverige trea med 2057,9 poäng, och vi är missnöjda med att nå EM-semifinal. Han har höjt ribban. Och så länge han har spelarnas förtroende har jag inga problem med att han får fortsatt förtroende.
   Vem tycker du förresten borde efterträda honom?

   • Jag tycker att man kunde ha väntat tills efter VM för att förlänga kontraktet för att se hur det går. Tror att Janne Andersson förlängde kontraktet strax innan den misslyckade play off matchen också. Om man nu ska föreslå någon så är väl Tony Gustafsson ett bra namn. Vet inte hur hans kontrakt med Australien ser ut.

 2. Skulle vilja säga att Rolfö redan är en superstjärna, åtminstone i Europa. Hon har varit såhär bra hela hösten. Övriga fotbollsvärlden har sett det men konstigt nog har vi i Sverige inte lika bra koll. I Europa ses hon som en av världens bästa men här hemma i Sverige vet många knappt ens om hur dominant hon har varit under hela säsongen både i Champions league och i ligan. För mig är hon en av våra allra största kvinnliga idrottare och borde få lika mycket utrymme som Frida Karlsson eller någon annan stor idrottsprofil, kanske överdriver lite😉 Vi har en svenska som spelar i vad som ses som ett av världens bästa klubblag där hon dessutom kanske till och med har varit deras bästa spelare genom hela säsongen. Att hon inte får mer utrymme i svensk media är jäkligt konstigt. Dock tycker jag hon har tappat lite spets i sitt spel sedan hon kom till Barca. Hon missar faktiskt en hel del lägen och känns inte lika vass i sina avslut längre. Dock gör hon massvis av assist och är grym i det övriga spelet. Precis som du skriver kan man inte få allt.

  Håller med om att majoriteten av svenskorna i Europa i övrigt har det ganska tungt för tillfället. Många får lite speltid och har inte det bästa självförtroendet. Ska vi vara helt ärliga så finns det inte särskilt många svenskor där ute som värderas så högt i övriga Europa. Lite orolig börjar man allt bli för en del av dem. Dock finns det ljusglimtar. Angeldahl får allt mer förtroende och gjorde faktiskt en riktigt bra match idag. Ilestedt gör det jäkligt bra i PSG och är egentligen vår enda back som har spelat kontinuerligt på sistone. Resten har varit in och ut ur startelvan. Rolfö är ju redan nämnd. Kaneryd tycker jag blir bättre för var gång man ser henne. Men tyvärr för hennes del så har hon kanske världens just nu bästa högerytter framför sig i Lauren James. Den tjejen är något alldeles extra. Missförstå mig rätt men henens teknik liknar mer en herrspelares än en damspelares. Hon har en kraft och ett driv som jag inte har sett hos en damspelare förut. England kanske blir av med Beth Mead till VM men James är inte så dålig hon heller. Men med alla matcher Chelsea har framöver kommer det bli en hel del speltid för den gode JRK ändå, hon förtjänar att få spela mer men det är svårt att peta bort någon. Dessutom har Bennison tagit stora kliv och lovordas mycket i England. Hon har fått ta ett stort ansvar och i de matcherna jag har sett varit väldigt bra. En av våra formstarkaste spelare som jag tycker ska bli väldigt intressant att se i landslaget igen. Hade gärna sett henne i hetluften mot Tyskland för att se om hon håller mot ett världsklassmittfält redan nu.

  • Som du redan nämner här så är Fridolina Rolfö vår enda världsspelare just nu på damsidan och som aldrig varit bättre och spelar i världens bästa klubblag FC Barcelona! Men hon får inte den mediala uppmärksamhet som Zlatan fick när han var som bäst. Då var han närmast gud i Sverige!

   • Exakt, det är min poäng! Vissa sporter och idrottare hamnar i mediaskugga i vårat land. Det är samma sak med till exempel Isabelle Haak som är en av världens absolut bästa volleybollspelare, volleyboll är en av världens största sporter där konkurrensen är väldigt hård. Men i Sverige lägger vi allt krut på sporter som bara vi i Norden bryr oss om rent krasst. Jag tror inte gemene man i Sverige förstår hur bra Fridolina är. Ingen annan i Sverige är i närheten av hennes status. Barcafansen älskar henne och hon florerar i alla möjliga flöden.

 3. Lena Oberdorf sjuk. Missar Sverige-matchen. Kinas resultat vid OS 2021 tex 0-5 mot Brasilien 4-4 mot Zambia och 2-8 mot Nederländerna. Dom är kanske starkare i år dom kinesiska damerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.