Nu sparkar landskampsåret 2023 igång

Inlägget uppdaterat med länkar till sändningar av U23-landslagets match mot Nederländerna och F19-landslagets match mot Spanien.

Under torsdagen inleds det svenska landskampsåret 2023. Ett år vi går in i med flera frågetecken efter ett ojämnt och ganska svåranalyserat 2022.

Kommer ni förresten ihåg det senaste landslagsåret? Vi gick in i damfotbollsåret 2022 med otroligt högt uppskruvade förväntningar efter den fantastiska OS-turneringen 2021.

Det var det fortfarande pandemi i världen, och 2022 inleddes med en wo-seger mot Danmark i Algarve cup. De landskamper under fjolåret som avgjordes på planen slutade så här:

* Portugal 4–0 i Algarve cup.
1–0 Hanna Glas, 2–0 Amanda Ilestedt, 3–0 Kosovare Asllani, 4–0 Stina Blackstenius.

* Italien 1–1 i Algarve cup, seger med 7–6 efter straffläggning.
1–1 Caroline Seger.

* Georgien 15–0 borta i VM-kvalet.
1–0 Fridolina Rolfö, 2–0 Filippa Angeldahl, 3–0 Stina Blackstenius (2:a målet för året), 4–0 Linda Sembrant, 5–0 Stina Blackstenius (3), 6–0 Amanda Ilestedt (2), 7–0 Jonna Andersson, 8–0 Filippa Angeldahl (2), 9–0 Lina Hurtig, 10–0 Filippa Angeldahl (3), 11–0 Lina Hurtig (2), 12–0 Rebecka Blomqvist, 13–0 Kosovare Asllani (2), 14–0 Kosovare Asllani (3), 15–0 Olivia Schough.

* Irland 1–1 hemma i VM-kvalet.
1–1 Kosovare Asllani (4).

* Brasilien 3–1 hemma i vänskapsmatch.
1–1 Johanna Rytting Kaneryd, 2–1 Lina Hurtig (3), 3–1 Stina Blackstenius (4).

* Nederländerna 1–1 i EM-slutspelet, gruppspel.
1–0 Jonna Andersson (2).

* Schweiz 2–1 i EM-slutspelet, gruppspel.
1–0 Fridolina Rolfö (2), 2–1 Hanna Bennison.

* Portugal 5–0 i EM-slutspelet, gruppspel.
1–0 Filippa Angeldahl (4), 2–0 Filippa Angeldahl (5), 3–0 Självmål, 4–0 Kosovare Asllani (4), 5–0 Stina Blackstenius (5).

* Belgien 1–0 i EM-slutspelet, kvartsfinal.
1–0 Linda Sembrant (2).

* England 0–4 i EM-slutspelet, semifinal.

* Finland 5–0 borta i VM-kvalet.
1–0 Stina Blackstenius (6), 2–0 Lina Hurtig (4), 3–0 Linda Sembrant (3), 4–0 Rebecka Blomqvist (2), 5–0 Fridolina Rolfö (3).

* Spanien 1–1 borta i vänskapsmatch.
1–0 Rebecka Blomqvist (3).

* Frankrike 3–0 hemma i vänskapsmatch.
1–0 Filippa Angeldahl (6), 2–0 Amanda Ilestedt (3), 3–0 Madelen Janogy.

* Australien 0–4 borta i vänskapsmatch.

På de 14 matcher som Sverige spelade blev det åtta segrar, fyra kryss och två förluster – och den totala målskillnaden slutade vid 42–14. Som synes ovan blev Stina Blackstenius och Filippa Angeldahl bästa målskyttar med sex fullträffar vardera.

Rankingmässigt inledde Sverige 2022 som världstvåa med 2079,13 rankingpoäng. Vi avslutade året som trea med 2057,90 poäng.

Någon djupare spelarstatistik än så där kommer jag inte bjuda på nu. Mest eftersom jag hade fått sätta ihop allt själv. På Svenska fotbollförbundets odugliga hemsida finns det inte längre någon årlig statistik för Sveriges landslag. Det är förstås under all kritik.

Man har inte heller några presentationer av landslagets spelare. Klickar man in på svenskfotboll.se och går vidare på ”Landslag” och ”Dam” så finns underrubrikerna ”Förbundskapten” och ”Ledare”. Men inte ”Spelare”. Ofattbart dåligt.

Förbundets informationsavdelning borde göra en studieresa till USA. Eller, de borde klicka in på US Soccers hemsida för att se hur man gör. Där kan man lätt hitta spelarstatstisik i landslaget, år för år. Där går det lätt att få fram att Alanna Cook var den spelare som hade mest speltid i landslaget under 2022, att Sophia Smith gjorde flest mål (11) och att Mallory Pugh slog flest assist (7).

Förhoppningsvis är inte vårt landslag på väg att haverera på samma sätt som förbundets hemsida har gjort. Men känslan efter 2022 är ju ändå att den svenska kurvan pekar lite nedåt. Hoppas att den känslan är felaktig.

Landslagets totala statistik för fjolåret var ju ändå med beröm godkänd. Mycket för att topparna var höga. Men den där riktiga stabiliteten man vill se fanns inte där, framför allt inte på hösten. Det var lite för mycket upp och ner. Segrarna mot Portugal x2, Brasilien och Frankrike var lysande. Kryssen mot Irland, Italien och Spanien B väckte frågor, och de två förlusterna mot England och Australien blev till slut rena ras, även om båda matcherna inledningsvis var ganska bra.

Nu är alltså 2022 historia. Och 18.30 i dag, när det är avspark i Marbella (och på SVT2) mot Kina, får vi en första indikation på hur bra VM-året 2023 kan bli.

Gissningsvis väljer Peter Gerhardsson att spela en mer B-betonad elva i matchen, för att sedan toppa upp i tisdagens bortamatch mot Tyskland.

Sverige väljer alltså att spela två fristående vänskapsmatcher i det här internationella fönstret. Det blev ju inget Algarve cup det här året. Det hindrar inte att det spelas massor av turneringar runt om i världen.

Störst sportsligt värde har förstås den interkontinentala VM-playoff-turneringen, där vi skall få fram de tre sista VM-nationerna. Det kvalet inleds på lördag.

Annars ligger fokus på fyrnationsturneringar de kommande dagarna. Här är några:

Tournoi de France. Den inleddes under onsdagen med matcherna Norge–Uruguay 1–0 och Frankrike–Danmark 1–0. Jag tittade sporadiskt på den franska segermatchen mot Danmark. Sedan Marie-Antoinette Katoto drog korsbandet under fjolårets EM-slutspel har Frankrike inte gått att känna igen. Det där snabba och vackra anfallsspelet som jag förknippar med det franska laget är som bortblåst.

I Turkiet spelas Turkey Womens Cup med nio deltagande nationer. Det skulle ha varit tolv lag, men efter den hemska jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien har arrangörslandet, Venezuela och Jordanien dragit sig ur. Under onsdagen blev det följande resultat: Slovenien–Uzbekistan 2–1, Bulgarien–Hongkong 2–0 och Kosovo–Estland 2–1. Sydafrika, Zambia och Makedonien blev utan matcher i första omgången.
För den svenska VM-motståndaren Sydafrika väntar matcher mot Slovenien och Uzbekistan. Det är kanske inga matcher som kan räknas som några större värdemätare.

I England spelas Arnold Clark Cup. Den inleds i dag med matcherna: Italien–Belgien (17.45) och England–Sydkorea (20.45). Här är det förstås intressant att se hur Italien står sig tidigt på året. Italien förväntas ju vara Sveriges huvudmotståndare i VM-gruppen.

Cypern Cup består i år av fyra lag. Första omgången spelas i dag enligt: Rumänien–Ungern (11.00) och Kroatien–Finland (16.00).

VM-arrangören Australien bjuder in till FFA Cup of Nations. Där drar spelet igång tidig torsdagsmorgon med matcherna: Spanien–Jamaica (6.10) och Australien–Tjeckien (9.10). Vad jag förstår skall det kunna gå att se matcherna på den här länken.

Som vanligt arrangeras She Believes Cup i USA. Nivån på startfältet har dock varierat. Men i år känns det rätt vasst, även om Kanada spelar under protest mot egna förbundet. Det blev alltså inget av den spelarstrejk som aviserades i förra veckan. Den här cupen inleds sen torsdagskväll och på natten mot fredag enligt: Japan–Brasilien (22.00) och USA–Kanada (01.00).

Slutligen så spelar även U23-landslaget två matcher under det här landslagsfönstret. Den första går i dag 14.00 i Marbella mot Nederländerna. Förbundet sänder matchen på sin hemsida – här är en länk. Exakt samtidigt spelar F19-landslaget mot Spanien, alltså i dag 14.00. Även den matchen sänds på förbundets hemsida – se den här, och det är ju bra. Så det finns trots allt några positiva saker med den där svaga hemsidan.

5 tankar på “Nu sparkar landskampsåret 2023 igång

 1. Håller med om att landslaget har varit svåranalyserat det senaste året. Men godkänt måste de få. Att ta sig till semifinal i EM med alla sjukdomar och skador som var är starkt. Tycker egentligen Sverige spelade en ganska dålig fotboll genom hela mästerskapet men precis som bra lag gör så lyckas de hitta sätt att vinna matcher på även när man inte spelar bra. I de matcherna man klappade igenom var det långt ifrån den allra bästa uppställningen vi kan ha. Mot England blev det som det blev med båda ytterbackarna borta. Mot Australien var det ju faktiskt lite av en b-elva man ställde upp med blandat med några givna startspelare. Det anfallsspelet de bjöd på under den första halvtimmen mot Australien var en fröjd att titta på. Det var det bästa jag har sett av landslaget på väldigt länge. Spelarna synkade och man spelade hela tiden på rättvänd spelare. Vi har inte varit bortskämda med ett bra kombinationsspel och spelare som har en kemi mellan sig men där hittade Gerhardsson något. Minns jag rätt var det Blackstenius på topp, Kaneryd till höger, Janogy som 10:a och Jakobsson till vänster. Mittfältet bestod av Rubensson och Bennison. Jag skulle gärna se en liknande startelva i någon av matcherna för att fortsätta bygga på det. Från träningsklipp och bilder ser det ut som de har tränat i den formationen fast med Rolfö istället för Jakobsson. Jag hoppas han har det i tanken för Tysklandsmatchen.

  Rent spelmässigt hoppas jag Sverige går tillbaka till det där snabba och raka spelet som de hade i både OS och VM. Det är bra att ha det höga presspelet som ett kort att spela ut men jag tycker man borde ligga lite lägre ibland också. Det är egentligen bara mot ett riktigt dåligt Frankrike man lyckades sätta den höga pressen. Men i många andra matcher kommer man fel och det är alldeles för enkelt att spela sig igenom. Det medför att man måste jobba väldigt hårt om man inte lyckas vinna bollen i första-läget. Det sliter mycket på spelarna att bedriva den typen av presspel i ett mästerskap. Så en liten mix av båda hade jag gärna sett.

  Tycker ändå läget börjar ljusna lite och fler spelare får nu mer speltid i sina klubbar. Som jag tidigare skrivit tror jag matchen mot Tyskland kan bli väldigt avgörande för vart det här året tar vägen. Åker man på en ny stjärnsmäll orkar man kanske inte resa sig igen. Gör man däremot en bra insats och spelar hyfsat jämnt så kan man flyga från den matchen enda in till VM. Rimligtvis bör Sverige inte vara sämre nu än under OS om man ser till spelarmaterial och vilken ålder spelarna är i. De flesta borde vara som allra bäst nu och 3-5 år framåt. Dock är det kanske inte så i verkligheten?! Det är Gerhardssons jobb att få ut max av det här laget och får han det ser jag inte varför vi inte ska drömma om en ny framgångsrik sommar.

  Mina startelvor i matcherna:

  Kina
  Musovic
  Lennartsson-Ilestedt-Eriksson-Sandberg
  Angeldahl-Björn-Zigiotti Olme
  Schoug-Blomqvist-Jakobsson

  Notera att vi har de 3 vännerna på mittfältet här! Vill prova Björn i Seger-rollen mot ett lag där Sverige kommer ha mest boll.

  Tyskland

  Falk
  Lundkvist-Ilestedt-Eriksson-Andersson
  Bennison-Rubensson-Janogy
  Kaneryd-Blackstenius-Rolfö

  Jag är väldigt spänd på att se Hanna Lundkvist i den här miljön. Hon är för mig vår bästa högerback efter Glas om man räknar Nilden som vänsterback. Hoppas hon får chansen att spela med den bästa omgivningen för jag tror hon kan vara en möjlig VM-joker. När det gäller mittfältet kan man nästan dra lott om vilka som ska spela men jag tycker Rubensson och Bennison såg spännande ut mot Australien. Dessutom har Bennison varit väldigt bra på sistone men så länge hon får starta någon av matcherna är jag nöjd. Fronttrion är i min bok det bästa Sverige har att ställa upp med. Mot Australien var det glädjande att se JRK och Blackstenius kombinera och det såg lovande ut. Lägg till Rolfö där så har vi ett anfall som springer ifrån de flesta men även kan använda sig av varandra på ett bra sätt. I OS var det ju farten längst fram som var avgörande. Sedan har vi Janogy som kanske är bäst i laget på att driva boll över långa sträckor. Kanske att Asllani skulle peta Janogy men jag är inte helt säker på det. Skulle säga att både Janogy och Olme är närmre Asllani nu än någonsin. När det väl kommer till kritan kommer såklart Asllani starta men de andra flåsar henne i nacken. Sedan ställer jag upp med Ilestedt och Eriksson i båda matcherna. Mest för att vi verkligen måste sätta ett starkt mittlås nu för att slippa åka på dem här stjärnsmällarna i var och varannan match.

 2. Kanske tidningarna DN,AB, Expressen etc kommer att skriva om dagens landskamp, damer Sverige-Kina. Kan man missat något men matchen lyser med sin frånvaro hittills i media

  • Matchen kan vi ju ändå följa i SVT2 och SVT Play med början 18.30, ”Marbellatid”. Se ovan! Det kommer säkert några ord och rader om matchen i mediabruset, efter slutsignalen.

 3. Det går da at få fat i statistik på landsholds basis via databaser, men lidt job skal gøres.

  Statistik for eks. Amanda Ilestedt for 2022:

  Turnering (Euro, WC kval, Algarve) 10 (11) kampe, 871 minutter, 9 (10) start, 1 indskiftning, 1 udskiftning, 3 mål, 1 assist
  Deraf Algarve 2 kampe + 1 w.o., 118 minutter 1 assist
  Venskabs kampe : 4 kampe, 276 (277) minutter, 3 start, og 1 indskiftning og 1 mål

  Så kan vi jo sammenligne resultat med din optælling som eksempel (P.S. det er vist noget statistik kludder med w.o. kampen i Algarve).

  Min statistik kæphest blandt andet :
  Assist er alligevel noget rod da jeg ikke er helt sikker på nogen konsistent måde at tælle dette på tværs af turneringer og tidspunkt.
  Og hockey assist (eller 2-4 assist) er i fodbold mange gange sværere og mere beundringsværdigt in 1’ste assist.

  Andet stats for nørder : Under Euro Asllani xG 1.8, 1 mål (på straffe), Rolfö xG 1.4 , 1 mål o.s.v så man bliver blå i hovedet haha.

  • Ups jeg fik forvekslet Euro kval fra 2021 og VM kval 2022 i statistikken – det gik lidt for hurtigt. Ignorer tallene for turnering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.