Så startar Sverige i Tyskland

Det är strax avspark (18.15 på Sportkanalen) mellan Tyskland och Sverige. Peter Gerhardsson har tagit ut en spännande startelva, där Stina Lennartsson är det oväntade namnet.

Så här startar Sverige: Zećira Mušović – Stina Lennartsson, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Jonna AnderssonSofia Jakobsson, Filippa Angeldahl, Elin Rubensson, Fridolina RolföKosovare AsllaniStina Blackstenius.

Ersättare: Jennifer Falk och Tove EnblomLinda Sembrant, Hanna Lundkvist, Anna Sandberg, Freja Olofsson, Hanna Bennison, Olivia Schough, Julia Zigiotti Olme, Johanna Rytting Kaneryd, Madelen Janogy och Rebecka Blomqvist.

Det blir en fin värdemätare, för Tyskland mönstrar en elva som väl är så ordinarie som den kan bli.

I går förlorade U23 med 3–1 borta mot Italien. Rosengårdsduon Angel Mukasa och Loreta Kullashi var inte med, enligt den här texten hade de rest hem utan att prata med landslagsledningen.

21 tankar på “Så startar Sverige i Tyskland

 1. Att ta bondpermis från en landslagssamling ger inga pluspoäng hos landslagsledningen. Kanske Rosengård hade ett finger med i spelet?

  • Om Rosengård av någon anledning ville ha tillbaka sina spelare så hade de väl kontaktat ledningen direkt och kallat tillbaka dem, för det har de väl rätt till? Plus att då hade väl Athinna också rest hem. Med det sagt så är det en väldigt märklig situation som kan komma att kosta spelarna i framtiden.

 2. Tycker att Sverige gör en jättebra första halvlek präglad av ett fint presspel och en bra defensiv kontroll. Dessutom en halvlek där man skapar de farligaste målchanserna. Allra bästa läget hade Stina Blackstenius på ett dåligt tyskt bakåtpass till målvakten.
  Men Sverige hade även ett bra skott från Asllani och fina lägen för Rolfö, Jakobsson och Asllani på andrabollar efter bra slagna högerhörnor från Jonna Andersson. Kul att se.
  Jag missar den andra halvleken på grund av träning. Så den djupare matchanalysen dröjer.

 3. Första poängen någonsin borta mot Tyskland i seniorlandskamp. Dock kan man ifrågasätta vilken som är förstauppställning i Tyskland. Julie Brand, Lena Oberdorf ,Schüller ,Wassmuth, Lattwein, Linda Dallman startade inte idag tex. Sverige gjorde inte mål mot Tyskland idag heller, 0-1 Algarve 2020 och 0-0. Att Tyskland kan variera sitt uppställning så mycket och ändå hålla toppklass är får man väl erkänna är ett styrkebesked. Oavgjort mellan EM-tvåan och OS-tvåan kan se sig logiskt om nu fotbollen är logisk

  • Kollar du hur Tyskland spelade i EM så var dagens startelva så nära en tysk förstauppställning du kan komma. Deras optimala elva i EM var: Frohms – Gwinn (nu korsbandsskadad), Hendrich, Hegering, Rausch – Magull, Oberdorf (nu sjuk), Däbritz – Huth, Popp, Bühl.

   I EM-finalen var Popp och Bühl skadade, då fick Schüller och Brand chansen från start.

   • Av dom elva som startade mot Danmark i EM startade 7 idag mot Sverige. Dessutom är inte EM-elvan den starkaste. Den är lite passè.Merle Frohms, Hegerin, Rauch, Simon, Lattwein, Chantal Hegel ,Jule Brand, Lina Magull, Wassmuth, Bühl , Dallman. Dom hade jag använt först mot Sverige och jag kan garantera att det hade gått undan

    • Nej, det är åtta från startelvan i EM-premiären mot Danmark som även startade i dag. Av dem är Gwinn skadad och Oberdorf sjuk. Dessutom blev Schüller petad av Pop under mästerskapet. Så jag tycker nog att det finns skäl att tro att det lag Sverige mötte är det som Voss-Tecklenburg anser vara starkast möjliga.

    • Vad sen ett lyckat resultat skulle betyda för framtiden? Detta var en match. Undrar hur det går om Tyskland-Sverige skulle mötas igen ? Om en vecka

    • Om Voss-Teckenburg ansåg att detta var den starkaste tyska uppställningen, för dagen , gjorde hon en rejäl missbedömning. Visst spelet flyter olika bra för varje landslag så nästa gång lossnar det för dagens tyska startelva

    • Bühl är väl den enda där som har ett bra målsnitt i landslaget och hon spelade ju, Magull kommer där näst (även om ett snitt på knappt 32% inte är superbra) och hon spelade också. Shüller som du inte nämner har också ett väldigt bra snitt, men 14 av hennes 30 mål gjordes på fyra matcher mot dåligt motstånd. Popp är en av få med riktigt bra snitt och som konsekvent också gör mål mot bra nationer, vilket märktes i EM. Så ja, fart skulle finnas men jag kan inte se att det där skulle vara bättre offensivt på något sätt. Backlinjen är jag mer kluven till men så tycker jag också att de har bra backar men ingen som är rakt av fantastisk. Men oavsett vilket är din idé om att det där är bästa elvan bara din åsikt, om vi tittar på det utifrån bästa elvan som Fk spelar med är det som de körde med mot Sverige ungefär den de skulle köra med mot toppnationer i EM och VM, med undantag för skador (Oberdorf!) osv.

 4. Hur tusan de fick till försvarsspelet så bra fattar jag inte efter hur illa det såg ut mot Kina. Offensivt flöt det bra också, men vi måste få till målskyttet från centern. Stina är en mästerskapsexpert men hon är under isen nu och har vi någon ersättare som faktiskt får vettigt med speltid?

  Zigiotti var för övrigt kanonbra i mina ögon, tyckte det såg ut som att hon var rätt placerad hela tiden. Kan hon ta över för Seger innan VM tro? Rubensson tycker jag håller till en viss nivå men ingen jag tycker laget kan förlita sig på.

  • En nyckel var att Angeldahl låg bättre i position den här gången. Mot Kina rusade hon upp och öppnade samtidigt en stor yta bakom sig. Nu gav hon Rubensson betydligt bättre hjälp med jobbet att försvara ytan framför mittbackarna.

   • Hm, kanske stämmer ja för jag minns inte att jag svor över hennes positionsspel någon gång. Samtidigt, fick vi ut så mycket offensivt av henne? Kommer faktiskt inte ihåg hennes spela alls från matchen. 🙂

 5. Finns mycket att ta med sig från hela samlingen både anfallsmässigt och defensivt. Sverige sitter ihop mycket bättre nu och det medför att man kan kontrollera matchen. Men ska vi vara ärliga var Tyskland inte alls bra och de såg nästan lite nedtränade ut. Det var inte mycket som funkade för dem. Visst pressade Sverige bra men tyskorna såg väldigt ointresserade ut och det var långt ifrån den nivån som de höll i EM. Det tar dock inte bort Sveriges försvarsspel för nu satt pressen ihop mycket bättre vilket var skönt att se. För mig var försvaret det viktigaste den här matchen och det satt.

  Sedan tycker jag det offensiva spelet lämnade en del att önska, speciellt i första halvlek. Positivt att vi skapar mer på hörnor igen men någon av hörnorna borde vi ha tryckt dit. Sedan ska Sverige vinna den här matchen med åtminstone 1 mål med alla lägen som brändes. Det positiva är att de tar sig dit. Tycker det här var ett steg i rätt riktning för Blackstenius, var länge sedan man såg henne med den här attityden och intensiteten. Det bådar gott! Klart Kaneryd ska sätta dit sitt läge också men öppet mål var det ju inte och ytan hon kunde skjuta på var inte så stor. Men återigen, Kaneryd för ett år sedan hade inte ens nosat upp det läget. Då hade hon stått kvar ute på kanten. Sedan får ju Rolfö att superläge i slutet när hon nickar rakt på målvakten, den bör hon också sätta. Just Rolfö tycker jag inte riktigt kommer loss i landslaget. Det blir mycket alibi-spel där hon mest bara spelar bollen vidare. Kvaliteten på hennes inspel var inte heller särskilt bra där hon slog bort en hel del bollar. Vidhåller att hon har tappar lite av sitt driv och målfarlighet sedan hon kom till Barca. Hon gör inte så mycket mål längre. Man ser ju att det finns så mycket inom henne som hon inte får ut i landslaget. Kanske ska man prova henne som ytterback även i landslaget och se hur det fungerar. Hade mer än gärna haft henne som vänsterback med Kaneryd framför.

  Ser vi vilka spelare som stärkte sina aktier och vilka som närmar sig startelvan finns det ett par saker att ta upp. Anna Sandberg gjorde en stabil insats mot Kina och visade att hon är att räkna med. Kommer Nilden tillbaka tror jag dock hon går före. Zigiotti var jag imponerad av och spelade sig helt klart närmre en VM-trupp. Den mest intressanta duellen är just nu mellan Lennartsson och Lundkvist. Där lutar jag åt Lundkvist. Det beror såklart på om Glas kommer tillbaka. Tycker Hanna Lundkvist i grunden är en bättre fotbollsspelare och betydligt bättre offensivt än Lennartsson. Det märktes skillnad direkt när hon och Kaneryd kom in på högerkanten istället för Jakobsson och Lennartsson. De har en annan kemi och fungerar bättre tillsammans. Defensivt inriktade backar har vi redan tillräckligt av. Både Björn och Ilestedt kan spela där, då vill jag ha en offensivare spelare som alternativ. För ska vi ställa upp med Lennartsson eller Ilestedt när vi möter Sydafrika eller Argentina? Nej då vill jag ha Lundkvist där som kan bidra mer i det offensiva. Hon visade att hon klarar av defensiven väldigt bra också.
  Dem som närmade sig startelvan var ändå några stycken. Asllani gjorde ingen pangmatch vilket visserligen var väntat. Men att Janogy redan ser så bra ut på försäsongen öppnar upp ordentligt. Jag tycker det blev bättre flyt i anfallsspelet när hon kom in. Likaså Kaneryd som för mig efter den här samlingen är en startspelare. Hon är bättre än Jakobsson som jag tycker hade en svag match. Kaneryd hade ingen supermatch heller men var ändå klart bättre och skapade mer under den sista kvarten än vad Jakobsson gjorde på hela matchen. Vill Jakobsson behålla sin plats måste hon steppa upp.

  • Jag tycker du går väl mycket på spelare du gillar respektive ogillar där! 🙂

   Stina är helt ur slag målmässigt, det märks i Arsenal och i landslaget. Hon är en mästerskapsspelare dock (uselt målsnitt om man tar med alla matcher faktiskt) och vi har väl egentligen ingen bra ersättare i exakt samma roll. Med andra ord, hon kommer spela om hon är frisk, hon kommer säkert göra ett hyfsat jobb som sämst…men hon är rätt dålig just nu. Men vem tusan skulle spela där annars?

   Kaneryd gör mycket bra men hon får inte ut mycket resultat av det, och här såg det ut som när det var som värst. Hon måste lära sig börja göra mål och assist, inte bara snurra upp folk, om hon ska få ut något av den potential hon har. 2 mål på 23 matcher är inte ok. Däremot…

   …visar ju Jakobsson inte upp det spel hon visar i San Diego så Kaneryd går nog först oavsett. Jakobsson är ju inte i säsong men även när hon var det (och spelade Jäkligt bra i slutspelet) får hon inte ut nära på något alls av det i landslaget. Fattar inte om det är spelsätt och direktiv, kemi med motspelare, att hon överarbetar allt eller vad det nu kan vara. Det händer helt enkelt för lite och slutprodukten uteblir.

   Rolfö har aldrig varit någon målspruta och även om den här säsongen just nu är rätt skral så är det inget exceptionellt. Däremot skapar hon mängder i Barcelona och hade lagkamrater satt fler solklara målchanser hon skapade skulle hon nog leda assistligan i Europa. Hon har också fått spela mer längre fram i planen senaste tiden i Barca. Visst fick hon inte ut så mycket här som i klubben (beror nog också på lagkamraterna) men alibispel tycker jag är väldigt fel att kalla det. att sätta henne som ytterback vore helt galet, vi har backar som är bra defensivt och Rolfö tappar lite där mot de allra bästa, vi har många offensiva som inte levererar som de borde och det är där vi behöver få till det nu. Att då sätta en ineffektiv Kaneryd på framför Rolfö och låta den senare ta ett större defensivt ansvar skulle bara göra laget trubbigare.

   Janogy ser pigg ut men mot Tyskland gjorde hon inte så mycket och mot Kina slog hon bort en drös passningar i kontringar så det är lite blandat intryck för ig. Blir spännande att se hur hon spelar när hon i full matchform. Men peta Asllani gör hon nog knappast om inget radikalt sker under säsongen. Zigiotti är jag helt med på, hon borde kunna ta Segers plats på lite sikt. Sandberg var bra men såg lite för svag ut defensivt och vi behöver inte få in henne i landslaget just nu. Både Lundkvist och Lennartsson såg väldigt stabila ut och där kanske det blir Lundkvist pga åldern.

   • Ja det är säkert som du säger. Man är ju svagare för en del spelare mer än andra. Rolfö gillar jag väldigt mycket, är därför jag vill hon ska lyckas bättre i landslaget också. Hon slog ett par fina passningar som borde ha förvaltats bättre. Men jag saknar den Rolfö vi såg i både OS och VM, hon som bara kör och utmanar sin spelare lite mer. Nu är det ytterst sällan hon tar sig förbi sin spelare en mot en. Ska Sverige ta sig långt i VM måste hon bli ett större hot själv och inte bara sätta upp sina medspelare.

    Jag sa aldrig att Blackstenius är i toppform. Däremot såg hon bättre ut än på länge, för i Arsenal har det sett riktigt illa ut på senare tid. Eftersom jag supportar Gunners och ser henne ofta var det skönt att se att viljan åtminstone fanns där nu. Jag tror verkligen att Blomqvist skulle kunna bli riktigt bra om hon bara gick till en klubb där hon får spela mer. Men som det är nu finns det ingen som kan peta Blackstenius, hur dåligt hon än presterar.

    När det gäller Kaneryd och Jakobsson så tror jag att Gerhardsson kommer välja vem av dem han satsar på beroende på motstånd. Är helt med dig om att Kaneryd måste bli mer klinisk i sina avslut och sätta sina chanser. Men jag ser ändå en stor utveckling på henne den senaste tiden. En utveckling jag inte ser på Jakobsson. Jakobsson har ju aldrig varit en spelare som använder sig så mycket av sina lagkamrater, hon driver ju mest fram på kanten och slår sina inlägg. Ska Jakobsson spela tycker jag hon måste börja gå mer i djupled och röra sig över större ytor. Nu fastnar hon på högerkanten och blir ganska isolerad, det måste Gerhardsson se över. Ta Kaneryds mål mot Kina där hon tar en löpning över planen och tar sig in bakom backlinjen. Det borde Jakobsson göra också.

    Men precis som du poängterar så får vi nog inse att Sverige saknar starka poängspelare. Inte ens Rolfö är det som ska vara vår största stjärna. Så har det å andra sidan varit i många tidigare mästerskap också. Vi får förlita oss på ett starkt kollektiv, snabba omställningar och fasta situationer som förvaltas.

 6. Kul att Stina Lennartsson fick fina omdömen från fler håll efter matchen och visade att hon håller mot internationellt toppmotstånd. Lovande att Gerhardsson lyfte fram just hennes fysiska spel som spetskompetensen hon är uttagen för eftersom det är ett område där jag tycker Damlandslaget tappat sista åren när allt fokus ligger på det offensiva spelet.

  Kanske är jag lite tråkig men eftersom jag inte tror att vi kan dominera spelet mot varken Tyskland, England, USA eller Frankrike så behövs det även spelare som alltid ‘kliver dit’ och gör det riktigt obekvämt för motståndarnas stjärnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.