Cuper, Portugal, Haiti och Panama – samt Gerhardssons VM-elva

Vi är framme vid årets första cuphelg. Under lördagen drar alltså tävlingssäsongen 2023 igång i Sverige. Det är en match som sticker ut och är intressantare än de andra i den här premiäromgången.

Jag tänker förstås på prestigematchen i Skåne mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF. Den spelas på söndag 15.00, och direktsänds på Cmore. På samma kanal visas också lördagens (15.00) Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården.

Internationellt är det en ganska tråkig helg. Det är uppehåll i Spanien och inga toppmatcher varken i Frankrike, Tyskland eller Italien. I England är det åttondelsfinaldags i FA-cupen – och där har vi helgens höjdare i Londonderbyt Chelsea–Arsenal. Samma två lag som skall mötas i ligacupfinalen den 5 mars.

De senaste veckorna har det som bekant varit landslagsuppehåll. Då fick vi veta vilka länder som tog de tre sista platserna i sommarens VM-slutspel. Portugal motsvarade favorittrycket och tog en av platserna genom 2–1-seger i en tajt och spännande match mot Kamerun.

2–1 blev också segersiffrorna för Haiti mot Chile. Det var däremot en skräll. Haitis unga lag har varit på gång ett tag. Men att de skulle slå ut Chile trodde jag inte. Det var supertalangen Melchie Durmornay som gjorde båda målen.

19-åringen ansluter till Lyon i sommar. Lyons målvakt Tiane Endler räddade en straff från Nerila Mondesir, men kunde inte rädda Durmornays båda avslut. Haiti till VM.

Och det stoppade inte vid det för Nordamerika. Även Panama skrällde sig till VM-slutspelet. Man vann med 1–0 mot Paraguay efter segermål från Lineth Cedeno. Därmed får Nordamerika med hela sex lag till Australien och Nya Zeeland – jackpot.

Noterbart dock att Mexiko inte finns med bland de där sex lagen. Mexiko, som ju gjort en damfotbollssatsning, och nu har en liga där man har fina publiksiffror och förhållandevis höga spelarlöner.

Därmed är startfältet alltså spikat till sommarens fotbollsfest på andra sidan jordklotet.

Det har som bekant också spelats ett antal landslagsturneringar de senaste veckorna. Island vann Pinatar cup närmast före Wales. Finland vann turneringen på Cypern och svenskledda Kosovo var enda laget utan poängförlust i turneringen i Turkiet.

Australien tog full poäng i sin cup. Noterbart var att man besegrade Spanien med 3–2 i det som skulle visa sig bli den avgörande matchen. Courtney Vine:s 1–0-mål från den matchen är för övrigt i högsta grad sevärt. Noterbart också att flera damallsvenska spelare hade huvudroller hos The Matildas. Bland annat gjorde Vittsjös Clare Polkinghorne mål i två av de tre matcherna.

Frankrike vann sin cup närmast före Danmark, man gjorde det efter 1–0-seger mot danskorna och kryss mot Norge (0–0).

Slutligen vann USA sin egen turnering She Believes cup efter 2–1-seger mot Brasilien i den avgörande matchen. Målen gjordes av Alex Morgan, Mallory Swanson (tidigare Pugh) och Ludmila.

Sverige spelade som bekant inte i någon turnering, Algarve cup var ju inställd. Det hindrar inte att Sverige gjorde ett otroligt bra landslagsfönster. Den fina 4–1-segern mot Kina har jag gått igenom tidigare.

Och i tisdags stod landslaget för en ny toppinsats. Sverige hade förlorat alla tidigare matcher mot Tyskland på tysk mark. I Duisburg blev det 0–0 efter att Sverige gjort en otroligt bra match mot ett toppat Tyskland.

Med toppat menar jag att förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg spelade med så nära en förstauppställning man kan komma. I EM såg hennes optimala elva ut så här: Merle FrohmsGiulia Gwinn (nu korsbandsskadad), Kathrin Hendrich, Marina Hegering, Felicitas RauschLina Magull, Lena Oberdorf, Sarah DäbritzSvenja Huth, Alexandra Popp, Klara Bühl.

Nu är Gwinn korsbandsskadad och Oberdorf var sjuk. Övriga nio fanns med mot Sverige i Duisburg. För svensk del saknades Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Caroline Seger och Lina Hurtig. Men det här var en match där man inte saknade något.

Jag räknade till 7–1 i 100-procentiga målchanser i svensk favör. Den tyska var ett skott utanför från Däbritz. Målvakt Zecira Musovic behövde inte göra en enda riktig räddning på 90 minuter borta mot Tyskland. Det är en otroligt bra prestation.

Att skapa sju 100-procentiga målchanser på bortaplan mot ett av världens bästa lag är också väldigt bra. Bland chanserna fanns två frilägen och ett öppet mål där bollen tog i stolpen. Dessutom gjorde Stina Blackstenius ett knappt, men tydligt offsidemål.

Här kan man absolut vara missnöjd med effektiviteten. För Sverige borde ha vunnit den här matchen med 2–0 eller 3–0. Men det var en träningsmatch, och då är prestationen viktigast. Och den var alltså lysande.

Förbundskapten Peter Gerhardsson måste vara otroligt nöjd med de svar han fick med sig hem. Om det hade varit VM-premiär i morgon tror jag att Gerhardsson hade ställt upp sitt lag så här:

Målvakt: Zecira Musovic
Hon och Jennifer Falk fick var sin match, och Chelseamålvakten kändes stabilare under den här samlingen. Man får dock ha med i beräkningen att Falk inte är i säsong ännu, vilket kan leda till viss ringrost. Så här är inte matchen avgjord. Musovic leder, men inte med någon jättemarginal.

Backlinje: Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson.
Björn gjorde två utmärkta matcher, och känns gjuten. Hennes lugn med bollen och fina förmåga att spela förbi motståndarnas förstapress är ovärderliga.

I nuläget tycker jag att Magdalena Eriksson går före Linda Sembrant i kampen om den andra mittbacksplatsen. Mycket för att det är en fördel att ha en vänsterfot till vänster. I Hanna Glas frånvaro tror jag dessutom att Amanda Ilestedt kommer att spelas som högerback. Ilestedts huvudspel är av högsta världsklass, och därför är jag övertygad om att Gerhardsson vill ha henne på planen.

Där vill han garanterat även ha Jonna Andersson. Hennes hörnor är numera makalöst bra – det är målchans varje gång. Att Andersson känns trygg både i defensiven och i passningsspelet gör inte saken sämre. Men det hade nog räckte med hörnorna – för en sådan spetsegenskap skall leda rakt in i laget.

Under den här samlingen fick trion Stina Lennartsson, Hanna Lundkvist och Anna Sandberg chansen att visa upp sig. Alla gjorde utmärkta insatser, och är säkert fortsatt med som kandidater till VM-truppen. Lundkvist står nog först i kön av dem. Men det rimliga är att Gerhardsson hoppas på Glas och Amanda Nildén som alternativ på ytterbackspositionerna. Och att Emma Kullberg kanske är allra första backup.

Mittfält: Johanna Rytting Kaneryd/Sofia Jakobsson, Filippa Angeldahl, Elin Rubensson, Fridolina Rolfö.
Här känns det fortsatt vidöppet på högerkanten. Karaktären på motståndet lär avgöra vem av Jakobsson och Rytting Kaneryd som startar olika matcher. Ju hårdare jobb som krävs, desto större chans för Jakobsson. Medan Rytting Kaneryd lär få chansen i matcher som Sverige skall föra, där det krävs kreativitet och skicklighet i att kombinera med lagkamraterna.

Till vänster är Rolfö självskriven. Mot Tyskland låg hon bakom det mesta i offensiven, som inte kom från hörnor. Barcastjärnan lyser av självförtroende för tillfället.

Positivt var att duon Rubensson/Angeldahl gjorde ett utmärkt jobb mot Tyskland. Med Caroline Seger skadad har det varit ojämna prestationer på centralt mittfält. Men kanske att Rubensson och Angeldahl är lösningen på den gåtan.

Och glädjande nog gjorde Julia Zigiotti Olme sannolikt sin bästa landskamp, och stärkte sina aktier. Kanske att hon kan växa ut till en internationellt gångbar mittfältare. Något Hanna Bennison är på väg att göra. Hon känns som en utmärkt backup på centralt mittfält.

Extra kul att alla kandidaterna på det centrala mittfältet har lite olika egenskaper, vilket ger Gerhardsson möjligheter att anpassa sin elva efter motståndet.

Forwards: Kosovare Asllani och Stina Blackstenius.
Här känns Asllani fortsatt som klar etta i tiarollen och Blackstenius som lika klar som nia. Men Madelen Janogy visade lovande kvaliteter som tia, vilket gjorde att man inte kände den stora saknad av Asllani mot Kina som man brukar. Och den Falköpingsfostrade Bajenspelaren gjorde även ett piggt inhopp mot Tyskland.

Blackstenius borde ha gjort något mål. Men hon känns fortfarande ganska klart förstaval som nia. Bakom henne skulle jag tro att Lina Hurtig är första backup med Rebecka Blomqvist som tvåa.

Totalt sett är alltså känslan efter de här landslagen väldigt bra. Det finns återigen en härlig konkurrens i truppen, och viktigast av allt – Gerhardsson tycks ha hittat sätt att få laget att fungera även utan Seger och Asllani.

6 tankar på “Cuper, Portugal, Haiti och Panama – samt Gerhardssons VM-elva

 1. Jag missade tyvärr matchen så det var väldigt roligt att se sammandraget nu. Känslan är att det gick mycket fortare än i matchen mot Kina?

  Hur många spelare får åka till VM? 23?

 2. Riktigt bra match mot Tyskland!
  Värt att notera i Sveriges laguppställning var att 4 spelare ff är i försäsong, varav en gjorde landslagsdebut, med bara några få träningsmatcher spelade. Jakobsson har knappt ens haft några lagträningar då nwsl inte startar än på några månader.
  Tyska spelarna är mitt i sina säsonger och alla är väl mer eller mindre startspelare i sina lag. Merparten av dom spelar även i lag som är i kvartsfinal i champions league.
  Träningsmatcher är alltid träningsmatcher men detta borde ge spelarna självförtoende inför VM 👍

 3. Är också väldigt imponerad av den kollektiva insatsen. Nu var det en enhet som satt ihop vilket var glädjande att se.
  Det som nästan var mest glädjande tycker jag var samtliga mittfältare. Helt plötsligt känns innermittfältet som en trygg och stabil lagdel. Rubensson och Angeldahl fick äntligen till det men även Zigiotti och Bennison visade att dem är på väg att nå en ny nivå. Tidigare har vi varit svaga på mittfältet och alltid förlorat den kampen. Nu vann vi den i båda matcherna. Det blev inte sämre när Bennison och Zigiotti kom in heller, de stod upp riktigt bra och är trygga med bollen. Det är just bolltryggheten som har saknats tidigare. Får Angeldahl fortsätta spela mycket i City, Bennison och Zigiotti fortsätta deras utveckling som går spikrakt uppåt. Då kan det här bli ett väldigt starkt mittfält till VM.

 4. Jag skulle vilja ha en backlinje med Hanna L, Björn, Sembrant, Magda E och Jonna A. En stark defensiv men också ett bra offensivt tryck framåt från backlinjen vilket är viktigt enl mig. Offensivt ser det också bra ut för Sverige.. Men helst inga onödiga insläppta mål vilket sker ibland mot de bra lagen.

 5. Att Matilda Nilden inte spelar i Damallsvenskan kommande säsong är helt sjukt. Hon är alldeles för bra för elitettan och var bäst på planen mot Djurgården igår! Är det AIK-hjärtat som slår för hårt kanske? Å andra sidan är det kanske inte fel att få ordentligt med speltid och välja en klubb som satsar på en. I Gnaget kommer hon få ta mycket ansvar och vara en av stöttepelarna. Det kan vara en nyttig erfarenhet att ha med sig i karriären.
  Hur som helst går damallsvenskan miste om en riktig attraktion som hade gått in i många startelvor.

 6. Sydamerikansk damfotboll fortsätter att underprestera, eller så är den helt enkelt så kass som resultaten visar (Brasilien undantaget). Stora förändringar behövs för att damfotbollen i Sydamerika ska bli konkurrenskraftig. Till att börja med skulle Sydamerika kunna införa ett riktigt VM-kval. Ett sådant kval skulle ge lagen fler och utspridda tävlingsmatcher, och möjlighet att visa upp damlandslaget i hemlandet i matcher som gäller något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.