Cupen är i gång – skrällar av Kristianstad och AIK

Då är första gruppomgången färdigspelad. Och vi fick ett par småskrällar. För nog måste man räkna Kristianstads seger på Malmö IP och AIK:s seger mot Djurgården som skrällartade?

AIK vann med 2–1 hemma mot Djurgården efter segermål i 87:e minuten. Rapporterna talar om en jämn match. Jag såg segermålet, och det kom efter flera försvarsmissar från Djurgården.

Först gick Matilda Plan bort sig rejält mitt på egen planhalva, sedan missade (?) Portia Boakye bollen innan Sanna Kullberg slutligen var passiv framför målet och hamnade bakom målskytten Michelle Rojas Flores. Rakt igenom uselt försvarsspel från Djurgårdens sida.

För AIK, som har byggt om sitt lag, var segern förstås otroligt välkommen. För Djurgården var däremot förlusten extremt illavarslande.

Djurgården har många skickliga spelare, men får inte ihop något lagspel. Man tog bara fyra poäng på de elva omgångarna efter EM-uppehållet i fjol. Enda segern då kom för övrigt mot AIK. Och hittills i år har det blivit tre oavgjorda träningsmatcher – och så då lördagens förlust. Inget bra för självförtroendet i truppen.

Kristianstad bör däremot ha fått med sig rejält med självförtroende från Malmö. Sett till tv-höjdpunkterna från matchen rivstartade Rosengård och hade flera 100-procentiga målchanser de första tio minuterna. KDFF tycks inte ha haft så många fler chanser än den som Emmi Alanen gjorde mål på.

Men effektivitet är ju en avgörande faktor i fotboll. Och nu är läget intressant i den grupp där även Linköping och Alingsås ingår. Det är ju inte orimligt att LFC kan vinna mot Kristianstad och Rosengård mot LFC. Och då blir det en målskillnadsaffär om gruppsegern mellan tre lag.

Jag såg för övrigt att Loreta Kullashi efter matchen fick en fråga av Cmore om händelsen där hon lämnade den senaste U23-landslagssamlingen. Hon svarade så här:

”Nästa fråga, tack.”

Själv valde jag att åka till Gerdskenvallen och se Alingsås IF Fotboll ta emot Linköping. Det blev inte så mycket till match. Slutsiffrorna 7–0 till LFC var i underkant – målvakten Tea Olin var hemmalagets bästa spelare.

Det är svårt att säga om det var LFC som var väldigt bra, Alingsås som var svagt – eller om det var en kombination av båda. Det var en match mellan två lag som tappat sina bästa målskyttar under vintern.

Alingsås har med trion Lisa ”Mini” Johansson, Stina Jensen och Rebecca Cameras tappat 25 av de 58 mål man gjorde i elitettan i fjol. Medan Linköping med duon Amalie Vangsgaard och Therese Simonsson har tappat 30 av de 61 mål man gjorde i damallsvenskan i fjol.

Sett till dagens match är Alingsås tapp tyngst. Laget kändes uddlöst framåt, och var värre är – man saknade även den defensiva stabilitet och fysik som kännetecknade laget i fjol. Då blev det 1–4 när lagen möttes på Gerdskenvallen. I år var Alingsås inte nära att göra något mål.

Linköping gjorde alltså sju. De fördelades på tre spelare i Cathinka Friis Tandberg (3), Yuka Momiki (2) och Stina Lennartsson (2). Lennartssons mål i den första halvleken var riktigt snyggt. Den 18-åriga norskan var för övrigt en spännande bekantskap. Hon kändes kraftfull och bör kunna bli en tillgång för Linköping.

Yuka Momiki är redan en stor tillgång. Hon gjorde matchens två första mål, 0–1 kom på straff:

Det kommer alltså bättre värdemätare för Linköping i de två kommande omgångarna, mot Kristianstad och Rosengård. Kanske att LFC får ställa upp med en annan startelva i de matcherna. För både Michelle De Jongh och Emma Lennartsson klev av före paus och fick varsin fot lindad.

Slutligen noteras från England att Chelsea vann cupmötet med Arsenal med 2–0. Samt att fler franska spelare har anslutit till den grupp som tagit paus från landslaget. Det var lagkapten Wendie Renard som tog initiativet, och hon fick snabbt med sig Kadidiatou Diani och Marie-Antoinette Katoto. Nu har även Griedge Mbock Bathy och Perle Morroni anslutit.

Dock är ju Mbock Bathy knäskadad och risken finns att mittbacken inte kommer att kunna spela i VM.

19 tankar på “Cupen är i gång – skrällar av Kristianstad och AIK

 1. Som Linköpingssupporter så kändes vår storseger tillsammans med Kristianstads knappa vinst som bästa tänkbara starten. Visst ska man aldrig dra för stora växlar av stora segrar mot lag från lägre divisioner men LFC har traditionellt haft svårt att få till det i den typen av matcher det ofta blir när man möter dom. Nu körde vi på hela matchen och petade in tre sena mål som kan bli oerhört viktiga för hur gruppen summeras efter 3 matcher.

  Av vad jag sett från Tandberg i de tidigare matcherna så kommer hon kunna bli en bra ersättare till Vangsgaard, det är inte riktigt samma spelartyp men då hon är en mer utpräglad boxspelare så tror jag faktiskt det kommer göra henne ännu farligare eller åtminstone svårare för motståndarna att hantera än vad Amalie var.

  Annars så vill jag lyfta vår lokala talang från Linköping, Ella Lundin som blott 15 år gammal fick tävlingsdebutera i slutet av den här matchen. Det är en spelare jag tror har alla möjligheter att få mer mer speltid även när det blir tuffare motstånd för hon har massor av fotboll i sig sin ungdom till trots.

 2. Tror inte jag skulle kalla Kristianstads seger en skräll. Rosengård har ju haft problem med dem de senaste åren och med tanke på Rosengårds begränsade försäsong så är inte resultatet så överraskande. Men det betyder ju att Rosengård kanske inte går vidare ur gruppen och det får ses som lite av ett fiasko.

  Större skräll är väl resultatet mellan Vittsjö och Växjö, för nog borde väl Vittsjö vara stora favoriter att vinna den matchen. Positivt att Nesrin Akgün fick göra ett inhopp efter en lång skada.

  • Det var andra gången på 20 försök som Kristianstad vann mot Rosengård i Malmö. Men visst, kollar vi tävlingsmatcher på 20-talet är det faktiskt nu helt jämnt mellan KDFF och Rosengård. Lagen har två segrar vardera, plus att det har blivit fyra kryss.
   Jag är inte jätteöverraskad över att Växjö kunde ta poäng. Vittsjös viktiga australiska spelare spelade ju landskamp på andra sidan jordklotet så sent som i onsdags, så Vittsjö var lite brandskattat.

   • Såg matchen på plats där KDFF hade en riktigt vass målchans förutom målet strax före halvtid där bollen rullade på mållinjen. Annars hade Rosengård sin vana trogen det mesta bollinnehavet och ett par farliga skott i virket. Däremot tycker jag att KDFF vann fysikmatchen där det smälldes på rejält och delades ut en hel del varningar. Tycker inte KDFF ska be om ursäkt för segern utan ta med sig detta med gott självförtroende till Linköping nästa helg. Sen tycker jag det är ganska märkligt med alla felaktiga resultat senaste tiden på förbundets hemsida, där behövs en skärpning!

  • Håller med om Rosengård. De ligger en månad efter övriga lag. Dessutom saknades Seger, Berglund, Ayinde, Knaak och Micah. Samt 15 spelare som varit iväg på landslagsuppdrag.
   Det gäller ju att göra mål om man ska vinna matcher, men det var väl typ 5-1 i målchanser och stort spelövertag för FCR.
   Kristianstad spelade långt och rakt, många bollar på Vien, inte särskilt imponerande i spelet men effektivt.

 3. AIK-DIF 2-1 är nog mer av ett orosmoln för DIF än det är ett glädjebesked för AIK. DIF hade fullständig kontroll över matchen när de ledde med 1-0. AIK fick knappt låna bollen. Sedan tappar DIF koncentrationen vid två tillfällen, och de verkar nästan inte ens besvikna när de släpper in mål. DIF går sannolikt mot en ny jobbig säsong.

  • Jag tror faktiskt tvärt om. AIK har ju inte vunnit en tävlingsmatch mot damallsvenska motstånd på evigheter och när vände de senast 0-1 till seger i en tävlingsmatch senast. Kanske senaste gången var i första derbyt mot DIF i återkomsten i DA 2021. Spelarna har sagt till egna hemsidan inför match att det var säsongens svåraste match, så jag tror de pumpat upp sitt eget självförtroende nu. DIF ser i för sig inte bra just nu, men så var det samma sak 2022.

 4. SvFF har pissat rejält på Svenska cupen med sin idiotlottning. Samtidigt gör de det enkelt: det finns bara en grupp som har något av intresse, nämligen grupp 1 med KDFF, FCR och LFC. I övriga grupper är det till mer än 90 % klart vilka tre lag som får åka räkmacka till semifinal: Piteå, Hammarby och Häcken. Dags att lägga ner spektaklet? Kanske det SvFF egentligen vill. Då blir vi i alla fall av med Sveriges i särklass fulaste ”pokal” alla kategorier.

  • SvFF borde självklart slänga sin lottningsmall och införa sportslig seedning till gruppspelet. Då hade vi rimligen fått två grupper med två av dina nämnda semifinallag och två grupper med ett dito. Två intressanta grupper istället för en, tillräckligt skäl att ifrågasätta cupens existens?

   • JAG ifrågasätter egentligen inte cupens existens. Däremot undrar jag hur SvFF tycker och tänker. Jag menar att cupen är behäftad med problem och att SvFF genom nuvarande avart devalverar cupens värde och publikintresse. Med toklottningen är det kanske till och med svårare att vinna cupen än Damallsvenskan. Jag gissar att en geografisk lottning i första hand är till för att minska exempelvis reskostnader. Det är enkelt löst genom att ge ett resebidrag till några lag utifrån hur en sportslig rimlig lottning utfaller. Nu är cupen dessutom ett mellanting mellan cup, seriespel/gruppspel för att åter bli cup med utslagning i varje match. Om SvFF ändå vill behålla nuvarande format borde det i varje fall skapas kvartsfinaler, det vill säga där två lag går vidare från varje grupp.

 5. Jag såg Hammarby – BP på kanalplan igår. Första halvlek var det en riktigt rolig match där båda lagen spelade bra. I mina ögon är det först nu som Hammarby fullt ut har gått vidare från sin ”Elitettan trupp” och har byggt ett lag för att utmana om SM-guldet och inte bara vara en väldigt bra uppstickare. Jonna Andersson och Maika Hamano tycker jag stack ut i den här matchen. Även BP var bra i första halvlek och hade två bollar i ribban. Bolltrygga mittfältare och ett lag som sitter ihop känns som BPs styrkor. En uddamålsledning hade nog varit mer rättvist efter en halvlek.

  I andra halvlek bröt Hammarby ner motståndarna och det är en viktig egenskap som kan vara det som tar dem till SM-guldet om de kan lyckas göra det även när bollarna inte trillar in inledelsevis.

 6. Träningsmatch IFK Norrköping – IFK Kalmar 0-0 på Parkens plast. En hel del spel ner mot båda målen men de riktigt vassa målchanserna uteblev. Närmast var Norrköping efter en hörna där My Catos skott räddades av en försvarare på mållinjen, och så borde nog Kalmar fått en straff i slutminuterna när en anfallare manglades ner av två Norrköpingspelare. Nu väntar en veckas träningsläger på Cypern för Peking.

 7. Wow vilken insats Arsenal stod för igår. En av de bästa prestationerna under Jonas Eidevall. De utklassade Chelsea i allt! Han vann tränarduellen mot Hayes på knockout och hon fick bokstavligen panik och ändrade om hej vilt i laget. Det är ingen tvekan om att han är en bra tränare och han har fått mycket kritik men vilket lag som helst hade lidit om de hade tappat två av världens bästa spelare. Spelar dem såhär är det ingen omöjlighet att de kan vara med och fightas om en finalplats i Champions league. För Wolfsburg och Bayern ser inte så bra ut för tillfället. Tyckte redan i matchen mot Sverige att många tyskor såg trötta ut och det såg likadant ut nu i helgen för storlagen.

  Stina Blackstenius gjorde sin bästa match i arsenal-tröjan, säga vad man vill om Stina men utan henne hade Arsenal aldrig tagit den här titeln. Hon avgjorde semin och kvitterade i finalen. När det väl kommer till finaler så höjer hon sig alltid. Hon har haft en svacka egentligen enda sedan EM men nu börjar hon hitta tillbaka till sitt gamla självförtroende. Eriksson hade en tyngre match likt hela Chelsea och kom fel ett antal gånger. Kaneryd byttes in men fick inte ut så mycket då det mest blev långbollar i slutet vilket inte passar henne.

  Men domarinsatsen var nog den sämsta jag har sett någonsin i en så pass stor match. De missade en solklar straff och massvis med gula kort. Det var rent ut sagt pinsamt att se och om vi tycker domarna håller låg nivå här i Sverige är det ingenting mot vad de gör i England. När till och med kommentatorn reagerar då har det gått långt😅

 8. ”Santhe betalar”

  Tips till alla lag i damfotbollssverige. Skaffa sig en Santhe Dahl.
  Inte så konstigt att VDFF har seglat sig igenom Elitettan och kanske inte så oväntat och imponerande med förutsättningar som resterande lag bara kan drömma om…
  Från Smålandsposten

  ”Lika starka som Växjö DFF var på fotbollsplanen under 2022, lika svag var föreningen när det handlade om debet och kredit. På en nettoomsättning om 7,5 miljoner gjordes ett förlustresultat på 4,3 miljoner kronor efter finansiella poster. Resultatet är visserligen något bättre än under 2021 – minus fem miljoner kronor – men i praktiken skulle det innebära att Växjö DFF går i konkurs.

  Om inte skogskoncernen Vidas grundare (och nuvarande styrelseordförande) Santhe Dahl hållit sina beskyddande vingar över klubben, vill säga. Genom sitt bolag Santhe Dahl Invest är han storägare i Växjö DFF AB. Där har han, på ett sätt som påminner om det Percy Nilsson gjorde i hockeyklubben Malmö IF under 80- och 90-talen, gjort det till sin grej att se till att klubben inte bara överlever utan även kan satsa mot den yppersta eliten.
  Kort sagt: miljonerna som saknas betalas av Santhe Dahl i form av ägartillskott. Illröda siffror förvandlas omedelbart till svarta, ett positivt eget kapital bibehålls och Växjö DFF:s elitlicens äventyras inte.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.